Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2009 04:48 - Крахът в Лондон 1720 година
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 9440 Коментари: 13 Гласове:
1

Последна промяна: 24.11.2010 17:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image


Компания за южните морета - Лондон XVIII век


(Всякакви прилики с днешни лица и събития са напълно случайни)



Почти по същото време когато са се състояли машинациите на Джон Лоу в Париж, в Лондон се развиват не по-малко интересни събития.

Компанията за южните морета получава лиценз в 1711 година.
От столетия Англия завижда на Испания за отвъд морските и владения в Америка. На англичаните се струвало, че реките от злато се изтичат в тази страна, а за тях самите остават трохи. Англичаните всячески се мъчели да се настанят в Америка и за пръв път изгледите им за успех изглеждали реални покрай войната за испанското наследство и усилията на херцог Марлборо, главнокомандуващ войските им в континентална Европа.


image

Херцог Марлборо

На 3 Май 1711 година, в камарата на представителите одобрили гуверньор и взели решение за основаване на нова търговска компания, чието поле на дейност да са южните морета и Америка.
Самото учредяване било малко смущаващо, защото целия учредителен капитал на компанията отишъл за английското правителство, но пък тя получила пълен монопол. Така всеки друг кораб извън тези ка компанията, видян без основание в региона подлежал на конфискация заедно с товара си.
При което 1/4 от товара принадлежал на короната, друга 1/4 на информатора, а останалото на самата Компания за южните морета.
За да може да упражнява правата си на компанията било разрешено да има собствени военни части, да строи укрепления и да въоръжава корабите си.
Компанията освен да подпомага английската търговия имала за цел и да служи като гарант на правителството във все по задълбочаващата се по него време
финансова криза (Разходите по войната си казали думата)
В началото компанията получавала 6% лихва върху заетите на правителството кредит, но с края на войната се очертали и новите цели за печалба.
През март и април 1713 г. в холандския град Утрехт се подписват договорите за мир между Франция и Испания от една страна и Ангия, Холандия и Савоя от друга. С Утрехтския мирен договор, след славните победи на херцог Марлборо и английската армия при, Бленхайм, Оуденаарде и Малплаке, Англия получила Гибралтар, остров Менорка, Нова Скотия (В Канада) и Асиенто - Монопол за доставка на негри роби в испанските колонии в Америка. Според този монопол, един английски кораб годишно можел да влиза в пристанищата на Мексико, Перу и Чили и то при условие, че предоставя 1/4 от печалбата си на испанския крал Филип V (Което ако погледнем е доста стиснато подаяние към
англичаните които са проливали кръвта си за да задържат престола на същия тоя Филип V).

Това обаче не попречило на 2 Юни 1713 година, председателя на компанията, граф Оксфорд, да зяви, че това са блестящи перспективи. Пред зарадваните акционери той гордо обявил, че срещу 1/4 от печалбата предоставяна на испанския крал, в колониите можели да бъдат доставяни по 4800 роби.

Правителството в Лондон подарило на компанията няколко кораба, така, че можели да започнат.
Големите печалби обаче от търговията не дошли веднага. Испанците саботирали компанията, а и новата война този път с Испания, от 1717 година не поощрявала много търговията.

image
Едва когато английската флота разпердушинила испанската край Месина, малко по малко търговията се отпушила.

През 1719 година на трона бил
крал Джордж I, който бил крал вече няколко години. Дълга на Англия бил 31 милиона златни лири и кралят с типична немска ефективност се обърнал към парламента (на немски - нали бил от Хановерската династия, английски така и не научил) с предложение част от този дълг да се поеме от Банк ъв Ингланд и Компанията за южните морета. Слуховете от Париж за "успеха" на Джон Лоу, поощрили и английското правителство,  самите банкери и търговски деятели към по-голям размах, така че предложението на краля било прието сравнително добре.
Банк ъв Ингланд били силен конкурент, но тясно свързаните с правителството шефове на компанията, натирили банкерите и спечелили осигуряването на кредита. Компанията обещала на правителството 7.5 милиона
златни лири. Премиерът Робърт Уолпол бил с почти вързани от краля ръце, а различните клики се боричкали покрай апетитния за тях кокал. Някой от благородните в камарата на лордовете предупредили, че - "Английския народ се отклонява от реалната търговия и предприемаческа дейност" - но гласът им останал глас в пустиня.

