Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2009 16:58 - Проблеми пред България
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 4217 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 29.09.2015 18:59


 

Инвестиции и кредити

1. Половината от "инвестициите" влезли в страната са парите на българи от чужбина които пращат към близките си - тоест "инвестициите" няма как да паднат с повече от 50 %. (Което значи, че това, че не падат не е голямо основание за гордост както го изкарват някой. Хората щат не щат ще пращат, иначе родата им ще умре от глад.)

2. Във връзка с горната точка - около 600 милиона Евро влизат в страната  от българките проституиращи в чужбина.

3. Една не малка част от останалите инвестиции са от някакви  компании, регистрирани на майна си Райна - тест една част от парите са си наши, преди откраднати, а после влизащи обратно и наливащи се под формата на бетон по плажа.

Както и да е, не това има значение, но ако ще говорим за България , бедите могат да дойдат от няколко посоки.

а) Голяма част от кредитите раздадени на несвързани с властта хора са потребителски, а не за бизнес (тоест не създават реален БВП - Един телевизор или хладилник не произвеждат нищо. Един апартамент също). 

image

Една голяма част от големите кредити са  са раздадени на 60 фирми на "наши хора", а дали са гарантирани достатъчно, малко се съмнявам ([url=http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=3115§ionid=2&id=0000201]Аферата Драшков[/url] е само видимата част на един огромен айсберг лоши кредити за милиони Евро).

б) Чуждите инвестиции до колкото може да се говори за чужди въобще, са основно в недвижими имоти, тоест нещо трудно, бавно ликвидно и непроизводително.
Веднъж усвоени тези пари, почти не носят доход!
Ако говорим за туризма, то той носи (смешно малко за сега, предвид налетите в него милиарди), но при една криза е един от силно засегнатите отрасли. Отделно, не знам защо на държавно ниво се мисли, че туризма е панацея и път за развитието ни.
В Гърция, Турция, Италия или Испания сезонът е в пъти по дълъг от този тук което значи, че хотел за 2 милиона там би се изплатил в пъти по-бързо от такъв тук. И въпреки това, там не залагат само на туризъм! Напротив. Произвежда се какво ли не, от керамика до електроника. А тук? Дори бедна страна като Македония ни измести от най-простия пазар. Този на зеленчуци например.

в) Голямата, тежка и неефективна държавна и общинска администрация и бюрокрация която изяжда по-голямата част от БВП на страната (Данните колко % от БВП отиват за администрацията са скрити, поради което мисля, че цифрата е чудовищно голяма)

г) Изтърваните към 13 милиарда Евро пари по проекти от ЕС до 2011 г.. Това са страшно много пари за бедна страната като нашата. Отделно както каза моя позната занимаваща се с проекти, покрай сухото гори и мокрото. Много от малките частни или общински проекти наливащи пари в страната ни, са блокирани покрай големите измами заради които ни спряха парите.

е) Голям риск крие и не-приемането ни в Евро-зоната заедно с по-развитите страни и отлагането ни за някакво вече неопределено време в далечното бъдеще. 
Уж "издърпваха инфлацията" заради това влизане (нали така говореше министър Орешарски?), но точно заради това "издърпване" не влязохме (Заради инфлацията не изпълнихме критериите), което крие риск за финансовата стабилност.

image

В заключение искам да кажа нещо:

Преди дни стоим и пишем с един колега. Поглеждам молива с който пиша, а на него надпис - Скопие - и си мисля - "Жалко за тази държава която и един молив не може да произведе!"

Дали ще оцелеем, божа работа, но ако "да" то Софикс е за на горе. Ако пък не, борсата ще е последна грижа на българина.

 

Още по темата: EUR/BGN - Валутен борд (?!?) ,  Валутен борд - Проблеми 

 image

 www.Zlato.dir.bg . www.Borsi.dir.bg

image

..........
image
............
image
.........  



Тагове:   Forex,   валутен борд,


Гласувай:
1



1. borsi - Приходите от ДДС намаляват с 35% ...
01.05.2009 17:42
Приходите от ДДС намаляват с 35% през март на годишна база
01.05.2009 09:21
От: Мариян Йорданов



Приходите от ДДС намаляват с 35% през март на годишна база до 342 млн. лв., показват изчисления на Investor.bg на база данни на Министерство на финансите.

Тъй като приходите от ДДС са основен източник в бюджета, като цяло данъчните приходи намаляват с 20,6% през март на годишна база до 1,27 млрд. лв.

За сравнение, през февруари спадът на приходите от ДДС беше 22,45%, а спадът на данъчните приходи - 14%.

Приходите през март са по-малки от разходите и фискалният резерв намалява с 350,7 млн. лв. до 7,95 млрд. лв., показват данните на БНБ.

От Министерство на финансите уточняват, че намалението на приходите от ДДС е резултат на значителното свиване на обема на вноса в страната (с 35% през първите три месеца на 2009 г. спрямо същия период на 2008 г.) и съответно на по-ниските постъпления от ДДС от внос.

