Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2011 18:12 - Хронология на изобилието и оскъдицата (Цени през вековете) - Част 4
Автор: borsi Категория: История   
Прочетен: 2845 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 06.11.2011 18:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Хронология на изобилието и оскъдицата (Цени през вековете) - Част 4

image

Социални вълнения

Горе споменах за някой промени в социалните условия след голямата чума, но как са се отразили захлаждането и колебанията на цените върху живота на хората?

След захлаждането, още първите години избухват множество вълнения в различни краища на Европа. Разпадането на държавността, липсата на храна, липсата на ред, а понякога и рестриктивните закони изкарвали хората с оръжие в ръка. Жакерията е много показателно въстание.

image

Тръгнало само от няколко начумерени селянина, събрали се на селското гробище да се оплачат един друг от съдбата си, те така се надъхали, че скоро въстанието обхваща и съседните села и не спира да се разраства.   Жестокост се проявява и от двете страни. По думите на Жан Льо Бел, хроникьор на който може да се вярва, вбесените селяни убивали някой феодал, а после го опичали пред жена му и децата му (понякога ги пекли и живи) и ги карали да ядат от тялото на своя баща и съпруг, преди на свой ред да бъдат жестоко убити.

image

По време на Жакерията са унищожени 150 замъка, а живеещите в тях избити

Данъчните регистри се горели. Буржоазията в големите градове не вземала страна във въстанието и приемала въстаниците почти без съпротива в градовете си, а градския плебос определено симпатизирал на бунтовниците.  Въстаниците не са имали искани, или поне не се знае да са имали формулирани такива, като най-общата идея е била може би ликвидирането на благородническото съсловие, ако се съди по делата им.   В общество притиснато от мизерия или несигурност, както и от липсата на правосъдие и ред – както е било във Франция тогава, често събитията приемат изненадващ обрат. Качващите се данъци или високите цени на хранителните стоки, често отпушват най-зверските инстинкти в тези които не могат да си ги позволят, спрямо тези на които се стоварва вината за случващото се.  

image

Предвид това, че се горели масово и данъчни регистри, не се учудвам, че буржоазията не е взела страна. За нея това е било добре дошло, а вероятно не са били чужди и на идеята за редукция на благородническото съсловие, което се ползвало с привилегии.  Въстаниците са победени само благодарение на наивността на своя водач, който отива в лагера на благородниците на преговори заедно с други водачи. Вместо преговори ги залавят измъчват и убиват, а после разбиват въстаниците. Отмъщението е не по-малко жестоко. За няколко месеца над 20 000 селяни са убити, като към благородниците се присъединяват и такива от Фландрия и Барабант.  

image

Кметовете на някой градове и видни граждани са обесени, след което благородните разграбват магазините и църквите и продължават към следващия град или село да "отмъщават".

В 1381 избухва голямо въстание в Англия, за което споменавам по-горе. В 1377 година, освен, че се въвежда максимална заплата за много професии, се въвежда и още един данък. В 1381 г. напрежението взема връхната си точка. Малък инцидент обръща колата и едва не струва короната на малолетния тогава крал. В малко село, служител се опитва да събере новия данък, но уважаван местен земевладелец известен с големия си ръст и здравите си шамари го изгонва. Изпратен е областния съдия да разследва инцидента, но той е нападна по пътя, а междувременно Есекс и Кент са вече пламнали.

image

Въстаниците влизат в Лондон където също като във Франция не им е оказана съпротива и само благодарение на същата тактика благородниците успяват да го потушат.

image

В Англия, ефектът от глад и лошото състояние на страната, стимулира мъжете по време на Войната на розите (1455-1485). Обработваем земя е преобразувана в други приложения, като например отглеждането на овце и голяма част от арендаторите преди това били изгонени от земите си. Около 1452 година обаче балонът в цените на вълната се пукнал, имало голям спад, с което още повече се влошило положението. (Овцете, вълната, Англия и търговията)

Между 1336 и 1525 г. в Германия е имало не по-малко от известни 60 случаи на войнстващи селяни и вълнения. Това прави средно по 1 бунт на всеки 3.75 години!

image

Долу давам списък на по-големите бунтове след настъпване на захлаждането:

