Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2010 01:07 - Зърно / Пшеница, царевица, слънчоглед
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 13125 Коментари: 12 Гласове:
5

Последна промяна: 19.11.2010 23:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Зърно / Пшеница, царевица, слънчоглед

Износа  на европейско жито  и опасенията за неблагоприятни климатични условия в Северна Америка които може да намалят реколтата, повишиха цените на пшеницата на пазарите в западна Европа и САЩ. 

image

Анализатори очакваха реколтата от пшеница в ЕС да достигне 133.1 млн. тона. Заради засушаването обаче в някой региони на Франция и Германия от една страна и поройните дъждове в Полша, Унгария Балканите, вече е възможно редуциране на прогнозните данни за производство на жито. Влошени са и перспективите за производство на зърно в Русия, където силна суша засегна обширни райони на Урал и басейна на р. Волга. В Украйна и Румъния за сега дъждовете подобно на тук пречат на прибирането на реколтата. Силния износ подсили допълнително цените  на житото, като най-много пшеница е изнесла Германия, следвана от Франция,  Холандия и Великобритания.  Цените на пшеницата в Западна Европа и САЩ тръгнаха на север, повлияни от влошените перспективи за новата реколта в ЕС и опасенията за САЩ и Канада където има обилни валежи.

image

Понижаването на качеството на продукцията в САЩ също подтиква цените към покачване. На борсата в Париж пшеницата се търгува по около EUR152/т, повишение с 20-22 евро, в сравнение с нивата регистрирани в края на юни. Царевицата завърши седмичния период с положително с покачване до равнище EUR162/т. С покачване завърши седмичния период и германският пазар. За периода 29 юни -7 юли цената на пшеницатана борсата в Будапеща се покачи с 15 евро.  Цената на слънчоглед от новата реколта (доставка октомври) на борсата в Будапеща е около $350/т.

image

На 30 юни Министерството на земеделието на САЩ публикува данни за запасите от царевица в страната, които драстично се разминаха с пазарната, като спекулантите на  борсата в Чикаго реагираха на влошаването на баланса с покачване на цените. На 30 юни масираните покупки на големите инвестиционни фондове качиха цените на царевицата. Покачването при царевицата повлия и за рязкото покачване на житните котировки в САЩ. В края на миналата седмица мека червена зимна пшеница  се предлагаше за износ от Щатите по $205/т FOB.
На 24 юни Световният съвет по зърното намали оценката за производството на пшеница в ЕС със 700 хил. тона, в сравнение с майската си прогноза до 141,7 млн. т. Само след седмица, агроспециалисти в Европа вече предполагат ново редуциране на прогнозните данни с 1-1,5 млн.т заради неблагоприятни метеорологични условия.
Според прогнози в България, реколтата от
пшеница през тази година трябваше да  достигне 3.9- 4 млн. тона, което е увеличение спрямо миналата година когато бяха произведени 3.6 млн. тона пшеница. Според тях в региона (България и Румъния) трябва да бъдат произведени 1.8 млн. тона повече от първоначално очакваното. Големи зърнопроизводители в България съобщиха, че очаква засилен износ на зърно, който е възможно да надхвърли 1 млн. тона. Има много сключени на зелено сделки. Проблеми обаче има и то не от днес.
На посочените по-долу графики може да се види как се движат за сега
пшеницата, царевицата и слънчогледът в България:

