Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2009 07:13 - Защо България е най-бедната страна в Европа
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 66958 Коментари: 86 Гласове:
23

Последна промяна: 07.04.2010 16:05



Всеки излишен лев или евро които един германец или скандинавец биха дали за нещо друго, тук се дават само за едно - оцеляване на ръба на възможностите!
От 20 години, всеки от нас и българския бизнес биват притискани и изсмуквани като целта е само една - печалбата от бизнес да отива в нечии джобове, заплатите на работниците и служителите също. Ако може до стотинка, още по-добре!


Тези дни софиянци бяха сюрпризирани с  "радостна" коледна новина - От 1 януари 2010 г. цената на водата ще поскъпне с 10%,  а в други в 13 града, между  които Враца, Видин, Плевен, Велико Търново, Сливен, Дупница и Благоевград, между 2-3 и 9%.
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране отново започва със стария си номер, като за "добра новина" ще се представи поскъпване не с 15, а с 10 % например. 
Този театър или по-скоро медиен цирк, разиграван вече 20 години, ни се поднася всеки път като раздута сервитьорска сметка. Калкулация - Крабжа, защото дали на улицата, в заведение или в къщи с фактура или касов бон това все си е кражба. 
 
Цените на водата в София поскъпвали защото - забележете - "През последната година се консумира по-малко вода, за това компаниите се налага да качат цените, за да защитят печалбите си!". 

Изблик на смях щеше да предизвика сегашното обяснения за поскъпване, ако не бе тъжен този нов удар срещу икономиката.
Иди, че пести - както каза мой познат.

Вместо да се стимулира пестенето на вода и електроенергия в България всеки опит за икономии води от 20 години само до едно - Покачване на цените!

От 1 Януари газта поскъпва с 15,61%, парното - с 10% - Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага от 1 януари цената на природния газ да се повиши с 15,61 % - сайта на комисията. Като мотиви за поскъпването се сочат по-високите котировки на петрола и мазута на международните пазари?!

Преди около 4 години, в разговор с мой познат работещ в енергетиката, той  ми каза по повод икономиите на домакинства, предприятия и енергийната ефективност - "Колкото и да пестите, колкото и изолации, дограми енерго-спестяващи крушки да слагате, няма да може да свалите разходите си по една много проста причина - Колкото по-малко ток се консумира, толкова моята компания в тайни споразумения с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще ви качи цената, така, че да се запази печалбата за "тези на които тя се полага. Ще спестите за някой и друг месец, може би година, но после ще качат цените,  ще плащате пак същата сума за електроенергия, но ще сте на минус и с разходите по енергоспестяването! Системата е направена нарочно така, че са се смуче колкото се може повече печалба, а за потребителите да не остава нищо!"

Всеки българин, беден или богат, работник, служител, индустриалец, търговец и какъв да е предприемач е оскубван и рекетиран най-брутално и нагло от самата държава в лицето на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Комисията за регулиране на съобщенията и други паразитни образувания и тумори в България! 

Всички тези монополи, раздадени на този или онзи свързан с политиците ни "бизнес" са с една цел - Брутален, нагъл и убиващ българина и неговата икономика грабеж, обричащ на гибел всяка идея за реален, а не "статистически" растеж на БВП, потреблението и жизнения стандарт. 

Никой от политиците така и за 20 години не можа да обясни защо в България цените на електроенергията за бита и за бизнеса постоянно се качват и са по-високи от тези във Финландия?! 

Това не е тяхна работа ли? А държавните комисии чии са и пред кого се отчитат?! 
Нима сегашното правителство, омбудсман и парламентът, не могат да зададат логичния въпрос - защо се иска качване на цените на електроенергия и вода? 
Могат нали? Въпроса е искат ли и най-вече какво ще поискат да чуят! 

Не само електроенергията, отоплението, водата, мобилните и стационарни услуги в България са много по-скъпи от в много развити страни, но ако вземем дори една паста за зъби - то;

Паста "Колгейт" в Торонто струва много по-малко отколкото в София или Варна! Странно нали?
Месо - В 2006 година в центъра на Атина (Гърция), килограм първокачествени пържоли с кост струваха 5 лева докато техни доста по-рахитични подобия в Пикадили Варна струваха 8 Лева.
Мляко - Москва 50 стотинки, тук - идете и вижте. 
В момента килограм хубави ябълки в Москва струват около 50 стотинки, а колко струват тук (В страна която ги произвежда) може да се убедите в първия квартален магазин. 
Пак за Москва - бирата е 60 стотинки, хлябът е 0.70- 1 лев, но е направен от брашно, а ако пък пише ръжен, наистина е такъв. Реално с 80 лева там, в някой от големите  супермаркети може да си купите почти с 1/3 или двойно повече стоки, с много по-високо качество от стоките които продават в тукашните супермаркети. 
Шевролет Aveo тук сега е 20 990 лв., в Москва струва 6 000 долара. 

И говорим за Москва - Един от най-скъпите градове в света!

За скъпотията в бедната ни страна дори не може да упрекнем данък корупция, въпреки, че и той е калкулиран в цените на стоките които купуваме и ползваме. 
Не. В Русия корупцията е по-висока от тук, но въпреки това в Москва и Петербург цените за обикновения гражданин са по-ниски. 
Защо, ще питате?
Тук не става толкова дума за свободен пазар, конкуренция или икономически свободи, колкото до държавен грабеж налаган и на бизнеса и на потребителя.
Много е просто - Един супермаркет в Русия или Финландия, на квадратен метър площ, ще заплаща много по-малко пари за отопление и осветление от един подобен магазин в България. Един производител или търговец там няма да калкулира такива разходи върху стоката си каквито ще се наложи да калкулира тук. 
Един доставчик на стока, няма да плати в Люксембург например толкова за дизелово гориво колкото в България.
В Андора дизела е 1.70 лева, а тук в България 1.84 лева! 
В САЩ 0.73 цента, а тук 1.84 лева. 
Да махнем обаче САЩ, и да се приберем в Европа и да попитаме защо в Люксембург(Най-богатата европейска страна дизеловото гориво струва по-малко отколкото в България? Та нали и те и ние сме членове на ЕС така, че акцизите калкулирани в цената, както и надценките би следвало да поне са едни и също, ако не и обратното (Като сме най-бедната и изостанала икономически страна в Европа тук те да са по-ниски).
Няма да споменавам страни като Македония които ни конкурират вече по всички показатели, но с доста по-ниски цени на горива, вода топлоенергия и електроенергия въпреки, че са природно много по-бедна страна и с много по слаба индустрия (В селското стопанство за съжаление ни надминаха още преди години).

Кой би дал задоволителен отговор на този въпрос?

Реално всичко плащаме грабежа - Потребителите по джоба си, а производители и търговци по намалялото си поради високите цени и ниската покупателна способност на българина потребление.

В огромна степен от там е и икономическата стагнация в България, от която страната ни така и не се измъкнахме за цели 20 години!

Всеки опит за бизнес, разкриване на ново и по-високо платено работно място, всяка отвоювана по-висока заплата, която ще значи и увеличено потребление се удрят жестоко един или няколко пъти годишно с нови и неоправдано високи сметки за елементарни услуги предлагани в развитите индустриално и икономически държави.  
Всеки опит за калкулация на някакви що годе конкурентни цени в търговията и с още по-голяма сила в индустрията, се сблъсква с промените на горе в цените на електроенергия, газ, отопление и други. 
Всеки опит на българина да спести пари или да увеличи потреблението си се сблъсква като стена с месечните сметки. 

А българинът наистина няма с какво да купува! 

Дори да е започнал да получава последните години малко по-висока заплата (Заради кризата заплатите в частния сектор се свиха почти двойно за 1 година) или пенсия, то качените в пъти последното десетилетие цени на ток, вода, топлина, телефон и др. изяждат огромна част от парите му които неговия съгражданин в другите страни ползва за закупуване на стоки и услуги. 

Няма как да има пари за потребление, ако те са предварително откраднати, чрез надути неоправдано в пъти сметки. Дори за храна няма пари, ако един човек получаващ 300 лева заплата е принуден да плати 120 лева ток, за да не се разболяват децата му зимата. Няма как да има пари за кино, за облекла, за уреди или дори за здравословно хранене, ако е принуден всеки ден да си купува хляб замесен от неизвестна субстанция, фалшиво сирене или месо с неизвестно какъв срок на годност, ако във всичко това са калкулирани цени определени от разните държавни комисии, който освен тлъстите си заплати явно имат и други източници на доходи - защото друго обяснение няма при тези вечно покачващи се, анти-пазарни цени. 

Спомнете си колко пъти се е случило в тази страна, последните 20 години, след като уж минахме на пазарен принцип?

Колко пъти чухте, че цените се качват поради - Високите цени на петрола, по-високите цени на електроенергия, по-високи цени на долара (Който от 2000 година насам все пада), или друга изсмукана от нечия лъжлива уста дивотия?

Защо не се хеджира, когато се очаква повишение така, че крайния потребител и бизнеса да не са тези които плащат винаги раздутата сметка?

Как така нито веднъж при спада на цените в международен план (Нали внасяме и петрол и горива?), нито веднъж не спаднаха цените на електроенергия, заедно с нея цените на водата, на парното, на горивата - и покрай тях на всичко друго в което се калкулират тези все по-високи и по-високи, от месец на месец и от година на година цени?

Пазарен принцип ли? Трънки! Това си е грабеж над икономиката на най-бедната и изостанала страна в Европа.

