Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2010 19:58 - Няколко думи за далаверата в България с така наречените "възобновяеми източници"
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 19107 Коментари: 26 Гласове:
10

Последна промяна: 01.04.2013 14:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Няколко думи за далаверата в България с така наречените "възобновяеми източници"

image

Жица, жица, пълна паница. Жица, жица, златна жълтица....

За да се включи в нея, да получи лицензи, разрешения, човек е необходимо да е от номенклатурата в страната, или от нейните протежета и наследници. Тази зона е запазена само за "наши хора", защото много може да се краде. Една от схемите за източване на средства е следната: Вятърната централа е само фиктивна, тя произвежда малко, скъпа енергия, но притежателят й купува енергия от ТЕЦ-а и я препродава все едно е от перката. Така се печели неимоверно много. Същата е схемата и при соларните централи. Дори да не купува от ТЕЦ, а направо да закачи щепсел в мрежата, да тегли ток от Е.ОН по 18-19 стотинки и да го подава обратно на НЕК, то далаверата в с огромни проценти печалба. http://www.dker.bg/prices_el.htm.  Отделно производителят прави схеми да точи и приспада и ДДС, така че от високата цена държавата не само не е на печалба, а не и на загуба поради това, че се налага да приспада ДДС веднъж вече платено от потребителите. Така потребителя я плаща двойно.  С малките частни вецове е същото.  Разбира се ако питате някой в от НЕК, или от участниците на пазара с наречените "Възобновяемите източници" ще ви кажат - "Няма и не е възможно такова нещо" - Само никой не е проверявал и не е засичал какво реално се произвежда и какво се продава.  Пък и как, дори някой да има желание?! Ще кажат - "Няма как да стане". Само, че как да няма, като имат връзка с мрежата?! Все едно моя милост, да сложа перка на покрива и да започна да продавам на НЕК. Че кой и какво би ми пречило да пусна един кабел от най-близкия си контакт и да препродавам електроенергия, все едно е от мен?  И защо да не го направя, като мога да го направя?!  Това е положението.  И докато не се либерализира пазара и докато НЕК купува по различни, а не по пазарни цени ток, така ще е и никой няма интерес да се спрат далаверите в енергетиката, защото много хора крадат по линията. В момента обаче, вместо да се вземат мерки да се спрат кражбите, се прави нова агенция! През 2011 г. ще бъде създадена нова държавна агенция, която ще се "занимава" с "устойчивото енергийно развитие на страната" - вк, Дневник

image

Трайчо доволно размахва папки, докато прави Борисов на глупак и за посмешище

В същото време - ЕК откри наказателна процедура срещу България заради пазара на ток и газ - Страната ни е нарушила разпоредбите на ЕС, които гарантират лоялна конкуренция в интерес на потребителите. Основните притеснения на ЕК са свързани с неспазване от страна на България в достатъчна степен на регулациите на пазара наток и на газ- ЕК може да започне съдебно дело срещу България в Съда на Европейските общности в Люксембург. 

image

 FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ 



Гласувай:
10



1. анонимен - Мисля не е възможно да взимаш от ЕОН и ...
02.07.2010 22:55
Мисля не е възможно да взимаш от ЕОН и да даваш на НЕК. По чисто електротехнически причини. Тя мрежата е все една. Все едно да вземеш от контакта в кухнята и през един електромер да вкараш в контакта в спалнята. Дали ще отчете нещо?? Може да протече някакъв ток но то ще е заради различните нива на напрежение, ако има разлики. Някъде на ниво подстанция винаги ще се види че няма генерирана енергия , а просто едни уравнителни токове .
цитирай
2. borsi - Не караме само на свещи ;)
02.07.2010 23:01
Виждал доста "покръстени" електромери, с благословия от горе. И кой ще провери къде какви кабели и от къде има, зарити в земята? Как? Тук далаверата е като да се закачиш "нелегално" към тръбопровод с гориво (нещо правено не веднъж), но много по-безопасно и с гарантирано изкупуване на добра цена. Може да продаваш ток и от чужди електромери и от къде ли не. Плащаш им по пазарна цена, а ти я продаваш на цена за "зелена енергия". И ако може да се краде безнаказано, защо да не се прави?! Риск почти няма. За това казвам, че това не е за всеки, а запазена марка.
цитирай
3. bachym - насърчителен режим за мошениците
03.07.2010 08:56
Европа стимулира прогреса - нашите далавераджии веднага го обръщат в супер печалба

http://bachym.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/05/18/balonyt-na-vi-e.547401
цитирай
4. chara - Схемата не е възможна!
03.07.2010 09:42
Не подценявай ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН.
Токът, произведен и произвеждан от ВЕИ и когенерации се отчита дистанционно в реално време.
Уредите за търговско отчитане са калибрирани и проверени. Не подценявай ЕРП. Не е в техен интерес да купуват тока от ВЕИ и те са се погрижили да следят онлайн какво се "качва" в мрежите - на СрН и НН
цитирай
5. анонимен - глупости
03.07.2010 12:22
Фотоволтаичните централи получават по-малко на kWh отколкото е цената на електроразпределителните дружества, така че в тази насока далавера няма, истинската далавера е в източването на ЕС фондовете по тези проекти.
цитирай
6. анонимен - Фотоволтаичните централи полу...
03.07.2010 14:34
анонимен написа:
Фотоволтаичните централи получават по-малко на kWh отколкото е цената на електроразпределителните дружества


