Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2009 13:02 - Варианти за инвестиция в злато
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 5983 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 01.09.2009 19:46


image

Еднокилограмова
златна монета
Австралийско Кенгуру
емисия 2005


Различни варианти за инвестиция в злато:

Инвестиции в сребро

Среброто е доста по-евтино от златото. Въпреки това, ако инвестираме примерно 1000 лв в злато, и 1000 лв в сребро, след примерно 1 година ще имаме приблизително еднаква печалба. Някой анализатори твърдят, че възвръщаемостта на инвестицията в сребро би надминала съответната в злато. Това е защото среброто е промишлен метал, който се използува за производство на различни "неща", предимно електроника. Това значи, че бавно и постепенно среброто "изчезва", докато златото "стои".
За съжаление върху цената на среброто се начислява ДДС (данък добавена стойност). Това оскъпява цената с 20%, което прави инвестицията в сребро нерентабилна.

Инвестиции в злато 

Цената на златото се измерва в щатски долари. В момента в който пиша това 1 oz = 938 USD. Естествено за нас е важно да знаем цената в лева, за което ползуваме курса за деня (938 USD x 1.3200 = 1"238.16 BGN). Добре е курса за деня да се смята до 4-тия знак.
Когато купуваме или продаваме злато, "търговецът" обикновено дава цени купува/продава. Маржа / Спреада между купува и продава на златото е нормално да е над 10-15, дори 20%. Това означава, че ако закупим злато цената трябва да се повиши поне 10% за да реализираме печалба. При златото движение от 10% е "нормално", такива движения стават доста бързо, но трябва да имаме пред вид, че не може да разчитаме на бърза печалба.
Един пръстен от 14 карата, съдържа само 58% злато (14 карата / 24 карата = 0.58). Това значи, че купувайки пръстена, вие заплащате предимно труда на златаря, а не златото.
Не е необходимо на всяка цена да купувате кюлчета. Едно кюлче от 1 кг струва 1000 гр / 32 гр = 31.25 oz * 938 USD = 29"312.50 USD (38"692.50 BGN). Това е голяма сума пари и разпространена инвестиция в злато е купуването на златни монети (bullion coins). Има много монети които нямат никаква нумизматична стойност, но за сметка на това съдържат от 90 до 99% злато. Тези монети обикновено се секат с тегло 1 oz, 1/2 oz, 1/4 oz. Има също монети по 1/10 oz. Има дори монети по 1 кг. 
Накрая съм дал списък от някой монети.

Какви златни монети може да се купуват

Важно е монетата да е "известна". Ако сте закупили българска монета, и се опитате да я продадете в Германия например, купувачът ще я провери, гледа, претегля, мисли... Ако вместо българската монета, се предложите един "Кругерранд", която е "известна" монета, единственото което купувачът ще направи е да провери дали монетата не е фалшива - купувачът ще знае каква проба е златото, колко е тежка монетата и т.н.
 Относно тежестта на монетата, от една страна е добре монетата да е дребна - 1/4 oz, защото може да се наложи монетата да се използува като пари. От друга страна 2 монети по 1/2 oz струват доста повече от 1 монета от 1 oz. (Аз лично купувам монети от 1 oz.)

Инвестиции в злато  на световните борси

Ако имате сметка за търговия на американските борси, можете да изберете акцията GLD (Streetrack Gold Trust). Тази акция е фонд който се движи с цената на златото като 10 акции са на цена от 1 oz злато. Една акция GLD струва 92.79 USD.
Ако имате сметка за търговия на Швейцарската борса, можете да купите акцията ZGLD (ZKB Gold), идеята е същата, но цената е огромна - 32"700 CHF за 1 акция (30"000 USD).
Предимството на този вид инвестиция е:
Можете да купите/продадете"златото" бързо и лесно "с 1 клик на мишката".
Фирмите които казах GLD и ZGLD не могат да фалират, защото те реално са инвестирали само с пари на клиенти.
Няма такса за "съхранение" на златото.
Недостатъци:
Понякога, ако не и винаги, вместо злато, зад акциите "стоят" фючърси. Това въобще не променя цената нито пък създава някакъв риск, но все пак е важен недостатък.