Джон Балтън един от директорите на компанията, предложил план съгласно който компанията поема изплащането на дълга в замяна на някой привилегии. Блънт предложил компанията да пусне
акции и за населението, а набраните средства да отидат изплащане на националния дълг. Блънт предложил на министъра на финансите Джон Ейслейби и на пазителя на съкровищницата Джемз Крег следния план - Компанията на първо време да поеме дълг 3 милиона златни лири, а по-късно да ги направи на 7.7 милиона.
На 2 Февруари 1720 година парламента официално одобрил плана въпреки протестите на някой джентълмени от камарата на лордовете които не проумявали тази симбиоза на държавата с компанията. Някой
спекуланти веднага надушили стръв и акциите на компанията от 128 лири се качили на 184 само от началото до края на Февруари.

image
"Този който иска да се занимава самостоятелно с борсова или валутна търговия е длъжен преди всичко да научи и разбере правилата!"
За кратко време в
спекулациите с акции се намесили почти всички. От дребни търговци, граждани, до благородници и селяни, всички се мъчели да си купят от акциите на компанията срещу своето злато. От чужбина също надошли инвеститори като в спекулациите се включили и някой френски благородници и търговци. Джон Лоу от Париж, сам накупил акции за около 1.5 милиона лири, ползвайки подставени лица. Слуховете само влошавали нещата, защото директорите на компанията, сами тлъсти акционери обещавали едва ли не планини от злато и сребро на наивниците. Разисквали се всякакви търговски слухове и небивалици като цаците сами започвали да си вярват, че ше текат реки от злато, въпреки, че Испания нямала никакви намерение да допускали английски кораби в Америка.
В март цените на
акциите стигнали 380 лири, април 400 и продължавали да се качват.

image

Робърт Уолпол 

Премиерът Робърт Уолпол, някой министри и някой лордове гледали с недоверие на цялата тази дандания, но нищо не можели да направят. Още повече в Париж почнали да пристигат лоши слухове за провала на Лоу във Франция и за рухване на пирамидата. За Робърт Уолпол и някой от лордовете било кристално ясно, че събитията от Париж, най-вероятно ще се повторят и в Лондон.
Дребосъците обаче, не знаели нищо, а и повечето едри спекуланти пренебрегвали събитията отвъд Ламанш. На тези които предупреждавали казвали да си затварят устата, да не всяват излишна паника и, че - "Тук нещата са съвсем различни от тези там".
Въпреки това на
Джон Лоу се наложило да продаде акциите си за да посреща плащанията си в Париж, но пазарът почти не коригирал на тази голяма разпродажба, защото еуфорията на улица Чейндж Али където се търгувало основно, била така голяма, че станала обект на анекдоти.

Още първата емисия
акции била разграбена, за това се пуснала още една която също била изкупена.
Народецът тотално изперкал и започнали да ипотекират къщите си, бизнесите си и всичко ценно, само и само да си купят от акциите. Робърт Уолпол напразно призовавал за малко разум в камарата на депутатите. Самите депутати част от които тлъсти акционери, вежливо го изслушвали, но почнали да отсъстват от заседанията за които се знаело, че той ще дебатира проблема - "Компания за южните морета".

image

Change Alley, London, 1720
Навалицата на улица Чейндж Али и околните пресечки станалата толкова голяма, че каретите не можели да минат и богаташите и благородниците били принудени да ходят пеш. Заводът за слухове обаче работел с пълна сила. Според някой от тях испанците щели да купуват английски дрехи и да ги плащат в злато и сребро, според други били готови да отстъпят огромни територии в Южна Америка в замяна на Гибралтар. Акциите се надували като балон и месеците май, юни и юли се вдигнали първо до 600, а после и до 900 лири.
Директор Блънт наливал масло в огъня, като сформирал комисия от 33-ма директори със задача да сформират и прокарат в парламента пакети от мерки, които да донесат предимства на компанията.
Само за подкупи под една или друга форма били разпределени между депутатите 1.75 милиона лири.
Понеже между акционерите били и доста лордове и дори самия финансов министър, разчитало се, че проектите ще минат в двете камари.
Цените хвърчали на горе. Самите акции можели да се търгуват на марждин, като било достатъчно да се платят само 10% от тяхната стойност веднага. И понеже цените вървели на горе, хората залагали всичко което имат и купували убедени в покачването.

image
На 24 юни цените стигнали 1050 лири.  