Това ли е по-малкото ))) http://www.dker.bg/prices_el.htm

5. Цена на електрическата енергия, произведена от фотоволтаични централи:
а) с инсталирана мощност до 5кВтп - 823 лв./МВтч.
б) с инсталирана мощност над 5кВтп - 755 лв./МВтч.
цитирай
7. анонимен - пУашим се :)
05.07.2010 13:41
Не е възможно човек, който е достатъчно интелигентен, че да се храни без чужда помощ, да напише такава глупост!

Извинете, но това е свободно съчинение, което можем да простим на четвъртокласник, но когато е написано от човек с очила просто буди недоумение...

"Наши хора", щепсели, номенклатури... Много мъка има по тоя свят!
цитирай
8. анонимен - далаверата си е в ход
05.07.2010 17:48
Далаверата, описана в статията е възможна. За единични перки няма да е изгодна, защото обемът на печалбата ще е недостатъчен за да се "подобри" инфраструктурата и да се "смаже" организационно машината. Големите ветро-паркове със сигурност (ще?) я ползват, както и средните фотоволтаични централи, при които и нормата на печалба е многократно по-голяма. Истински голямята далавера в енергетиката обаче е запазена само за големите батковци, които търгуват на едро с тока.
цитирай
9. анонимен - + за фотоволтаичните централи
06.07.2010 03:15
+ за фотоволтаичните централи
цитирай
10. анонимен - приятел - само добавям
22.07.2010 09:36
Продаваш произведената от ВЕИ енергия, само ако ти остане някакъв излизшък след като си я употребил за собствени нужди. Иначе за схемата може и така да е, не знам. Но е факт, че в БГ с този потенциал за производство на енергия от ВЕИ нищо не е направено, в сравнение с другите Евро страни.
цитирай
11. анонимен - Консултантската компания "Крол": Мафията навлиза във ветропарковете на България
11.08.2010 04:21
Престъпни групировки, свързани с италианската мафия, агресивно проникват в европейския сектор за вятърна енергия, включително и в България, с цел да се доберат до многомилиардните субсидии в ЕС или да перат пари. Това заяви пред лондонския в. "Таймс" старши директорът Джейсън Райт от базираната в САЩ консултантската компания "Крол".

Повече от 35 години фирмата извършва предварителни проучвания и корпоративно разузнаване, а напоследък проверява и проекти във възобновяемата енергия по поръчка на големи банки и потенциални инвеститори.

Макар че голяма част от европейските проекти са "напълно законни", структури от организираната престъпност все по-често инвестират в тях, за да кандидатстват за субсидии и да изпират печалбите от наркотици или друг нелегален бизнес, твърди още Райт.

От 2007 г. "Крол" е отчела рязко нарастване на случаите на корупция и злоупотреби в сектора. Най-драстично е увеличението в Италия и Испания, но също и в България, Румъния и други части от Централна и Източна Европа, допълва той.

Половината от разследваните от "Крол" случаи в Мадрид и Милано са разкрили корупция или злоупотреби в сравнение с 10-20% при останалите проекти, проверявани от фирмата.

Причината е, че вятърната енергия е изцяло зависима от субсидии, продължава изданието. За десет години до 2013 г. в ЕС са предвидени над 6 млрд. евро за субсидиране на проекти за възобновяема енергия.

Често пъти съдбата на проектите зависят от политическата протекция на властите, които разпределят лицензи и предоставят обществена земя, а това прави индустрията силно уязвима на корупционни практики.

Интересът на мафията към ветропарковете в Южна Италия и Сицилия отдавна е известен и е обект на разследвания от прокуратурата. През миналата година бяха арестувани осем души в провинция Трапани, Западна Сицилия, и в град Салерно след мащабни тригодишни разследвания на няколко проекта за вятърна енергия.

Разкритията на полицията в Трапани установили, че на официални лица са давани подкупи и луксозни коли, за да бъдат убедени градските власти да инвестират милиони евро във вятърни паркове, които така и не са заработили.

Райт дава пример пред "Таймс" как на испанските Канарски острови е била разбита схема с петима общински служители, кмет и двама предприемачи за източване на 1.5 млн. евро чрез измама, свързана с ветропаркове.