Ето и международните цени и ги сравнете с тези в България, като отчетете всички спадове, който тук в страната ни странно защо, нито веднъж не са калкулирани, като изключим символичните намаления с няколко стотинки, на цените на бензина, при десетките долари (!) намаление на цените на петрола. За намаление при електроенергията пък въобще да не говорим.

Международни цени на газта - както виждате в момента цените не само не би следвало да се качват, а дори да слязат до равнището си от 2004 година. 

image

Цени на петрола - Цените на бензин, дизел и всички петролни продукти, включително и газ пропан бутан, би следвало да са като тези в периода 2005-2007 година.

image

Газьол

image

Въглища (ползват се в тецовете)

image

Електроенергия. Тук колебанията са големи и на сравнително малки периоди, но ако загладим циклите пак ще се види, че цените за нашата икономика и потребление се смятат само по върхови стойности, че и нагоре, защото от 2000 година насам вече лично аз съм загубил сметка колко пъти и в колко процента имахме повишение. 
Тоест - Дали цената днес е като тази в 2005 примерно или поне като тази в 2007 година.  Не нали?

image

Изводите си правете сами!

Интересно защо в тези комисии няма нито един представител на потребителите?

Пълни са само с представители на политическите ни кръгове и на енергийните лобита в страната! Защо ли?

След като цел на създаването им и цел на милионите които харчат тези комисии е точно реална и справедлива цена за потребителите, намирайки тънката граница и баланс между монополистите и нас? 
Интересно защо бюджета, заплатите и представителните разходи и командировъчните на членовете на тези комисии са държавна тайна? Защо са тайна договорите сключени в Москва за цените на газта за страната ни? Защо е тайна каква част от тези цени отива в посредника по сделката Овъргаз и защо по дяволите ни е нужен посредник, като сделката реално е между нас - Българската държава и Газпром и това не само засяга икономиката на цялата страна, но и е от силно значение за националната ни сигурност? Защо са тайна договорите по продажба на енергийната ни мрежа сключени с ЧЕЗ (Които чудно защо не могат да накарат да отчита електромерите на всеки месец), ЕОН и ИВИЕН?

Много-много въпроси и не само нито един отговор, но като, че ли и много силна липса на желание да се зададат, от националните ни медии, контактуващи всеки ден политиците ни. 

Всичко това води само до едно - деградация на цялата ни икономика, наложена от държавата ни нарочно политика на бедност на населението, ниска покупателна способност, затриваща в зародиш всякакви наченки на нормален бизнес, търговия, индустрия и нормален икономически и социален растеж. 


Графики и източници: 

http://futuresource.quote.com
http://www.quote.com



Не,това не е в Газа, а в София 

image

На тази снимка виждате град Газа. Така изглежда въпреки атаките, сраженията и т.н.

image

Копирайте тази статия и я пратете на приятел, или я публикувайте във форума който посещавате - защото въпросите зададени в нея няма да чуете или прочетете в нито една медия!  Време е ако не друг, то ние да попитаме "защо по дяволите бъркат все по-дълбоко в джобовете ни и съсипват икономиката "

Група във Фейсбук - Писна ми да ме крадат с цени на ток, горива, парно, вода, телефон: http://www.facebook.com/group.php?v=wall&gid=10150108758025384

 FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ: www.Borsi.dir.bg


Тагове:   Forex,


Гласувай:
23


Вълнообразно


1. pegas08 - Ето я истината, гола , голеничка!
19.12.2009 07:22
Ето и един истински герой!
Борси, така те срешнах с първия ти постинг, така се и разделяме за тази година. Каквото писах в 500 постинга, ти го направи в един. Хвала на теб!
За мен си един от малкото мозъци в този сайт, имаш въображение, знания, широк анализаторски поглед. И най-вече, имаш добро сърце, милееш за хората.
Знам,че не обичаш хвалбите, но ще ме простиш предколедно.
Желая ти здраве, щастие и успехи в бизнеса!
цитирай
2. pegas08 - Моят поздрав за теб!
19.12.2009 07:29
Революциите ги прави младежта.
Научни, секс и други.
Покоят е присъщ на старостта.
Те е мъдра, в своите заблуди.

Вековното дърво стои.
Изправено, величествено, силно.
Но столетникът, не дава плодове.
Вехти мъдрости- ненужни.


Абстрактно е дървото на познанието.
Оцеляваш с него, всеки ден.
Младостта е жизненост и раждане.
Любов, не старият рефрен!

Смятах те,за обикновена" майна".
От Густо- Рая, Филибето.
Лайф и стайл, банбината омайна.
Музика до дупка, в джамбурето.


По едно време, щях да те намразя.
Като се изфука, с рейсинг - стрийта.
Мой приятел, щяха да прегазят.
Безумците, на скоростната писта.


Но разбрах, че си с добро сърце.
Прочетох ти стиха , за самотата.
Започна твоята борба с тролове.
Безсмислена, наивна, но борба!


Настъпи есен. Земята в контракция.
Красива, пременена, ще роди.
Веско е готов, за свойта акция.
Напъвай се човече! И мисли!


Както Слънцето, проби Озона.
Омърсен, от отровен прах.
Мисълта, прокъса силикона.
Ти, голичката Истина видя!
цитирай
3. borsi - Това с героя го махни, не съм и фил...
19.12.2009 07:31
Това с героя го махни, не съм и филантроп, ама ми писна тая кочина и разни дебелогъзи, нагли тъпоглавци да бъркат в моя джоб, тоя на околните и да ми нарушават естетическите възприятия и душевно спокойствие със своята наглост.
Пък и някак си обидно всеки ден по телевизията някой да се опитва да те прави на идиот.

20 години отглеждаме тия нагли кретени - баста.

Поздрави и на теб и ти желая весели празници :)
цитирай
4. lagrima - Грозната гадна истина! Поздрави ...
19.12.2009 10:09
Грозната гадна истина!
Поздрави за постинга!
цитирай
5. djgator - borsi
19.12.2009 10:21
Статията ти е допълнение на моята поредица за Абсурдистан! Поставих линк към твоя материал в новия си постинг, така повече хора ще я прочетат! Поздрави!
цитирай
6. анонимен - Много си прав!
19.12.2009 13:06
Микро и малкият бизнес, който успя да оцелее през тези години, расте с мнооооооого бавни темпове, на ръба на оцеляването. Предимно ремонти на съществуващите жилища на собствениците или закупуване чрез ипотека или лизинг на нови недвижими имоти и МПС-та - в това основно се изразява развитието. Много бавно обновяване на технологичното оборудване във фирмите... И наистина, когато се калкулират разходите за ток, вода, телефон, кредитни и лизингови вноски - цените стават неконкурентоспособни - без да споменавам дължимите осигуровки и данъци. Тогава единствен път за оцеляване остава ниско качество с долнопробни материали. За съжаление!
цитирай
7. borsi - .. За съжаление
19.12.2009 14:43
lagrima написа:
..

За съжаление
цитирай
8. borsi - .. Благодаря djgator
19.12.2009 14:43
djgator написа:
..

Благодаря djgator
цитирай
9. borsi - . . . Малко по малко, стотинка по-...
19.12.2009 14:48
harvi написа:
...

Малко по малко, стотинка по-стотинка, всички се източват. Новите цени на газ например, ще доведат моментално и до нови по-високи цени на всичко друго. Ако не веднага, то със сигурност!
Всичко това няма как да не дава отражение и на бизнеса и на потребителите от които той се храни и развива. Колкото до обновяване и технологично оборудване, то ако останат пари за такова в компаниите, те не са защитени и данъчно стимулирани да го извършват за разлика от страни като Германия.
цитирай
10. nicodima - Поздрави, borsi!
19.12.2009 15:18
Позволих си да пусна линк към постинга в блога си.
Освен монополистите има и още една черна дупка в съвремието ни - тоталната липса на гражданско общество. Монополистите ни разбиват поединично, а ние ги улесняваме...
цитирай
11. borsi - Благодаря ти nicodima. Граждан...
19.12.2009 15:45
Благодаря ти nicodima. Гражданското общество в страната бе манипулирано, повеждано и яхвано в удобна за целите на кражбата посока последните 20 години. Всъщност редно е според мен всеки от нас да си зададе въпроса доволен ли е, харесва ли му всичко и струват ли си парите които дава срещу това което му се предлага. В момента всички ние плащаме все едно вечеряме в скъп и изискан ресторант, а в чиниите ни не се предлага нищо повече от една изсъхнала и плесенясала баничка.
Мисля, че е време всички поне малко да бъдем повече егоисти и да си искаме рестото до дупка.
цитирай
12. nicodima - Ресторантът дори не е изискан, borsi : )... Той е само скъп...
19.12.2009 15:50
borsi написа:
Благодаря ти nicodima. Гражданското общество в страната бе манипулирано, повеждано и яхвано в удобна за целите на кражбата посока последните 20 години. Всъщност редно е според мен всеки от нас да си зададе въпроса доволен ли е, харесва ли му всичко и струват ли си парите които дава срещу това което му се предлага. В момента всички ние плащаме все едно вечеряме в скъп и изискан ресторант, а в чиниите ни не се предлага нищо повече от една изсъхнала и плесенясала баничка.
Мисля, че е време всички поне малко да бъдем повече егоисти и да си искаме рестото до дупка.