Покрай Компания за южните морета се качвали и почти всички други дружества. Акциите на Банк ъф Ингланд например се качили от 150 през февруари, до 260 през юни. Заедно с някой добри компании обаче се появили и всякакви мошеници. Пръкнали се поне още стотина, двеста компании и компанийки които предлагали като своя дейност какво ли не.
Ето и някой от компаниите "бъбълс" търгуващи се в Лондон по време на големия борсов бум в 1720г.

Компания за превръщане на живака в ковък метал.

Компания за строеж на болници за извънбрачни деца.

Компания за строеж и използване на вечен двигател.

Компания за осигуряване трудова заетост на бедните.

Компания за дейност която щяла да бъде казана по-късно.

Компания за по-добро лечение на венерически болести  и т. н.


Появила се дори компания която гарантирала много голяма изгода на всеки вложил пари в акациите и, но чиято дейност още била търговска тайна.

При откриването на офиса и в Корнхил нейния притежател, веднага бил атакуван от алчни инвеститори и за 4-5 часа успял да събере значителна сума с която още същата нощ напуснал благоразумно страната.

Друг пък предлагал разрешителни (нещо като днешните депозитарни разписки) даващи право на притежателя им да си закупи акции. Компанията щяла да шие брезентови платна за военния флот. Смешното в случая е обаче, че самите разрешителни са били най-обикновени карти за игра, обаче инвеститорите ги разграбили като топъл хляб. Защо, вероятно и опитен психолог специализирал в лудница би се затруднил да отговори?!

Вестник "Лондон Джърнъл" от 1720г. по повод борсовата еуфория, с ирония писал:

"Суматохата на нашите хора, които вдигат голям шум на борсата тази седмица, бе толкова голяма, че надмина всички познати досега мащаби. Беше голямо тичане от едно кафене до друго за записване на акции, за подписване без да се проверяват проспектите. Общото правило гласеше " Дайте ни, за бога, да запишеми подпишем нещо, все едно какво!"  

Сатирикът Дийн Суифт написал:

"Кандидатите се стичат като река
Блъскат се с лакти и колене.
Всеки гребе в продънената си лодка
и ето търсейки злато потъват те."


Депутати, министри, благородници и граждани всички били увлечени в спекулациите, а ловки финансисти или мошеници гребели с пълни шепи злато от наивниците. Не малка част от новите компании били с поставени на чело видни и популярни личности които да привличат внимание. Уелският принц сам участвал в машинациите начело на Уелската компания за добив на медна руда и слуховете говорели, че е спечелил между 40 000 и 60 000 лири с участието си. Впрочем той проявил благоразумието да изчезне от спекулациите с печалбата си, преди цялата тази история да се размирише.

На политици като Робърт Уолпол и умните глави в камарата на лордовете било ясно, че цялата тази финансова еуфория ще свърши с фиаско.
На 3 юни пазарът се затресъл. Някой започнали масирани разпродажби и акциите се свлекли от 900 на 650 лири. Директорите на компанията се притеснили, че новите дружества отнемат от така ценния свободен капитал и употребили натиск да се закрият всички мошенически компании, надявайки се свободния ресурс да се насочи към тях.  
На 11 юни крал Джордж I издал прокламация с която заклеймявал нароилите се компании с наясно предназначение като вредни за обществото. Директорите на подобни дружества били заплашени със съд.

Някой по-умни люде усетили, че климатът се сменя и започнали тихо-мълком да се измъкват от сделките. Въпреки това обаче, парата все още била много и
акциите след спада се качили, като на 24 юни 1720 година отбелязали пика си от над 1100-1150 лири, като после след известна консолидация първо плавно, а после по-бързо започнали да падат.

В разгара обаче, на
борсовия бум било изчислено, че общата курсова стойност на акциите търгувани тогава в Англия била някъде около 400-600 златни милиона лири!

За да имаме някаква представа въобще каква колосална сума е било това за него време, ще кажа, че 500 милиона е било 5 пъти повече от всички пари в брой в цяла Европа (Защо ли това ми е познато?!)

