Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2017 22:31 - Варий Авита Басиан - Хелиогабал
Автор: borsi Категория: История   
Прочетен: 1546 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Варий Авита Басиан - Хелиогабал

На 22 март през 222 г. загива нелепо 
най-мразеният римски император

 
Варий Авита Басиан (управлявал под името Марк Аврелий Антонин), е роден в град Емеса в Сирия 


Той е син на конник издигнал се до сенаторското съсловие и на Юлия Соемия Басиана, племенница на Юлия Домна и император Септимий Север. Бъдещият император служи от дете като главен жрец в храма на сирийското божество Елагабал в град Емеса, но чрез заговор против бившият шеф на преторианците и вече император Макрин, организиран от амбициозната му майка, се озовава 14 годишен като 
император в Рим.

Управлението му е запомнено най-вече със сексуални и религиозни скандали, пред които тези на Калигула и Нерон бледнеят и хаотичните му убийства. За да популяризира сина си, майка му твърди пред легионерите, че е незаконен син на бившият и популярен сред войската император Каракала. 

Войниците в първия момент на драго сърце вярват в тази измислица, но много скоро дори обръгналите на какво ли не армейци, са втрещени от поведението на младия имперски пубер.

Той се женил и омъжвал многократно през време на краткия си живот. За колесничаря си, бивш роб когото поискал да направи съимператор, после за млада аристократка, после за някакъв спортист от Смирна, после за ужас на всички, се оженил (насила) за весталка, нещо което в Рим се смятало за огромно престъпление. След няколко месеца зарязал весталката и се оженил за Ания Фаустина, която скоро зарязал на свой ред, защото голямата му страст били мъжете.

Любимо занимание на императора било освен да преде с хурка, да се гримира, да слага перука и да работи като проститутка из бардаците в Рим, а понякога и в двореца. Облечен в женски дрехи, стоял на вратата на стаята, подвиквал с писклив гласец, подрънквал с бижута и повдигал дрехата си, канейки минаващите мъже.

Поискал да си смени пола и обещал половината империя на лекар който да му отреже... ""и да му цепне една дупка долу"". Когато не се намерил такъв смелчага, обвил лекарите за шарлатани и се оплаквал, че медицината е измама, ""щом не може да стори дори това"".

Било му скучно. Един ден наредил да изловят няколко жени и момичета около двореца, наредил да ги съблекат голи, да ги впрегнат в колесница и така с камшик в ръка се разходил из Рим.

В друг случай, по време на гладиаторски игри наредил да пуснат отровни змии сред публиката и се наслаждавал на писъците на тълпата.

По време на пир някои от гостите не му харесали, наредил да ги вържат на едно водно колело с което бавно ги спуснали във водата и така ги удавил публично. 

image

В друг случай, след като поканил повече гости отколкото имало приготвена храна, наредил да пуснат в залата с гостите леопарди и лъвове докарани от арената. Императорът от безопасно място наблюдавал гледката, смеейки се истерично, а писъците на жертвите събрали тълпа от разтревожени римски граждани които не знаели какво става, около двореца.

По време на градско празненство когато се събрала огромна тълпа, започнал да хвърля пари, златни и сребърни предмети в тълпата, за да види как хората се бутат един друг да ги събират. Мнозина били стъпкани и смачкани в предизвикания хаос.

Влюбил се внезапно в някаква случайна жена, но понеже била омъжена, наредил да убият мъжа й. Само след ден зарязал новата си играчка.

Понеже пилеел парите безумно, главният му съветник му казал, че трябва да се ограничат разходите. Тинейджърът го намушкал с нож пред погледа на всички присъстващи.

В чест на божеството си Елагабал, освен огромният брой говеда и овце, жертвал и малки момчета, но избирал такива които имат по двама живи родители, за да бъде скръбта по тях двойна. Вътрешностите им и тези на животните поставял в големи златни чаши в чест на божеството.

Понеже гадател му предсказали, че ще го убият, се заканил, че никога няма да се остави, а сам ще се самоубие. Поръчал си копринен шнур в лилаво и червено, с който да се обеси при нужда и висока дървена кула украсена със злато и скъпоценни камъни, от която да скочи. Не получил възможност да се самоубие със стил, защото на неговата баба омръзнало от лудия внук и започнала да крои заговор за неговото сваляне.

Поискала да обявят за него наследник няколко години по-малкият му братовчед Александър Север.

Марк Аврелий Антонин ревнувал от братовчед си, но не посмял веднага да се противопостави на влиятелната баба. Когато на 11 март 222 г. представил пред войската Александър Север, войниците започнали да акламират Александър и да освиркват него. Травеститът който бил вече 18 годишен се обидил и наредил да арестуват всички които са му нанесли оскърбление, а животът на братовчед му увиснал на косъм.

В отговор на тази заповед, разярените преторианци атакували императора и майка му, който хукнали да бягат и се скрили в една обществена тоалетна.

Войниците вече неудържими и освирепели, избили повечето присъстващи придворни, после нахлули в двореца, стая по стая издирвали близки от обкръжението на императора които убивали веднага и започнали претърсване из 
Рим за оцелели и техните семейства.

Намерили императора и майка му в тоалетната, убили ги още там, под акламациите на тълпата помъкнали телата им към Хиподрума където да ги покажат на гражданите, а после ги повлекли към Тибър, където ги хвърлили.

След него войниците качили на трона малолетния 13 годишен Александър Север, които въпреки младостта и краткото си 13 годишно управление, успява икономически да закрепи империята. 

Варий Авита Басиан след смъртта си бил наречен Елагабал и е най-мразеният император в историята на римската империя. За разлика от Калигула, Нерон, Комод и други куковци, е мразен не само от сенатори, конници, плебос, средна класа или войници, а от всички съсловия. На главата си носил почти винаги златна диадема украсена с камъни. Носил само копринени дрехи, защото презирал всякакви други тъкани.

Бил почти винаги гримиран и с руж. Без маскарада бил изключително красив младеж, вдъхващ на пръв поглед доверие, с къса военна подстрижка (без перуката) и светли очи, но бил само луд, глупав, изключително жесток и опасен травестит-психопат. По негова идея, за да се забавлява по време на пиршества, са създадени първите пърдящи възглавници които днес се продават в куку-магазините.
  

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Тагове:   император,   рим,


Гласувай:
2



1. syrmaepon - "Поискал да си смени пола и ...
12.05.2017 12:06
"Поискал да си смени пола и обещал половината империя на лекар който да му отреже... ''и да му цепне една дупка долу''. Когато не се намерил такъв смелчага, обвил лекарите за шарлатани и се оплаквал, че медицината е измама, ''щом не може да стори дори това''."

"Ритуальная субинцизия довольно широко распространена среди племён Австралии и Океании. Считается, что субинцизия является подражанием женским половым органам. Мэри Дуглас выдвинула другое предположение, что субинцизия призвана символизировать деление племени на две половины.

Супруги Берндт приводят миф, принадлежащий племенам из Улдеа, который толкует субинцизию чисто «терапевтически»: мифический предок почувствовал зуд в уретре и поэтому сделал соответствующий надрез.

Существует также традиция периодического обновления разреза с целью получения крови для ритуальных целей. Это явление получило название «мужской менструации»."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6016006
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930