Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2010 17:12 - Укриване на доходи и пране на пари
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 12504 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 16.09.2011 14:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Укриване на доходи и пране на пари


Във връзка с действията на данъчните власти напоследък, реших да напиша няколко реда по тази тема.

Най-обичайният метод е пряко депозиране на незаконните средства по фирмени или лични сметки в някоя финансова институция в страна със стриктно банково законодателство (нещо сравнително лесно, дори за не големи суми). Проблемът е, че този метод не осветлява парите ви, а само ги крие от данъчните власти в засегната страна. В този случай, дори да имате огромни сметка в Швейцарски банки може да се окаже трудно да се порадвате и насладите на парите си, да ги извадите на светло, да си купите Бентли, или да живеете на широко.
Поради това, може да се наложи да ползвате някоя от схемите, за да изведете на светло и да легализирате своите капитали.

image

Често когато се каже "пране на пари" хората си представят огромни суми, милиони и стотици хиляди разходи и т.н. докато в действителност не е така. От осветляване на капитала си може да имат нужда както крадците на държавна собственост, корумпираните служители, ъндърграунд общността придобила парите си по незаконен начин (наркотици, проституция, контрабанда, обири и т.н.), така и тези които с труд или някакъв вид бизнес са извадили парите си, но по една или друга причина не смятат да делят или дадат голяма част от спечеленото на държавата.
Винаги парите са изложени на риска да бъдат отнети в полза на държавата и се налага да бъдат защитени.
Може да се каже, че плоския данък от 10 % е една доста справедлива данъчна система, позволяваща генериране на капитал, в този който го е придобил, а не в държавната администрация, от там корупционни схеми или източването на данъчни приходи, и този данък дава глътка въздух на нормалния бизнес, но все пак остава висящ въпроса; Какво би могло да се направи с пари чиито произход е неясен, недоказан и за чието изникване няма обяснение?! Заеми от приятели? Доста изтъркано и само за хора имащи дебели връзки с данъчните власти, за да мине така лесно този формален номер.
Предпочитащите по-сложни схеми, прибягват към контрабанда на пари в страни с офшорни зони и ги депозират по чуждестранна банков сметка. На първо място регистрация на компания в офшорните центрове ще ви даде максимално намаление на размера на данъците, без да се нарушава законът. Друго предимство е пълната конфиденциалност и запазването на банковата тайна. В офшорните зони разкриването на банкова тайна се счита за криминално деяние. Към предимствата можем да причислим и факта, че в тези центрове се осъществява защита на средствата от кредитори или изискуеми съдебни вземания. Европейските зони са най-скъпи за поддръжка, но са и най-лесни за достъп. При тях обикновено се плаща данък печалба, който варира от 5% до 15%. Освен това в Европа сте задължени да водите счетоводство, да поддържате офис, да плащате разноските му и накрая ви се извършва задължителен одит. В другите офшорни зони по света често се плащат само такси за поддръжка на офис и адвокат, което излиза максимум 1000 долара на годишно.  Вариант, при който може да се намали данъчното бреме, е да се регистрира комбинация от офшорна и местна компания. Това е подходящо при извършване на външнотърговски сделки, туристически услуги и т.н. Така например, ако фирмата е произвела или предлага стока за 1000 долара, а иска да я продаде в чужбина за 3000 долара, реализираният доход от 2000 долара подлежи на облагане с данък печалба и общ доход. Това се избягва, ако покупката от местния търговец извърши негова офшорна компания на производствената цена от 1000 долара. Впоследствие продажбата осъществява офшорната компания и печалбата се формира изцяло в нея. Същата е схемата и при внос на стока на ниска цена и реализирането й на висока.

Да се спрем обаче на обратния вариант – Имате пари, а искате да ги извадите на светло.

Би могло след като вече сте изнесли неясните си капитали в чужбина по-късно тези средства да се преведат по електронен път обратно в България, като чуждестранна инвестиция под някаква форма – кредит или капиталова инвестиция. До някъде и с прането на пари може да си обясним изникването на огромни молове, на неясни компании базирани в офшорни зони, като за тези компании обикновено не се знае нищо и лицето им е или някой адвокат или друга фигура наета да слага подпис там където е нужно. Лошото в тези случаи е че оставят винаги впечатление, че парите са с неясен произход. Представете си обаче следната хипотетична ситуация;
Вие строите Мол, на закупен от общината на ниска цена терен, след което го продавате на корпорация базирана в офшорна зона за 5-10 пъти по висока от вашата себестойност цена. Всъщност корпорацията също е ваша и парите с които сте откупили собствения си Мол са си ваши, но в случая вместо да стоят скрити вече са на светло. Друг метод;
Строите, като банка ви отпуска кредит срещу строежа, но който е 200% над неговата стойност (Често срещана практика). Бихте запитали защо банка би ми дала 200% срещу 100%? Ами много е просто, като ваш гарант излиза същата тази корпорация, която гарантира с пари по сметка вашата инвестиция. Разбира се вие въобще не смятате да погасявате своя кредит - Та вие сте на 100% печалба още с първата копка. Банката също няма проблеми. Дори да не платите, то блокираната сметка на корпорацията гарантира вземанията и лихвата.

