Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2009 13:33 - Големи валутни и борсови спекулации
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 4613 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 18.11.2009 13:45


image


Анди Крийгер срещу Кивито


През 1987 Анди Крийгер, 32-годишен трейдър към Bankers Trust, внимателно следи валутите, които поскъпват срещу долара след борсовия крах известен като Черния понеделник - Понеделник 19 Октомври 1987 година: http://borsi.dir.bg/_wm/library/item.php?did=57531&df=8&dflid=3

Докато инвеститорите и компаниите бягат от американския долар в други валути, неизбежно е някои от тях да станат фундаментално надценени, създавайки добра възможност за арбитраж. Валутата, към която Крийгер се насочва, е новозеландският долар, наричан Киви.
Използвайки сравнително нови техники чрез опции, Крийгер заема къса позицията на стойност стотици милиони. На практика, неговите продажби в определен момент са надхвърляли цялото парично предлагане на Нова Зеландия.
Кивито (Новозеландския долар) пада рязко под натиска на продажбите и малкото валута в обръщение. Кивито губи между 3 и 5 на сто, докато Крийгер прави милиони.
Легендата твърди, че разтревожените власти в Нова Зеландия са се обадили по телефона на шефовете на Крийгер в Bankers Trust със заплахи, за да го накарат да излезе от кивито.
Той по- късно напуска Bankers Trust и отива да работи за Джордж Сорос.


Джордж Сорос и & срещу Британския паунд

Джордж Сорос печели 1 млрд. долара за един ден - при сделка срещу британския паунд през 1992 г. - Цялата статия тук: http://borsi.dir.bg/_wm/library/item.php?did=479372&df=8&dflid=3
 
Стенли Дракънмилър залага на марката два пъти

Стенли Дракънмилър прави милиони със два дълги залога в една валута, докато работи за Джордж Сорос в прословутия Quantum Fund.
Дракънмилър първо залага, когато Берлинската стена пада. Очакваните трудности в обединението на Източна и Западна Германия свалят немската марка до ниво, което Дракънмилър счита за крайно. Първоначално залага доста милиони за бъдещо рали, като в последствие Сорос му казва да увеличи покупките си до 2 млрд. марки. Нещата се развиват по план, което помага доходността на Quantum Fund да прескочи 60%.
Вероятно паради успеха на първата си сделка, Дракънмилър също прави германската марка част от най-голямата валутна спекулация в историята. Няколко години по-късно, докато Сорос пречупва Английската централна банка, Дракънмилър пак заема дълга позиция в марки, като предполага, че сривът на британския паунд под натиска на шефа му ще го свали и срещу марката. Дракънмилър е убеден, че той и Сорос са прави и показват това, като купуват британски акции.
Той вярва, че Великобритания ще трябва да свали лихвите, за да стимулира бизнеса и по-евтиният паунд ще означава повече износ към европейските партньори. Следвайки тази линия, Дракънмилър купува германски облигации поради очакването, че инвеститорите ще се изместят към тях, докато немските акции ще показват по-малък ръст от британските.
Било е добре изпипана сделка, допълваща печалби към основния залог на Сорос срещу паунда.


Дейвид Райън - Световен шампион

Инвеститор в акции и трейдър на фондовота борса. Участва от 1985 до 1987 година в световния шампионат за трейдъри. Постижение. 1985г. -161% ; 1986г. - 160%; 1987г. - 123%. Общо за трите години - 1379% нарастване на капитала. Източник.- книгата Market Wizards на Джак Швагер. В тази книга можете да намерите историите и постиженията на десетки трейдъри като Дейвид Райън. 

Марти Шварц - Световен шампион

10 участия в Американски шампионати за трейдъри с продължителност от 4 месеца . Всеки път участва със стартов капитал от 400 000 долара. Средния му доход за деветте му участия в тези шампионати е 210%, без да се приравняват резултатите му на годишна база. Веднъж участва на годишен шампионат и резултата му е 781%. Започва да търгува фючърси с начален капитал 40 000 долара. Увеличава ги до 20 000 000 долара, като никога не е губил повече от 3% от сметката си. Източник - книгата Market Wizards на Джак Швагер. 

