Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2010 09:45 - Ядрената мощност, хеджиране срещу ценовата несигурност при другите горива и валутите
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 4481 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 27.02.2012 18:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ядрената мощност, хеджиране срещу ценовата несигурност при другите горива и валутите

В дерегулирания
енергиен пазар на Великобритания, производителите на електроенергия са свободни да изберат ядрена или изкопаемите горива, за своята нова централа.  Аргументът "за" ядрена мощ бушува в много страни. Междувременно, изследователи на енергийната политика във Великобритания задават следния въпрос: Като се има предвид, свободния избор между газ, въглища и ядрена енергия, кой ще изберат производители на електроенергия? Изглежда обаче, поне във Великобритания за разлика от Финландия, все още липсват достатъчно стимул за диверсификация чрез изграждане на нови ядрени електроцентрали.

image

Ядрената опция въпреки това се явява достойна за интерес. Не само ядрената енергия може да стабилизира нестабилните цени на газта, но и осигуряване на електроенергия, при по-стабилни и постоянни разходи и цени, несвързани с цените на изкопаемите горива и цените на различните валути в които те се купуват.
Ако това е така, тогава защо има само една
атомна електроцентрала в процес на изграждане в Европа? 
Въпросите, свързани с обществената и лобистка опозиция, както и третиране на отпадъците се оказват най-големите бариери пред
ядрената енергия.
От икономическа гледна точка обаче, ядрената има своите предимства. 
Инвестирането в
ядрената енергия би стабилизирало цените на природния газ, петрола и таксите за въглеродни емисии. Производителите на електроенергия в крайна сметка ще се изправят пред икономически решения, за това какво гориво да се използва в новите електроцентрали. В един дерегулиран енергиен пазар, където производителите на електроенергия са мотивирани от печалба, всичко се свежда до пари. 
Ще оцелее и ще се развие
ядрената индустрия, но само ако има доходността на другите електроцентрали, а инвестициите са в поносими граници, гарантиращи възвръщане на печалбата.
Ценови модели изчисляват стойността на производителите при избор на възможност за избор на горива (Великобритания) - "избор стойност" съчетана с реални фактори като, цената на рисковия капитал и съотношението между цените на газ, въглища и електроенергия. В резултат на всичко: ядрената е по-изгодна, но и финансово по-рискована от такава на въглища, на газ, или от възобновяеми енергийни източници. Инвеститорите в електроцентрали в дерегулиран пазар обаче, няма да изберат ядрената основава единствено въз основа на рентабилност. 
Повечето нови
електроцентрали например, построени в либерализираните пазари на електроенергия, след 1990 година, са били газови централи. Тук сложността на проекта, готовите модели по които може да се работи, отричането на ядрената енергия след Чернобил, както и ниските цени на газта са си казали думата.  
Либерализирането на пазари на електроенергия (нещо което искат или не нашите политици и енергийно лоби, ще се наложи) обаче, ще предизвиква още по силна корелация между електроенергия,
газ, петрол, други горива и цени на въглеродни емисии не само у нас, но и в чужбина, което би накарало някой по-прозорливи инвеститори да преосмислят вижданията си.

Нека цитираме обаче няколко източника на инвеститорските пристрастия срещу
ядрената енергия

Сравнително дългия период на изплащане. 
Високите разходи за строителство. 
Риск от забавяне и превишаване на разходите (нещо до болка нам познато в България).
Риск от по-големи или по-бързо пуснати в експлоатация
ядрени проекти, наоколо.
Регулаторно пълзене по време на строителството и покачване на бюрократичните разходи и пречки.
Разпокъсаност на собствеността, произтичаща от големите разходите по вложението.
Страха от липса на пазар за електроенергията.

Плюсовете:

Веднъж осъществена една
атомна централа  има по-малко финансови рискове свързани с цените на горивата. 
Дългосрочните договори с фиксирана цена биха могли да насърчат
ядрените вложения. 
Ценова стабилност за компаниите и потребителите ползващи енергия, като по-ниските цени се компенсират с по-голямата консумация на електроенергия. Нещо което е факт, при все по-свиващия се в страната ни и в чужбина пазар.

Финландската енергийна компания TVO например, е заета с изграждане на нова
ядрена централа, в които капиталовите разходи са били финансирани от тези споразумения. Купувачи са големи индустриални потребители - най-вече в производството на дървесни влакна както и местни комунални услуги. Те ще получат електроенергия почти на производствена цена за 60-годишния живот на централата. Това създава както сигурност у тях и за техните вложения в индустрията, така и осигурява на централата сигурност и възвращаемост на капиталите вложени в нея.
На 01.07.2010 г. Финландският парламент даде зелена светлина за построяване на два нови ядрени реактора от компаниите TVO и Fennovoima. Правителството даде предварително разрешение за изграждането на двата
реактора. Новите реактори се очаква да осигурят на северната държава възможност сама да задоволява електроенергийните си потребности до 2020 година. Първият реактор трябва да заработи до 2013 година, като цялото начинание се следи внимателно от енергийните компании и от ядреното лоби в Европа, за да се види ще им даде ли то аргумент за започване на нови реактори и в собствените им страни.
Голяма част от промишлеността на Финландия е свързана с потребяването на много енергия. От друга страна, тя винаги е имала интересни отношения с Русия, но за разлика от нас в България определено внимава да не стане прекалено зависима от руската
енергетика и специално от газовия внос ( Файненшъл таймс). Именно енергийната независимост беше един от важните фактори, с чиято помощ бе спечелено общественото мнение за строежа на нова ядрена мощност. Залагайки на ядрената енергия Финландия дава за разлика от нас рамо на своята индустрия и своите потребители осигурявайки им ниски стабилни цени на електроенергията, което ще позволи развитието на нови цели отрасли в промишлеността, създаване на нови работни места във Финландия както и повишаване на социални статус на населението.