Често използваните методи за пране на пари чрез подставена компании са:

Преувеличаване на отчетените приходи и пране в (чрез) счетоводния баланс. Преувеличаването на приходите, известно още като пране чрез Отчета за приходите и разходите (ОПР), става, когато перачът на пари отчита в счетоводните книги на една компания по-голям приход, отколкото действително е създала тази компания. Фиктивният приход е в размер, равен на незаконния капитал, който тайно е бил въведен в компанията. Недостатъкът на този метод е, че ще бъдете принудени да внесете дължимите данъци върху така отчетените приходи. Следователно, ако компанията преувеличава своите приходи, също така ще иска да преувеличи своите разходи, за да компенсира (уравновеси) данъчните си задължения.  Точно и тук идва сблъсъка с крайния потребител и данъкоплатец който по принцип не се интересува дали едни пари са чисти или не. Проблемът обаче от този метод за изпиране на пари е ДДС. Надувайки разходите си перачът не само изпира своите пари, но и може да се получи така, че възползвайки се от ДДС да увеличи капитала си за сметка на останалите данъкоплатци, ако съумее да докаже “разходите” си.  Така, че смело може да кажем, че и кражбата на ДДС е изпиране на пари, още повече самата държава подарява тези пари на изпиращия като ги взема от крайните потребители – тоест, всеки път плащайки на касата в супермаркета и от вас.  Фиктивните разходи също така позволяват на извършителя да отклони парите извън компанията с цел да дава подкупи. Често всъщност парите дадени за подкуп на това или онова длъжностно лице са с недоказан произход. Самия подкупен пък също в един миг ще се наложи да обясни от къде притежава въпросните пари.
Основни техники на пране на пари включват още:
Преувеличаване или намаляване на фактурната стойност на стоки и услуги.
Многократно фактуриране на стоки и услуги.
Преувеличени или намалени количества изпратени стоки и извършени услуги и
Невярно и (или) фалшиво описание на стоки и услуги.
За това и понякога странно ни изглеждат нереално надутите цени на някой стоки и услуги. Всъщност фирмата която сме посетили и цените на които се дивим – въобще не са предназначение за нас, а един вид за собствена консумация. Просто в края на работния ден се начукват на касовия апарат едни фиктивни продажби, пишат се фактури за такива и се отчита бурна дейност. За това и често може да видим магазини в които не влиза човек и хотели в които не влиза човек, но които напук на всякаква икономическа логика съществуват. Проблемът на този модел е обаче както казах високите разходи по неговата поддръжка както и много високите за нормалния човек или малкия бизнес високи разходи и счетоводство.
За това и винаги поне аз съм смятал този метод за твърде глупав – Той не само струва скъпо, но и дразни околните като понякога прекалено очебиен.
Строежът на хотели, молове, магазини, заведения в които не влиза никой, това е за глупаците.
Има много по-изтънчени методи, при които нормата загуба е много по малка, а парите се завъртат много по-бързо, с много по-малко загуба и могат да бъдат много по малко като количество и без големи и дълготрайни разходи по счетоводно обслужване.

image

Един от тях е продажби чрез недвижими имоти:
При продажбите на недвижими имоти, както често декларираната стойност е много по-ниска от действителната и за доплащане на разликата (в кеш), могат да се изперат и “мръсни пари”. Тоест, купувате си имот, с продавача се разбирате за една цена пред данъчните власти, а останалите му плащате на ръка. По този начин се сдобивате с имот на висока стойност, но който сте купили до документи евтино. Дали ще го продадете или не после на реална цена вече си е ваш проблем, както остава проблема и за продавача който се оказва с едни пари на ръка, за които обаче няма обяснение ако някой ден данъчните власти погнат него. За това съществува и обратен вариант.  Вие имате имот който продавате много по-скъпо отколкото сте придобили. Това най-добре става дори, не с градски имот, а със земеделски парцели. В тази схема, могат да се включват не само големи играчи и, а и дребни, като по този начин могат да се осветлят малки суми от порядъка на 10, 20, 50, 100 хил. лв. като често в подобни схеми могат да се включат доверени роднини или приятели.
Не са облагаеми например парите от:
Доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
Един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години.
До два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години.
Пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година”
Произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети
Акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и доходите от търговия с чуждестранна валута
и т. н.