Тоест, както и при сегашната криза, цялата тази капитализация е била покрита реално с пари само в една малка част, а всичко останало е било един мехур на илюзии и очаквания.

Август месец прокламацията на краля излязла под формата на писмена заповед от съда за закриване на някой малки компании, но това вместо да успокои пазара предизвикало още по-голям спад.
Ефекта бил отрицателен.
Въпреки обещанията за тлъст дивидент от 30% който щял да се раздава на Коледа, акциите падали, още повече се носели слухове, че много от директорите на компанията продават своите.
Много хора се запитали, щом дори компанията на Уелския принц е спряна, дали всички други акции на борсата струват нещо. Август бил белязан от спад, на 9 - ти септември акциите стрували вече 575 лири, на 21 септември стрували 350 лири, а на 28 вече само 190 лири.
Някой спекуланти теглили кредити заради акции фалирали на бързо, а банките раздавали кредити или ипотекирали имоти, почнали да се задъхват. Много банки фалирали, дори тези не участващи в машинациите поели негативите от кризата и  даже Банк ъф Ингланд изпаднала за известно време в затруднения.
Много хора загубили парите си до последното пени и потънали в дългове, а някой значителна част от тях.
Придворния лекар на краля Хамилтън загубил около 80 000 лири, поетът Александър Поуп загубил в спекулациите половината си богатство, журналиста и писателя Даниел Дефо също имал сериозна загуба,  след която започнал да пише за борсата като за свърталище на мошеници и до края на живота си заклеймявал борсовата търговия. Джонатан Суифт също изгорял.

Много депутати от двете камари на парламента обаче се измъкнали с печалба. Финансовия министър продал на време акциите си прибрал 794 000 лири, а между депутатите от двете камари се смята, че са разпределени около 4.5 милиона лири.
Разбира се подобно на събитията в Париж няколко месеца преди това се вдигнал ужасен вой, а освирепелите и разорени инвеститори почнали да искат главите на виновниците. Понеже четирима от директорите на компанията били в парламента, гнева на измамените се насочил към тази крепост на английската демокрация и морални устои.
Били проведени няколко атаки към парламентаристи и правителството се страхувало да не започнат масови безредици в Лондон.
Кралят побързал да се върне от Хановер (където прекарвал по голямата част от царуването си), свикал извънредно заседание на двете камари, на най-чист немски език се обърнал към английските си поданици, с желание проблемите в страната да се решат, а после в домашна обстановка съвсем развалил вечерята на горкия Уески принц, с когото и без това не бил много добри отношения (Нещо обичайно за Хановерската династия, която управлява и днес Англия, е да се отнася с наследниците си като с домашно куче).
Парламентът както във всяка уважаваща себе си страна, естествено свикал комисия за да реши проблема. Проблем обаче били всекидневните събрания на гневни измамени инвеститори в Лондон.

Пред опасност от метеж парламентаристите решили да поработят, но още в първите дни дори на тях, обръгнали на всякакви далаверите, им се изправила косата.

Цели страници от книжата на компанията за южните морета липсвали. На други пък имало изтрити имена, а чиновници от компанията били затрили нарочно цели купища документи. Започнало разследване, обаче кой поради това, че е замесен, кой от страх мълчал.  
Един от секретарите на компанията казал пред комисията - "Ако разкрия което знам, сцените ще изненадат цял свят" - Естествено не го разкрил, но под краката на финансовия министър Джон Ейслейби запарило и той запрашил за Франция където малко преди това избягал вече и Найт счетоводителя на "Компанията за южните морета".
Петима директори ка компанията били арестувани, а бесния крал изпратил веднага нота до френския двор и до регент Филип Орлеански да му върнат Найт в Англия.

Финансовия министър Джон Ейслейби дори не могъл да стигне до Франция. Познали го и го арестували още по пътя.
Докато го водили към Тауър, обаче той и охраната били нападнати от побеснели инвеститори. С голяма мъка конвоят успял да опази жив арестанта, който предполагам с облекчение е чул хлопването на вратата на килията в Тауър, деляща го от разгневената тълпа. Все пак бил жив.
Като не успели да се саморазправят качествено с министъра, побеснелите инвеститори изгорили чучело му с бесни акламации и кръвожадни погледни.

