Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2017 14:35 - Частните организации – PMC
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 714 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.05.2017 14:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Частните организации – PMC

PMC (Private military corporation) лицензирани от Държавния департамент на САЩ са обучавали войници и  са участвали в реорганизация на военните в  България  

Въпрос с не-много повишена трудност. Кога, къде и как? 


Интересно  от коя компания са били защото не можах да разбера? Сред договорите подписвани от нашето военно министерство би следвало да фигурира и частната намна организация. Дали са били от Vinnell Corporation,  Military Professional Resources Inc., CACI International, Inc. (слабо вероятно), XE Services LLC, Vinnell Corporation,  някоя друга от 12-те базирани в САЩ различни PMC, нямам представа, но компанията е била лицензирана в САЩ.  

image

Executive Outcomes след операция по прочистване на димантените мини в Сиера Леоне

Частните организации като PMC съставляват 29% от работната сила на IC (United States Intelligence Community) и струват  49% от бюджетите  за персонал. По света от тях сигурно има около 30 тина с много сериозен потенциал, а вероятно още стотици които действат като подизпълнители, на своя глава или в по-малък мащаб. 

Малко по-известни подобни компании излизали в обществените интереси са били Northbridge Services Group Ltd, регистрирана в Доминиканската република, с офиси в Обединеното кралство и Украйна, регистрираната в Москва Chop "Alfa-TSENTR" проявила се в Чечня, Дагестан, сега и в Източна Украйна.

Австралийската, но регистрирана в Дубай - Unity Resources Group и разбира се южноафриканската Executive Outcomes (от филма  “Кървав диамант”), която вече не работи.  PMC са в основата и развитието на много конфликти по света, но и в основата на решаването на много от тях.

image

Реклама на регистрираните в Петербург, Moran Group Security. Имам подозрения, че служители от тази компания са част от вежливите “зелени човечета” в Крим и Източна Украйна, където може би имаше и служители от Chop "Alfa-TSENTR" регистрирана в Москва като ""черните човечета""

Например, южноафриканската Executive Outcomes (в тази компания почти не се приемаха не-африканци, въпреки големия наплив от желаещи за работа) изигра значителна роля в умиротворяването на Ангола, биейки се на страната на правителството срещу UNITA, въпреки, че само няколко години по-рано нейни служители още в Южноафриканската Армия се биеха на страната на UNITA срещу правителствената и кубинската армия в страната.

Намесата на наемниците наклони везните в интерес на правителството и бе сключен протокола от Лусака.

С изгонването на Executive Outcomes от Ангола заради натиск от международната общност – възмутена, че решение на конфликта се намира, чрез частна армия, а не чрез сили на ООН, войната започна отново.

Същата ситуация се разви и в Сиера Леоне. Наемниците от  Executive Outcomes умиротвориха страната след като разбиха за броени седмици бунтовниците от RUF  (Revolutionary United Front).

По-късно под международен натиск, компанията бе изгонена и войната започна отново. PMC са участвали в почти всички по-горещи точки на света. 


image

Наемници в провинция Катанга - Конго, 1970 г. Основната част от белите войници са белгийци, чиито офицери са също между едни от създателите на PMC в модерния му вид 

От войните в Босна и Хърватска, до тези в Осетия, Нова Гвинея и много от страните в Африка и някои от Латинска Америка. 

Въпреки, че наемничеството е една от най-древните професии, основоположници на хибрида между наемни войници и модерни компании е създаден в в 60-те и 70-те години на 20 век от лица като родения в Индия капитан от бившите британски части Томас “Мад Майк”, създател на  5 Commando - биещи се основно в Конго, полковник Арчибалд Стърлинг, един от основателите на Watchguard International Ltd получил по-късно рицарско звание и “кралят на наемниците” Боб Денар който е стоял зад много наемнически кампании в Африка, Азия,  Коморските острови, зад много преврати и контрапреврати. 

С края на Студената война, към PMC компаниите се насочва огромен потенциал от бивши войници от източния блок. Боб Денар споменава с уважение за сръбски и руски войници при едно от посещението си в Заир.

image

Служители на друга руска компания, RSB Group, обезвреждат неизбухнали снаряди и мини

Освен тези нации, по света има голямо количество наемници от Полша, бивша Източна Германия, Украйна,  Беларус, Румъния, бивша Югославия, пенсионирани военни от британските, канадските и австралийските специални части, а в последните години с израстване на нови поколения е силен наплива от кандидати от Латинска Америка (основно от Перу) и някои арабски държави.

Въпреки, че най-големите PMC имат собствено обучителни центрове, все още се предпочитат за наемане вече обучени войници.

В много от западните страни дейността на PMC е на ръба на закона, тъй като още от 19 век в определени държави съществуват закони за забрана на наемничеството. По тази причина много PMC са регистрирани в екзотични държави, но  много често PMC се използват за операции, в които не е възможно да се намеси редовната армия, било по политическа причина, било защото ако се дадат жертви от редовната армия, ще се вдигне медиен шум.
   

Активни и количествени инвестиционни решения и алтернативни стратегии в местен и световен мащаб



Тагове:   наемници,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5985835
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031