Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2017 12:11 - Атаката срещу Нова Зеландия от 1987г.
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 510 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Атаката срещу Нова Зеландия от 1987г. 

След 
19 октомври 1987 г. финансовия свят е разтърсен от невиждана дотогава криза

Частни 
инвеститорибанки и фондове бягат не само от пазара на акции в САЩ и по света, а от щатския долар към други валути, които са понесли по-малки щети

Паниката се разпространява по целия свят, но един човек съзира възможности в тази ситуация. Дни след злополучния ден, Анди Кригер, 32-годишен трейдър от Bankers Trust, внимателно наблюдава рязкото поскъпване на валутите срещу американския долар, след краха на пазарите от Черния Понеделник. Анди Кригер е нещо като момче-чудо в банката. Факт за това е, че на него е разрешено да заема позиции за $ 700 млн. при условие, че на всички останали в Bankers Trust са разрешени позиции за не повече от $ 50 млн.

Година по-рано той работи в Salomon Brothers, но е привлечен през 1986 г. в Bankers Trust от по-голямата свобода която му се позволява при новия работодател. Докато в тези кризисни дни повечето погледи са насочени към пазарите на 
акции, някой вече следят внимателно 
валутния пазар

Кригер е сигурен, че има 
валути, които са фундаментално надценени, създавайки добри възможности за арбитраж спрямо долара или директно скъсяване на надценената валута. Тази върху която той се фокусира е новозеландския долар, наречен на жаргона на валутните търговци ""киви"", на името на безкрилата новозеландска птица. Давайки си оценка за истинската според него стойност на валутата, Кригер решава, че е време за атака.

Той има лимит за търговия от $ 700 млн., но има и възможност за огромен ливъридж чрез валутни 
опции. Използвайки опции, Кригер заема къса позиция срещу новозеландския долар при лостов ефект достигащ 400 към 1. Ордерите му за продажби прехвърлят цялото паричното предлагане на Нова Зеландия, която без това не е кой знае, колко голяма държава. 

image

Анди Кригер


Чрез късата си позиция, макар в огромната си част виртуална, той контролира повече пари отколкото има в действителност в страната и не оставя никакъв шанс на Централната банка на Нова Зеландия за противодействие, още повече централните банкери на малката държава, не са много наясно с продукти като 
опциите, които се смятат за нещо съвсем ново по него време, въпреки, че самите опции са с история още от древността и се използват дори във всекидневния живот на хората и извън финансовите среди.

Въпреки, че по-късно отрича това, тогавашния финансов министър на страната се обажда по телефона на шефовете на Анди Кригер да ги пита възмутено, ще позволят ли на своя търговец да съсипе икономиката на държавата. Отговорът от Bankers Trust е нещо от рода на, че Нова Зеландия е прекалено малка страна за Bankers Trust... един вид, ""Майната ти, какво като си министър?!"". Кригер се оказва прав, ""кивито"" е надценено. Само часове след отваряне на огромната му позиция новозеландската валута се срутва с 5% и поради липса на ликвидност, а той започва да закрива позицията си, с което може би спасява островитяните от още по-голяма девалвация.

Печалбата за Bankers Trust от операцията е $ 300 млн. от които той получава $ 3 млн. бонус. Момчето чудо е обидено на малкото пари които получава при делбата на ""плячката"" и само дни по-късно напуска банката, за да отиде като наемник при Джордж Сорос, като старши мениджър отговарящ за валутната търговия в Soros Fund Management, но през лятото на следващата година се разделя и с него по неясна причина, но двамата остават в много добри отношения за разлика от отношението му към Bankers Trust.

От банката се оправдават няколко години по-късно, че печалбата не била $ 300 млн., а само $ 220 млн. и че голяма част от опциите на Кригер са изтекли без да се използват, но доро това да е истина, печалбата особено за онези времена пак е внушителна. Нищо чудно обаче от банката просто да не са успели да се оправят без Кригер при закриване на останките от цялата 
позиция в опции. Всъщност, въпреки воя в Нова Зеландия и там нещата не стоят толкова зле, колкото са били в очите на панираните централни банкери и кабинетът на страната.

Следващите месеци след атаката над валутата, новозеландският долар се качва значително спрямо щатския и атаката на Анди Кригер дори не предизвиква някаква значителна корекция. Обаче нали на страха очите са големи...

Няколко години по-късно, през 1994 г., от Bankers Trust може би съжаляват, че са позволили на Кригер да си отиде, когато се оказват замесени в машинации и загуби за стотици милиони на пазара на 
деривати, което води до един куп заведени искове против банката от страна на компании от ранга на Procter & Gamble. Сливането им с Alex. Brown & Sons не помага особено и през ноември 1998 г. те са придобити от Deutsche Bank.

Джон Кей, министър-председател на Нова Зеландия от 2008 г. също е работил в Bankers Trust, но в офиса им в Нова Зеландия почти по същото време, но от 1988 г., като валутен и борсов търговец. Част от обвиненията от страна на опозицията срещу него са, че има пръст в срутването на новозеландския долар и е замесен с Анди Кригер, но истината е, че той по него време работи в Merrill Lynch в Сингапур и постъпва на работа в Bankers Trust на 29 август 1988 г., а Кригер е напуснал банката през декември 1987 г. Той обаче е обвиняват за роля в азиатската криза от 1997 г., руската криза от 1998 г., колабирането на хедж фондът Long-Term Capital Management LP (LTCM), Ипотечната криза от есента на 2007 г. и последвалия срив на световната икономика. Друга известна фигура работила за Bankers Trust в миналото е Насим Талеб.

След като напуска и Сорос, Кригер дълго време не се занимава с валутна търговия освен търговия за собствена сметка. Стои извън светлината на прожекторите и написва книга, която обаче разбива очакванията на публиката, че в нея ще сподели някакви тайни и секрети с които всеки ще може да стане милионер.

По-късно работи в различни фондове, като президент на NorthBridge Capital Management, основател на Access Capital Management LLC., Le Marais Investments Ltd., Elk River Trading LLC. и като директор в компании като LMDC LLC. и корейската Gateway Asset Management – компании за недвижими имоти. Занимава се с благотворителност за деца в Индия.

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Тагове:   деривати,   валута,   банка,   фодове,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6016512
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930