Бизнесът със стари и употребявани автомобили също може да е източник на изчистване на пари. В случая и често се използва, като част от автокъщите, са създадени точно с тази цел.
Футболът също е "идеален" за пране на пари, за това и там, често може да видим като собственици на клубове личности с неясен произход на капитала, а неясните на пръв поглед трансфери на футболисти на понякога невероятни цени си имат обяснение, ако човек е малко по-наблюдателен.
Чрез банки; Горе съм описал един от методите през тези финансови институции, но той е само един от тези които може да се ползват. Тук комисионните са различни. Не малко банки в света прибират по 20-25% от парите които перат.
Модния бизнес; В този случай създавате модна агенция, произвеждате бутикови облекла, а цената на която те се продават зависи само от вас. И тъй като не се произвеждат големи обеми, то не се и налага наемането на много хора за този вид бизнес нито големи разходи. Няколко рокли със себестойност 20-50 лева например могат да се продадат за 500, 5000 или каквато решите цена, само с едно начукване на касовия апарат. Не случайно наследницата на един от бившите диктатори от бившия соц лагер се е спряла на точно този начин.
Хазарт; Доходите от хазарт са изчистени, стига да са регламентирани от държавата (казина, пунктове за спортни залагания и т. н.). И по този повод, един метод ползван преди години във времето на социализма. Печалбите от тото или от държавната лотария не се облагат с данъци, така митничари, бармани, чиновници, купуваха печелившия билет срещу по-голяма от печалбата сума (10%) и по този начин осветляваха доходите си. Самите казина също могат да отчитат фиктивни обороти изчиствайки парите на собствениците си.
Един от най-чистите начини за пране на пари в България обаче е през фондовата борса.  
Акционерните дружества със специална инвестиционна цел /АДСИЦ/ сякаш са създадени точно с такава цел. Правите АДСИЦ, където номиналът на акциите е един лев. С покачването на цената на тези книжа, офшорната ви фирма купува пакет от акциите и основателят на дружеството (вие) вече има голяма и честно спечелена сума пари. Данък за тези пари не се плаща по закон.
През борсата обаче могат да се перат пари не само чрез АДСИЦ, а и по-много по-прости схеми.  Загубата от това изпиране е само комисионната на брокерите, или ако те самите участват в схемата (не са глупави и биха надушили ако сумите са по-големи), още 5-10% за тях. Няма да се спирам в подробности как се правят подобни сделки, но в тях могат да участват и лица нуждаещи се от изпиране на много по-малки суми пари, като освен Фондовата борса може да се ползва и извънборсов пазар на акции и деривати. До преди няколко години съществуваше и начин да се реализират фиктивни загуби на борсата, което да намали и данъчната тежест на фирмата ви, но законодателят спря тази практика.

Има разбира се още много методи за осветляване на големи или малки пари, но смятам да приключа до тук и въобще, ако придобиването на пари не е лесно занимание, то не е лесно и тяхното изчистване и ако карате скъпа кола, купувате си жилище, или харчите на широко е добре да се запитате няма ли някой ден данъчните власти да ви цъфнат на вратата.

 image


FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ 



Връзка към ,,Писна ми да ме крадат с цени на ток, горива, парно, вода, телефон" http://www.facebook.com/group.php?gid=10150108758025384


Тагове:   Forex,   Форекс,


Гласувай:
11



1. haralanov - Здравей!
17.06.2010 17:37
Интересни нещица си написал,някои от тях признавам си не бяха минавали през умът ми.
цитирай
2. harvi - Поздрави!
17.06.2010 20:09
Много добре си описал схемите! Сигурно трябва добре да си заключиш вратата и да си приготвиш томахавката до нея :) Като са известни такива факти, защо няма крило за перачи в затворите?
цитирай
3. анонимен - Укриване на доходи и пране на пари
17.06.2010 20:30
много добре си го написал
цитирай
4. tauvision - похвално
19.06.2010 14:03
Не прочетох много задълбочено, но да не забравяме и консултантите с огромните си приходи...
цитирай
5. анонимен - Godfather
11.02.2011 14:47
В златните години на социализма имаше такава приказка:
- Колко е нужно на един човек да преживее един ден ?
Отговор:
- 17 стотинки - 15 ст за един типов хляб и всичко останало има във вестник Работническо дело за 2 ст.

Не знам дали схванахте аналогията с Кръстникът - почти всички тези схеми са описани / има и в неявен вид / в класическият роман на Марио Пузо !
Съвет към автора на горната статия - напишеш ли книга за прането на пари, няма да имаш нужда от пране на пари...
цитирай
6. kolevdobri - Съжалявам, че късно се включвам, но имам два въпроса...
19.09.2012 00:49
Тези, които "печелят" от залози в казината, дали биват записвани в специален регистър, изискван от Закона за хазарта или друг законодателен акт? Другият въпрос ми е, тези, които губят в залата, дали по същият начин се записват в регистрите?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6004080
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930