image

Потребителите с дялово участие в една ядрена компания ще бъдат хеджирани до известна степен от смяната на цените на другите горива. При нарастване на цените на изкопаеми горива на свободния пазар, ядрена мощност и нейните акционери ще бъдат на печалба. 
По-ниската цена на капитал също може да насърчи производителите да се изграждат
атомни централи. Цената на капитала има пряко влияние върху рентабилността на предприятието, независимо от вида гориво. Капиталовите разходи за съжаление са значително по-високи за по-рисковите атомни проекти (според банките), и по-голяма част от собствен капитал за финансирането става почти задължително условие. 
Набирането на акционери би било много добро решение, но за съжаление българската държава под натиска на енергийното лоби не би изпуснала вимето от което се източват огромни ресурси.
Казвайки обаче акционерен капитал, то аз определено нямам идея такъв да се набира поне в голяма степен на борсата и то не защото съм против набирането на капитал на БФБ, а защото един подобен голям проект като Белене например би изсмукал като отходен канал огромна част от капиталите в страната и би задълбочил още кризата в и без това не излязлата от нея вече 21 години страна.
Набирането и търсенето обаче на капитал в чужбина си струва усилията въпреки недоверието с което инвеститорите гледат на всеки проект в България, предвид огромната за мащабите на ЕС корупция или бюрократичните и съдебни пречки които неминуемо биха изникнали, предвид различните лобита дърпащи енергийната ни черга на различни страни. Дълготрайните договори подобни на тези във Финландия биха създадали стимул за производителите да се ангажират и с част от финансирането на подобна централа, но друг е въпроса, че ако в България нещо ще става, то винаги ще е по трудния начин и не съвсем както трябва. За това и поне за мен като алтернатива на все още неясния, но вече струваш над 1 милиард проект
Белене, който така и не е ясно дали, как и с какви пари ще бъде завършен (поне не още), е много по-добре да се изпита финландския метод чрез изграждане на нов реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" където има вече необходимата инфраструктура или защо не изграждането на два нови реактора.
За подобни вложения и финансирането би било по-лесно и много по-лесно биха се намерили инвеститори, както и евентуални будещи купувачи на енергия които да се привлекат с дългосрочни договори, но на изгодни цени.

Ползите биха били не малко, както за инвеститорите (Ако бъдат въобще допуснати такива, за такава апетитна хапка) така и за потребителите на енергия в страната ни, страдащи от постоянния стрес да не могат да планират разходите си поради липсата на всякаква адекватност при определяне на винаги по-високите цени на енергия в страната ни. Както не веднъж съм казвал, цените на енергията както в цял свят така и особено в България, предвид липсата ни на собствени ресурси, са определящи за нивата на безработицата, доходите на бизнеса и населението, конкурентоспособността на нашите все по-малко работещи компании, създаването на нови такива, привличането на инвестиции към страната, както за жизнения стандарт на населението и събирането на данъци от него (По високите цени на електроенергията въобще не значат повече ДДС, от един миг нататък се получава точно обратното).
За съжаление както казах по-горе, ако в България има два начина; бърз, ефективен и евтин, или бавен, скъп и с много бюрокрация, то се прави винаги втория.
Все пак сме реалисти, а пожеланията и разума в повечто случаи тук нямат нищо общо с направеното, с което ще се прави, или с обещаното. 

image

           Спот цена на урана; Пикове в 1980 година (45 $) и 2007 (140 $)





image 

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ








Тагове:   Forex,   Форекс,   мощност,   горива,


Гласувай:
8



1. анонимен - АВТОРА Е ПРАВ....
28.07.2010 22:35
АЕЦ-БЕЛЕНЕ , Е ФАНТАЗИЯ ЗА МЕГАЛОМАНИ!
НЕ Е ИЗОБЩО ЯСНО, КОЙ ЩЕ КУПУВА ТОК ОТ ТАЗИ АЕЦ, ПРИ УСЛОВИЕ ,ЧЕ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ Е ПОСТОЯННА ВЕЛИЧИНА И НЕ МОЖЕ ДА СЕ РЕГУЛИРА /ПОВИШАВА И НАМАЛЯВА/!
ОСВЕН ТОВА,ДОКАТО СЕ ПОСТРОИ ТОЗИ ВЕЛИКАН НА" БЪЛГАРСКАТА ГЛУПОСТ", СЪСЕДИТЕ НИ, ВЕЧЕ ЩЕ ИМАТ ИЗГРАДЕНИ ЯДРЕНИ МОЩНОСТИ!
ЗА КАКВА "НЕЗАВИСИМОСТ" ГОВОРИМ,КОГАТО ......ГОРИВОТО СЕ ДОСТАВЯ И ОТПАДЪЦИТЕ СЕ ВРЪЩАТ НА РУСИЯ/ПО ДОГОВАРЯНЕ/????!
РАЗШИРЕНИЕТО НА КОЗЛОДУЙ Е ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ЕВТИНО, ПО-БЪРЗО И ПО-ЛЕСНО ПОСТИЖИМО!
цитирай
2. ok3223 - Говорите
02.09.2010 17:29
глупости.
За сега, откъдето и да го погледнеш АЦ са без алтернатива.
Бавенето и чуждите лобита направиха Белене проблемна.
Досега да е построена 2 пъти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5985531
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031