Инвестиции в злато  на специализирани уеб сайтове

Съществуват много сайтове които предлагат да ви продадат злато и да го съхраняват вместо вас (за което вие си плащате). Ше спомена само два от тях -
http://www.goldmoney.com/ и http://www.bullionvault.com/ . Трети сайт е http://www.kitco.com/ (става дума за услугата pool account).
Предимството на този вид инвестиция е:
Можете да купите/продадете златото бързо и лесно "с 1 клик на мишката".
Тези фирми са регулирани от различни финансови разпоредби. (Kitco не  е регулиран).
Проблемите с този начин на инвестиране са:
Дали имаме доверие на тези сайтове? Дали наистина има злато "зад уеб сайта".
Отварянето на сметка в тези сайтове е доста сложно. Със същата сложност може да отворите сметка в някоя фирма за търговия на американската или швейцарската борса.
Има такса за "съхранение" на златото, например $2 на месец.
Т.к. Kitco.com не е регулиран, при условие, че фирмата зад Kitco.com фалира, вие пиете една студена вода :-) . Аз не мисля, че това може да се случи, но това е достатъчно да ни откаже да инвестираме там.

Инвестиции в злато чрез e-gold

E-Gold.com е фирма която не е регулирана, покупката и продажбата е затруднена. Наскоро фирмата имаше съдебни проблеми! 

Pert mint

Пърт минт е сертификат за "складирано" злато в гр.Пърт в Австралия. Това злато е гарантирано от правителството на Австралия. Закупуването на тези сертификати обаче е сложно и може да се извърши само от определени оторизирани фирми. Сертификатът е поименен.
Покупка на (физическо) злато online

Съществуват няколко  известни сайтове за покупка на злато

Най-известен е http://www.kitco.com/. За съжаление доставката на закупеното злато до България е доста скъпа.

Покупка на злато в България

Доколкото съм запознат с пазара в България има няколко варианта за покупка на злато
БНБ - намира се в сградата на БНБ, продава Български монети, не само златни. По долу съм описал няколко монети които аз самия харесвам.
Корпоративна Търговска Банка продава някакви монети, предимно от Китай
Първа инвестиционна банка - продава всички известни чужди монети. Цените са приемливи за монетите от 1 oz. и са високи за по-малките монети (1/2, 1/4 oz). Цените на сребърните монети са много високи, но както отбелязахме там има ДДС.
Монетен двор - намира се в сградата на Художествената галерия (Царския Дворец). Продава български и чужди монети. Доколкото съм запознат цените са по-високи от тези в Първа инвестиционна банка.

Списък със златни монети

  Наименование,
коментар*
Държава Валута 1
oz
1/2
oz
1/4
oz
image Krugerrand Възможно най-известната златна инвестиционна монета.
Монетата е с по ниска чистота (около 91%), но за сметка на това теглото е по-голямо за да компенсира примесите.
ЮАР - y y y
image Maple Leaf
Чистота на златото 99.9999%

 
Канада CAD y y y
image Gold Eagle
При влизане в САЩ тази монета се декларира като $50 кеш

 
САЩ USD y y y
image Australian Kangaroo
Чистота на златото 99.9999%

 
Австралия AUD y y y
image Георги Димитров емисия 1965 г. 
Тази монета е интересна с това, че цената на 1/4 oz монетата е точно половината от цената на монета от 1/2 oz.
Златото е с чистота 90.00 %.
Това е евтин начин да започнете инвестиция в злато.
За съжаление тази монета не е "известна" дори в България така че евентуалната продажба ще бъде по бавна.
България BGL - y y