Само дето ресторантът не е луксозен и изискан, а с разбита дограма и износени и лекьосани покривки. Луксозни са само цените : )... Аз пък мисля, че общество, което се манипулира, за да се отклони от избраната посока на съпротива, едва ли може да се класифицира като гражданско... Според мен тук просто го няма...
цитирай
13. borsi - Младежът с бирата - http://mgli...
19.12.2009 16:10
Младежът с бирата - http://mglishev.blog.bg/politika/2009/12/18/epohata-na-izrajdaneto.457092 чудесно го е казал - "Не може да се крием по дупките си. Не можем да разчитаме на други да пазят. Трябва всеки ден, всеки миг да ругаем "елитите", самообявили се за незаменими. Бившите и настоящия министър-председатели и т.н. Всичко това трябва да бъде сочено презрително и гнусливо с пръст. Трябва да бъдем елитарни, сурови, амбициозни и надменни. Да си служим с основни понятия. Да говорим ясно. Да пишем и да говорим правилно и да псуваме, когато ни лъжат и да псуваме високо, ясно и персонално. Да не им оставяме миг покой."

Ако днес изобщо е нужна любезност към някого - това да е само към много стари хора и много малки деца. И, разбира се, към онези рядко срещащи се красиви студентки"

Едва ли бих могъл да се изразя по-ясно, но мисля, че е време точно за това - Днес! Веднага, не утре или в бъдеще. Да искаме, защото ни се полага, а всеки който не ни дава да се обави за враг. Защото той ни е такъв!
Ще цитирам една турска поговорка - "Интереса клати феса!" - а нашия общ интерес е да не ни бъркат в джоба за нещо което не получаваме и да си искаме полагаемото. Егоистично, буржоазно и брутално ако се наложи, защото брутален посход се прилага спрямо нас от 20 години, един цял човешки живот - Защото държавата това сме ние, не свинете нарекли се върхушка.
Нашия интерес е интерес на държавата, не нещо друго, далечно и абстрактно!
цитирай
14. pegas08 - Ди Джи, схвана идеята за
19.12.2009 19:40
Банка на умни постинги!
Събираме при диДжей всички умни неща и ги пропагандираме.
Толкова е просто!
Борси, знаех си какво ще кажеш, но нека да остане за спомен.
Не са много постингите за да се похвали сайта!
Успех!
цитирай
15. mglishev - Отличен постинг! Абе, аз ли съм чак ...
19.12.2009 20:54
Отличен постинг! Абе, аз ли съм чак такъв почитател на трагическия и елегическия жанр или просто у нас точни са само тези, които пишат неприятни работи?
цитирай
16. borsi - .. Успехи и на теб pegas08
19.12.2009 22:53
pegas08 написа:
..
Успехи и на теб pegas08
цитирай
17. borsi - :))) Не мисля. Само, че нали света ...
19.12.2009 22:56
mglishev написа:
..
:))) Не мисля. Само, че нали света който ни заобикаля не е нито розов, нито черен, а има и от двете и още много цветове, мисля е добре да имаме очи за всичките... И за светлите и за тъмните тонове. Всичко останало ми бие на далтонизъм.
цитирай
18. irka66 - Страхотна статия! Благодаря!
20.12.2009 00:03
Потресаваща картинка! Можах да се убедя лично, относно безумните "разлики" в цените на нашите хранителни стоки и тези в някои страни от ЕС. Съотнесени към размера на минималната заплата, която там е средно 800 евро, а при нас 240 лв., коментара става излишен! Прав си като казваш, че се храним ежедневно на цени, като в луксозен ресторант, а получаваме насреща стока като в евтина бирария!
цитирай
19. анонимен - Много точна взаимовръзка...
20.12.2009 07:44
Монополи, режийни преразходи, сковано потребление са чисто икономическата страна на проблема. Не по-малко фатални са сервилните медии и опороченото кривосъдие. Като прибавим култа към простащината и потиснатия имунитет към манипулация, Симеон Калъф-някой си, Гоце-триперо и цялата паразитна инфекция щяха да са относително неизвестни неудачници.
цитирай
20. vezz - за горния постинг...
20.12.2009 07:47
не съм анонимен и заставам зад думите си :)
цитирай
21. kass - borsi
20.12.2009 14:15
Поздравления Борси, не съм чела досега по-точно и по-ясно обяснение на ситуацията в България. Изключителен материал...
цитирай
22. анонимен - € за кВтч електроенергия Шв...
20.12.2009 15:00
€ за кВтч електроенергия

Швеция - 0,0719 !

България - 0,0764

..........

€ за за един литър нафта:

Австрия 0,64
Белгия 0,54
България 0,86 - !!!
Кипър 0,57
Република Чехия 0,58
Естония 0,62
Финландия 0,64
Франция 0,61
Германия 0,58
Гърция 0,57
Ирландия 0,70
Латвия 0,55
Литва 0,51
Люксембург 0,49
Малта 0,63
Холандия 0,70
Полша 0,57
Португалия 0,72
Румъния 0,79
Словакия 0,61
Словения 0,61
Испания 0,60
Обединеното кралство 0,53

и т. н
цитирай
23. diso - В Пазарджик в началото на годината водата поскъпна 100%
20.12.2009 18:36
Основанието - пусната е в действие пречиствателна станция. Значи ни е по-добре да замърсяваме Марица!
Забележете! - това го прави държавно дружество (в ликвидация от 10-на години). Не могат да накарат никой министър да го ликвидира или да го продаде.
В същото време, инвестиции не правят (в ликвидация били - нямали право да инвестират). Общината плаща за почистването на канализацията им (в ликвидация са - нямали право).
За енергийната ефективност си е за цял пост...
цитирай
24. miralyub - Значи няма отърване- със или без ...
20.12.2009 21:37
Значи няма отърване- със или без пестене...
ТОВА НИ ЧАКА... пре**авката ,де!
цитирай
25. vasmer - Страхотна статия!
21.12.2009 11:32
Позволявам си да пусна линк от моя блог към нея.
Още веднъж, поздрави!
цитирай
26. rpatel - Ох! За съжаление си е точно така! В ...
21.12.2009 12:15
Ох! За съжаление си е точно така! В коя друга европейска държава 1/3, че и дори половината от заплата или пенсята на човек отиват само за парно? За другите сметки да не говорим. Просто не ми е ясно, как хората със заплати от 300 лева изобщо успяват да оцелеят, че и деца да гледат! Направо не е за разправяне!
цитирай
27. анонимен - SDC
21.12.2009 17:24
субективна статия,отрзяваща нереални неща
цитирай
28. borsi - субективна статия, отрзяваща н...
21.12.2009 17:36
анонимен написа:
..
Анонимния , кое е нереално? Спада в чужбина на цените на петрола и газта ли, или желанието на някой да лъжат, че те се качват ;)
цитирай
29. анонимен - СДЦ
21.12.2009 17:39
нереални са ти числата,и още по нереално е да си мислиш че спадането на едното води до спадане на другото
цитирай
30. borsi - . . Ей сега ще се намери някой умник да ...
21.12.2009 17:42
rpatel написа:
..
Ей сега ще се намери някой умник да ти обясни как всички се налага да работят повече само, че без да каже - за кого точно! - В момента нашенецът работи независимо на заплата или като бизнес работи само за да пълни джоба на тези от "комисиите" и монополните интереси които те обслужват?
цитирай
31. borsi - . . Може сам да проверите числата. ...
21.12.2009 17:50
анонимен написа:
..


Може да проверите числата.

Ако извадите изпода масата и договорите с Газпром, както и договорите за продажба с - ЧЕЗ, ЕОН и ИВИЕН, обявени за секретни (Само подозираме защо са такива), ще сме дълбоко благодарни.

Следващото анонимно или лъжливо мнение ще се трие.
цитирай
32. borsi - .. мерси
21.12.2009 17:50
vasmer написа:
..
мерси
цитирай
33. borsi - . . . За съжаление е така - всички п...
21.12.2009 18:12
miralyub написа:
...

За съжаление е така - всички приказки за ефективност и пестене са - Мижай да те лажем
цитирай
34. borsi - Основанието - пусната е в действие ...
21.12.2009 18:15
diso написа:
В Пазарджик в началото на годината водата поскъпна 100%

Основанието - пусната е в действие пречиствателна станция. Значи ни е по-добре да замърсяваме Марица!
Забележете! - това го прави държавно дружество (в ликвидация от 10-на години). Не могат да накарат никой министър да го ликвидира или да го продаде.
В същото време, инвестиции не правят (в ликвидация били - нямали право да инвестират). Общината плаща за почистването на канализацията им (в ликвидация са - нямали право).
За енергийната ефективност си е за цял пост...


..............

Най-вероятно тази пречиствателна станция дори не е правена и с техни пари, а с пари на общината или по някоя европрограма. Това е лесно да се провери.
цитирай
35. borsi - Нещо по темата:
21.12.2009 21:28
http://slivenplus.blog.bg/regionalni/2009/12/21/s-40-sa-namaleli-klientite-na-gradskiia-transport-v-sliven.459269

Ако хората пестят дори от пари за автобусни билети за какъв бизнес климат да си говорим?
цитирай
36. анонимен - SDC
21.12.2009 23:46
borsi написа:
анонимен написа:
..


Може да проверите числата.

Ако извадите изпода масата и договорите с Газпром, както и договорите за продажба с - ЧЕЗ, ЕОН и ИВИЕН, обявени за секретни (Само подозираме защо са такива), ще сме дълбоко благодарни.

