Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2012 00:22 - Думата "злато" е музика за ушите! А златен стандарт?
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 4141 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 16.02.2012 00:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Думата "злато" е музика за ушите! А златен стандарт?

Смятам се за либертарианец, но въпреки силно разклатеното ми още от детството довери в съвременните пари и тяхното покритие, не ми се вярва, че едно връщане на златния стандарт ще доведе до повече плюсовете отколкото минуси.

image

За да се въведе златен стандарт е нужно ново валутно споразумение, в цял свят - нещо като Бретън Уудска система. Докато след Втората световна война, това е необходимо и възможно за осъществяване, днес в след колониалната ера, когато има още повече държави на планетата, тази система е почти немислима. Изниква моментално и въпроса какво биха правили при златен стандарт държавите в чиято централна банка не присъства злато в нужното количество? Като Китай например! Ако някой смята, че Китай би девалвирал жестоко юана си, или би ограничил издадените си банкноти до количеството злато което притежава, то тотално не познава нити китайския прагматизъм, нито управляващите в тази страна. Друга страна? Коя? Всяка страна която притежава голям златен резерв и го която го въведе, рискува съседните страни да изкупят сравнително евтино целите и запаси от злато (САЩ се отказаха от златния стандарт точно по причина, че останалите страни започнаха да им дават доларите и да искат злато срещу тях). А САЩ са страната с най-големите златни запаси в света.

Не е вярно и наивното твърдението, че днешната криза е предизвикана от липса на златен стандарт

Подобни твърдения само показват липса на елементарно образование и обща култура в изказващите го. Кризи подобни на днешната е имало преди златния стандарт, по време на него и след него. Кризите във времето преди появата на книжните пари са съществували не по рядко от днес, инфлацията също. За справка могат да се видят примерите които съм давал за древен Рим, средните векове или късния ренесанс в Европа.

Да вземем обаче, предната подобна циклична криза в света. Кризата в САЩ и Европа започнала в 1968 г., следващите години от 70 те и до началото на 80 те.

Тя се развива по почти същия начин както сега. Започва още докато съществува златния стандарт, заради нея стандартът е отменен в 1971 г. което не пречи на кризата да продължи до началото на 80 те години и след неговото отменяне. Тоест, дали има или няма златен стандарт, кризите се предизвикват от други фактори. Златният стандарт е въведен за първи път през 1717 г. от Исак Нютон, тогава началник на Английския монетен двор. До тогава не го е имало. Попречило ли е това обаче на появата на кризи? Определено не. Още следващите няколко години огромна по мащабите си криза помита финансите в Англия - Крахът в Лондон 1720 година. Първо инфлация, покачване на цените на всичко – от тези на храните до акциите, а после сгромолясване на всичко и тежка финансова и икономическа криза. Следващите финансови и икономически кризи в Англия, особено тези в 19 век, са пословични със своята дълбочина и жестокост. На места като в Манчестър безработицата по време на някой кризи минава 51 % и местните малко ги топли това, че британския паунд е стабилен и се обменя в злато.
 
image

Опитите за въвеждане на стандарти в САЩ също не са от най-добрите. През 1819 на политическата сцена се появява Андрю Джаксън (американски президент 1829 -1837), чиито идеали са либерализмът, твърдите пари и отделянето на парите и банките от държавата. В този период съществуват само щатски банки които могат да издават банкноти срещу резерви от злато и сребро. Щатските закони регулират единствено минималните резерви, капиталът и лихвените равнища. Резултатът? Банките винаги печатат и пускат повече пари на пазара, отколкото злато и сребро  притежават. Да се контролират? А как ще контролирате, самите контролиращи? Резултатът тогава е следния - Банките са изключително нестабилни, фалитите са им ежедневие, а средният им живот е около 5 години!  

Нерегулярното предлагане на пари пък става причина за резки флуктуации в ценовите нива и чести стопански кризи

Доларът е подложен на инфлация или поскъпване, както и през останалото време. Тези процеси не изчезват и след като Федералния резерв поема финансите на страната и печатането на долари. Златния стандарт не спира възникването на кризата след 1929 г., а едно от първите действия на Рузвелт като президент е под страх от заплаха да конфискува златото на гражданите и да девалвира долара. (Чикагска конференция за злато) Можел ли е да го направи и при наличие на златен стандарт? Разбира се. Това е правено много пъти, просто се намалява златното покритие на банкнотите.

В много страни златен стандарт не е имало никога

България опитва да възприема златния стандарт с въвеждането на лева през 1880 г. БНБ се опитва да го наложи, но поради липса на пари продължават да се секат сребърни монети и страната ни преминава към сребърен стандарт по време на финансовата криза от 1899-1902 г. (Валутни съюзи) След започване на войните, дори това решение е отменено.

