Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2009 16:30 - Валутен борд - Проблеми
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 5966 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 21.03.2009 23:28


image

Директно копирам чуждо изказване (от форум на Инвестор.бг), защото проблемите поставени в него, се припокриват и с моите въпроси поставени тук: EUR/BGN - Валутен борд (?!?)

37 милиарда евро е външният дълг на България към края на ноември 2008 г. 

Той вече надвишава целия ни Брутен вътрешен продукт, а сумите необходими за погасяването му през тази година ще доближат 25% от БВП. Т.е. една четвърт от всичко, което изработваме ще трябва да отиде за плащане на дълг. В последните години управници и анализатори прокараха манипулативната теза, че трябва да се прави разлика между държавен и частен дълг, и тъй като частният е повече, то задлъжнялостта не създава проблеми. Това обаче е много груба лъжа, за която ще платим скъпо. Разликата между частен и държавен дълг е само в механизмите на изплащането му. В единия случай държавата събира данъци и с тях плаща, а в другия кредиторите директно си вземат парите от длъжника (данъкоплатец). Наивна илюзия е да се смята, че механизмите за събиране на частен дълг са по-неефективни от тези за събиране на държавен. Точно обратното е, защото почти всички заеми у нас имат или сериозно обезпечение, или заемополучателят е със супер явни доходи, които могат да се запорират. Така обективният факт, че дългът ще се плаща, изправя страната пред дългова катастрофа.
Тя вече се вижда. При 29 милиарда дълг преди 1 година, за 2008 погашенията по него са били около 6 милиарда евро. За същия период са налети общо 8 милиарда евро нов дълг. Т.е. три четвърти от новия дълг отива за погасяване на стари дългове. Това е класически пирамидален модел. Тази година – ако се запази съотношението между дълг и изплащане, би трябвало да платим 7,7 милиарда евро. Ако постъпят нови заеми в този размер, ще можем да отложим катастрофата с още 1 година. А ако желаем после още 1, ще трябват вече около 11 милиарда евро нови заеми. Какво са обаче 2 години? Та това е до няма и средата на следващия управленски мандат. Това е краят на 2010 г. И то при положение, че успеем да отложим толкова много.
Реално е силно съмнително дали ще стане. Статистиката за декември сочи рязко свиване в кредитирането. Т.е. банките вече са минали пиковия момент и ще намаляват раздаването като ще се опитват да си събират дълговете. Дори да не спре напълно кредитирането, спадането му под размера на погасителните плащания ще доведе до декапитализация на икономиката. Реално за да си позволяваме лукса да имаме 37 милиарда евро дълг, трябва да имаме икономика, която генерира във външната си търговия излишък от поне 6 милиарда евро – колкото са погашенията. Така ще може да стои на едно място и без да се развива – поне да не затъва. Ние не само нямаме излишък, но имаме и огромен дефицит в търговията. Т.е. скоростта на декапитализация ще се увеличи.
На цялата тази схема и са казва „технически фалит”. Т.е. фалит, който е обективен факт, но още не е обявен. 

В момента много държави са в това положение, но там гледат истината в очите и я обявяват публично. Тук не. Всичко ни е розово, а от медиите всеки ден се изливат лъжа след лъжа.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. boristodorov56 - Абсолютно правилно
10.03.2009 19:02
Без да съм със специални познания и интереси в тази
област ми става толкова ясно всичко, че ми се изправя
косата.
Пропадането ще е по-страшно от 1997 год., без хиперинфлация няма да мине - за да се изравнят
везните на кантаря.
Ех, Станишев, Станишев - отиди при Ж.Живкова да правите милиционерски мундири вместо да залъгваш хората.
цитирай
2. clan - Надявам се правиш разлика между публичен и частен дълг,
10.03.2009 21:06
защото доколкото знам публичния е около 18 процента, а не съм сигурен дали и по-малко от БВП. А това означава: Да ми е здраво дупето на частния сектор, който се е набълбукал с толкова задължения без да си направи сметката.Поздрави
цитирай
3. borsi - Ами правя, но нека си представим ...
10.03.2009 21:21
Ами правя, но нека си представим следната ситуация.
Компания Х дължи 4 милиона Евро. Има намерения да ги плати. Има левове, тегли ги от сметките си и ги обръща в Евро.
Лицето Ь-малък има да плаща кредита си към банка Ь-голям в Евро. Има доходи, отива в първото бюро или банка, купува си и плаща.
Всичко това разхвърляно на тези пари писани горе звучи внушително.
Тук някой ще апострофира "Левовете в обръщение" ??!
Да, така е, но ...
Левове в обръщение са не само парите в обръщение реално, но и банковите депозити, парите в най-различни ценни книжа и т. н.

Дали те покриват валутните резерви ще се види. Предсрочно да се спори е безсмислено. Ако ще стане нещо ще стане, ако пък не, толкова по-добре.