Следващото анонимно или лъжливо мнение ще се трие.

Браво на цензурата,предполагам по същата логика и въпросните договри са неясни,не ме вълнува да ровя за тази информация за да се уверявам дали и това не е просто измислица като останалите 'факти'.Поста може да е изтрит ,но нескопосаната информация ще остатне в статията Ви.Сравнението,че българина плаща най високите цени е заблуда ,на която читателите за съжаление вярват.Успех с липсата на обективност
цитирай
37. borsi - Средното месечно възнаграждение на членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) през 2008 г. е около 4350 лв.
22.12.2009 12:47
Това са парите им без командировъчни, премиите, представителните им разходи и автомобилите.

анонимен написа:
..


Заблуда ли е това?:

€ за кВтч електроенергия

Швеция - 0,0719
България - 0,0764

Електроенергията излиза най-скъпа на поляците, италианците, словаците, унгарците. Германия е на пета позиция. Също преди нас по относителна цена на тока е Румъния. Далеч зад нас в класацията остават страни като Финландия (която спрямо доходи и цени плаща най-евтин ток в Европа), Дания и Норвегия. Франция – също. Във Финландия и Франция има много развита атомна енергетика, което обяснява по-евтиния ток. Там токът и като абсолютна величина е по-евтин от нашия.

Как да се обяснят цените на газьола в България и много по-ниските му цени в много страни в Европа?

Или пък това?

С 20% се понижава потреблението на газ у нас за 2009 г. (За това - дай да качим цените!)
Предложението на ДКЕВР за цената на газа от 1 януари е за 432,54 лв./1000 куб. м (без ДДС), или с близо 16% повече от сегашното равнище. Предложението на Булгаргаз е цените да се повишат със 17%.

http://www.investor.bg/?cat=5&id=91699

Стига с дезинформация и лъжи са обслужвани разни енергийни лобита в страната и сме тъпкали за сметка на БВП на България, джоба на шепа политици и шепа монополисти.
Колкото до договорите - обявени са за "секретни", а че "не ти се занимава" ми е ясно ;) Много лесно да се казва на черното бяло, и обратно, но фактите говорят друго.
Мога да кажа обаче малко изтекло навън инфо - В договорите "при приватизацията" на всички ЕРП има заложени 16 % гарантирана печалба. Само за сравнение в Европа, тази печалба е до 4-5 %, не повече!

Цените на газта по света от почти 2 години спадат, а тук в България се качват!??
Не е ли е работа на ДКЕВР да провери защо се говори за качване на цените - При международен спад!??
... Или обслужва нечии корпоративни интереси??!
ЗА КОГО работи ДКЕВР всъщност??? За какво получават тлъсти заплати от нас, като обслужват интереса на енергийната мафия?

цитирай
38. borsi - А, честито
22.12.2009 16:26
Пропан-бутанът поскъпва с над 4%
22.12.2009 15:05
Лукойл България промени крайната заводска цена на пропан-бутана, съобщиха от компанията днес.
Цената на пропан-бутана се повишава с 4,33% и вече е 1734,00 лв. за тон.
Промяната е в сила от 7 часа на 22 декември и е - !!! - "във връзка с динамиката на пазарната конюнктура на петролните продукти" - уточняват от компанията.
http://www.investor.bg/?cat=5&id=91720

Щеше да е смешно ако не бе тъжно. На пропана цените падат, само тук в България се качват.
цитирай
39. galindg - Кой ще отвори очите на българите???
22.12.2009 16:44
Поздравления за страхотна статия!
Много точен анализ на ситуацията с цените в България!
Но лошото е, че тази грозна истина за нещата все още не е достояние на обикновените граждани.
Нещо като през Просвещението - чети и разпространявай, т.е ОГРАМОТЯВАЙ!

цитирай
40. анонимен - Без коментар
22.12.2009 20:52
http://www.xnetbg.com/new/40/96/216----
цитирай
41. mileidi46 - Tozi posting,
23.12.2009 03:23
ne trqbva da sliza ot parva straniza!!!
Edinstvenoto svqstno ne6to,koeto sam pro4ela v tozi aspekt v blog.bg!! Moite admirazii!
No naroda trqbva da se sabudi.Spi! Iskat mu..i toi dava..
No koi 6te povede 4etata..simvoli4no kazano...kak da se probudi tozi narod..
цитирай
42. анонимен - Неубедително.
24.12.2009 11:22
Ако искаш материалът ти да не изглежда белетристика, трябва поне някакви източници да посочиш. Намирам достатъчно тенденциозни моменти относно нещата с които съм запознат за да се доверя на нещата с които не съм запознат в статията. Цените на Авео-то са неверни, в Русия е около $1000 до $1500 по-евтино, но ако Българският пазар можеше да осигури Руските продажби и ние бихме имали подобни цени. Това с пастата за зъби също не е вярно, всеки може да си го провери.

Не ми се прави анализ, ти си знаеш как си писал. Просто исках да отбележа, че статията звучи пропагандно.
цитирай
43. borsi - . . . . до анонимен
24.12.2009 11:53
анонимен написа:
....

Тенденциозен за мен е грабежа от БВП, бизнеса и населението.
Не знаех, че пропагандирам. Задавам някой въпроси, на които никой не е дал адекватен отговор. Или не може да се пита?
За колата (украинско производство - Тук се продава корейско или полско) в Москва, цените са от преди 1-2 месеца. С храните също. С пастата за зъби в Торонто от преди 6.
Графиките с цените на суровините са от:
http://futuresource.quote.com
http://www.quote.com/
Такава справка може да се направи на още стотици места.

Казах на колегата ти горе, но да напомня - Следващото "анонимно" мнение ще се трие.
цитирай
44. анонимен - Alex --> Borsi -->Anonimen
27.12.2009 13:37
Статията е страхотна! Всичко в нея отразява точно нашата тъпа действителност. То си личи и от маниера на писане, че авторът няма намерение да заблуждава, а да дава реални факти.
На анонимния само ще кажа, че навсякъде , където съм бил по западния свят всичко що се касае за елктроника и хранителни продукти е на цени по-ниски или като нашите. НО... заплатите там са много по-високи, разбира се.
Сега, за да се реши проблема с инталивия анонимен, предлагам той да напише контра статия, където да даде други факти (както и източниците им), опровергаващи казаното от г-н Борси.
цитирай
45. анонимен - AZ
29.12.2009 21:43
за съжаление и тази статия няма да помогне както всичко останало направено написано или казано по тв
цитирай
46. bachym - Поне 50 процента от нашето
30.12.2009 16:23
общество сега е доволно от статуквото.40 процента яко са се лумпенизирали и 10 процента като теб и нас тук които пишем и четем ни пука.
Процентите аз си ги мисля, ще ми се да мога по-точно.
цитирай
47. kolevdobri - Добри констатации
03.01.2010 16:47
Преходът от социализъм към капитализъм мина през държавния капитализъм. Сега сме все още там. Това е факт. Докато чиновниците определят кой да е беден и кой да е богат - така ще бъде. Или по-скоро, докато прагът на търпимостта на българина е в рамките на около 8-10 долара месечна заплата /какъвто случай имахме в началото на 1997г./ ситуацията в тази страна няма да се промени драстично в положителна посока. Цветът на нацията постоянно ще си търси признание в други държави, а ние ще си четем взаимно постингите и ще констатираме все едни и същи факти.
цитирай
48. анонимен - Той е!
05.01.2010 21:16
Бих искал да кажа,че си казал много добре нещата,точно както ги мисля,от няколко години насам!Но нека направим и друго - да посочваме истинските виновници,поименно,колективна вина няма!Защото далеч преди изборите тръбях,че това правителство на мутрата ББ има само една цел - да запази точно това статукво,което описваш и ти!И нищо добро не ни чака от тази шайка бандити,наречени правителство,те дори са и по-лоши от предишните!Лошото обаче е,че докато поумнеем,ще ни свърши живота!
цитирай
49. borsi - Добрутро - Горивата скачат с 2%
06.01.2010 18:04

Цената на евродизела скача с 2,01% до 1767,60 лева/1000 литра
С около два процента се повишават цените на едро на основните горива, съобщиха от Лукойл България.
Цената на евродизела скача с 2,01% до 1767,60 лева/1000 литра.
Бензин А-95Н поскъпва с 1,77 на сто до 1861,20 лева за 1000 литра, а бензин А-98 - с 1,62 на сто до 1957,20 лева за 1000 литра.
Газьолът се повишава с 2,11% до 1743,60 лева за 1000 литра.
цитирай
50. angel4073 - браво но по какъв начин да се борим ...
07.01.2010 10:45
браво но по какъв начин да се борим срещу държавния рекет и срещу държавните инстанции институти учереждения и др държавни лешояди Според мен не трябва държавата да е добре а хората в нея да живеят добре
цитирай
51. borsi - На територията на ЧЕЗ всичко е спокойно. Печалбите са гарантирани
11.01.2010 11:59
“Към момента ситуацията с електрозахранването на територията на EVN България е нормализирана”, гласеше съобщение на компанията от 21 декември 2009 година, след като снежни бури бяха прекъснали тока на около 130 селища в цялата страна. Това може да е неволна грешка на пиарите на EVN, обаче е показателно за това как т.нар. стратегически инвеститори гледат на България: те си имат територия, а населението им се води нещо като крепостни селяни. То няма права, обаче има задължението да си плаща, колкото инвеститорите намерят за добре да поискат.

