Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2011 02:16 - "Луи Драйфус" - господарят на зърното
Автор: borsi Категория: Други   
Прочетен: 5041 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.05.2011 02:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

"Луи Драйфус" - господарят на зърното

image

Стоковите пазари са арена за борба между сравнително неизвестни компании, които обаче имат глобално присъствие.  От ХІХ век насам "Луи Драйфус" е притежавана от една и съща фамилия, но бизнесът й успява да преодолее стагнацията на традициите и от търговията със зърно да стигне до телеком индустрията.
Френската компания "Луи Драйфус груп" е един от най-големите търговци със земеделски и енергийни стоки. Базираното в Париж дружество притежава и управлява и флотилия от транспортни презокеански кораби. Бизнесът й не свършва с това - "Луи Драйфус" изгражда комуникационна инфраструктура, а има интерес и в бизнеса с недвижими имоти.

image

База на Louis Dreyfus в Австралия

Историята на зърнения гигант започва през 1851 г. в Елзас, днешна Източна Франция. Тогава 18-годишният Леополд Драйфус решава да създаде малко дружество за търговия, която да изкупува пшеницата на елзаските фермери и да я продава в отдалечения на осем мили швейцарски град Базел. Прекалено младият Леополд обаче не може да използва собственото си име в бизнеса и работи с това на баща си - Луи. Така се ражда търговската къща "Луи Драйфус и ко".
Скоро Леополд има брилянтна идея - да използва телеграфа, за да ускори процеса на покупка и продажба и така да намали риска от непредсказуеми движения на цените, които биха изяли печалбата му.
От скромната стартова позиция търговията скоро се разпространява из Европа. "Луи Драйфус" започва да купува пшеница в Унгария, Румъния и навсякъде в Източна Европа, за да доставя все по-търсената стока на запад. С появата на подводните кабели и подобряването на корабния транспорт бизнесът на елзаския предприемач излиза извън границите на Стария континент.

image

Компанията е един от най-големите търговци на зърно в Украйна

В началото на ХХ век "Луи Драйфус" вече е един от най-големите световни търговци на пшеница. През 1913 г. компанията има офиси в САЩ, Бразилия, Австралия, Япония, Индия и дори Китай.
"Луи Драйфус" е една истинска мултинационална компания", казва Жан-Клод Бурбон в биографията на изпълнителния директор на групата Робер Луи-Драйфус.
Оборотът й е над 20 млрд. долара годишно, посочва сайтът на групата.
Бизнесът никога не е излизал извън контрола на фамилията Драйфус. В края на ХІХ век членовете на семейството дори отиват в съда, за да сменят официално фамилното си име на Луи-Драйфус. Това се случва по времето на "Аферата Драйфус", когато сред антисемитска кампания френският офицер Албер Драйфус е осъден за предаване на френски държавни тайни на Германия. Той няма нищо общо с фамилията предприемачи.
Въпреки промените в световната търговия с храни и преместването на търговията в новите центрове Лондон и Чикаго "Луи Драйфус" предпочита да остане вярна на Франция.
"Леополд, който никога не напуска родното си село Сиренц, е страстен патриот. Това е неговата запазена марка и израз на увереност, че бизнесът му ще издържи и на най-тежките изпитания", пишат биографите.
Тежките изпитания идват по време на Втората световна война, когато търговската империя е разпокъсана. Мрежата на търговията с борсови стоки е разпокъсана от конфликтите, създават се нови центрове и нов баланс, а елзаската компания не успява да последва тенденциите.
Появяват се големи конкуренти като американската "Cargill " и "Bunge”. Те инвестират много средства за логистика и се адаптират към променящите се пазари, като добавят фабрики за преработка на земеделските стоки.
В това време "Луи Драйфус" държи да се изявява единствено като търговец на зърно. Именно това коства на компанията позицията на върха. Тя пада до пето място в класацията и тогава решава да разшири дейността си, като се опитва да остане вярна на основния си бизнес.


image

Чрез клона си "Луи Драйфус комодитис" групата остава сред най-големите търговски къщи за пшеница, памук, какао, кафе, ориз, захар и маслодайни култури. Скоро си завоюва 15-процентен дял от световния пазар за портокалов концентрат.
Едновременно с това групата инвестира значителни суми в транспортна дейност, имоти, енергийни мрежи и телекомуникации. През 1998 г. "Луи Драйфус" създава LDCom, която по-късно е прекръстена на "Ньоф Сетежел" (Neuf Cetegel) и днес е един от водещите френски телекоми.
В най-новата си история групата не пропуска да навлезе и на пазара за биогорива и от 2000 г. насам започва да изгражда фабрики за биодизел и биоетанол. "Основният ни бизнес са земеделските стоки, а биогоривата са свързани доста тясно с тях, макар да не са в центъра на интересите ни", смята мениджър от компанията.