image


image

image

Още преди месец някой от големи зърнопроизводители съобщиха, че е възможно реколтата през тази година да бъде по-слаба, заради намалените засети площи със зърно и неблагоприятните климатични условия в началото на годината, които не са позволили торене в някои области. Въпреки това около 80% от посевите са в добро състояние. Пороите обаче унищожават пшеницата. Производителите на зърно няма да успеят да приберат цялата, заради падналите обилни валежи в страната. По-рано земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че житото може да не бъде прибрано на време заради наводненията. „Ако комбайните не започнат да събират реколтата до края на другата седмица ще имаме притеснения". До момента е прибрана едва 5 процента от реколтата в страната. Обикновено жътвата започва около 1 юли. Ако времето се задържи още няколко дни дъждовно и прохладно - зърното в някои райони ще започне да покълва на класа. Ако това се случи, а то на места е факт, зърното автоматично става фуражно. Оттук нататък в България хлебно жито няма да има или ако има ще бъде много, много малко. Някой от търговците на зърно, вече предупреждават контрагентите си в чужбина, че зърното може да е с влошено качество. В райони на страната има и налягала пшеница, която е невъзможна за прибиране. Дори да не вали следващите дни,  комбайните не могат да излязат, защото затъват. За сега все още зърното се задържа около нивата от последната 2009 година, но един евентуален провал на реколтата би отпратил цените на север към описваните вече от мен нива. В Чикаго и борсите в Европа някой вече също вече смятат, че консолидацията на пазара на зърно вече се изчерпва и някой фондове и едри спекуланти насочват парите си в покупна на фючърси.


Прогнози: http://borsi.dir.bg/_wm/library/item.php?did=499538&df=8&dflid=3 


19.11.2010 / Критични нива слънчоглед:

image


image

 
FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ


 




Гласувай:
5



1. анонимен - Пшеницата с нов ръст, според анализатори пазарът е в паника
05.08.2010 12:57
Цената на пшеницата продължава да расте заради неспиращите сигнали, че може да се очакват проблеми с доставките на суровината.
Основна причина за това е сушата в Русия, която може да доведе до сериозен спад на износа на страната и дори налагане на забрана за експорт през тази година.
„Парите се завърнаха на пазара за нови покупки“, коментира Дарил Холадей от Country Futures за agrimoney.com. Това се случва след лекия спад, който цената на суровината отбеляза във вторник.
Според анализатора в момента се наблюдава паника на пазара. Това мнение се споделя и от други специалисти, цитирани от Bloomberg. Тяхното мнение е, че може да се стигне до забрана на износа в доста държави, така че в момента покупките могат да се определят като панически.

Вчера на всички основни пазари, на които се търгува с пшеница, бяха отчетени повишения. На борсите в Чикаго и Канзас поскъпването бе съответно 6,7 и 6,1 на сто, докато в Лондон и Париж ръстът в цената на суровината с доставка през декември бе 2,3 на сто.

Прогнозите на синоптиците вещаят, че сушата в Русия ще продължи и през следващите седмици, което допълнително подкрепя ценовото движение.
цитирай
2. анонимен - Правителството на Русия ще наложи ...
06.08.2010 01:04
Правителството на Русия ще наложи забрана за износа на зърно заради сушата. Това заяви руският премиер Владимир Путин, предаде РИА „Новости“.

По-рано от земеделското министерство казваха, че сушата няма да се отрази на експортните задължения на Русия.

Руските земеделски производители са едни от главните доставчици на зърно на световния пазар.

По думите на Путин забраната се въвежда не само за зърното, но и за произвежданите от него стоки.

Засега не се уточнява за какъв срок ще бъде наложена забраната, но е известно, че тя ще започне да действа от 15 август.

По-рано многократно беше съобщено, че поради сушата в Русия световните цени на пшеницата са достигнали двугодишен максимум – борсите се опасяваха, че износът от Русия значително ще намалее, пише Lenta.ru.

На 4 август ръководителят на международната компания по зърното Юрий Огнев заяви в интервю за Ройтерс, че Русия трябва да наложи забрана върху износа на зърно, а не защитни мита за износа на пшеница в чужбина.

Така според него износителите ще успеят да избегнат проблемите с изпълнението на договорите, тъй като спирането на доставките ще бъде мотивирано с форсмажорни обстоятелства.

В същото време от земеделското министерство обясняваха, че ако Русия изгуби експортните си пазари, в бъдеще трудно ще си ги възстанови.

През миналата година Русия е изнесла 21,4 милиона тона пшеница, което формираше 13 % от световния пазар.