Откакто през 2005 година енергоразпределителните дружества бяха приватизирани, те се превърнаха в антиреклама на частната инициатива. Обслужването рязко се влоши, валят стотици оплаквания от цялата страна за изгорели електроуреди заради неотговарящ на стандартите ток, а само сагата с мерака на ЧЕЗ да отчита електромерите тримесечно е доказателство, че частните монополисти в България могат да си правят каквото поискат без страх от сериозни последствия.

Както е по жаргона на енергодружествата, тези дни на територията на ЧЕЗ пак се случиха необичайни събития. Впрочем, те по-скоро са обичайни – чешката компания остави без ток огромни части от София в четвъртък вечерта. На тъмно останаха булевард „Братя Бъкстон”, булевард „Гоце Делчев”, голяма част от квартал “Красно село”, части от квартал “Павлово”, районът на автогарата на “Овча купел 1″. На другия ден последва рецидив – спря токът в „Овча купел” 1 и Горна баня.

И това при тихо и спокойно, с пролетни температури време. А ако задуха и забръска сняг, както е в момента в останалата част на Европа, авариите и спирането на тока ще бъдат в доста по-мащабни размери. И яка ни душа тогава.

Разбира се, както в сегашния случай, така и при бъдещи аварии ЧЕЗ вина няма и няма да има. ЧЕЗ няма задължения, ЧЕЗ има само права, понеже се намира на своя територия. И е благоволила да ни позволи и ние да я обитаваме.

То си е и така. И ЧЕЗ, и останалите дружества в сектора, и банките, които съдират по няколко кожи от българите, и петролните компании, които си ценообразуват по някакви свои правила, са невинни. Виновни сме си ние, нашата държава, която доброволно им дава всичко, което поискат и козирува чинно при всеки каприз.

Сакън, да не разсърдим стратегическия инвеститор.
Във всяка нормална държава и ЧЕЗ, и EVN, пък и останалите монополисти биха били разсипани от глоби, от искове на ощетени потребители, биха били обект на нон стоп разследване и контрол. Още повече, че тези компании, разглезени от монопола и угодничеството на властта, се управляват безобразно. Ето само един общоизвестен пример: 90 процента от циганите в България не плащат ток, обаче енергодружествата не правят нищо, за да си събират тези вземания.

Във всяка нормална държава това би предизвикало скандал. Обаче България не е нормална държава. Тя е територия.

http://www.ekipnews.com/?p=27273
цитирай
52. borsi - A, пак честито ;) Чакат ни нови по-високи цени на тока
12.01.2010 12:37
A, пак честито ;)

Според председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, възможно е токът да поскъпне от 1-ви юли. Той се "аргументира" с увеличените цени на енергоносителите. http://news.v2.bgnes.com/view/799110

Прави се всичко възможно да се е.... м... на населението и икономиката на страната ни пак, а Eврозона през крив макарон ще гледаме като се надуе инфлацията отново, изкуствено, от самото правителство, както направиха и предните тикви на власт.
цитирай
53. анонимен - Браво много точно и вярно написано ...
15.01.2010 08:33
Браво много точно и вярно написано но не виждам как трябва да се борим срещу този държавен рекет
цитирай
54. анонимен - Трагично точно
18.01.2010 21:40
Много интересна статийка идва да потвърди тезата ми,че двуседмична ваканция във Флорида или Мексико,ми излиза два пъти по-евтина от прибиране до БГ
цитирай
55. borsi - . . . двуседмична ваканция във Фл...
22.01.2010 00:19
анонимен написа:
...двуседмична ваканция във Флорида или Мексико, ми излиза два пъти по-евтина от прибиране до БГ

Тъжно ... За нас
цитирай
56. borsi - Тоя не го харесвам, но за втори пореден ден съм съгласен с него - 54 % са загубите на енергия в нашата енергосистема
22.01.2010 00:21
http://www.lev.bg/view_article.php?article_id=32067

Загубите на енергия в енергосистема ни почти двойни спрямо средните за Европа

54 % са загубите на енергия в нашата енергосистема. Това заяви за Дарик председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. За сравнение, средно за Европа загубите са 28 %.

Данев каза още, че повишаването на цените на природния газ за промишлеността ще бъде драматично за предприятията в химическата промишленост и за топлофикационните дружества. Другите сектори обаче също ще понесат сериозни загуби, затова пазарът на енергия трябва да бъде либерализиран.
„Първо, да се определи методика, по която се определя надбавката на цените при Булгаргаз, която 3 на сто е гигантска и тя въобще не е функция на обемите, които предават, което е безмислена история. Ние непрекъснато говорим за либерализиран пазар, а на практика няма либерализиран пазар. В закона е записано, че само 10 на сто от електроенергията трябва да бъде с регулирана цена, останалото да бъде към свободния пазар, което изобщо не се изпълнява”, каза Данев.
„Булгаргаз” е една фактически paper company – хартиена компания, те нямат никакви активи зад себе си, единствено един търговски посредник. Може ли на търговски посредник нормативно да му определяте нормата на печалба, без да зависи от обемите, които подава или от услугата, която предлага”, каза той и допълни: „Булгаргаз” е един търговски посредник, нищо друго не е, на който са му дадени монополни права и беше инструмент на социална политика, криворазбрана социална политика, разбира се, и инструмент на криворазбрано финансиране на други структури в енергетиката, които деформират цялото енергоснабдяване в страната ни”.

По думите на Данев Българският енергиен холдинг трябва да бъде листнат на борсата. По този начин ще бъде постигната либерализация на пазара.
цитирай
57. анонимен - трябва да се събудим
02.02.2010 19:47
Хора, събудете се! Децата ни избягаха, ние-малкото останали сме подложени на геноцид! Нека се организираме и да се изправим всички срещу най-големия крадец-държавата!!!
цитирай
58. borsi - Група във Фейсбук - Писна ми да ме крадат с цени на ток, горива, парно, вода и телефон
01.03.2010 12:52
Писна ми да ме крадат с цени на ток, горива, парно, вода и телефон:

http://www.facebook.com/group.php?gid=10150108758025384&ref=mf
цитирай
59. borsi - В САЩ някой месеци по-евтино от в България
06.03.2010 01:07
Цени в САЩ

USA

0.1156700 kWh,
distribution charge 0.02603 kWh
state surcharge 0.000154 kWh
Franchaise Tax 0.000620 kWh
Em Power charge 0.0005700 kWh

Което значи:

0.1156700 + 0.02603 + 0.000154 + 0.000620 + 0.0005700 = 0.143044 $ (долара) X 1.44002 (по курса на БНБ от днес) = 0.2038005 (лева)

Месец декември обаче, курсът USD/BGN - бе 1.2970 което умножено по 0.143044 = 0.185528 лева - за гражданите на САЩ

За абонатите на Е.ОН токът е 18,19 стотинки за киловатчас.

Което значи, че сме плащали за електроенергия някой месеци повече от гражданите на САЩ, въпреки, че разходите на ЕОН в България не могат и да се сравнят въобще с разходите на някоя енергийна компания в САЩ, най-малко заради цената на труда тук в България !
цитирай
60. анонимен - Ще бъде обсъдена възможността за ...
09.03.2010 18:52
Ще бъде обсъдена възможността за въвеждане на такса "Мощност" от електроразпределителните дружества, заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Въвеждането на такава такса е едно от предварителните предложения на дружеството ЕВН (EVN-EC.bg).
В петък ще се състои среща между представителите на всички електроразпределителни дружества с участието на членовете на ДКЕВР, за да се обсъдят мотивите за въвеждането на подобна такса, посочи Семерджиев.
Той добави, че основанията на ЕВН за това искане са свързани с по-справедливо разпределение на разходите между потребителите. Дружествата правят разходи за присъединяване и поддържане на мрежата за всички клиенти, но някои от тях ползват енергия в свои имоти епизодично, само през някои сезони, отбелязаха от ДКЕВР.
Разходите за тези клиенти не се покриват от цената на потребената от тях енергия и затова от ЕВН предлагат въвеждане на такса "Мощност", отбелязаха от комисията. Според Семерджиев при сегашната ситуация се получава кръстосано субсидиране на клиентите, които не ползват голямо количество електроенергия от тези, които ползват повече електроенергия.
Идеята е всички битови потребители, които са присъединени към мрежата, да заплащат такса за ползване на енергия до определена мощност, като предложението е таксата да бъде еднаква за всички потребители, посочи Семерджиев.
Предложението на ЕВН е клиентите да плащат по 15 лв. на година.
Не въвеждаме нищо ново, просто цената за достъп ще бъде структурирана по нов начин - една част от нея ще бъде за мощност, а друга - за достъп, заяви Семерджиев. Ако бъде въведена посочената такса, това няма да увеличи приходите на дружествата, коментира той.
Очакванията са, че ще има увеличение на цените

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2826591
цитирай
61. borsi - Цените в САЩ
09.03.2010 19:03
USA $ - kWh

0.1156700 kWh,
distribution charge 0.02603 kWh
state surcharge 0.000154 kWh
Franchaise Tax 0.000620 kWh
Em Power charge( a sega de) 0.0005700 kWh

Което значи следното:

0.1156700 + 0.02603 + 0.000154 + 0.000620 + 0.0005700 = 0.143044 $ (долара) X 1.44002 (по курса на БНБ от днес) = 0.2038005 (лева)

Месец декември обаче, курсът USD/BGN - бе 1.2970 което умножено по 0.143044 = 0.185528 лева са плащали в САЩ на киловат

За абонатите на Е.ОН токът е 0.181900 стотинки за киловатчас!