Лари Уйлямс - Световен шампион

Участва през 1987г. в световното първенство за трейдъри и за една година от 10 000 долара сметката му се увеличава до 1 100 000 долара. Постига феноменалните 11 376 % нарастване на капитала за 1 година. Това се равнява на 48% средномесечно нарастване на сметката му за 12 месеца /10 000 *1.48^12/. Любопитното е, че същата година в състезанието участва и 16 годишната му дъщеря обучена от него. Тя увеличава първоначалните 10 000 долара до 160 000 долара.
През 1997 г. дъщеря му Michelle Williams печели същото състезание, като увеличава сметката си с 1000%. 


Ингрид Мишел Уилямс - дъщеря на Л. Уйлямс - Световен шампион

През 1997 г. на 16-годишна възраст, Ингрид Мишел Уилямс, спечелва същото състезание с резултат 1000 % възвращаемост, започвайки с 10,000 $ инвестиции и достигайки до 110 000 $ в течение на една година, което само може да ни покаже, че крушата не пада по-далече от дървото.

Bunny Girl - ? 

Трейдърката с псевдонима Bunny Girl със система си за търговия на FOREX, на 30 минутна графика, за 3 години, увеличава сметката си от 15 000 долара до 17 000 000 долара.
Това значи, че е увеличавала сметката си средномесечно със 21.5%. /15000*1.216 ^36=17 127 000/


Джон Арнолд -  рейтинг на списание Trader Monthly

Признат за най-успешния трейдър в света за 2006 год.  Заработил почти 2 милиарда долара. 
Възрастта на рекордьора, бивш сътрудник в корпорация Enron е 33 години. Той е съумял да се добере до успеха, правилно прогнозирайки цените на природния газ и е обезпечил по този начин компания Centaurus Energy, в която се явява съсобственик, с огромни приходи.


Джеймс Саймонс - рейтинг на списание Trader Monthly  -  II място за 2006г.

Второ място в списъка 100-те водещи трейдъри е на 68 годишния Джеймс Саймонс, заработил от 1,5 до 2 милиарда долара. 

Еди Ламберт - Бун Пикенс

След тях са, 44 годишния Еди Ламберт и 78-годишния Бун Пикенс, всеки от които е заработил от 1 милиарда долара до 1,5 милиарда за миналата година.

Анти-рекорди:

Браян Хънтър - Грешка с цените на газта

32 годишния канадски трейдър Браян Хънтър.
Заради негови грешки с анализа на цените на газта, неговата компания Amaranth advisors е загубила над 6 милиарда долара!
2006 г. - хедж фондът "Амарант ъдвайзърс" (Amaranth Advisors LLC) и бившият й старши брокер Брайън Хънтър се опитват да манипулират контракти за газови фючърси на борсата NYMEX.
Преди да рухне същата година, компанията съобщава за загуби от тази дейност в размер на 6.4 млрд. долара. През юли 2007г. Комисията за стокова търговия повдига обвинения срещу "Амарант" и Хънтър.

2005 г.  -  Токио 


Грешно въведена оферта за продажба на акции предизвиква вълнения на фондовата борса в Токио и загуби на Mizuho Securities Co.  за 27 млрд. йени ( 223,2 млн. долара).
Брокер на Mizuho Securities Co. въвежда оферта за продажба на 610 хил. акции на J-Com Co. на цена една йена, вместо истинската поръчка от клиент за една акция на цена 610 000 йени (малко над 5 хил. долара).
Това става в първият ден за търговия с акциите на малката компания J-Com Co, след тяхната регистрация на токийската фондова борса, компанията е емитирала само 14 500 акции, което означава, че поръчката превишава с 42 пъти този брой.
След въвеждането на поръчката, борсовата система алармира, че има голяма разлика между въведената цена и текущата пазарна, но брокерът игнорира това предупреждение и ордера е потвърден. Според брокера често имало такива предупреждения от системата и затова по навик той го е игнорирал.
Официални лица от борсата са позвънили на Mizuho Securities за странната поръчка и от брокерската компания се опитват да я отменят. През това време обаче системата регистрира продажби на акции на J-Com на минимално разрешената цена за деня от 572 хил. йени. 
След като от брокерската компания се опитват да възстановят всички продадени акции, цената им се повишава до горната граница за деня от 772 хил. йени. Според представители на Mizuho Securities, компанията е успяла да възстанови 470 хил. акции на минималната цена от 572 000 йени, но останалите 140 хил. акции са купени на много по-висока цена.
Според президента на Mizuho Securities Макото Фукуда, в резултат на грешката загубите са 27 - 30 млрд. йени. Mizuho Securities е дъщерна компания на голямата японска финансова корпорация Mizuho Financial. 