От руския съюз за зърното по-рано предполагаха, че през 2010 г. ще бъдат изнесени 11-19,5 милиона тона.

Общата реколта, по оценка на земеделското министерство, ще бъде 70-75 милиона тона, макар че преди началото на сушата се планираше обем от 90 милиона тона.

На 5 август Путин заяви също така, че зърно от интервенционния фонд ще се разпределя не на търгове, а по заявка от регионите. Освен това той съобщи, че на земеделските производители, пострадали от сушата, ще бъдат предоставени 35 милиарда рубли.
цитирай
3. анонимен - Драстично поскъпване на пшеницата
07.08.2010 17:29
Цената на пшеницата се е повишила сериозно през последните няколко седмици.

На световните борси такъв ръст не е имало от 10 години, съобщи Иво Бонев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите – Варна.

В България търговците на пшеница предлагат цена от 290 – 300 лева за тон.

За сравнение, през миналата година пшеницата е изкупувана за 150 – 160 лева на тон, обасни Бонев, цитиран от „Фокус”.

Въпреки впечатляващата разлика производителите не продават, защото изчакват евентуално ново покачване на цената.

Причините за поскъпването на пшеницата са по-слабата реколта и по-ниското качество на зърното.

В момента се предлагала основното фуражна пшеница, защото дъждовете са се отразили сериозно върху качеството на хлебната.

За повишаването на цените в световен мащаб ще допринесе и решението на Русия да спре износа на зърно.
цитирай
4. анонимен - От националната служба по зърното и ...
11.08.2010 04:22
От националната служба по зърното и фуражите съобщиха, че в момента около 35% от зърното е годно за производство на хляб при 47% година по-рано. Има и известен резерв от количества, които отговарят на повечето от показателите, обясниха от службата. Оценката на асоциацията на зърнопроизводителите е още по-ниска.
цитирай
5. анонимен - От националната служба по зърното и ...
11.08.2010 04:24
От националната служба по зърното и фуражите съобщиха, че в момента около 35% от зърното е годно за производство на хляб при 47% година по-рано. Има и известен резерв от количества, които отговарят на повечето от показателите, обясниха от службата. Оценката на асоциацията на зърнопроизводителите е още по-ниска.
цитирай
6. анонимен - Украйна обмисля забрана на износа на пшеница
11.08.2010 23:46
Един от основните износители на пшеница в света – Украйна, вероятно ще въведе таван на износа на суровината. По този начин вероятно ще се стигне до увеличаване на напрежението на и без това нестабилните пазари на зърно по света, съобщава Financial Times.

Новината идва близо седмица, след като Русия забрани изцяло износа на зърно до края на годината. Причина за това станаха тежките суши, които предизвикаха стотици пожари в страната и унищожиха голяма част от реколтата.

Решението на Киев идва след нагорещени дискусии между властите и зърнопроизводителите. Последните повдигнаха обвинение, че правителството налага неофициална забрана на износа чрез различни мерки като митнически инспекции и административни пречки.

„Ако бъдат въведени квоти, то това ще засегне предимно пшеницата, за да се осигурят нуждите на страната. Те ще бъдат умерени, таргетирани и договорени с производителите”, съобщават от земеделското министерство на Украйна.

Към момента реколтата в Украйна е по-слабо засегната от сушата в сравнение с Русия и Казахстан. Очакванията са тази година производството да бъде 40 млн. тона, което е с 8 млн. тона по-малко от миналата година.
цитирай
7. анонимен - В Русия са изгорели 25% от зърнените ...
12.08.2010 18:06
В Русия са изгорели 25% от зърнените посеви, съобщи президентът на Русия Дмитрий Медведев на съвещание за мерките за стабилизация на ситуацията на вътрешния пазар на зърно.
цитирай
8. анонимен - Пшеницата у нас поскъпна с около 15% за седмица
20.08.2010 13:45
Цената на хлебната пшеница у нас продължава да расте и само за тази седмица спрямо предишната цената й скочи с около 15%, казаха за Investor.bg търговци на едро в страната. Подобно е и положението на Софийска стокова борса (ССБ).