Лично аз обаче съм скептик. Пък дано времето ме опровергае.
цитирай
4. borsi - Дефицитът по текущата сметка се срива с 45 на сто през януари
13.03.2009 13:06
http://www.investor.bg/?cat=5&id=77076

13.03.2009 12:16


През януари 2009 година дефицитът по текущата сметка отчита спад от над 45 на сто на годишна база и възлиза на 439,7 млн. евро (1,2% от БВП), съобщи БНБ.

Основен фактор за намалението на дефицита по текущата сметка е по-ниският дефицит по търговското салдо (с 268,5 млн. евро). То за януари е отрицателно и възлиза на 339,3 млн. евро (0,9% от БВП) при отрицателно салдо в размер на 607,8 млн. евро (1,8% от БВП) за същия период на 2008 г.

Вносът (FOB) отчита спад от 33 на сто на годишна база до 1,15 млрд. евро. През януари 2008 година вносът отчете ръст от 19% на годишна база.

Износът (FOB) възлиза на 811,8 млн. евро, при 1,114 млрд. евро за същия период на 2008 г., като намалява с 27,2% на годишна база, при ръст от 28,2% за същия период на 2008 г.

Салдото по услугите е отрицателно, в размер на 57,2 млн. евро (0,2% от БВП), при отрицателно салдо в размер на 144,6 млн. евро (0,4% от БВП) за същия период на 2008 г.

Салдото по статията “Доход” е отрицателно, в размер на 45,9 млн. евро, при отрицателно салдо в размер на 38,6 млн. евро за същия период на 2008 г.

Капиталовата сметка е положителна, в размер на 151 млн. евро, при 0,6 млн. евро за същия период на 2008 г.

Финансовата сметка е отрицателна, в размер на 634,4 млн. евро, при положителна сметка в размер на 524,3 млн. евро за същия период на 2008 г.

Преките инвестиции в чужбина са 6,3 млн. евро, при 21,6 млн. евро за същия период на 2008 г.

Преките чуждестранни инвестиции в страната са 206,2 млн. евро (0.6% от БВП), при 329.2 млн. евро (1% от БВП) за същия период на 2008 г. Преките инвестиции покриват 46,9% от дефицита по текущата сметка за отчетния период, при 40,8% за януари 2008 г.

Портфейлните инвестиции – активи нарастват с 80,3 млн. евро, а за същия период на 2008 г. те намаляват с 99,2 млн. евро. Портфейлните инвестиции – пасиви намаляват със 179,6 млн. евро. За януари 2008 г. портфейлните инвестиции – пасиви намаляват с 2,4 млн. евро.

Общият баланс е отрицателен, в размер на 734,7 млн. евро, при отрицателен общ баланс в размер на 330,9 млн. евро за същия период на 2008 г.

За януари 2009 г. резервните активи на БНБ намаляват със 734,7 млн. евро.

цитирай
5. borsi - От: Scribbler във форума на Капитал
25.03.2009 00:10
Ден Данске Банк е арбитражен емитент, който опртунистично емитира в различни валути които и дават най-ниска синтетичен капиталов ресурс в евро.
Освен облигацията в лева, тя е направила и валутен суап (лева/евро) със банкова институция, която е превърнала облигацията в синтетична еврова емисия.
Интересното е, че тъй като имплицитните левови лихвени проценти по форуардните контракти са на около 20%, това означава че Ден Данске е взела пари на заем на Юрибор минус 6-7%!!! Със Юрибор на 1.8% това прави негативен лихвен процент от 4-5%. Е това вече е наистина арбитраж!!! Все едно да вземеш кредит и по него да получаваш лихва! Ще има още много такива емисии...
Тези емисии се обуславят от нивата на суаповете или форуардите лев/евро, които се тургуват между големите банки и фондове в Лондон. Високите левови лихвени нива по тези контракти са предизвикани от множеството фондове желаещи да поставят къси позиции на лева и са готови да плащат лихвени нива от по 20% и отгоре от една страна и от липса на желаещи да поставят обратната позиция, пък дори и на лихва от 15% от друга. Вместо да пращаме гневни писма, правителството би могло да добави към вербалната си интервенция и пазарна такава. Иначе да се опитваш да убедиш пазара, че не е прав е като да дебатираш с ехото в подлеза. Правителството може и трябва да постави парите си там където са му и думите...в лева. То може да се възползва от високите лихвени нива по тези контракти, като купи левове форуард срещу евро и обезпечи договорите с активи от фискалния резерв. Но аз бих изчакал за лихвени нива от 25-30% за такава интервенция. Тогава такава акция ще има по голям ефект (само да има останъл излишък до тогава) и потенциална печалба за правителството, ако действително запазим борда. Какво по хубаво вложение на фискалния резерв да трупа по 25% на година докато пазим борда по този начин?! На 6 милиарда резерв това са по 1.5 милиарда доход на година! Иначе приказките са ефтини.