2006  - Токио


Служител на брокерската компания Nikko Citigroup е закупува погрешка 1000 пъти повече акции отколкото възнамерява. 
Объркването е станало с акциите на Nippon Paper, като търговецът е заявил за покупка 2000 акции, смятайки, че цената им е по 502 йени всяка, докато пазарната им цена е била 502 000 йени.
Сделката е била на стойност около 1 млрд. йени (8,6 млн. долара).

1989 - Майкъл Милкен, шеф на операциите с държавни книжа в американската инвестиционни банка "Дрексел Бърнам Ламбърт", е осъден на 10 години за измами. Банката подаде молба за банкрут, след като бе наказана с 650 млн. долара под формата на глоби и реституции.

1992 - индийски банки и брокери са обвинени в заговор за нелегалното източване на 1.3 млрд. долара от междубанковия пазар, за да играят на фондовата борса в Бомбай където губят парите. Водещият брокер Харшад Мета почина в затвора по време на съдебния процес.

1995 - през февруари рухва една от най-старите британски инвестиционни банки "Беърингс" (Barings Plc) след като Ник Лийсън - един от брокерите й на фючърси в Сингапур, губи близо 1.4 млрд. долара в търговия с деривати. Лийсън беше тикнат в затвора в Сингапур. В последствие "Беърингс" бе продадена на холандската Ай Ен Джи (ING) за един паунд.

1995 - през септември японската "Дайва банк" (Daiwa Bank) понася загуба от нелегална търговия с държавни облигации от Тошихиде Игучи, един от нейните изпълнителни директори в САЩ. Той е вкаран в затвора през 1996г.


1996 - търговската къща "Сумитомо" (Sumitomo Corp) е ощетена с 2.6 млрд. долара загуба в рамките на 10 години заради несанкционирана търговия с мед, основно извършвана от старши брокера за този сектор Ясуо Хаманака. Наричан още "господин 5%", той е уволнен от банката и осъдена н 8 години затвор. Прякорът е даден от колегите му заради това, че се е смятало, че той контролира 5% от световната търговия с този метал.

2001 - през януари Скот Зак, бившият главен финансов директор на вече несъществуващата "Грифин трейдинг" (Griffin Trading Co.) е обвинен в пренасочването на над 5.56 млн. долара от банкови сметки на компанията към брокер с цел финансиране на нелегална търговия в последните 18 месеца преди да рухне фирмата.

2001г. - "Мерил Линч" уволнява през септември двама старши служители заради това, че не са забелязали валутен дилър, който пренасочвал печалбите от валутните борси към определени клиенти, заради което банката изгуби 10 млн. долара.

2002 - най-голямата банка в Ирландия "Алайд Айриш" (Allied Irish) разкрива, че крадливият американски брокер Джон Руснак е източил от нейно поделение в САЩ близо 750 млн. долара. През унаяри 2003г. Руснак е осъден на седем и половина години затвор. Той признава, че е изградил схемата, която му носела по 850 хиляди долара "заплата" годишно в периода 1997-2001г.

2007 г. - 2008 - Жером Кервиел дилър в "Сосиете Женерал" успя да загуби 4.9 млрд. евро, търгувайки с фючърси върху индекси. Освен рекордната финансова загуба "Сосиете Женерал" обяви, че е принудена да отпише активи на стойност 2.05 млрд. евро заради глобалния срив на финансовите пазари вследствие на ипотечната криза. Отделно, банката получи порицание и глоба от 4 млн. евро от органа за банков контрол, заради "сериозни пропуски в системата за вътрешен контрол". 




 FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ


Тагове:   Forex,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6020598
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930