Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2009 17:56 - Производство на злато
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 3036 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 26.08.2009 01:59


Ню Йорк (Ройтерс)

("Как се вдигат акции на компаниина борсата" - бел.прев.)

Новата мина на Newmont Mining Corp в  Boddington, западна Австралия би трябвало да произведе от 300 000 до 500 000  унции злато тази година, което възлиза на около 20% от очакваното производство злато за цялата компания през следващата година,  каза изпълнителният и директор  в сряда.

image

Richard O"Brien

Richard O"Brien също така каза,  на Световната конференция по Минно дело и Стомана, че той предвижда златото да се търгува между $900 и $1,200 за тройунция злато през следващите няколко години, поддържано от безпокойството от по-ниско индустриално производство и инфлация.
“Ще бъда изненадан да видя средна
цена на златото под 900 USD тази година” - каза О`Браян.
”Ако вие вземете най-високата
цена на златото през 80-те години и сегашното поскъпване на долара, ще получите цена от около  $2,000 за тройунция.  Не мога да назова конкретни стойности,  но има ясни сигнали за движение на горе... И аз мисля, че през следващите няколко години, златото ще се търгува в границите  от  $900 до  $1,100 или $1,200."

Цената на златото премина границата от  $1,000 за тройунция на 20 Февруари.  Най-високото ниво от 11 месеца насам. Но след това цените на злато спаднаха до около $907 на Лондонската борса.

Производителите на злато трябва да очакват увеличение на печалбите, каза
О`Браян, и  Newmont също ще се възползва от започващото производство на злато в  Boddington, западна Австралия. Boddington ще бъде най-голямата златна мина в Австралия, с 20 годишен експлоатационен период, и се очаква да започне производство на
злато през втората половина на тази година - каза той. "Newmont очаква да произведе  300,000 до 500,000 унции злато тази година" - каза   O"Brien, и се очаква да достигне нива от 1 милион унции злато годишно, през следващите години. В допълнение, цената на добиваното злато в   Boddington ще бъде $300 за  тройунция – една от най-ниските стойности в света, каза   O"Brien.
Въпреки, че базира своите разчети за 2009 на
цена на злато от $750,   O"Brien не е увеличил производството на компанията и планираните продажби.
“Ние сме спокойни с това което имаме сега! Ние търсим неща които да ни направят по-добри, а не по-големи" - каза той и добави - "Компанията търси в редицата на малките и средни компании също за joint ventures.
Newmont също изследва такива райони като Турция, Източна Европа и  Papau New Guinea за партньори в добиването и преработката на
злато.

В  Ghana, където има една работеща златна мина,  Ahafo, Newmont търси сигурни и надеждни енергийни източници преди започването на разработването на втора златна мина, каза той.  "

Акциите на  Newmont нараснаха с $1.52, с 4.3 % до $36.55 на New York Stock exchange в Сряда следобед. ( бел.прев. - след изказването за Ройтерс)"

image

Newmont Mining Corp. (NEM)

image 


Злато.дир.бг  -  Злато (Gold)  Инвестиции и злато
 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. borsi - Да инвестираме ли в злато?
04.04.2009 18:38
Валентин Илиев, Лондон - www.millionaire.bg

След като златото достигна цена от 1000 долара за тройунция, мнозина инвеститори се питат дали злато може да бъде сигурно убежище, докато премине бурята на световните пазари.

При отговора на този въпрос е важно да се прецени кои фактори карат цената на златото да достига такива рекордни равнища. Във времена на пазарна несигурност златото по традиция се приема като „сигурно убежище”, тъй като е слабо зависимо от другите видове стоки.

Сегашните пазарни затруднения едва ли ще приключат скоро. Все по-осезаемата паника насочва нови и нови инвеститори към злато, но търсенето му продължава далеч да надхвърля предлагането. Стагнацията в златодобива води до намаляване на предлагането на злато, което от своя страна изстрелва пазарните цени на злато все по-високо.

Като допълнение, евтиният долар прави златото за изглежда евтино за чуждестранните инвеститори, тъй като то често се използва като гаранция срещу промените в курса на щатската валута. При поскъпване на последната, доларовата цена на златото пада, а при поевтиняване на долара спрямо другите валути - златото поскъпва.

От началото на 2008 година, когато една тройна унция злато струваше 850 долара, през март тя постави рекорд и надхвърли 1000. Времената обаче са несигурни и много експерти предвиждат, че златото ще продължи да поскъпва. В сравнение с други авоари, златото не може да бъде унищожен, злато лесно се складира, ликвидно е и – за разлика от парите в наличност – не подлежи на банков кредитен риск.

Ключова роля в растящото търсене на злато играят централните банки на страни с развиващи се икономики, в това число Русия, Южна Африка и Аржентина. Китай също търси начини да диверсифицира огромните си резерви от чуждестранна валута. Дори минимално увеличаване на златните резерви на Пекин би предизвикало рязко покачване на търсенето на злато. Освен това, растящите лични доходи в Близкия изток и Азия – особено в Индия – водят до увеличено търсене на златни бижута и предмети от злато.

Подобно на останалите финансови авоари, златото също носи специфични рискове и не съществуват гаранции до кога и дали поскъпването му ще продължава. Увеличеното търсене на злато от страна на централните банки може да намалее, а цените да претърпят корекции. По принцип, най-голяма опасност за цената на златото крият повишаване на лихвите, ниска инфлация и относително стабилен глобален мир.

Съществуват различни методи за инвестиране в злато. Най-простият и лесен начин е да се инвестира в търгувани на борсите фондове (exchange traded funds – ETFs). При търговията със злато фондовете от подобен тип следват движенията на пазара, подобно на индексните фондове, но, както при акциите, правата в тях могат да се купуват и продават при всекидневната борсова търговия. Популярността на тези фондове расте неимоверно – през септември 2007 година, чрез тях в злато са били инвестирани 17 милиарда долара.

Сред най-известните фондове за инвестиции в този клас (злато) е Merrill Lynch Gold & General. Той се занимава изключително със сделки на злато и има много силен и опитен управленски екип. Доказателство за неговата ефективност е постиганата възвращаемост на инвестициите. Инвестиралите във фонда при откриването му през март 1988 година днес се радват на 2 182% печалба.

Алтернативна инвестиция са златните монети. Avarae Global Coins е публичен фонд за инвестиции в монети, чийто менажер – Noble Investments – е единственият монетен дилър, листван на Лондонската борса. Основната им оперативна компания, нумизматиците AH Baldwin & Sons, изкупува и продава редки монети от целия свят. Пример е златна монета, сечена през 1344 година при управлението на английския крал Едуард Трети, която AH Baldwin & Sons са купили за 470 000 британски лири.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6004378
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930