На борсата тази седмица е предложена оферта за покупка на 2000 т хлебна пшеница при цена от 300 лв./т - т.е. приблизително средната цена, по която в момента се търгува качественото жито в страната, но насрещни борсови оферти за продажба през последните дни няма.

Предлага се обаче бяло брашно тип „500“ (в чували от 50 кг) при цена от 500 лв./т, като купувачи няма. Миналата седмица на ССБ беше сключена сделка за продажба на хлебна пшеница при цена от 260 лв./т*, което представляваше скок в цената с около 20% за две седмици.

На ССБ тези дни се търси и 500 т фуражна пшеница и 1000 т ечемик, и двете стоки при цена от по 200 лв./т (около средната в момента в страната), но предложения за продажба няма. Има и оферта за покупка на царевица при цена също от 200 лв./т, която според търговци на едро е под пазарната в момента, а насрещни оферти също няма.

Същевременно Държавният резерв тази седмица продаде през борсата по около 10 т краве саламурено сирене при цена от 2295 лв./т и кашкавал „Витоша“ при цена от 4437 лв./т. Резервът продаде и около 20 т каменна сол при цена от 38 лв./т.

През седмицата на ССБ бяха сключени сделки за продажба на едро на горива при цени: за бензин А98 Н – 1940 лв./1000 л, за бензин А95 Н – 1800 лв./1000 л, за газ пропан-бутан – 1000 лв./1000 л, за газьол за отопление – 1185 лв./1000 л.

Прави впечатление, че докато на международните стокови борси в Европа хлебната пшеница продължава да поскъпва, макар и по-малко в сравнение с първата половина на август, то тази седмица житото в САЩ поевтиня с около 4%, главно заради сравнително добрата реколта там. За поскъпването в Европа, освен неблагоприятните метеорологични условия и съответно малко по-слабата от очакваната реколта, допринесе и забраната за износ на пшеница от страна на Русия.

Към днешна дата на борсата в Будапеща цената (преизчислена в лева) на хлебната пшеница е 371 лв./т (поскъпване от 5% за седмица), на фуражната пшеница – 343 лв./т, на царевицата – 323 лв./т, на ечемика – 265 лв./т.

Заради прогнозите за реколта от маслодаен слънчоглед като цяло в Европа по-ниска от миналогодишната, тази култура също напоследък леко поскъпва и към момента цената й в Будапеща е 678 лв./т (повишение от 25 лв./т за седмица). Актуалната цена на суровото олио в Ротердам вече е 1090 долара/т (повишение от 30 долара/т за седмица), а захарта в Лондон струва 559 долара/т.

Актуалните котировки на хлебната пшеница и царевицата в Чикаго са съответно 250 долара/т и 163 долара/т.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС
цитирай
9. анонимен - Афганистан и Африка са най-застрашени от криза с храните
23.08.2010 18:11
Афганистан и някои от страните в Африка са най-застрашени от недостиг на храни заради природните бедствия в Пакистан и Русия и рязкото покачване на цените на някои земеделски стоки, съобщи в. "Гардиън". Това показва индекс, показващ кои са страните с най-висок риск да бъдат засегнати от криза с храните, разработен от британската компания "Мейпълкрофт" (Maplecroft). Докладът посочва още, че промените в климата "допринасят" за увеличаването на рискове от недостиг с храните в посочените райони заради предизвиканите от тези промени природни аномалии като горещите вълни, обхванали Русия и опустошителните наводнения в Пакистан.

Забраната на износа от Русия и намаляването на реколтата в Канада с почти ¼ заради наводненията от юни предизвика големи колебания на цените на пазарите, смята Фиона Плейс от "Мейпълкрофт". Това по всяка вероятност ще доведе до създаването на по-голяма хранителна несигурност, смятат още експертите.