Дали има или няма златен стандарт - кризи и инфлации има винаги и е имало още от времето на шумерите, гърците, римляните, ще има и в бъдеще

Кризите се предизвикват от правителствата, монополизацията на търговията, от нови данъци, от войни, от лесни кредити, от психологията на тълпата понякога.

Има ли инфлация при златния стандарт? Разбира се

Инфлацията се калкулира понякога от наличие на нови златни находища (силната инфлация в 16 век), а не от това дали има или няма златен стандарт. Представете си например, че има златен стандарт, но се разкрият няколко големи нови находища в Сибир, някъде из Африка или в джунглите на Латинска Америка.

В същото време, както споменах горе, всяко правителство или централна банка може дори да има стандарт да печата неограничено количество банкноти, като намаля обезпечението със злато върху тях. Или преоценява цената на златото спрямо останалите метали, или още по-нагло, спрямо банкнотите и вие копче не може да му кажете. По време и след гражданската война в САЩ доларът се е обезценил с 41 %, въпреки златния стандарт.

Проблем възникващ при златния стандарт е и наличието на други метали – сребро, мед, платина, желязо, никел, алуминий и т.н. Техните цените се колебаят спрямо златото и то в много широки граници

Колебанията на среброто спрямо златото е една от големите пречки, а опитите да се върже среброто за златото неуспешни, по причина, че добивите на двата метала са в различни количества, потреблението също. За това и на много повече места в света и много повече време е имало сребърен стандарт, а не златен. В сената на САЩ е имало не малко спорове по темата при въвеждане на златния стандарт, точно по тази причина.

image

Някой от вас притежават физическо
злато и смятат, че ако се въведе златен стандарт ще станат изведнъж богати

Грешка! С въвеждане на златния стандарт - цените на златото падат в 90 % от случаите. Дори после да се качат вследствие някоя пусната от правителството инфлация, то първо ще има спад в цените.
Златото общо взето, е имало най-стабилни и ниски цени, точно по време на златния стандарт, докато той е съществувал.

Друга грешка - на много места в света физическото притежаване на злато при златния стандарт в 20 век е забранено

Преди отмяната на златния стандарт в САЩ, в 1971 г. на гражданите и компаниите е забранено да търгуват със злато. В Европа положението почти навсякъде е същото. Със злато може да търгуват само държави или лицензирани от държави компании.

Вие не! Защо?

Ами, защото ако всеки започне да търгува златото, ще има пазарни цени, което ще значи през година две в страната да има или инфлация или дефлация в зависимост каква психоза обхваща масите.  

В Англия притежанието и търговията със злато се наказват от закона. За търговия със златно кюлче до 70 те години, се полагат между 5 и 15 г. затвор. При социалистическата система също златото бе свещена крава на държавата. На левът до 1974 г. пишеше, че е обезпечен със злато, но реално БНБ никога не е давала злато срещу левове, поради което и левът бе неконвертируем. Ако опитахте с пачка левове да си вземете златото от БНБ просто щяха да ви арестуват и да следват дълги часове прекарани в милицията в писана на обяснения, може би придружени с бой! Не, че БНБ няма злато, но нали тогава някой ще дойде, ще изсипе една камара левове, ще вземе златото, а после? Реално левовете особено по социалистическо време никога не са имали златно покритие.

image

Както подходящо и с ирония се изказа мой колега;  “Тоя надпис върху тия банкноти, си е просто надпис - Обезпечени с мумията на Георги Димитров, нищо повече!”

Думата "злато" е музика за ушите! А златен стандарт?

Много е вероятно, ако се въведе златен стандарт подобен на този съществуващ до 1971г., просто правителството да ви прибере
златото (на сигурно място) и да ви забрани да търгувате с него.

Вие сте горди притежатели на злато, точно защото няма златен стандарт

В мига в който той се появи, просто ще ви вземат
златото освен ако не го заравяте като Цар Киро някъде из градините. Но тогава, ако ви заловят да го търгувате, ще стане като тук при социализма, или във Франция, САЩ и Англия от 60 те години. Ще ви натикат в затвора и окото им няма да мигне. И което е силно вероятно е, че цените на златото ви ще спаднат бързо и за дълго години наред. Инфлация пак ще има, но златото ви няма да поскъпва.

Какво се случи след отмяната на “златния стандарт” в 1971 г.?!

Тъй като мнозина от вас помнят точно колкото пилета (не повече от 2 седмици), ще кажа, че реално днес, светът е доста по-богат отколкото в 70 те години. Това се отнася дори за САЩ, където в 70 те години имаше около 15 милиона недохранени (глад) въпреки изобилието. Да не говорим за страни в Изтока, Латинска Америка и най-вече в Африка - където местните не само се колеха както се колят помежду си и сега, но и хронично половината Африкански континент нямаше какво да яде. Нямаха какво да ядат и в Китай, не заради стандарта, а заради липсата на либерални капиталистически реформи. Същия Китай, който и в момента няма кой знае колко много злато, но пък има американски и европейски хартийки в изобилие и мощна икономика. Щеше ли да ги има, ако разчиташе на златото в трезорите на централната си банка? Силно се съмнявам. Старата система до 1971 г. не бе и истински златен стандарт, защото злато никога не можеше да се купи от частни лица или фирми, не е бе и сегашната система в която не е много ясно точно какво покрива парите в обръщение.  