Което значи, че сме плащали за електроенергия повече от гражданите на САЩ въпреки, че разходите на ЕОН в България не могат и да се сравнят с разходите на някоя енергийна компания в САЩ, най-малко заради цената на труд тук в България който е в разходите на компания Е.ОН и се калкулира в цената за нас.

Моля някой да ме поправи ако имам грешка, но калкулаторът ми показва това.
Тук не влизат сметките от 7.50 и 8 долара, но мисля и ние имаме някакви такива (ще си потърся фишовете да видя).

Реално обаче, гражданите на най-богатата държава в света САЩ, плащат по-малко от нас, дори сега, предвид разликата само от 2 стотинки в повече, но предвид драстичните разлики в разходите на една компания там и една такава тук, както и предвид средните заплати в САЩ и България.
цитирай
62. анонимен - Николета
10.03.2010 11:18
Това наистина беше едно от най-стойностните неща, които /някога/ съм чела и благодаря за информацията, която даде на всички нас. Тъй като всичко е много ясно казано, аз разбира се, не мога да добавя нищо повече, а и не е необходимо. Имам само един въпрос - след като, хората /нормалните/ явно разбират как стоят нещата и как грозно ни манипулират и подиграват, какъв е начинът да си помогнем сами? Тоест, да предизвикаме по някакъв начин това гражданско общество да се събуди!? Някаква по-мащабна, по-съществена идея, организация, информация или знам ли и аз какво. Наистина трябва да реагираме и да престанем просто да приемаме нещата на високо ниво, а да си мрънкаме на междусъседско- за мизерията, кризата и несбъднатите елементарни мечти и т.н... Идеята ми е наистина ние заинтересованите хора за тази държава да се опитаме всичко това да го чуе някой, от когото зависят нещата, а не просто да се присъединяваме към някакви групи във Фейсбук и нещата да си остават там. Нека наистина да направим нещо! Успех....
цитирай
63. анонимен - Качествен свинки врат в Испания /незамразяван/ е под 3 евро
10.03.2010 17:15
Де да беше само това. Примери хиляди. И все не в наша полза.
цитирай
64. анонимен - Един от многото
10.03.2010 19:10
Отлична статия!
И не са чак толкова важни дребните неточности! Авторът отлично е намерил коренът на проблема! И той не е в стермежа към печалба, а в начините п който се търси постигането и при нас. В разрушеното съзнание, увредените и подменени стимули
цитирай
65. анонимен - terziqta
10.03.2010 23:28
fuck u, and have a nice day : )
цитирай
66. анонимен - срамувамсе че живея в Б-рия
11.03.2010 21:55
срамувамсе че живея в Б-рия
цитирай
67. анонимен - страшно, но верно
12.03.2010 11:54
страхотен и точен анализ на действителността, нужни са общи действия, за да свалим тази продажна клика наречена "политически елит".
цитирай
68. анонимен - Как да си отгледаме лидер?
12.03.2010 12:20
Много добре, нещата са ми ясни (макар и не с такава детайлност)...
Но как да противодейства човек на прогнозата "дъждът и облаците продължават и тази седмица"?
Много искам хубаво време!
Имам и енергия и желание и съм готов да помагам със зъби и нокти - добър работник съм, но съм осъзнал, че не ставам за шеф ;(
Предполага се, че има хора като мен, по- зле, по- добре и много по- добре.
Има всички съставки, само дето няма кой да забърка коктейла ...
Преди врме с приятел разговаряхме по- подобни въпроси и се роди хубава програма за развитие: "Още малко да завърши дъщерята и и разгъвам картата на света, забивам пергела в софия правя един кръг и работа в този кръг НЯМАШ! Ето малко спестени пари и на добър път..."
Аз за моя син съм нагласил вече картата и пергела, чакат си загънати в гардероба ... само да е жив и здрав.
Това ли е начина?
Или в оставащите години някой ще предложи нещо по- доборо?
Живи и здрави!
цитирай
69. анонимен - По думите на Борисов в енергетиката се е харчело „безконтролно“
15.03.2010 14:13
НЕК със задължения за 1 млрд. лв.

По последни данни НЕК има задължения за 1 млрд. лв. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

Той не уточни дали става въпрос за задължения към фирми, или към банки и евентуално какви са задълженията към едните и към другите.

По думите на Борисов в енергетиката се е харчело „безконтролно“.

Той посочи, че в близките дни ще посети площадката на АЕЦ Белене и хидровъзела Цанков камък, за да се запознае на място как върви работата там, „тъй като на тези обекти са вложени огромни средства“.
цитирай
70. анонимен - Бившите министри Милко Ковачев и ...
24.03.2010 02:14
Бившите министри Милко Ковачев и Мирослав Севлиевски от НДСВ и Румен Овчаров от БСП са разследвани за престъпна безстопанственост при сделки на НЕК http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2858891
цитирай
71. borsi - Шадраван за 1 млрд. лв.
27.03.2010 16:30
"Тия крадат повече и от тукашните." Кои са тия и кои са тукашните е трудно днес да се каже, но репликата, казана от един от шефовете на фирма, работеща по каскадата "Цанков камък", описва много добре съмненията, които витаят около изпълнението на проекта. За пет години работа по строежа стойността му е нараснала двойно – от 220 млн. евро на 440 млн. евро. Само за построяването на 22 километра обходен път около едноименния язовир са дадени 222 млн. евро, въпреки че трасето е трябвало да струва 41 млн. евро. Това превръща "Цанков камък" в една от най-скъпите хидроенергийни проекти в света.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2010/03/26/879538_shadravan_za_1_mlrd_lv/
цитирай
72. анонимен - глас в пустиня,или светлина в тунела?Браво борсииииииии!
31.03.2010 15:56
http://www.facebook.com/group.php?gid=106798106020679
цитирай
73. анонимен - Защо България е най бедна ?
01.04.2010 12:58
А Вие самият какво сте направили особено чрез Вашия бизнес, да не е така ? Всички са станали голями експерти по анализ на положението, но няма един експерт в цялата страна, който да прави нещо на практика за оправяне на нещата. Много хвалебствия много чудо за един анализ, когато и помиярите знаят вече колко е зле. В последна сметка се получава трика с преливане от пусто в празно и нищо повече, което всъщност е крайната цел на заниманията - нищо на практика да не се предприема. Вашият бизнес си върви, не сте останали явно гладни и си пишете на воля и даже се възхищавате на голямото ви умение да правите анализи. Е няма що ? Ще спасите България на куково лято !!! Пълни нещастници сте на всичкото отгоре егоцентрици вечно жадни да се покажат колко много са умни и прочеее !!! Трънки та кукувици, все зомбирани лапачи, според възможностите, които са ви дали да държите положенсието такова по един или друг начин, по-бедни или по-богати, но все лапачи с наглостта да правят и анализи, като в същтото време не им пречи да си развиват бизнесчето пак на гърба на народа. Всички сте от една банда зомбирани, които са част от държавната банда крадци и на всичкото отгоре вместо да помагат на практика, нагнетяват още повече негативизъм и отчаяние. Като Бъъългария е най-бедна, нещо което и децата го знаят,, направете нещо да не е така. Е дааа, но всички сте обвързани по един или друг начин с бандитите и само пишете и бришете, но нищо не правите това да се промени, защото ще ви бият яко през пръстите. Зомбарска работа първа класа. И Ви припяпат такива, които са като вас, краставите магарета се надушват през десет села. Е няма що, ще спасите България с вашите анализи, лежете на това ухо, но всички са в кюпа и накрая и вие ще се сурнете у трапа, няма начин с подобно виждане от късогледо по-късогледо. Писачи и използвачи, нищо повече.
цитирай
74. анонимен - Поздравления за статията
03.04.2010 06:09
N73 ,абе май не си пиеш лекарствата,я виж :-)))
цитирай
75. анонимен - Защо България е най-бедна ?
03.04.2010 09:26
България е бедна, защото такива като вас от този блог, не си пият хапчетата и се самозалъгват взаимно, само защото имат все още какво да ядат, даже да въртят бизнес, за сметка на бедните, нооо няма да е все така, защото тези които се продават за 30 сребърника, рано или късно си получават каквото им се полага, така че и вашите илюзии скоро ще се изпарят.
България е най-бедна защото има в изобилие дебили като вас, на всичкото отгоре предатели до мозъка на костите си. Иде видьов ден, иде и няма да ви отмине !!!
Бащите ви съсипаха България, вие я доунищожавате при това с безумното си лицемерие, нооо после ще дойде и вашия ред, няма да има къде да бягате.
цитирай
76. анонимен - 1 сравнение на горивата
05.04.2010 19:05
най-евтино(0,87) е в БГ,Румъния и Кипър,като можете сами да сравните: http://news.automedia.bg/read/8648.html
цитирай
77. borsi - Таблицата не е коректна
06.04.2010 19:02
анонимен написа:


Таблицата не е коректна - Цената на дизела в България е 2 лева което е над 1 евро.

Както пише в един от коментарите - Кажете къде мога да заредя дизел за 1,70 лв/0,87 евро/,че да тичам натам?