На свободния пазар се спори с пари и действия.
цитирай
6. borsi - И ирландската "Алайд айриш ...
27.03.2009 13:59
Ирландската "Anglo Irish Bank" (AIB) също е предприела емитиране на облигации в български левове. Това съобщи пред БТВ депутатът от НДСВ и бивш финансов министър Милен Велчев. Пред "Дневник" той допълни, че лихвата по книжата е 10.5%, но каза, че не е запознат с повече подробности за емисията, като номинал и падеж.
AIB притежава в България малко под 50% от капитала на Българо-американска кредитна банка (5BN).
емисията е в размер на 10 млн. лв. , с купон 10.5, като записването е днес, 27 март, а плащането - на 10 април. Падежът настъпва след една година, като емисията се ползва с правителствена гаранция.

Банката, която издава облигациите, е с рейтинг AAA по Standard & Poor's и Aa по Moodys. Дилъри на предлагането са Дойче банк и клонът на AIB в Лондон. Предвижда се емисията да бъде търгувана на фондовата борса в Люксембург.
цитирай
7. borsi - Handelsblatt: България – следв...
31.03.2009 19:54
Handelsblatt: България – следващата кандидатка за държавен банкрут?31.03.2009 17:39

България е следващата в списъка на страните от Източна Европа, застрашени от държавен фалит, посочва германският вестник Handelsblatt.

В обширна публикация за икономическата криза в източноевропейските страни се посочва, че страната ни има един от най-високите в региона дефицити по текущата сметка – 24,5 процента от БВП на страната, предава Dnes.bg.

По-лоши са само данните за Черна гора – с близо 27 на сто.

За сравнение в страните от еврозоната осреднената стойност на този показател е само 0,6%.

Така стигаме до стряскащата прогноза на редица финансови експерти, според които България е "следващата кандидатка за държавен банкрут".

Тази оценка се подкрепя и от обезпокоителните данни на Виенския институт за сравнителни международни анализи, според които външните задължения на България растат постоянно, пише изданието, цитирано от Deutsche Welle.
цитирай
8. clan - ...
31.03.2009 22:10
уж'с
цитирай
9. borsi - http://www. bnb. bg/bnb/home. ...
01.04.2009 11:40
http://www.bnb.bg/bnb/home.nsf/fsWebIndexBul?

Всяка седмица резервът се стопява с по половин млрд. лева.
цитирай
10. borsi - За последните четири месеца рез...
01.04.2009 12:07
За последните четири месеца резервът пада с 5.951 милиарда лева. Погасяването на задължението на банките към нерезиденти е 1.423 милиарда, разбирайте изтеглени пари на местни банки към централите. От август миналата година до сега, на седмична база резервите падат с 500 000 лева. Това е опасна тенденция в условията на валутен борд. Няма изгледи това да се промени. До месец и половина ще видим спад на резервите под 20 милиарда лева. Проблемът с приходната част на бюджета го знаем всички, но нещо не се прави да се ограничи разходната част. Дефицитът по текущата сметка за януари е 439 мил. евро. През ян. 2008 година е бил 806 млн. евро. Това е единственото положително нещо, което става в момента. Около 56% от намаляването на резервите в периода 30.11.2008 - 28.02.2009 година може да се каже, че се дължи на изтичане на пари към чужбина. 44% от намалението на резервите е за финансиране на дефицита по текущата сметка.
цитирай
11. borsi - Приходите в държавния бюджет др...
14.04.2009 10:03
Приходите в държавния бюджет драматично спадат. В първото тримесечие на годината постъпленията изостават спрямо разчета с близо 1 150 000 000 леваи дори са по-ниски спрямо същия период на 2008 г.

Това става видно от доклад на финансовия министър Пламен Орешарски за икономическата ситуация в страната, обсъден на оперативно заседание на Министерския съвет миналия четвъртък.

“Труд” разполага с копие от документа, от което става ясно, че хем постъпленията са по-малко спрямо същия период на м. г., хем харчовете на бюджета са по-високи спрямо март 2008 г.

Вероятно заради неудобните числа на документа не е дадена публичност.

Източник: вк. Труд
цитирай
12. borsi - Към края на март бюджетния излишък е ...
15.04.2009 19:49
Към края на март бюджетния излишък е 563,4 млн. лв. В същия период на миналата година е бил 1,7 млрд. лв.
цитирай
13. borsi - Постъпленията на чужди капитали от ...
29.04.2009 20:45
Постъпленията на чужди капитали от октомври до април са били 800 милиона евро. Разликата спрямо предходните пет месеца е огромна - тогава сумата е била 6.1 милиарда евро.

През първите два месеца на тази година износът е намалял с 27 процента. Рязко надолу върви и потребителското търсене - то е спаднало с 32 процента. Това поне е намалило дефицита по текущата сметка почти наполовина.

Производството е с 23 процента по-ниско в сравнение със същия период през миналата година. Поръчките са намалели с 35 процента. Капиталовите постъпления ще намалеят с над 24 процента в сравнение с 2008 година (от 33.5 процента от БВП през 2008, на 9.25 от БВП през 2009). Преките чуждестранни инвестиции ще намалеят с 58 процента в сравнение с 2008, и със 75 процента в сравнение с 2007 година.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6014822
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930