Повишаването на цените на пшеницата и други зърнени култури се очаква да удари най-силно нуждаещите се и бедни страни главно в Субсахарска Африка. При част от държавите в региона вече се наблюдава по-слаба реколта в сравнение с други години. Освен Афганистан другите девет най-застрашени от недостиг на храни страни от Африка, начело с Демократична република Конго, Бурунди, Еритрея, Судан, Етиопия. Африканските страни представляват 36 от общо 50 най-застрашени от недостиг на хранителни ресурси страни, сочи индексът.

Индексът на Мейпълкрофт, който използва и данни на Световната програма по прехраната на ООН, отчита 12 критерия, които включват БВП на глава от населението, производството на зърнени храни и вноса им. Индексът оценява рисковете от изчерпване на запасите на най-важните храни в 163 страни. Най-малко застрашена от криза с храните е Финландия.
Друг фактор, който оказва влияние върху на хранителните доставки в района освен климатичните промени, са и месни конфликти.
цитирай
10. анонимен - Наводненията в Китай вдигнаха цените на ориза и памука
23.08.2010 18:13
След като най-големите наводнения в Китай от 1998 г. насам унищожиха ферми и обработваеми площи, цените на ориза, памука и свинското месо ще започнат да се вдигат, но няма да сме свидетели на криза за храни като през 2007 и 2008 г., съобщават анализатори. Новината дойде, след като сушата в Русия намали производството на пшеница с 30%, а страната обмисля забрана за износ, което може да доведе до още по-високи цени на зърнената култура.

Лошото време в Китай ще намали производството на ориз с 5 до 7%, а на памук – с 5 до 10%, казва Ли Кианг, главен мениджър на "Шанхай интелиджънс", пред "Блумбърг". Това може да доведе до увеличаване на инфлацията в най-големия производител на тези култури в света, ако правителството не се намеси адекватно, добавя той.

Ниският курс на долара ще спомогне за още по-драстичен ръст в цените, а в бъдеще поскъпването ще е стабилно заради глобалното нарастване на населението и нуждата от храна в развиващите се икономики, коментира Томас Сониер, фондов мениджър на "Гайа кепитъл адвайзърс", пред "Блумбърг".

Имайки предвид тежката икономическа ситуация обаче, не смятам, че 100% от увеличението ще бъде поето от крайния потребител, добавя той. Той отдава поскъпването на културите изцяло на сушата в Европа и Русия, а не на спекулации. Фючърсите на пшеница достигнаха най-високата си цена за последните 22 месеца, след като Русия стана свидетел на най-горещия юли за последното столетие.
цитирай
11. анонимен - Суша и проливни дъждове вдигнаха цените на земеделските продукти
23.08.2010 18:14
Лоша комбинация от дъждове, суша и пожари опустоши реколтата от пшеница и други хранителни суровини по света и изстреля цените им нагоре. Кафе, пшеница, захар, царевица, соя на зърна – това са само част от стоките, които вече струват повече. Потребителите няма да усещат последиците само сега – случилото се през лятото на 2010 г. ще диктува пазарите поне през следващите 12 месеца, смятат анализатори.

След най-големия финансов срив за повече от 50 години през 2008-2009 г. сега пазарът на хранителни суровини е единственият, който предлага значителни печалби на играчите, купили фючърси (срочни договори) на ниски цени с възможност сега да ги продават значително по-скъпо.

Кое как поскъпна

От юни насам цените на хлебната пшеница скочиха средно с 50%. На Чикагската борса поскъпването от юни до началото на август беше, меко казано, впечатляващо - близо 100%. В същото време фуражната пшеница поевтинява, защото на този пазар се изсипват по-големи количества от очакваните – зърното с влошено качество се използва за фуражни цели.

Фактор за поскъпването на хлебното зърно бяха преди всичко пожарите и сушата в Русия, които съсипаха 25% от реколтата, както и природните катаклизми в други големи световни износители. В резултат от незапомнено високите температури, огъня и дима Русия въведе забрана върху износа на пшеница до края на годината, а тя е износител номер 3 в света. Това разби на пух и прах баланса на глобалния пазар, където се очакваше Русия да изиграе за поредна година ролята на един от основните продавачи.