През лятото "Луи Драйфус комодитис" откри най-голямата фабрика за биодизел в САЩ и една от най-големите в света с капацитет почти 50 млн. бушела соя годишно.
Ръководството на групата вярва, че най-добрите възможности за производство на биогорива са в Северна и Южна Америка.

Компанията няма дългосрочни активи в Европа и засега не мисли за инвестиция в евросъюза.

"Луи Драйфус" по света

- В САЩ компанията управлява големи терминали за износ в Орегон, Вашингтон и Тексас
- В Канада е изградена модерна система за транспорт на пшеница
- В Южна Америка има капацитет за преработка на над 300 хил. тона зърнени култури
- В Бразилия компанията притежава три фабрики за преработка на соя, една за преработка на памучно семе и мрежа от пристанищни терминали и складове из цялата страна
- В Аржентина групата управлява фабрики и пристанища на река Парана, която позволява навлизане и океански кораби
- Фабриките за портокалов концентрат в Бразилия и Флорида имат годишен капацитет 330 млн. тона краен продукт
- Френската компания управлява продажбите на около 1.5 млн. тона памук всяка година и събира продукция от над 20 държави, като я преразпределя до пазарите на 40 държави
- Три бразилски рафинерии за захар произвеждат 450 хил. тона захар годишно и 150 хил. кубични метра етанол. "Луи Драйфус комодитис" е в топ три на търговците на захар, като управлява сделки за над 2.5 млн. захар годишно
- В Северна Америка компанията развива енергийните си интереси в областта на втечнения природен газ, като търгува над 400 хил. барела на ден от горивото и заема важни центрове за пренос на горива.

image

Louis Dreyfus Group - Kонгломератът има операции по целия свят и се занимава с преработка и търговия със стоки в областта на земеделието, включително; пшеница, маслодайни семена, какао, кафе, памук, месо, ориз, захар, и етилов алкохол.
Най-големият в света търговец на ориз и памук.

image

Един от най-големите световни производители на сок от портокал, като има 10 % дял в света.
Флотилия от 26 плаващи кранове, 21 влекачи и шлепове.
Собственик на големи площи офис имоти в САЩ.

image

Компанията има дял в хотел "Четири сезона" във Вашингтон.

image

Мажоритарен дял в бразилската Placas и аржентинската Faplac.
Една от най-бързо нарастващите дейности е неговото дъщерно LDCom, която се превърна във Франция номер три, доставчик на едро и дребно на телефонни и широколентови Интернет услуги, чрез собствена над 11 000 км. оптична мрежа.
Други дейности включват продукти рафиниране на нефт, маркетинг, развитие на имоти, управление на горското стопанство, както и проектиране и изграждане на телекомуникационни продукти. Групата е собственост на Louis Dreyfus SAS, която от своя страна е дъщерно дружество на Florentz, главният холдинг на Louis Dreyfus.

image

Знакът на "Луи Драйфус" стои в областта на лозарския район, в близост до Campo Nueve - Парагвай

Групата притежава и фонд базиран в Женева управляван от Йън Макинтош, съсредоточен основно върху селскостопански продукти, включително зърнени храни, маслодайни семена, захар, кафе и какао. През 1996 г. LDH Energy се превръща в един от първите търговци на електроенергията като стока.

Louis Dreyfus Group - Някой свързани компании:

Louis Dreyfus Commodities B.V.
Louis Dreyfus Citrus S.A.
World-Grain.Com
Lykes Agriculture
China Agri-Industries Holdings Ltd.
Ruchi Soya Industries Ltd. (Parent)
Ruchi Soya Industries Ltd.
Archer Daniels Midland Company
Riopaila Agricola S.A.
Delta Farm Press

Компанията има 72 офиса в 52 страни. Основните офиси се намират в Женева , Пекин , Буенос Айрес , Париж , Сао Пауло , Ню Йорк и Кънектикът. В компанията работят 35 000 човека.

Голямата петица в търговията със зърно в САЩ са следните компании: Cargill, Continental, Louis Dreyfus, Bunge y Born, Andre

Основни конкуренти са още: ADM-Growmark Inc., CHS Inc., Connell Company, Korn- og Foderstof Kompagniet A/S, DeBruce Grain Inc., Groupe Soufflet

Източници: в-к Дневник и Groupe Louis Dreyfus S.A. - Company History

 

image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6019401
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930