Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2012 01:48 - 10 причини защо да НЕ си купувате книги
Автор: cocolino88 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6992 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 12.03.2013 21:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Вече имам собствен сайт и се преместих на www.iskrenoilichno.com
Може да следите новите ми статии във фейсбук: www.facebook.com/iskrenoilichno
Моля, хора оперирани от чувство за хумор и не знаещи значението на думата "ирония", да не четат следващата статия! И все пак, ако се замислите, доста от "причините" ще ги видите в бита. Това ни кара да се замислим в какви времена живеем.

Книгите от много време западат. Времената се менят и вземат своето със себе си. Книгите са част от тази смяна на ръчното с технологичното. Тази книга, която можеш „ръчно“ да си я носиш вече е излишен товар и освен да подпираш вратите да става течение, то за друго не са полезни. А колкото по-дебела книга, толкова по-добре подпряна врата. Технологиите изместиха книгата и ако искаш да прочетеш нещо полезно, не бива да се излагаш с книга. Ако все пак ти е много наложащо да го прочетеш, задължително нека да е на Ipad-a. И въпреки това, книжарници още има. Смятам да ви спестя времето до книжарницата и да споделя 10-те причини защо да не си купуваме книга.

1.     1. Книгата е голям разход. 
Не бива да се подлъгваме по цената на дадена книга. Издателите са си направили своята сметка. Купиш ли едната книга, в следващите месеци излиза продължение на книгата, а оттам още едно и така губим пари всеки месец в ненужни продължения. А времето, пропиляно в четене на продълженията, отново може да ти коства пари. Мина времето, когато книги като „Малкият принц“ бяха без продължение. На негово място дойде другият малък принц-маг Хари Потър.

2.     2. Влияе зле на зрението ти.
Всеки знае, че от много четене се слагат очила, които трябва да носиш до живот и да ти се присмиват околните. А очилата дори никак не са удобни. Лещите пък не са направени за четене. Една книга може да те увреди толкова много, че да не можеш и да шофираш, а като остарееш – кой знае. Да не говорим, че трябва и да се учат разни правила за това как се чете и под какъв ъгъл. Почти никой не го знае това, което води до извода, че явно е доста сложна материя и има поредица от формули, които ни отвеждат в математиката. А на кой му е приятна математиката? От едно четене и вече трябва да решаваме формули. Не си е работа това.

3.     3. Не изглежда гот да четеш.
От край време тези, които четат книги са отхвърлени от обществото. Наричани са под различни имена. Преди са били само подигравки, но с развитието на технологиите, можем да си правим и други изводи. Едно е да видиш някой младеж, четящ книга в метрото и друг, който играе на
Iphone-a си. Този с Iphone-a веднага грабва женското внимание. Обикновено цъка небрежно на телефона си и изглежда, че е „неглиже“ тип. Магнит на женското око.

4.     4. Влизаш в ненужни мечти.
Тези, които четат книги редовно, поне веднъж са си представяли типичната американска история – да влезнат в библиотеката, да изпуснат книгата си и когато се изправят да видят човека на живота си. Да, но това няма как да стане. За съжаление, поради много изчетени книги, че така се получават нещата продължаваш да мечтаеш и да се надяваш. А надеждата е брат на тъгата и сестра на нищетата. Въвличаш се в ненужни мисли и оттам си изграждаш друг свят. Това директно те изхвърля от обществото.

5.    5. Света минава около теб за миг.
Често се случва пристрастените към четенето хора да четат една книга на един дъх. „Един дъх“ е просто метафора, че докато четат дадена книга, нищо друго не ги интересува. Това често влиза в проворечие с изградените вече привички на живот. Често, докато четем книгата, неусетно попадаме на работното място, което е всичко друго, но не и читалня. В опит да се дочете самата книга на „един дъх“ може да загубим работата си, оттам така желаното социално положение, да се превърнем в едни асоциални животни и до края на живота си да съжаляваме, че сме се обърнали към книгата. Ако не искате това да ви се случи не започвайте да четете, стига не сте решили да прекарате остатъка от живота си сами. 6

6.     6. Превръщате се в най-обикновен консуматор.
Човекът се има за много специално същество, дори по висш
e от себеподобните си. Затова смята себе си за специален екземпляр, който ще промени света, стереотипите и начина на живот. Опитва се да бъде различен от другите, но знае, че всъщност е прашинка от пясъка, наречен живот. В последно време се навъдиха достатъчно „мислители“, които да изкарват пари от консуматорите. Те тръбят наляво и надясно в свойте семинари, че трябва да променим живота си и че промяната започва тогава, когато престанем да бъдем консуматори и станем производители. Тези „мислители“ са строго почитани от голяма гилдия от хора. А не бива да преосмисляме и преправяме думите им. А ако не искаме да бъдем консуматори, не бива да „консумираме“ книгите на производителите. Бъдете специални и не подкрепяйте книжната индрустрия.