:)))


цитирай
78. borsi - Борисов е разпоредил проверка, ...
06.04.2010 19:04
Борисов е разпоредил проверка, свързана с догорите на трите електроразпределителни дружества у нас: ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН за изкупуване на електрическа енергия от НЕК. Според премиера тя е много по-висока от пазарната.
Резултатите от нея се очакват в петък.
цитирай
79. borsi - Премиерът коментира проблемите в енергетиката
07.04.2010 15:10
Борисов каза, че очаква в петък да има доклад с точни цифри, които е поискал включително с писма – кой е подписвал и какви указания е давал. Какви ще са наказанията, ще стане ясно в понеделник. Става дума и за купуването на електроенергия от НЕК и продажбата й на електроразпределителните дружества и от там – на крайния потребител. Според информацията дотук, НЕК купува електроенергия от централите за 90 лева на мегават, продава я на ЕРП-тата за 88 лева, а те – на абонатите си за 146 лева.
Борисов допусна и разваляне на приватизационни договори като възможност, но бе категоричен, че практиките, които са неизгодни ще бъдат прекратени „каквато и да е цената”.
След като излезе докладът за енергетиката в петък, ще бъде поискана проверка от Прокуратурата „на цялата тази схема от НЕК до края”. Премиерът попита кое налага да има посредници между продавача и купувача на електроенергия, като визира електроразпределителните дружества.
Борисов заяви, че и държавният регулатор ДКЕВР носи вина за цените в енергетиката.

За тока и цената му
Навсякъде в света – като кажеш – национална енергийна компания, означава милиарди плюс, а нашата е на милиард и сто-двеста милиона минус. Как няма да е минус, като от 90 лева, продаваш на 88 лева? Колкото повече работи тази компания, тя толкова повече затъва. Кое наложи ние да си дадем ЕРП-тата, които да продават на 146 лева?
НЕК продава на електроразпределителните дружества електроенергия на цена 88 лева, при положение, че я купува на 90 лева. Няма завършил в Банкя ученик, който да може да предположи, че ще си купи нещо на 90 лева, ще продава за 88 лева и от това ще печели, за да си сметне бюджета, каза Борисов.
В същото време НЕК купува от АЕЦ „Козлодуй” на 66 лева тока, а купуваме от италианска и американска компания на цена 137 и 126 лева, каза премиерът.
Крайният потребител купува електроенергия на цена 146 лева.
Премиерът каза, че досега – за пет години ЕРП-тата не са платили никакъв дивидент на държавата. Той заяви, че ще ходи лично на всяко място, което посочат, че са инвестирали, за да види и да смята.
Защото по сметките за тези 5 години може би над 1 милиард трябва да са дивидентите. Борисов заяви, че като кмет е щял да знае за инвестициите в София например, където работи чешката компания ЧЕЗ.
Борисов каза, че всичко това е извън бюджета и правителството не е можело да го знае.
Обмисля се отвсякъде ситуацията в енергетиката.
Обмислям отвсякъде как го разбирате? Да продължа да купувам ток за 90 лева, да го продавам за 88 лева, а те да го продават за 146 лева на потребителя? Считате, че аз трябва да вляза в тая далавера и в тая комбинация? Това ще бъде прекратено, каквато и да е цената. Който си е правил далавера и си е вземал комисионни, да си обяснява защо го е правил, каза премиерът.
Спирането на поголовното изтичане на пари е най-добрата антикризисна мярка.
Проблемите са тежки, но за сметка на това – продължителни. Всичко, което имаме и съберем като пари – го плащаме и няма как да има повече, ако не спрат тези корупционни сделки и не се наложи ред.
Искам цялата информация да я сложа на масата пред обществото и наново да започнем да говорим – това ли ни трябва и защо е направено. В чии джобове са парите и когато го прекратим – ще плащаме точно и ясно на всеки. Няма как да съберем пари в бюджета, след като той е източен по такъв начин, каза Борисов.
Премиерът заяви, че ресорният министър Трайчо Трайков е един от министрите на правителството. Когато Трайков е работил в електроразпределителното дружество ЕВН е защитавал интересите му, сега защитава тези на държавата.
Няма да има орязване на разходите във ведомствата с 10 %. Причината е решение на Конституционния съд от края на март по спорните текстове от закона за бюджета.
цитирай
80. borsi - Група във Фейсбук - Писна ми да ме крадат с цени на ток, горива, парно, вода, телефон
07.04.2010 16:06
Група във Фейсбук - Писна ми да ме крадат с цени на ток, горива, парно, вода, телефон: http://www.facebook.com/group.php?v=wall&gid=10150108758025384
цитирай
81. анонимен - С дивиденти от ЕРП-та правителс...
08.04.2010 12:44
С дивиденти от ЕРП-та правителството се надява да компенсира 450 млн. лв., които няма да влязат в бюджета заради решението на Конституционния съд, обясни пред журналисти премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС. "Парадоксът е, че от държавната атомна централа електрическата енергия излиза на 66 лв. и когато стигне в държавна болница, тя плаща 138 лв. и не мога да намеря логика – кой го налага това нещо", коментира премиерът. Той запита защо няма инвестиционен план, по който са правени договорите за продажбата на енергия, които според него, са изцяло лобистки. Министър-председателят се закани утре да посочи виновните затова. Днес следобед Борисов ще се срещне с представители на електроразпределителните дружества и ще обсъди с тях условията за дивидентите.
цитирай
82. анонимен - В Германия се наяждаш за по-малко пари, отколкото в България
14.04.2010 15:35
Германската храна е по-евтина от българската, са изчислили репортери на Дойче веле. Вече повече от година супермаркетите в Германия водят тежка "ценова битка". И докато за 2009 те намалиха цените си общо 12 пъти, за 2010, само до този месец, те вече за четвърти път обявяват понижаване на цените. Според експертите причината за надпреварата е жестоката конкуренция между вериги като Алди, Нето и Лидъл.

От ожесточената ценова битка със сигурност печелят германските потребители, които и без друго са далеч по-облекчени в разходите си за хранителни продукти в сравнение с гражданите на други европейски държави, включително българите. Статистиката сочи, че разходите за храна представляват съвсем малка част от ежедневните разходи на германците - нещо, с което другите европейци не могат да се похвалят.

Въпреки че някои експерти сигнализират, че ниските цени ще се отразят зле на качеството и разнообразието на храните, подобни последствия все още не се забелязват. Германия си остава лидер в производството на хляб - предлагат се над 300 вида, а тестените изделия наброяват около 1 200. Най-евтино в супермаркетите може да се закупи франзела - за 0,35 евро. Цените на хлебните изделия в Алди напр. достигат до 1,05 евро, колкото струва пълнозърнест диетичен хляб.

Асортиментът на маргарините също е доста богат, а спектърът на цените е от 0,39 до 1,79 евро. Откъм мазнини за готвене на германския пазар може да се намери както обикновено слънчогледово олио за 0,99 евро, така и придобилото изключителна популярност напоследък олио от рапица, което струва около 1,79 евро. Зехтинът е малко по-скъп - цената му достига до 2,59 евро.

За килограм захар германският потребител брои около 0,69 евро, а килограм брашно супермаркетите предлагат на цена от 0,25 до 0,65 евро. В зависимост от вида килограм ориз може да се намери на цена от 0,89 евро до 1,39 - за ориз тип басмати. 600 грама кисело мляко пък могат да се купят за 0,55 евро.

При такива цени потребителската кошница на германците едва ли ще остане празна. Експерти обаче предупреждават, че политиката на намаляване на цените несъмнено ще се отрази негативно върху цялата верига на производство и предлагане на хранителни продукти - от земеделците до търговците на дребно.
цитирай
83. borsi - Доц. Боян Дуранкев: Кризата у нас ще продължи още 10-15 години!
08.05.2010 04:32
Кризата убива бедните, съсипва средните, прави богатите още по-богати!
Доц. д-р Боян Дуранкев е главен секретар на Университета за национално и световно стопанство /УНСС/. Специализирал е в САЩ и Германия. Автор е на повече от 100 статии, студии и книги. Член е на Управителния съвет на Българската асоциация по маркетинг. Преподавател по маркетинг и маркетингови комуникации в УНСС, Софийския университет, Нов български университет, Висшето училище за застраховане, съучредител на Национално експертно сдружение ГЛАС.

Доц. Дуранкев води лична кореспонденция по икономически въпроси с американския президент Барак Обама. Със световния лидер българинът се свързва, след като осъществява контакт с Ал Гор.
Разговаряме с доц. Дуранкев за кризата и нейните последици в България.


- Управляващите постоянно се колебаят да вдигнат ли ДДС. Ако това стане, ще влязат ли повече пари в хазната?
- ДДС-то пада върху крайните потребители, нали?! Пада върху нас. Падайки върху нас обаче, това може да доведе до конкуренция в сивия сектор, където даже не се начислява ДДС, не се начисляват данъци. При което тези, които остават в сивия сектор, стават по-конкурентоспособни спрямо тези, които вече са “изсветлели”.

- Значи вдигането на ДДС няма да напълни хазната?
- Пълненето на хазната може да стане с друго нещо – паралелно с това да се вдигне и данък общ доход. Сега той е 10 на сто за всички ни. Може да стане 15 % за тези, които взимат над 1500 лв., 20% за тези, които взимат над 2500, и т.н. Да не забравяме, че във всички други страни акцентът пада върху защита на бедните чрез по-голямо данъчно облагане на богатите. Докато в България акцентът се поставя върху данъчно облагане за всички, независимо от това, че има инфлация. Както видяхте, само за миналия месец тя е процент и нещо, и то независимо че има намаляване и орязване на заплати. Това означава, че според властващите

ударите на кризата ще трябва да се поемат от бедните.