Не съм чувал за подобни случаи във Великобритания или в Северна Европа, където строителните планове са обект на строги проверки и контрол и често се отхвърлят.

"Голяма част от тези проекти са напълно законни, но има съвсем отчетливо малцинство измами и наблюдаваме рязко увеличаване на клиенти, идващи при нас със сериозни притеснения", казва Райт.
цитирай
12. анонимен - Заради щедрите субсидии за насърчаване употребата на алтернативни енергии т.нар "екомафия" започна да присвоява с измама милиони евро
05.09.2010 14:30
Въпреки обещанията си за чисто, зелено бъдеще, италианските вятърни паркове придобиха по-мръсен вид, след като станаха най-новата индустрия, в която мафията навлезе, коментира британският в. "Дейли телеграф".
Привлечени от перспективата за щедри субсидии за насърчаване употребата на алтернативни енергии, т.нар "екомафия" започна да присвоява с измама милиони евро от италианското правителство и Европейския съюз.
Репутацията на сектора бе опетнена най-много в Сицилия, където вятърните генератори са разпръснати по хоризонта в "крепости" на мафията като Корлеоне - градът, известен като декор на поредицата "Кръстникът".
Не само италианските престъпници обаче забелязаха възможността за корупция.
Проведено наскоро проучване на международната корпоративна охранителна фирма "Крол" откри примери из цяла Европа за т.нар схеми за чиста енергия, които пълнят джобовете на престъпниците без да "спасяват планетата".
Някои от тях са изоставени или непостроени вятърни генератори, други са използвани за пране на печалбите от други незаконни предприятия.
Размерът на измамите наложи по-големи ограничения при използването на обществени пари за финансирането на възобновяема енергия, за която бюрократите от ЕС имат големи амбиции.

Брюксел нареди на всички 27 страни от ЕС да осигурят производство на 1/5 от енергията от възобновяеми източници до 2020 г. и през последните години отпусна средно по 5 млрд. евро годишно под формата на заеми и субсидии.

Размерът на субсидиите позволява на някои собственици на вятърни ферми да претендират за щедри премии за всеки произведен ват електричество.

В Италия, например, енергията от тези ферми се продава на гарантирана цена от 180 евро на киловатчас, най-високата цена в света.

В страна, където мафията има дългогодишен опит в подкупването на корумпирани политици и сплашването на съперници, резултатът може би е неизбежен и води до създаването на нов вид предприемачи известни като "повелителите на вятъра".

Скандали избухнаха в Испания, Румъния, България и Корсика. В една предполагаема схема на Канарските острови, кмет, петима местни представители и двама технолози бяха обвинени в злоупотреба със служебното положение, корупция и злоупотреби с присвояването на земи за получаване на субсидии от ЕС.

В Испания собствениците на централа за слънчева енергия твърдяха, че произвеждат електричество през нощта. Следователи обаче откриха, че енергията всъщност се произвежда от дизелови генератори, а зелените субсидии, които получава централата, са толкова щедри, че собствениците все още изкарват добра печалба.

Oсвен възможността за получаване на субсидии чрез измама, вятърните паркове са привлекателни и за престъпниците, които се опитват да инвестират пари от нелегални дейности като продажба на наркотици, проституция и незаконно разтоварване на отпадъци.

