Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2011 17:21 - Правителството не е решение на нашите проблеми; Правителството е проблем! - Роналд Рейгън
Автор: borsi Категория: Други   
Прочетен: 1922 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 12.08.2011 18:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Правителството не е решение на нашите проблеми;  Правителството е проблем! - Роналд Рейгън

image

Като доказателство за това твърдение на бившия американски президент, можем да добавим последното решение на португалското правителство.

Португалия вдига ДДС върху сделките с ток и газ. Замразяват се и заплатите на държавните служители в сектора на отбраната и публичната администрация. Според условията на ЕС, МВФ и ЕЦБ, Лисабон трябва да свие бюджетния дефицит до 5,9% от брутния вътрешен продукт (БВП) през настоящата година и до 3% до 2013, да съкрати държавните разходи, да вдигне данъците, да започне приватизация и да предприеме структурни реформи, особено на трудовия пазар. И докато за част от приватизацията и за някой решения за замразяване на заплати и разходи можем да приветстваме част от мерките, то останалите със сигурност ще затлачат и без това не особено блестящата португалска икономика.

Това което хората и бизнесът правят, политиците развалят!

image

Както писах във - Защо ниските и нулеви лихви не работят понякога;

"Да погледнем техния смисъл - Ниската лихва по презумпция е начин да се осигури повече паричен ресурс до по-широк кръг от хора. Така ли се получава обаче?!

1. Лихвите спадат с 2% - Населението, банките и бизнеса имат уж достъп до с 2 % по-нисък паричен ресурс. Някой го ползват, други не.
2. В същото време правителството качва общата данъчна тежест с 2.4 %
3. Някой вземат на заем пари с по-ниска лихва, а всички плащат с 2.4 % по-високи данъци и тези които са взели заем и тези които не са взели.
4. Като цяло, парите в обръщение намаляват, а в същото време се засилва инфлацията и се появява стагфлация."


по същата причина и много от мерките взети от едно или друго правителство, не само не дават ефект, а дори затлачват още повече проблемите и водят до стагнации, кризи и депресии в икономиките.  Ако вместо данъци както съм писал, сложим монополни и контролирани от държавата в посока нагоре цени, се получава същото.

По-малко пари в общия джоб на населението, а в същото време цените растат бързо.

Днешната криза която се развихря в света е до някъде и в резултат на това. Покачването на контролираните от държавата цени събира в първия момент малко повече приходи от ДДС или акцизи, но в краткосрочен и среднорочен план, само предизвиква инфлация, като в същото време бизнеса и хората свиват разходите си за да удържат на новите цени.  Извършените миналата и тази година покачвания на цените на тока, водата и газта, започнаха да дърпат икономиките на най-закъсалите държави и да предизвикват инфлация в други (Китай и Бразилия например) където пък високите лихви не само не играха ролята на спирачка пред инфлацията, а само нагнетиха нови балони, които в момента се пукат.  Тъпоумитето на политиците в Бразилия стигна върха си с решението на техният финансов министър да утрои данъка върху уждестраннитеинвестиции в бразилски активи до 6% октомври миналата година и очаквания спад само ще затрие постиженията на бразилската икономика през последните години.

Да се върнем обаче пак на Португалия и да видим до какво ще доведе това решение за качване на ДДС. Португалските семейства ще се наложи да свият някой разходи и така ще се получи спад в покупките на други стоки, от което и ще намалеят приходите на ДДС от тях. Много от домакинствата са със задлъжнялост към банките от над 120 % от годишния си доход и това орязване на още разходи заради покачване на цените на тока и газта само ще засили още кризата.

image

Португалският фондов пазар е пред още по-голям спад  

Този спад в стоки и услуги ще се предизвика и покачване на безработицата, защото някой работни места ще се окажат излишни (точно като в България), а засилената безработица, само ще долее още бензин в пожара на кризата. В момента официалната безработица в Португалия е вече над 12 %, но с това решение на кабинета тя ще се качи. И не толкова съкращенията в бюджетния сектор (в случая те са адекватни) ще я подхранят, колкото покачването на ДДС върху енергоносителите.

image

Безработицата в Португалия

За бизнеса това покачване точно както и за семействата ще означава само едно – Повишени разходи и тъй като това ще се наложи да бъде компенсирано, то най-лесното и просто решение ще бъде съкращения, или намаление за заплатите. Все неща които допълнително ще доведат до още по-силни проблеми и още повече биха затруднили събирането на данъци и намирането на пари.

image

При последния търг на 2 г. държавни облигации трябваше да бъдат предложени 16%, за да се намерят купувачи 

Въпросът, който възниква, е кога и точно по този начин: С покачване на разходите за бизнеса и населението – как Португалия ще върне огромните суми които дължи? Дали по този начин не се предначертава фалита на страната във времето, защото, само още няколко подобни погрешни стъпи и той ще е неминуем.

Към всички тези негативи трябва да добавим и обещаните съкращения в образованието и здравеопазването, които само ще засилят кризата, защото ако нещо се налага да се реже, то това може да е бюрокрацията, а не здравето, образованието и науката. Така, предизвиквайки сами кризата, политиците и администрацията не само не вземат мерки за нейното лечение (Никой бюрократ няма да отреже собствената си заплата), а режат здрави ръце и крака, приписвайки на тях собствена си болест.
 


image  

FOREX, STOCKS, BONDS, FUTURES & OPTIONS EXCHANGES



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6020743
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930