7.     7. Превръщаш се в роб на битови порядки.
В България хората обичат да цапат, но не обичат да чистят след себе си. Рядко се появява някой от безизвестен Еко клуб, който тръби навсякъде колко чисто трябва да е, следвате, изхвърля ти фаса в кофата, заплашва те с акт от общината и накрая се прибира вкъщи, едва отварящ вратата от дрехите на пода и чакащата купчина чинии, които го чакат от преди 1 седмица в мивката. Тези, които цапат навън, нерядко чистат вкъщи, защото знаят, че общината няма да се погрижи за тях и в дома им. За съжаление, домакинската работа не е лека задача и всеки гледа да спести каквото се може от нея. Може да спестите енергия от прахта. Събирането на голямо количество книги само по себе си е ярък признак за неистово количество от прах – над и под книгите. За изчистване на прахта трябва да бъдат купени домакински принадлежности като парцал, препарат, ароматизатор и всевъзможни други досадни неща. Накрая, като теглиш чертата, се оказва, че тази книга освен, че ти е навкякла беля със загубено време, докато си я чел, ти навлиза и домашни проблеми от загуба на място в така или иначе малкия панелен апартамент и допълнителни разходи всеки месец, които се равняват на стойността на книгата.

8.     8. Издателите те правят на глупак.
Когато наглостта граничи с безумието, значи те правят най-нагло на глупак. Много често се случва да отидеш да си купиш книга и да срещнеш 2 цени за една и съща книга. Като се загледаш вече по-старателно в книгите ще разбереш, че едната книга е с тънки корици, а другата с дебели. От край време си купувам кока-кола и не ми се е случвало да имам избор между две бутилки и цената да бъде различна. Оттук следва и трудния избор. Ако си купиш книгата с мека корица, тенденционзо са я направили да изглежда след първото прочитане на всичко друго, но не и на книга. Както разговорно преди си говорихме: „прилича на баница“. Ако вземеш с твърди корици, ще трябва да дадеш повече пари за същото съдържание. Често книгата с големи корици е по-обемиста и по-тежка и неудобна за носене със себе си. Тук идва и голямата дилема – твърди или меки корици
.Яснo е, че си губещ и при двата избора, а печелившите са книгоиздателите.

9.     9. Книгите лъжат по корицата и съдържанието. 
Задната страничка на книгата, както и корицата
, са основните маркетингови стратегии за продаване на една книга. Нека не забравяме, че книгата е продукт, а като такъв трябва да има маркетингова обвивка. Затова много рядко можем да попаднем на лоша корица или на лошо описание за историята в книгата. Често корицата изобразява или мистериозност, която те кара да се чудиш къде свършва тази мистерия и за да разбереш трябва да купиш книгата или пък е изобразена най-важната сцена от самата книга. И при двете положения нищо добро не ни чака. Рядко са писалите на Агата Кристи, които не се нуждаеха дори от корица за да ги прочетем, а мистерията свършва на последната страница. Мистерия при романтична книга трудно може да има, а когато книгата е от друго естество тя по-скоро ни обърква кой герой какво е свършил през цялата книга, отколкото да ни потопи в мистерия. Има разлика между объркано съзнание и потънало в мистерия. А често корицата с най-горещата точка на кипене е скучната книга. През цялата книга се надяваш корицата да оживее и да стигнеш до развръзката, но в един момент просто осъзнаваш, че тя е минала. След това съжаляваш, че си купил тази книга. За жалост си се подвел и по описанието. Описание, подобно на описанието в следващия епизод на турсkия сериал. В сериалите тенденциозно показват моменти, в които може да се случи някаква развръзка, а когато седнеш да гледаш самия сериал разбираш, че точно тези моменти не са така точно пресъздадено в експозето и всъщност и този епизод не е от най-интересните. Така се опитват да ни подлъжат и с краткото експозе в книгата. Във всички случаи оставаме излъгани.
 

1    10. Можеш да изгледаш филма.
Тръби се една мълва наляво и надясно, че няма нищо по-добро от това да прочетеш книгата и че филма няма нищо общо с книгата. С две думи – филмите развалят хубавите книги. За съжаление, както казах, времената се менят и тези злословници са с остаряли разбирания. Това становище е правилно за великите книги, които не могат да бъдат описани с един филм. Все по-малк
o велики книги се пишат в последно време и все повече филми излизат по книгите. Дори излиза нова мода да се пише книга по филма. Няма нищо лошо да изгледаш филма на последната излезнала книга. Книги излизат като топъл хляб и рядко някоя книга ще остане в съзнанието ни за дълго. Затова по-добре вместо да си губим времето с безсмислени и еднодневни книги да изгубим значително по-малко време в гледане на филма. Все пак, колкото и зле да е направен филма, ще разберем същината на проблема, заложен в книгата. Има и друг въпрос, че по великите книги са направени много добри старовремски филми, които заслужават да се изгледат. Ще успокоя любителите на филмите, че не са от нямото кино тези филми, но ще ви се наложи да ги гледате черно-бели. Ще го преживеете. Баба ви и дядо ви все цветни филми са гледали, нали?!





Гласувай:
5



1. ka4ak - Аз,за това ги подарявам!:)))
22.11.2012 03:30
Все пак,можеш и да откажеш!!!:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cocolino88
Категория: Лични дневници
Прочетен: 838305
Постинги: 52
Коментари: 262
Гласове: 202
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031