Някои кланове на мафията си осигуриха незаконно лицензи за построяването на вятърни паркове и след това ги продадоха на законни фирми, които инвестираха в тях добросъвестно.
цитирай
13. анонимен - zelena
13.12.2010 06:54
V Italia-180 evro,v BG-800lv.Kolko evro e tova
цитирай
14. анонимен - Що за пълни глупости
13.12.2010 11:04
Поредният (даже не знам дали си е писал името) разбирач. Даже не заслужава да му се смееш, загуба на дъх е. Хайде кажи как точно ства краденето на ток от мрежата миско напрежение и се продавана НЕК на 110кВ? Как точно търговец ще купи тока от ТЕЦ и ще го продаде все едно е от фотосолари? Безумия.
цитирай
15. анонимен - Вече се прави
13.12.2010 13:54
Вече се прави в Италия, и то не от кой да е , а от държавата. Т.като нямат АЕЦ, купуват от Франция евтина енергия и я продават за зелена такава на потребителите. Мами държавата, защо да не мами и мафията, а те не са ли едно и също нещо ?
цитирай
16. анонимен - МОЖЕ
31.12.2010 17:00
Завърташ двиг.-ген. група на 50,01 Hz (справка: лаб.упражнения ТУ)
цитирай
17. анонимен - Писна ми да ме крадат с цени на ток, горива, парно, вода, телефон:
25.01.2011 12:43
Писна ми да ме крадат с цени на ток, горива, парно, вода, телефон: http://www.facebook.com/group.php?gid=10150108758025384&v=wall
цитирай
18. borsi - В Германия над 50% от ВЕИ мощностите ...
05.03.2011 04:35
В Германия над 50% от ВЕИ мощностите са на частни лица и фермери, а не като тук. Oт инсталираните през 2009 година 3 000 мегавата фотоволтаични системи, над 80% са покривни.
Пак в Германия, от 27 000 мегавата вятърни мощности, почти 90% от парковете са с мощност под 20 мегавата, по-голямата част от тях между 1 и 5 мегавата. Това означава и по-широко разпределение на икономическите ползи от възобновимата енергия. Над половината от общо 43 000 мегавата ВЕИ мощности в страната са собственост на физически лица и фермери.
цитирай
19. borsi - 130 милиона лева са изпраните пари в ...
06.04.2011 14:30
130 милиона лева са изпраните пари в енергийния сектор. МВР активно работи по тези „бизнесмени", за да стигнат до правосъдната система, заяви заместник-вътрешният министър Димитър Георгиев. По думите му правителствата подкрепят инвестициите във ВЕИ и зелена енергия. Това според Георгиев мотивира организираната престъпност да препере парите си в този бизнес.
цитирай
20. borsi - Председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов не ли внук на убиеца от комунистическите лагери Николай Газдов?
05.07.2012 17:54
Председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов не ли внук на убиеца от комунистическите лагери Николай Газдов?
цитирай
21. анонимен - Зелените паразити изпълзяха от дупката си
05.07.2012 18:46
При тая разлика в цените колко му е да се сложат няколко лампи да светят на фотоволтаиците и през нощта да се прави "зелен" ток от обикновен.
цитирай
22. borsi - Никола Газдов: Темата за ВЕИ-та се политизира по най-грозния начин...
05.07.2012 19:01
Никола Газдов: Темата за ВЕИ-та се политизира по най-грозния начин

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/nikola-gazdov-temata-za-vei-ta-se-politizira-po-nai-grozniia-nachin,136968/
цитирай
23. анонимен - Тоя Никола Газдов е внук на Майор Газдов ...
05.07.2012 19:02
Тоя Никола Газдов е внук на Майор Газдов, който управляваше концлагери по времето на комунизма. Някак си не могат да избягат от образа на червени "бизнесмени" разнасящи куфарчета пълни с милиони евро откраднати от народа.
цитирай
24. анонимен - ДФ „Земеделие” дава пари от бюджета на свои хора за фотоволаичната измама
05.07.2012 19:23
ДФ „Земеделие” дава пари от бюджета на свои хора за фотоволаичната измама http://www.spekulanti.com/industrii-energetika/23931-df_zemedelie_subsidira_izgrajdaneto_na_9_fotovoltaichni_centrali
цитирай
25. анонимен - Технологично е възможно,
27.08.2012 11:23
но едва ли някой го прави, т.к се изискват определени капиталовложения за преобразуване. По - скоро се използва документална измама - един купува, друг продава, парите в една групировка. Лесно може да се хване, но ако нивото е високо никой няма да посмее да се бърка.
цитирай
26. borsi - Кой обясняваше как не може да се краде?!
10.04.2013 20:10
Има ВЕИ централи, работили по 32 ч. на денонощие през февруари

Ако изкривените отношения в енергетиката не се оправят, всеки ще иска увеличение на цената на тока, а ако се оправят, ще се открият доста големи резерви, така че това да не се случва. Това заяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по повод обявеното вчера почти сигурно поскъпване на тока от 1 юли от председателя на ДКЕВР Евгения Харитонова.

Би било почти сигурно вдигането цената на тока от 1 юли, ако числата, които се предоставят, са верни, коментира Василев. Той съобщи, че министерството е започнало вътрешна проверка на част от числата, които са предоставени от производителите, и резултатите от нея досега показват, че има фотоволтаични централи, които през февруари са работили със слънцегреене 32 часа в денонощието. Тоест те са открили някакъв начин да минават през времето напред и назад и да произвеждат с осем часа повече от дененощието на ден, обясни министърът. По думите му само в едно от електроразпределителните дружества са открити присъединени 50 такива централи.

Според Василев заканата на собственици на зелени централи да съдят държавата заради наложените им ограничения няма да доведе до резултат.

В Цяла Европа в момента има преразглеждане на стимулите, дадени във времето на зелени централи, защото е преценено, че те са били твърде високи, посочи още министърът. "Европа като цяло започва да дава назад", обяви той.

Основното, което се очаква от проверката в енергийния сектор на България от страна на Европейската комисия, е реалистичен поглед какво се случва в енергетиката като икономически взаимоотношения и доколко договорите в енергетиката отговарят на европейските изисквания, посочи Василев. Той изрази съмнения, че някои от договорите не отговарят на тези изисквания, но не посочи кои договори има предвид.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5984189
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031