Разследването в парламента не дало много големи резултати. Уви прекалено много хора били замесени, за да излезе цялата истина наяве.
Все пак Робърт Уолпол чиято цел била да се успокои обществеността успял да прокара доста решения в интерес на инвеститорите които били жертва на някакви измами.
На 35 лица замесени в далаверите и директори на компанията, именията били запорирани и ипотекирани, като с парите компенсирали поне малко на най-пострадалите в измамата.
Измамените вложители настоявали дори за екзекуцията им, но това им се разминало, като дори някой от тях успели да запазят и част от печалбите си макар да търкали наровете на затвора за известно време.
На директор Блънт обаче разрешили да запази само 1000 лири.
Вследствие на усилията на Робърт Уолпол и взетите все пак до някъде строги мерки, на голяма част от измамените възстановили около 30% от загубената сума.
Останалото от активите на компанията било разпределено между Източно индийската компания и Банк ъф Ингланд.

Около ноември дори се забелязало известно оживление на акциите на злополучната компания, като за малко те стигнали 200 лири, но това било нещо като предсмъртен гърч. После, малко по малко всичко затихнало.
Така компанията безславно и безрадостно изчакала закриването си в 1748 година.

От цялата работа обаче с чест и слава излязъл един политик. Първия премиер-министър Робърт Уолпол.
Създаването на компанията било рисковано начинание, поради което Уолпол се съпротивлява на учредяването и разрастването и, но няма голям избор.
След фалита на компанията, Уолпол се заема с такова желание да оправи кашата, поне малко да възстанови загубите на акционерите като по този начин да върне доверието в правителството и крал Джордж I.

      image

Уолпол и министрите от кабинета
Успехът на Уолпол го превръща в доминиращ политик през следващите десетилетия и доверието в ръководителя на кралския кабинет маркира важна стъпка към формирането на съвременното конституционно управление на Великобритания. Робърт Уолпол се оттегля през 1742г., оставяйки основата на съвременното конституционно управление - Kабинет, отговорен на Парламента, който пък отговаря пред избирателите. Избирателите по онова време са всъщност, духовниците, аристократите и деловите мъже.

Кризата има и друг аспект. Не само борсова, но и финансова тя бележи интересен период от финансовия свят. Акциите в Англия не се възстановяват до нивата си от върха почти 150 години, но не това е толкова интересно колкото следния факт. Заради тази криза, в Англия започва един продължил почти до началото на 20 век период на дефлация.
Всъщност по време на най-големия си икономически и индустриален подем извел я на върха като икономическа и военна сила, страната е в състояние на много бавна и плавна дефлация, което разбива на пух и прах всички модерни "икономически теории" според които икономическия растеж задължително се свързва с инфлация.

Което подкрепя много консервативното твърдение, споделяно и от моя милост, че не парите в обръщение увеличават БВП, а доверието в тях, тяхната стойност и доверието в държавата в която се влага бизнеса.
Всякакво неразумно боравене с  пари, води само до илюзии, разбивани на пух и прах.


