Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2013 20:28 - Bitcoin балонът продължава да се раздува
Автор: borsi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3013 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 05.04.2013 20:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Bitcoin балонът продължава да се раздува

След като на 1-и април цената на 1 Bitcoin достигна 100 долара, в сряда сутринта виртуалната валута вече се търгуваше за 147 долара. Този път
Wall Street е невинен

Към дългия списък на инвестиционни балони – от холандските лалетата през 17-и век и South Sea Company през 18-и век (Крахът в Лондон 1720 година) до дот ком истерията и колапса на пазара на недвижими имоти в САЩ, историците може скоро да добавят и виртуалната „валута“, наречена Bitcoin, пише в свой анализ Financial Times. Но докато раздуването на повечето инвестиционни балони обикновено се приписва на алчността на банкерите (Инвестиционни банки и финансова криза), повишаването на цената на Bitcoin се случва без подобна намеса.  Интересът изстреля общата стойност на Bitcoin активите на ниво над 1,5 млрд. долара, докато за по-малко от две седмици цената на един Bitcoin се удвои. След като на 1-и април цената на 1 Bitcoin достигна 100 долара, в сряда сутринта виртуалната валута вече се търгуваше за 147 долара. Тъй като не е свързана с какъвто и да е реален актив, цената на Bitcoin се определя от сделките на виртуалните борси по света. В сряда най-голямата подобна борса - Mt Gox - съобщи за технически проблеми на фона на експоненциално растящия интерес.

image

"Рядък феномен е да наблюдаваме как раздуването на инвестиционен балон се случва пред очите ни", отбелязва Арт Кашин, стратег на UBS в писмо до клиенти. Валутата беше създадена преди четири години от неизвестен програмист, а ограниченото количество виртуални пари нараства според предварително зададен алгоритъм. Малък, но растящ брой компании, предлагащи интернет услуги, приемат биткойни като разплащателно средство. Стойността на активите обаче изглежда е по-слабо свързана с употребата им, отколкото със съобщения в Twitter, блогове и медиите като цяло. Bitcoin се оказва изключително волатилен актив.

image

За кратко време през 2011 г. валутата поскъпна от 2 долара до 30 долара, преди отново да поевтинее до 2 долара. Интересът от последните дни съвпада с облагането с данък на депозитите в Кипър. Привърженици на Bitcoin определят виртуалните пари като алтернатива на обикновените валути, които могат да бъдат девалвирани или конфискувани.

„Това е злато за компютърни маниаци“, казва Николас Колас, пазарен стратег на ConvergeX.

image

Джим Ейнджъл, професор в McDonough School of Business at Georgetown University, обаче е скептичен за бъдещето на Bitcoin. „Правителствата не харесват конкуренция, когато става въпрос за валутите им и ако тази история се разрасне прекомерно, те ще се намесят“, коментира той. „Освен това, когато се доверяваме на алгоритми да защитават системата, трябва да помним, че всяка технология може да засече или да бъде компроментирана. Мисля, че при евентуален скандал Bitcoin ще колабира напълно“, 

Източник: www.investor.bg 

Крахът на бронзовата икономика донесъл първата рецесия във Великобритания
От история на инвестициите
Спекулация
Развитие на идеите - Как от едно безумие се печелят пари

image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ, ОБЛИГАЦИИ, ОПЦИИ



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6018492
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930