Намаление на годишна база има и при приходите от акцизи поради спада във физическия обем на обложените с акциз горива.

http://www.investor.bg/?cat=5&id=79665
цитирай
2. borsi - Нормално е да имаме намаление, но ...
01.05.2009 17:43
Нормално е да имаме намаление, но цели 35 % е много обезпокояваща цифра.
Защото намалението не идва само от намаление цените на горивата (тук те не са спаднали кой знае колко)
Още, много от ДДС - то което се дължи на разни фирми се бави с месеци и не се възстановява в законовия срок.
"От холдинга “ФАРИН” съобщиха.... задържан вече година ДДС на стойност 2 милиона лева" - това е само една фирма, а има десетки хиляди в подобно положение...
Значи реално спада може би дори е по-голям и тепърва следващите месеци ще се виждат негативите и от кризата и от "управлението" на бюджета.
Много ми е интересно как въобще ще се върже бюджет с тези понижени данъчни постъпления освен ако не пуснат печатницата за ДЦК?
Подобен акт обаче (емитиране на ДКЦ) ще изиграе още по-лош номер, обирайки и без това малкото свободни и не скрити пари. Банките вместо да дават кредити ще предпочетат да вложат парите си в ДКЦ.
цитирай
3. borsi - Ако издаваме облигации, лихвата ще е около 6%
05.08.2009 16:20
Дянков: Ако издаваме облигации, лихвата ще е около 6%

05.08.2009 13:51


„От изборите досега политическият и финансовият риск на страната се е понижил с 1,5% и ако България реши да се издава облигации, те може сега да бъдат с лихва около 5,5-6%“, заяви пред журналисти финансовият министър Симеон Дянков.

„Това означава, че външният свят смята, че с новото правителство България е по-малко рискова като инвестиция“, коментира Дянков, цитиран от БТА. „Намаляването на риска е заради консервативната фискална политика, която ще следваме“, допълни той.

Засега не се предвижда емитиране на вътрешен дълг, но е възможно да се емитира външен дълг, без това да е на дневен ред, допълни той.

Според него след три-четири месеца ресурсът, който чуждите банките дават на своите клоновете в България, ще бъде по-евтин и съответно лихвите на банките у нас ще спаднат.

Дянков повтори оценката си, че се очертава бюджетен дефицит от около 2,5 млрд. лв., като приходната част на бюджета по думите му върви към неизпълнение от близо 6 млрд. лв.

Правителството прие постановление за ограничаване на нелихвените разходи с 1,156 млрд. лева, съобщи той. След съкращаването на разходи в този размер остава още доста работа за постигане на балансиран бюджет, каза Дянков. Остатъкът от дефицита ще се топи чрез увеличение на приходите, добави той. Съкращенията са главно при капиталовите инвестиции, не се намаляват заплати и пенсии.

Ще се подобри събираемостта на данъци и на акцизи, каза министърът. България е на второ място по събираемост на ДДС в ЕС и затова ръководството на Националната агенция по приходите ще остане, отбеляза той. В митниците може да се направи много и събирането на акцизи най-вече от горива и алкохол може да се увеличи много - над 1,2 млрд. лева, посочи Дянков.

Плащането на акциза от горива е намаляло 2-2,5 пъти и част от този спад се дължи не на икономическата логика заради по-ниските цени, а на контрабанда, смята министърът.

Утре министър Дянков ще бъде в Пловдив за среща със служителите на НАП и на митниците. Начините за повишаване на приходите са ясни, въпросът е колко бързо могат те да се осъществят, каза министърът.

http://www.investor.bg/?cat=5&id=84921
цитирай
4. borsi - Над 5 млн. лв. глоба за Райфайзенбанк България
26.10.2009 14:46

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция от 5,58 млн. лв. на Райфайзенбанк България ЕАД за извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от комисията.

Повод за образуване на производството е подаден в регулаторния орган сигнал от гражданин, в който е посочено, че той и съпругата му, като клиенти на банката по договор за ипотечен кредит от октомври 2004 г., са получили безплатна застраховка „Живот“ за целия период на договора.

Този бонус е бил предлаган от самата банка в периода 2004 – 2007 г.

През 2009 г., след като съпругата на подателя на сигнала е починала и той е предприел необходимите действия за оповестяване на настъпилото застрахователно събитие, е станало ясно, че застраховката едностранно е прекратена от Райфайзенбанк, считано от 1 юни 2006 г.

От събраните по преписката доказателства е видно, че банката е продължила да предлага тази застраховка към сключен договор за ипотечен кредит и след 1 юни 2006 г. В някои от рекламните съобщения дори изрично се е изтъквало, че безплатната застраховка „Живот“ е за целия период на кредита.

Комисията счита, че предлагането на този бонус почти до края на 2007 г. и липсата на обяснения относно причините, наложили прекратяването на договора по инициатива на банката, показват намерението на финансовата институция да използва безплатното предлагане на застраховката единствено като способ за привличане на клиенти, без да е налице действително намерение услугата да бъде реално поддържана.

КЗК приема, че дори да са били налице обективни причини, които са затруднявали банката да поддържа такъв разход, добросъвестното търговско поведение и обичайната практика са изисквали тази промяна да важи само за бъдещите клиенти.

Освен вредата за потребителите, това поведение уврежда интересите и на конкурентите на пазара на финансови услуги, като поставя дружеството в привилегировано положение спрямо онези, които не предлагат безплатна застраховка или предлагат тази услуга, но и действително заделят необходимите средства за нейното изпълнение.

При определяне на санкцията комисията е взела под внимание съдействието от страна на ответника и постигнатото споразумение между банката и пострадалото лице, но също така и продължителния период на нарушението.

http://imoti.investor.bg/?cat=122&id=88757
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5984970
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031