А тези които имат вили, луксозни автомобили и други подобни, те спокойно могат да ги минат като фирмени разходи. При това положение те дори данъци не плащат!

- И затова така наречените баровци всъщност няма да плащат данък лукс?
- По отношение на този данък, всичко е проформа. Ако Бойко Борисов искаше наистина да обложи богатите, трябваше да направи прогресивен данък общ доход. Иначе другото са квази данъци, които никъде нямат голям ефект. Това, че ще съберат 600 хиляди лева, е смешно на фона на дупката в бюджета. Даже 60 милиона да съберат, пак е малко.

- Симеон Дянков каза, че излизаме от кризата?!
- Чух го и го поздравявам. Аз със сигурност твърдя, че той отдавна е излязъл от кризата. Той явно твърди за себе си, без да има предвид другите. Пет години ще бъде голямата мъка. Ще има от 3 до 5 години минимум ходене по дъното. След което ще има някакъв малък растеж, ако има растеж в ЕС и ако ЕС се превърне в съюз, при който да има някаква трансформация на доходите.

- Опасен ли е растящият брой на фалитите, които вече са ежедневие?
- Фалитите са нормални дори при икономически растеж. Естествено е да ги има. Фалитите тук са напълно естествени, ако фирмите не са играли добре - да банкрутират! Дали след кризата ще останат само най-читавите?
По принцип от кризата винаги се обогатяват една част от най-богатите и се разпада средната класа – по време на криза тя пропада към дъното.

- Значи този прословут 1% от най-богатите българи по време на криза ще станат още по-богати?
- Със сигурност. Те непрекъснато стават още по-богати.

- В момента много от българските инвеститори преживяват лична драма. Те се тресат от предфалитен страх, неадекватни са, “давят” се в алкохол, взимат психотропни вещества!
- Гражданите трябва да ръкопляскат на тази тяхна драма! Защо? Изследванията показват, че бизнесмените се стремяха към хиперпечалби. Например

в областта на строителството рентабилността беше 300% -

нещо немислимо за Европа! В ЕС рентабилността в строителството е 15-20%. Бизнесмените ни се занимаваха със смятане на това колко цимент да наливат по поляните, как на всеки ъгъл да вдигнат молове, а през всеки 10 метра да отворят банка. Печалбите бяха огромни. Забележете, че в момента печалбите в банковия сектор продължават да са огромни!

Но кризата в съзнанието на инвеститорите идва и оттам, че те бяха доста лакоми и алчни по отношение на клиентите си, безцеремонни по отношение на конкурентите си и цинични по отношение на персонала си. Това се наказва. По този повод премиерът Бойко Борисов каза невероятно точни думи – според него все още някои мислят, че българите живеят по дърветата. И отгоре на всичко трябва да ръкопляскаме на чуждите фирмите, дошли в България да ни “цивилизоват”.

Сега, в условията на световна криза, бизнесмените са в позицията на изчакване да се случи чудото, да се върне старата ситуация, което никога няма стане, нищо няма да се върне. Хаосът е пълен, хаосът ще е дълъг, а кризата ще е още по-дълга. Защото измъкване от кризата означава да има повече предлагане на работни места, отколкото търсене, т.е. да няма безработица.

Отдръпването на държавата винаги се придружава с настъпване на сивия сектор. Какво ще означава да се вдигне ДДС?! Това означава, че мераклиите от бизнеса за укриване на доходи и за източване на бюджета ще се увеличават. Контролът върху това кой къде работи, каква заплата получава, може да се нарече жалък. И е много трудно да се разбере примерно една медицинска сестра, която се осигурява на 300 лв., дали наистина получава 300 лв. заплата или 600 лв. Никой не прави сериозни проверки в частните фирми – примерно в стоматологиите, в болниците. Няма внезапни проверки от типа на “Наглите”, не може да се види какво става там.

- Да очакваме ли проверки от типа на “Наглите” в частните фирми?
- Ако има такива, то това ще бъде по-скоро учудващо, защото в момента управлява десница. А десницата винаги набожно вярва в честността на частника.

- Можем ли да говорим за т. нар. паразити - фирми на политици и олигарси, които източват икономиката на входа и изхода, както беше при “Мултигруп” с Кремиковци, да речем?
- Където и да бръкнете, ще видите, че такъв проблем съществува. Например как може да се обясни, че

хранителните продукти в България са 20-30% по-скъпи от тези в съседните страни?

Това означава, че някой гони бърза печалба за сметка на бедни хора. После – внесените отвън лекарства у нас в някой случай струват два-три пъти повече! И то при положение, че се плащат от българите. Докато в повечето страни от ЕС тези лекарства са безплатни за пациентите. Фирмите в хранително-вкусовата промишленост и във фармацията какво правят – внасят, примерно, месо на покупна стойност под 20 цента. А го продават по 5 лв. като преработен колбас – представете си каква норма на печалба се получава! Или митниците – независимо че се смятат за по-управляеми. Има много пробойни, през които минават без мито стоки, които след това се продават така, все едно че им е платено пет пъти митото. Къде се продават – на свободния пазар, в моловете, и печалбите са чудовищни. В една такава варварска и каубойска икономика като българската се превежда бърза печалба за сметка на всичко и след това се вдигат и си заминават за Англия, за Австрия, за Монако, живеят там и се смеят на глупавите българи. Такава разпасана държава и такава свободна “пазарна” икономика като нашата много рядко се наблюдава и е уникално да живееш при нея, за да видиш какви тежки могат да са последиците.

- Ще се изсветли ли сивата и черната икономика, както Сергей Станишев ни уверяваше?!
- Религиозната вяра на Сергей Станишев и твърде големият му наивитет, че с 10 % плосък данък всички черни сделки и скрити пари ще излязат на светло, но не се случи. Но се случи нещо друго – винаги там, където държавата отстъпва, настъпва сивата и черната икономика. В България държавата отстъпваше, тя дори се корумпираше все по-ожесточено и все по-лакомо...

- И така в тази криза ще се гърчим 15 години?!?
- Според моите прогнози кризата ще продължи не по-малко от 10-15 години. А по прогнозите на специалистите излизането ще започне да се чувства най-рано след 5 години. След 5 години постепенно ще се върнат нивата отпреди кризата.

Едно интервю на Мария Друмева
цитирай
84. анонимен - ЧАСТИЧНО РЕШЕНИЕ .....
08.05.2010 09:17
Не е нужно да викаме неволята...решение?Да се започне със замъците по черноморието:чии,от къде,с какво са съградени.Конфискации ... малко хъс и замах...дали няма да има резултати,а?
цитирай
85. анонимен - Прав си
02.12.2010 08:12
Само бих допълнил малко разсъжденията ти...
Значи, цените на горивата не падат, защото огромна част от тях е акцизи. Държавата ни по всеки начин се стреми да дере хората. На 2лв крайна цена на гориво в нея има 1.40 поне ДДС и акциз. Даже Лукойл да си свали цената с 10%, пак за крайния потребител ще са 6-7 стотинки разлика. А защо е това? Просто чиновническата клика търси как да се издържа, а и за точене на бюджета трябва да има пари... Цените на храните ни са скъпи от ДДС 20% освен всичко друго, ама, както Менда Стоянова беше казала наскоро "Ама то ще почнат да искат да слагаме по-ниски ставки на ДДС...", а ДДС е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ приход в бюджета ни. В ЕС ДДС за храни, лекарства, учебници, компютри, части за производство(примерно чипове, които се ползват, за да се събере компютър и така пак да има вид производство) често е няколко пъти по-ниско, а някъде е и 0%. Та... Държавата ни крепи печалбите на монополите, за да може да се прибират пари в партийни каси, в същото време търси и запазване на данъците, събирани през тези услуги. Таксите за административни услуги също не ни зависят по никакъв начин от преките разходи за тях, а са примерно 1000лв за един подпис и принтиране на 2 листа. Е, нали тези такси(Плащаш 10-20000 за лиценз за заведение, ще трябва да ги избиеш за година, калкулираш 1000-2000лв месечно повече приходи, товариш с 20% повече крайната цена, защото имаш оборот 20000лв на месец...) фирмите трябва да си ги избият? Постоянният рекет на данъчни и чиновници, които идват да си искат по някой лев през ден? Та така си имаме високи цени, 0 качество и сме затънали в бедност. Просто държавната ни администрация е цирей, който само дере и/или лобира за частни интереси в преразпределянето на парите ни. Ако имахме по-ниско реално данъчно бреме(10% данък печалба не значи, че не ни прибират чиновниците и политическите лобита едно 60-70% от доходите), щяхме да сме дръпнали бая напред и да не вегетираме.
цитирай
86. vasmer - Абсолютно си прав
02.12.2010 10:52
В момента правителството казва, че не вдигали данъци. Да, те наистина не вдигат преките данъци, но косвените такива (акцизите) постоянно нарастват. В крайна сметка това се отразява пряко на правенето на бизнес и ефектът е същия като вдигането на преките данъци.Но, да живей популизма :)
Има нужда от мерки за съживяване на реалната икономика, но няма кой да мисли в тази насока, за наше всеобщо съжаление. Достатъчно е един нормален човек да се замисли какво значи да прави бизнес в България и да се откаже. А в нормалните страни е нормално да почнеш, да се провалиш .. после пак да почнеш - имаш средата и възможността.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5976068
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031