Въстание на Ивайло в България 1277-1280
Селския бунт във Фландрия 1323-1328
Фанатиците в Солун, Византийската империя 1342-1350.
Въстание от 1343-1345 в Естония
Бунтът в Централна Италия 1354
Жакерия Франция през 1356-1358
Бунт във Флоренция 1378
Голямото възстание в Англия 1381
Бунт в Руан и Париж 1382
Бунт срещу регентството на Елизабет от Босна като кралица на Унгария 1382
Бунтовете в Кралство Галисия през 1431 и 1467.
Въстание в Трансилвания 1437.
Бунт в Кент 1450
Бунтовете в Каталуния 1462 и 1485.
Бунт в Корнуол и Лондон 1497  
Въстание в Кралство Унгария 1514
Словенски селски бунт от 1515 г.
Бунтове във Валенсия, Майорка и Кралство Арагон 1519-1523
Бунт в Кастилия 1520-1521
Бунтове в Османската империя 1526-28, 1595-1610, 1654-55 и 1658-59
Рицарското въстание в Германия 1522-1523
Германската селска война от 1524-1526 в Свещената Римска империя .
Въстание в Полша 1529
Въстание в Англия 1536
Въстание в Швеция 1542
Въстание в Англия 1554
Бунт в в Корнуол и Девън 1549  
Бунт в Хърватия и Словения 1573
Въстание във Финландия 1596
Селска война на Стенка Рази в Русия 1668 - 1671
Швейцарската селската война 1653

Макар някой от бунтовете да се селски, то други не са такива, а са предизвикани от буржоа, едри и дребни или някой по-дребни или едри благородници. Причината на почти всички е доста прозаична. Качването на данъци, или въвеждане на нови такива. Понякога са приемани като в Англия например абсурдни закони в желанието на благородниците да запазят ако могат статуквото. Там например е приет закон с който се определя, кой какви дрехи и от колко скъп плат може да облича. Абсурден,  поради това, че цените на платовете не са били едни и същи, а от друга страна бедни благородници не са можели да си позволят скъп плат, токато някой богат селянин или буржоа е искал да се докара. Към причините можем да добавим, различните привилегии с които се ползвали някой съсловия, или просто липсата на ред и еднакво прилагане на законите в страните, както и в малка степен са на религиозна основа. На места бунтовете са минавали сравнително цивилизовано, но на други бунтовниците са горили живи, набивали на кол, секли, бесили и т.н. който докопат от тия които смятат, че са против тях.

image

В горния списък не съм включил по-големите граждански войни които се водят по него време, защото техния брой е толкова голям, че се отказах да ги включа. Само във Византия между 1321 и 1379 г. има 3 граждански войни, а такива има в почти цяла Европа, от Франция до Испания и до изтока.

image

Интересното е друго, с покачването на цените социалното напрежение расте, но повечето причини за метежи не са самите цени, а някой често дребен случай, който изиграва роля на клечка кибрит в бурето с барут.  Отцепването на Нидерландия от Испания става заради един нелеп инцидент през 1568 г., в който няколко испански войника изнасилват местно момиче. Холандците до тогава сравнително апатични,  избухват и се оформя един от най-яростните конфликти който продължава 80 години.
Английската революция е предизвикана от опита на краля да качи данъците, на което парламентът се противопоставя.  Фрондата във Франция е избухнала по същата причина. С покачване на цените и данъците социалните напрежения растат и показателно е, че повечето успешни въстания, революции и граждански войни съвпадат с това покачване на цените. Явно е, че съчетанието – високи цени плюс покачване на данъците предизвиква напрежение в обществото, понякога до доста кървави размери. Например, показателен с случая още в първите дни на Френската революция, когато тълпа гневни парижани разнасят из града главата на своя кмет, с напълнена със слама уста.

През зимата на 1709 г. са мъртви или са убити много хора във Франция. Условията са толкова лоши, че свещеник в Анже (Франция), пише: "Студът започна на 6 януари 1709 г. Всички култури, бяха напълно унищожени." Кокошките умирали от студ, конете умирали в конюшнята, кравите премръзвали в оборите. Птиците от дърветата падали мъртви, птици, бекаси и косове умирали и са откривани падали в снега. 2/3 от лозята в Анжу загинали и не била прибрана нито една гроздова реколта. После свещеникът се оплаква, че няма вино дори за себе си. В няколко града търговците напуснали за да предпазят магазините си от разграбване.

Интересното е, че инфлацията във Франция между 1718 и 1720 г., въпреки, че се е отразила силно върху цените на имотите в градовете, на наемите, заплатите, стоките, не е дала отражение върху цените на пшеницата което ми говори, че може би реколтите около тези години са били много добри.