От А до Я в инвестициите и търговията. FOREX, фондови, стокови борси

www.Borsi.dir.bg
 


Тагове:   криза,   Forex,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kass - и аз така мисля
12.06.2009 13:59
Нямам претенции, че разбирам много от управление на капитали, но според мен кризите се дължат на това, че се отпускат значително повече потребителски кредити вместо такива които се инвестират в производство. Макар да има риск в кредитирането на бизнес проекти от банките, пак ми се струва по-оправдан от потребителските.
Един пример ще дам: Мой познат отишъл да кандидатсва за кредит от 3 000 лева с които искал да си оборудва работилницата (дърводелска), в която на черно извършвал дърводелски услуги и понеже си намерил поръчки решил да излезе на светло, да напусне работа и да се отдаде на собствен бизнес (с мебели или нещо такова). От банката му отказали кредит с мотива, че не могат да поемат риска в случай, че бъдещата му фирма не просъществува. Той отишъл в друга банка и кандидатствал за потребителски кредит, като представил документ за заплатата си и жена му като съпричастна. Отпуснали му без проблем. Естествено след месец напуснал работа и много важно, че банката е осведомена от бившия му работодател...Може би не съм ти предала примера точно, защото беше отдавна и не си спомням подробности, но се надявам да си го разбрал.
цитирай
2. borsi - Да ти кажа тази простия на банките ...
12.06.2009 16:06
Да ти кажа тази простия на банките тук не мога да я разбера.
Много по-лесно дават кредити за плазма или хладилник които не носят пари, а са само вещи вместо за бизнес.
Така, че си напълно права за сегашното състояние на нещата поне за България. Защото колкото и да дрънкат, че няма криза тук, то си я има. Знам за една от стабилните банки , още преди нова година бяха отписали 25 -30 % от кредитите си (несъбираеми), а какво остава за тия които са по малки банки.
цитирай
3. kass - borsi
12.06.2009 18:56
Ами аз лично си я обяснявам с някакъв опит за глобализиране на бизнеса. Големи търговси центрове, големи предприятия..всичко дребно няма право на живот, но аз много не го разбирам...голямата конкуренция на дребно и средно ниво регулира пазара ценово, качеството и стимулира идеите...Бях в Лондон през януари и там има абсолютно всичко, от малко магазинче до най-големия МОЛ в Европа...
цитирай
4. borsi - re-3. kass
12.06.2009 22:29
Може би си права, но на мен поне подхода ми се вижда глупав.
Защото ако инвестиция наистина има риск, но пък нали все пак се дават някакви гаранции. Ето и случая, с твоя човек. Пак са му дали пари, но за глупост, а не за нещо полезно.
Но пък и в края на краищата това си остава в ущърб на банките.
Без малък бизнес, няма как да има голям. Защото основните купувачи на каква да е стока, са средна категория хора. А от тях половината се занимават с нещо, а не стискат палци всеки месец дали няма да ги съкратят.
цитирай
5. kass - borsi
12.06.2009 23:25
Ами това е цялата пародия. През деветдесете в началото на прехода всеки се захвана да си вади хляба с някакъв бизнес и имаше оборот на пазара. Инфлацията през 96 изсмука парите от пазара и всичко замина. Костов довърши работата като остави без хляб хиляди. Искаше да вкара в ред нещата, но без пари в оборот и тежки изисквания, които никой не кредитира за да се осъществят, много от дребния бизнес загина. Царя се пробва с царските кредити и като че ли живна малко, но политиката на банките е лоша, лихвите са високи, условията за бизнес тежки и ставаме неконкурентни на външния пазар, а без износ няма просперитет. Някакъв такъв анализ имам аз...не знам до колко е реален и точен...Сега никой не започва нищо, всеки чака да му осигурят работа и друг да носи отговорността...и като гледам никой не си дава зор за нищо отварят в 10 сутринта - затварят в 5 следобед и как живее този народ идея си нямам...
цитирай
6. анонимен - RE:6
13.06.2009 14:21
saglasna s1m s teb 4e vseki 4aka na gotovo......i kato ima koi da mu osigurqva PZ makar i minimalna pricipa naposled1k e kato po komunisti4esko az gi lqja 4e rabotq e te me l1jat 4e mi pla6tat ne6to takova mislq 4e be6e
no ima i ne6to drugo q se optai dnes da zapo4ne6 nqk1k1v biznes/a i ne vijdam v tazi kriza i inflaciq kak1v moje da e/baq 6te si opne6 nervite ot burakratiz1m i korupciq:))))))
цитирай
7. borsi - re - kass
13.06.2009 15:38
Ха.. знаеш ли около 2000 година бях без пукната пара, но съвсем случайно ми попадна имот на улица "Шипка" във Варна за 4 000 $ - Сега тази сума звучи смешно, но от същото това помещение без проблем още тогава можеха да се вземат по поне 250 $ наем :) Вярвай ми за 2 часа събрах от приятели около 2000 по телефона, за останалите реших да обиколя банките :)) Никой ама никой не даде пари. Накрая се ядосах, отказах се, обадих се на едни познати от агенция за имоти и те го продадоха за 2 дни. Колко струва сега същия този магазин само може да се гадае, ама същите тия банки после ипотекираха имоти за по 100 - 200 000 :)