Цените на пшеницата получават подкрепа и от очакването Украйна също да въведе забрана върху износа от септември до декември, въпреки че засега отлага това решение. Украйна също е сред големите световни износители.

В редицата на пострадалите от природните катаклизми се наредиха още много от най-консумираните стоки. Цените на захарта скочиха с 30% за три месеца поради силните дъждове в Бразилия и Индия. Царевицата поскъпна за същия период със 7.8%, а соята на зърна – с 8.3%. Русия, която е вносител номер 3 на захар в света, вероятно ще увеличи покупките си и на захарно цвекло – пак заради лошото време.

Наводненията в Китай увеличиха разходите по засяването и ограничиха предлагането на чесън. Китай е най-големият производител в света и на него се падат 77% от световното производство. Заради по-малкото предлагане от Китай в глобален обхват цените на чесъна са се повишили 2 до 3 пъти, отбелязват азиатските медии.

Кафето достигна 13-годишен максимум, след като през юни цените скочиха с 21% от началото на 2010 г. Неочаквано силните валежи в Бразилия и Индонезия влошиха значителна качеството му. В Индонезия узряването на кафето се забави с три месеца заради валежите.

Печалби и загуби отвъд океана

Докато Европа и Азия се притесняват дали ще разполагат с достатъчно количество зърно, американските фермери са обзети от задоволство, а един дори заявява пред в. "Индипендънт", че Коледа е дошла през август. Те очакват голяма реколта, която ще продават прескъпо. В Колорадо например вече са прибрали най-голямата реколта от 25 години насам.

Канадските производители на пшеница пострадаха, след като пшеницата затъна във вода в резултат от неспирни проливни дъждове.

Само нагоре

Карен Уорд, водещ икономист на банка HSBC, пише в седмичен обзор: "Случилото се това лято показва колко нестабилни са глобалните пазари на земеделски стоки, а в по-дългосрочна перспектива климатичната промяна вероятно ще учести екстремните прояви на времето като горещи вълни, наводнения и суши." Уорд вещае в този смисъл мрачна перспектива пред потребителите, защото според него хранителните суровини главно ще поскъпват. Това обаче са дългосрочни прогнози, което ги прави несигурни. По важно е какво ще се случи сега с излизането на Русия, Канада, а вероятно и Украйна от експортните пазари през сезона юли 2010 – юни 2011 г.

Количествата, с които тези страни ще лишат глобалните потребители, ще бъдат компенсирани от други производители. Като цяло Европейският съюз ще има добри експортни възможности, САЩ – също. Добри реколти и износ се очакват от Австралия и Аржентина. Налице са и значителни запаси, останали още от 2008 и 2009 г. Това означава, че световният пазар ще е в излишък, а не в дефицит, и следователно цените трябва да се успокоят.

Пазарните експерти обаче смятат тъкмо обратното. Излизането на важни износители от пазара ще наруши динамиката му и ще внуши несигурност, експортните потоци ще бъдат променени. Тези фактори също са в абсолютна подкрепа на цените, които очевидно няма да паднат на нивата отпреди края на юни 2010 г., а по-скоро ще се колебаят по-близо до рекордните си стойности от лятото на тази година през следващата година.
цитирай
12. анонимен - Заради рекордните жеги, суша и п...
23.08.2010 18:21
Заради рекордните жеги, суша и пожари, а сега и от бурите и ураганните ветрове, които са около Санкт Петербург и Москва, реколтата на зърно в Русия ще падне с около 40%. Това е прогнозата на един от авторитетните аналитични центрове - Sov Econ. Втората по важност за руския износ зърнена култура, тази на ечемик, явно ще бъде засегната най-силно, тъй като очакваният добив ще е най-нисък от 40 години насам – 8.7 – 9.3 млн. тона.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5984940
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031