Какво е ставало още?

Златото на два пъти силно е поскъпвало – в края на 70 те и началото на 80 те години и сега. В промеждутъка цените му са били ниски. Това поскъпване обаче не се отнася само за златото, а и за всичко останало, като започнем от имоти, акции, земеделска земя, петрол и т.н. Бихме приели, че златото е чак толкова значимо, но ако само то бе поскъпвало. Но поскъпва или сваля цената си всичко, от тоалетна хартия, до уран.

Какво би се случило ако дадена страна въведе златен стандарт?

Да разгледаме следния хипотетичен пример – България обявява, че банкнотите и се обменят в злато и сребро при поискване. Парите ни, особено ако са заченати със скъп курс и покритие спрямо златото, поскъпват. В съседна нам Сърбия или Турция, частни лица или самата държавата започват в следствие на търговския ни обмен да събират левове. След това, в един хубав ден се явяват пред вратите на БНБ, вадят пачките с банкноти и искат злато и сребро срещу тях. БНБ отказва? А златния стандарт? Значи не може – Следват няколко палета или сака със златни или сребърни кюлчета, които заминават зад граница.  БНБ има само един вариант – Да намали парите в обръщение, за да запази златния курс. Това ще доведе вероятно до трудности във финансите и икономиката (ще се появи недостиг на пари). Друг вариант е БНБ да обезцени спрямо златото банкнотите си. Това обаче ще наруши доверието в покритието им и всички ще искат да сменят банкнотите си в злато. А и какъв златен стандарт ще е този при който само да поискат обезценяват парите?

И това не е хипотетичен, а реален сценарий развивал се в света преди десетилетия

Това бе причината дори страни като Южна Африка и Швейцария да махнат златното покритие на ранда и швейцарския франк, по причина, че дори те щяха да останат без златото си. А дали ще има златен стандарт или не, за някой хора или за добрите спекуланти е все тая.  


image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ
 



Гласувай:
9



1. gencheff - `
17.02.2012 02:33
Парите имат две стойности - реал и номинал. Реала е това, което може да бъде закупено с тях, номинала е отпечатаната цифрова стойност. Първата стойност се произвежда от реалния сектор, втората се емитира от ЦБ. Необходимостта да бъде гарантирано на производителите, че няма да бъдат обрани чрез тъй наречените "лоши пари" налага наличието на някакъв еталон, не е задължително да е златен. Това зависи от развитието на икономиката. Отстъплението (нарушаването) на стандарта е излизане от него и представлява измама. Като решение е възможно и определяне на константна маса на декретираните пари. Фиксирането на валутата за чужда (Валутен борд - положението, в което сме) не е решение, но е по-добро от икономическия популизъм.
Плаването на цените е напълно в реда на нещата. Съгласен съм, че биметалния стандарт е абсолютно неприложим. Икономиката е динамична система и хубавото е, че изключая в КНДР и Куба, останали хора вече са го разбрали. Е, не всички - още има радетели за планова икономика.
Най - големият проблем остава Държавата. Американския икономист Артър Бърнс казвал на учениците си: " Прекомерните правителствени разходи - ето това поражда инфлацията.". До сега каквито и мерки да е взимала властта срещу собственото си безразборно харчене, в която и да било страна, те винаги са били нарушавани. Дори и при златните монети кралствата в Европа са секли в повече като са добавяли мед, за да не си ограничават разходите, когато им се е налагало. Така че само еталона не решава проблема, той е само един от възможните инструменти за ограничаване на държавата.
Кризите имат и оздравителен характер и са признание за, следствие от грешните действия, които вече са нанесли щети на икономиката.
А "реките от мед и масло" са в ляво.
цитирай
2. djgator - И да и не
17.02.2012 12:49
Хубава, изчерпателна статия, но със сериозен пропуск. Не казваш какво става в момента по света и каква е алтернативата на златния стандарт според теб. Аз ще ти кажа ( нещо което отлично знаеш) основните 3 финансови сили - Америка, Китай и Европейския съюз, ПЕЧАТАТ ДЕНОНОЩНО пари без покритие. Измамата им е взаимноизгодна, но в по-дългосрочен план това ще има катастрофални последици. Кризата в която сме, ще ти се види като детска игра, пред това - което предстои. http://www.youtube.com/watch?v=FzrBurlJUNk&feature=share
Този полезен филм казва достатъчно и е време да се замислим...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6018512
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930