Не жали банкерите или техните клиенти. :)
В 90-те години ефективни кредити се даваха само по втория начин, сега също. За това и фалират банките или пък наивниците плащат лошите им кредити.
Тези които смятат, че като си ипотекират животеца ще изкарат пари само си патят в 90% от случаите. Защото едно е да получиш 10 милиона евро кредит срещу никакво обезщетение (примерно както е случая с парите на Драшков син), друго да си заложиш имота, задника и внуците за да си платиш 50 или 100 - те хиляди.
В началото на 90-те хората бяха оптимисти. С тогавашната банкова криза обаче, се видя, че ангелите нямат чак така бели криле, един работи, а друг получава на готово.
Сега е същото. За това и го няма този ентусиазъм. Но пък и от него смисъл няма.
Ако работиш повече, това съвсем не означава, че и ще изкараш или получиш повече пари.
По-скоро въпроса е до организация ако си бизнесмен и до връзки ако си наемник.
За това и може би хората не си дават зор.
Защо да отворят например в 8 часа, ако тогава няма да има хора? :)))
.. Един весел случай от преди няколко години. На мой познат баща му (Човечец от някакво ямболско село) е във Варна. На маса вечерта споменава, че ще става рано сутринта за да си свърши някаква работа. Малко се зачудих защо се налага да става така рано, но нищо не казах.
Засичам го след обед, а човекът бесен - "При вас във Варна всички отварят в 9-10-11, а аз като гламав съм по улиците от 7 сутринта. Що за мързел е това?!" - възмутено.
Почнах да се смея. Казах му, че тук магазините отварят късно, но пък работят до късно защото привечер е най-големия оборот. За това и никой не отваря рано сутрин, а той пак - "Е защо работят до вечерта, като 19 часа е ракиено време!" :))
цитирай
8. borsi - bogoizbrania, наистина индуст...
13.06.2009 15:54
bogoizbrania, наистина индустрията навлиза, но независимо дали тя е причина за дефлацията или не, факт е плавното понижение в цените точно по времето на израстването на Англия като индустриален и финансов световен лидер.
цитирай
9. kass - borsi
13.06.2009 18:27
хмм разбрах, ама ето какво се получава. Искам да си сменя гърнрто на колата. Оставям хлапето на градина в 8.30 и отивам да го сменям. Обяче е затворено...отивам на работа, свършвам в 17,30 и пак отивам, но пак е затворено. На третия път оставих бележа на която пишеше: "Имам 90 лева за ново гърне, ако искате да ги вземете, чакайте ме утре в 17,30 часа". И така си смених гърнето...даже и отстъпка ми направиха заради шегата, която не беше никаква шега.
Всичко се дължи на изискванията за работното време на работниците, което не е лошо, но пък за две смени няма работа и съответно пари за заплащане...Това е омагьосан кръг и трудно ще се измъкнем. Изгубихме много време в опити за правене на политика и стигнахме в задънена улица, въведохме европейските правила без да сме подготвени за тях. Онзи ентусиазъм трябваше просто да бъде подкрепен и развит...Но никой не знаеше къде се намира, пък тази пуста носталгия по този гнусен комунизъм...
цитирай
10. borsi - Решението е много просто. Отварят ...
13.06.2009 18:31
Решението е много просто. Отварят по-късно и затварят по-късно. Поне при нас във Варна на доста места е така. Защото по-голямата част от хората са на работа точно между 8 и 17 -18 часа.
Нормално е ако искаш повече клиенти да си оправиш, работното време, а не непременно да работиш повече :)
цитирай
11. kass - анонимен - RE:6
13.06.2009 18:32
Ами затова ме е яд на банките и на политиката въобще. Толкова ли е трудно да се разбере, че трябва да се работи. По всички избори говорят само за социална политика и пенсии, а за хората в трудоспособна възраст какво остава само изисквания и непосилни данъци.
цитирай
12. borsi - И да се ядосваш полза няма. А тя по...
14.06.2009 02:54
И да се ядосваш полза няма. А тя политиката не е направена случайно така. Точно хората в трудоспособна възраст и тези с образование са опасни за свинете които са от 20 години начело на държавата.
цитирай
13. pulsar - Много добър пост...
14.06.2009 15:16
И въпреки историческите знаци, не само в момента не се поучават (политиците) от тях, дори напротив - целенасочено вървят към нови и все по-интелигентни постъпления за кражба. Съжалявам, че намесвам историята за световната конспирация, но всичко е така добре "случайно" случило се, че винаги едни и същи хора накрая печелят. Дори и новите играчи са предрешени такива...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6015288
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930