* С изключение на монетата "Георги Димитров", цитираните чистоти на златото може и да не са точни. За точна чистота на златото, карати, тегло и т.н. може да проверите в Wikipedia

Инвестиции в злато на световните борси:

Акцията ZGLD (ZKB Gold) направи split и вече струва около 3000 CHF. ZGLD може да бъде закупена от БенчМарк Груп в София.
В САЩ съществува акция IAU. Тя е същата като GLD, но се управлява от друга фирма. Аз не я препоръчвам, по-добре да се ползува GLD. Текущо GLD има 755 тона злато:
 
image

Ако желаете да инвестирате в злато и сребро едновременно, може да прегледате CEF - Central Fund of Canada. Акцията се търгува в САЩ, а инвестицията е 40% злато, 60% сребро. Акцията има "собствено" движение и не следва задължително цената на златото. Златото е 100% физическо и е складирано в Канада.

На www.bullionpage.de има сравнение на актуалните цени за купуване и продаване на инвестиционно злато от много търговци по света, главно в Европа. От там ясно се вижда, че който иска да купи голямо количество, независимо дали на отделни монети или големи кюлчета, ще му е много по-изгодно да си плати самолетен билет до някъде, отколкото да се занимава с българските печалбари. Да се купува от тях има смисъл само за малки количества. Другото интересно място за покупка или продажба на малки количества злато, е ebay, стига човек да не го е страх от фалшификати.

Що се отнася до монетите от БНБ, да, те може би биха имали някаква нумизматична стойност след време, така че може да се купят, ако човек мисли да ги завещае на внуците си някой ден. На мен лично "1100 години славянска писменост" ми харесва повече от "Георги Димитров". Издадена е в по-малък тираж, а и на външен вид изглежда по-хубава. Монетите от половин унция са в по-малък тираж от тези по четвърт унция (а и вече са по евтини). Друга интересна монета (от към цена) е "120 години министерски съвет" от 1999 година. Тя има сертификат, но подчертавам, няма смисъл да се купуват краткосрочно или средносрочно тези монети. да се продадат, в момента на е проблем. Сериозните търговци на монети си имат каталози, в които са показани всички монети от света, включително и българските. Те биха ги купили (ако са в отлично състояние), или пък могат да помогнат за продаването им на търг, на панаир за монети, но цената, която ще се постигне, не е впечатляваща. Няма и как да бъде, докато не се изчерпат на касите на БНБ тези монети, а при евентуална криза наистина ще бъде много по-трудно да се продадат, отколкото нормалните, известни на всички монети (крюгер и т.н.)

Накрая един съвет от мен: при покупка на злато, плащането само в брой и анонимно. По закон в ЕС това е възможно за покупка до 15000 евро, но това трябва да се провери предварително по телефона със съответния търговец, както и дали има налично злато в момента; особено банките, не винаги имат налично злато, а и повечето от тях продават само на собствените си клиенти, което значи, че не може да е анонимно. Над тази сума обаче, купувачите винаги са длъжни да покажат документ за самоличност, независимо къде купуват, и биват регистрирани от държавата. Официално това се прави за борба с "пране на пари", но при една голяма криза, съществува вероятност притежанието на злато да бъде забранено (както се е случвало и преди в САЩ), а регистрираните притежатели да бъдат поканени да отворят банковите си сейфове в присъствието на полицията, за да може златото да бъде продадено принудително на държавата, на определена пак от нея цена или жилищата им да бъдат претърсени по подозрение в притежание на забранени материали, ако са изпуснали определения срок, който ще им се постави, за да го продадат. така че: не допускайте да ви регистрират, не казвайте на никого какво сте си купили, а най-добре и в банков сейф не го дръжте - за да не се окаже, че при една голяма банкова криза, точно когато имате нужда от златото, достъпът до банката няма да е възможен.

     
 

Автор:Nikolay Mihaylov - Novini.net 


www.Zlato.dir.bg

   
   



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5984215
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031