Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2011 21:37 - Катастрофата в Япония и цените в света
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 3681 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 17.03.2011 02:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Катастрофата в Япония и цените в света

image

Според Според председателя на Rogers Holdings Джим Роджърс “Катастрофата в Япония ще стимулира потреблението на суровини.  Според него ще има доста по-сериозно търсене на петрол, а усилията за възстановяването на Япония ще повишат търсенето и на други суровини - мед, цимент, стомана, а потенциалният недостиг на храни, породен от нарушаването на доставките, ще се окаже изключително стимулиращ за земеделието, допълва Роджърс, като Възстановяването на Япония ще пресуши запасите от всякакви суровини по света – независимо дали става въпрос за петрол или ориз... това ще насърчи пазарите на суровини и възможностите ще са зашеметяващи“.

Така ли е обаче? Според мен и да и не.

image

На тези хора едва ли точно сега им е до бизнес

image

В дългосрочен план наистина търсенето ще се повиши, но преди това ще спадне. На някой стоки драстично.

Защо смятам така?

Подобно на публикацията ми от 05.02.2011 - Очаква ли ни спад в цените на пшеницата? http://borsi.dir.bg/_wm/library/item.php?did=527333&df=8&dflid=3 , смятам, че земетресението и ядрената авария в Япония ще изиграят ролята която изиграха вълненията в Близкия изток и Северна Африка.

image

Войната е лоша за търговията, но подобно е и замърсяването с радиация, страх от такава, както разбитата и разстроена от земетресение и от режим на тока японска икономика.

image

Докато нещата се нормализират ще мине време, а спада в цените на храните, предизвикан от войните в Африка и Близкия изток, нищо чудно да се задържи и засили, поне докато нещата в Япония започнат да влизат в нормални параметри така, че бизнесът да може да работи нормално.

image

И както кораби със зърно не се разтоварват в пристанищата под дулата на танкове, така няма да се разтоварват в много японски пристанища, заради разрушената инфраструктура и опасността от все още нерешените проблеми с японската атомна централа.

image

Снимки на разрушенията по брега

image

Да, на Япония наистина ще е нужен и петрол, и дървен материал и цимент, но не веднага.
По японските пътища броя на автомобили е намалял.
Заводите имат спад в поръчките и продажбите си, а на средния японец не му е до разходка с кола, точно сега.

image

За това си мисля, че спада започнал в цените на петрола ще продължи, поне още известно време.
Заедни с него ще спаднат и цените на цимента, които и без това ще са ударени заради разрушените за сега търговски комуникации.
Не съм следил пазарите на мед, но и там, преди да отбележим нови върхове е много вероятно да минем през корецкия, предвид това, че японската индустрия ще има проблеми.

image

image

Още спад ще има и при храните, поне временен, защото доставките за Япония ще са предимно тези - с жизнена необходимост, а не нормалните търговски операции и стоки.
Селското стопанство в страната може би ще бележи ръст, но търговията все още е прекалено разбита за да може да се очаква незабавно повишение.
От кафе и какао, до захар, всички стоки свързани и малко с разкоша ще отбележат значителна корекция, предвид предходните месеци на покачване, а пшеница, царевица и други храни ще задълбочат своята.

Цените в България от края на миналата седмица

image

image

image

image

И все пак прав ли е Джими Роджърс?  

Да, според мен, но не веднага! Дъната на пазара няма да са днес, а в бъдещето.  

Япония днес е изправена пред потенциална ядрена катастрофа, това е лошо за бизнеса, а както казах днес по-рано “Ако погледнем реално то разлива на BP от април миналата година е нанесъл много по-големи поражения и на хора и на природа и на хранителни ресурси от японската авария. Информационното затъмнение тогава бе и много по-голямо отколкото е сега.

И ако аварията с петролната сонда, както казах миналата година - пролетта, изигра според мен ролята на катализатор за покачването в цените на храните, то земетресението и аварията в Япония ще имат обратен ефект.  

Поне докато се успокои обстановката и не започне истинското възстановяване на Япония, което и ще донесе очакваното повишение в цените. 


image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ  



Гласувай:
9



1. borsi - Япония, крайният резултат. . ин...
16.03.2011 22:11
Япония, крайният резултат .. инфлация и положителен за индексите, но не и за японските облигации - Марк Фабер
цитирай
2. borsi - За пръв път от месеци насам царев...
16.03.2011 23:17
За пръв път от месеци насам царевицата загуби ролята си на силния елемент от зърнения пазар в Щатите и Европа. Причината е в катастрофалното японско цунами.
Борсовите котировки и експортните цени на царевицата тръгнаха стремително надолу след като водещи анализатори споделиха своите опасения за възможно значимо намаление на японския внос на фуражно зърно вследствие на разрушените и повредените от стихията пристанищни съоръжения и складови площи.

Експертите коментират, че Япония е най-големия вносител на царевица в света, като през 2010/11 г. се очакваше (оценка на USDA от 10 март) импорта й да възлезе на около 16,1 млн. тона (близо 18 на сто от световния внос). Разчетите на AgResource Co, която е една от водещите консултантски компании в Чикаго показват, че вследствие на удара на стихията капацитета на зърнохранилищата спадна с 15-20%, което предполага намаление на импорта с 0,5 – 1 млн. тона. Според агенция Вloomberg министърът на земеделието на Япония вече се е обърнал към Организацията за стабилизация на снабдяването с фуражи (Feed Supply Stabilization Organization) с искане да се използват резервите от фуражното зърно (най-вече запасите от царевица) за да се осигурят доставките за вътрешния пазар и преди всичко за производителите на фуражни смески.

Влошените перспективи за износ на царевица за японския пазар подкопаха цените на фуражното зърно на борсата в Чикаго. Само за четири работни дни 10, 11,13 и 14 март цената на царевицата на борсата в Чикаго спадна с 14 долара до $261 за тон, а на борсата в Париж котировките на царевицата се сринаха с 10 евро до EUR215,50 за тон.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6016450
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930