Зимата на 1739-40 също е лоша, а след нея не е имало пролет, а само влажно, прохладно лято, което съсипало реколтата с пшеница. Бедните се разбунтували и в Лиеж избухнали метежи с кръвопролития.

В 1788 г. в северната част на Франция, след като необичайно студена зима, май, юни и юли са прекалено горещи, което е причина зърно да изсъхне. На 13 юли, точно в момента на прибиране на реколтата, тежки градушки (които обикновено се проявяват, когато има много студен въздух във височина) унищожават, малкото останало зърнено. Цените и без това високи продължават да се качват.  

image

В 1789 г. избухват хлебни бунтове, което довежда до предполагаемата забележка на Мария Антоанета "Щом нямат хляб, да ядат пасти" и щурмуването на Бастилията.

Заключение

Връзките "климат-общество" сочат, че всички големи държави и велики цивилизации са загивали точно в периодите на преход от топъл към студен климат, поради неспособност да реагират адекватно на промените в околната среда. Тогава те са ставали жертва на продоволствения недоимък, на епидемии, чужди нашественици или на бунтове с които държавният и военният им апарат не е бил в състояние да се справи. Климатичните промени, водят до проблеми в икономиката, правителствата почти като правило не реагират адекватно, а правят в повечето случаи точно обратното, вследствие на което се нагнетява и социалното напрежение, което води или до промяна в статуквото или до упадък.

image

Може ли да се случи пак? Разбира се! Въпросът е ние сами да не си го докараме. Ще дам за финал един пример за човешка намеса, не по-малко разрушителен от захлаждането което предстои в близките десетилетия. Мащабният нефтен разлив в Мексиканския залив предизвикан от разрушена платформа на BP през април 2010 г. Тогава, още Април 2010 казах, че това ще доведе до покачване на цените на храните в световен мащаб. Нещо което се случи в средата на лятото. И това е много по-страшно отколкото газовете които изпускат кравите.  

Ако ви е направило впечатление, странната летаргия на медиите и разни псевдо-еко организации при случая със сондата на BP? Въпреки, че щетите върху цялата еко система на Мексиканския залив бяха колосални, въпреки, че бе застрашен добивът на риба в Атлантика, ако разлива не бе овладян (нещо което още не е сигурно) и въпреки, че това е един от районите от които светът се снабдява със скариди, бе жестоко засегнат? Вие казвате – “Аз не ям скариди!” – Да аз също не ги ям, но пък тия които ги обичат когато поскъпнат ги заменят с нещо което ям аз и ето ви повишение на цените, на храни който нямат нищо общо с петролни разливи.  

Сред „експлоататорите на околната среда“ са природозащитните организации, правителствените организации и едрият бизнес. Всички те имат еднакво нелицеприятни досиета! – Майкъл Крайтън

Много по-страшни са човешките грешки и най-вече човешката глупост, заради която бе създаден и бизнеса за милиарди наречен “глобално затопляне”, с който въпреки, че бе доказано, че е измама, все още ви промиват ушите само с една цел. Да ви качат цените на тока и да ви накарат да платите за нещо което не съществува другаде, освен в бизнес плановете на хора като Ал Гор и няколко големи корпорации. Ще кажете, в такъв случай защо ни мътят главите с тия щуротии? Става дума за пари. За много пари! Ал Гор е увеличил личното си състояние 50 пъти откакто се занимава със затоплянето. През 2001 година той е имал $2 милиона, а днес 2011 година има вече над $130 милиона долара. Както се вижда, доста е доходно да рекламираш мнимото Глобално затопляне и да въртиш бизнес с квоти за въглероден двуокис – винаги има идиоти, които са готови да плащат за “въздух”.  

Би ли имало социални катаклизми, ако учените който още в 70 те годни на 20 век казаха, че към 2020 година ще има захлаждане са прави? Със сигурност! Завършвам с един цитат: 

„Бъдещите поколения сигурно с насмешка ще се чудят, че в началото на ХХІ век развитият свят е изпаднал в паника от глобалното повишаване на температурата с няколко десети от градуса и се е замислял дали да се върне в пред-индустриалната ера.” - Вацлав Клаус, президент на Чехия


image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ  


Тагове:   Forex,   Форекс,   цени,   акции,   фючърси,   зърно,   пшеница,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6021418
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930