Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2010 04:01 - БЪЛГАРСКА ФОНДОВА БОРСА
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 2882 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 25.10.2010 07:24




Тагове:   Forex,   Форекс,


Гласувай:
5



1. borsi - Пенсионните дружества оборили пред премиера аргументите за национализацията. МВФ се обяви против национализирането на личните партиди:
26.10.2010 14:00
Представители на пенсионните дружества са имали тази сутрин среща с премиера Бойко Борисов, на която са разговаряли за идеята на кабинета да национализира парите от професионалните фондове. Това съобщиха източници на "Дневник". На срещата дружествата са представили разчети, които са показали, че фактите, с които се е аргументирало прехвърлянето на парите, натрупани по лични сметки към нов фонд в Националния осигурителен институт (НОИ), не са верни.

Участници в срещата с премиера я определиха като "конструктивна и полезна". От думите им стана ясно, че поне в общи линии са доволни от разговора с Борисов. Срещата е приключила около 11 часа, очаква се в 13 часа пенсионните компании да предоставят повече информация от нея и в момента отказват подробности.
Разговорът с премиера се случва седмица, след като той лично обяви, че ще закрият професионалните фондове, вместо да отлагат плащането на пенсии от тях от 2012 г. Идея, подкрепена от НОИ, социалният министър и синдикатите. Но на която се противопоставиха самите фондове, анализатори, финансисти и "Синята коалиция". Бойко Борисов обаче отказваше да чуе какви са минусите от подобна промяна и опасностите, които носи. Идеята е вписана в поправките в Кодекса за социално осигуряване, който се очаква да бъде гласуван от правителството утре.
Дотогава може би ще стане ясно ще има ли обрат в намеренията на премиера за фондовете и какъв.
Източници на "Дневник" разказаха, че представители на МВФ, които са били на мисия у нас за хода на пенсионната реформа, са се срещнали и с пенсионноосигурителни фондове. От дружествата са разказали намерението на правителството да национализира личните сметки от професионалните фондове и да ги събере в един общ фонд "Ранно пенсиониране", който ще се управлява от НОИ. Служителите на МВФ са се отнесли негативно към идеята, разказаха близки до срещите.
Вчера мисията на международната институция приключи, а днес официално беше обявен нейният доклад.

МВФ се обяви против национализирането на личните партиди. Вместо това препоръча държавата да доплаща ранните пенсии на работниците от първа и втора категория, тъй като те са правили осигурителни вноски в НОИ и преди 2000 г., когато са основани професионалните фондове.
В доклада си експертите препоръчват още от следващата година ранните пенсии да започнат да се изплащат от професионалните фондове, както е заложено и в момента в КСО. МВФ е препоръчал допълнителни реформи като увеличение на осигурителната вноска и вдигане на стажа за пенсиониране с 6 месеца още от следващата година. В последния вариант на промените в КСО е заложено увеличение на възрастта с по 4 месеца чак от 2015 г., както настояваха синдикатите.

Разминавания

Вчера председателят на инвестиционния комитет в Асоциацията на пенсионните дружества (БАДДПО) Милен Марков съобщи пред журналисти, че са разговаряли преди дни с управителя на Националния осигурителен институт Христина Митрева и са я попитали защо съобщава грешни факти за професионалните фондове. Митрева се е извинила, че не е разполагала с достатъчно актуални данни, които по думите на Марков дружествата са й предоставили. Той обаче даде за пример изявлението й пред БНР в неделя, когато Митрева съобщи, че досега в професионалните фондове са внесени близо 500 млн. лв., но в момента у тях има по-малко.
Марков обясни, че управителят на НОИ със сигурност знае за средствата, които са превеждани от фондовете към института, което е и причина в тях сега да има по-малко пари. Според Кодекса за социално осигуряване, докато не започнат сами да изплащат пенсии, фондовете превеждат парите на хора, които са се пенсионирали предсрочно, към НОИ, който определя пенсията му и доплаща до пълния й размер. Доплащането до момента се прави, тъй като натрупванията във фондовете от 2000 г. досега не са достатъчни за пълни пенсии, а почти всички, които сега получават ранна пенсия, са имали осигуровки и преди 2000 г., но към държавната система.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/10/26/982145_pensionnite_drujestva_oborili_pred_premiera/
цитирай
2. borsi - Фондовете още не знаят дали ще се стигне до национализация
26.10.2010 14:20
Все още не е ясно какво ще бъде решението на правителството за бъдещето на професионалните пенсионни фондове, стана ясно на пресконференция на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), на която бе дадена повече яснота относно срещата с премиера Бойко Борисов, която се е състояла днес.

Председателят на БАДДПО Никола Абаджиев обяви, че такава среща е била поискана от самата организация, за да бъде представена позицията на фондовете по планираната практическа национализация на индивидуалните партиди от професионалните фондове към общ солидарен фонд към Националния осигурителен институт. По време на срещата премиерът не е заел категорична позиция.

Изпълнителният директор на ПОК Доверие Даниела Петкова обясни, че на срещата представителите на фондовете са се опитали да опровергаят някои от твърденията, които са се завъртяли през последните дни. Сред тях е например това, че разходите на професионалните фондове възлизат на 20% от стойността на активите, а те са в размер на 0,77 на сто, посочи Петкова.

Нейното виждане е, че разходите дори ще продължат да намаляват дела си, тъй като активите се увеличават постепенно.

Тя посочи още, че не е имало няколко отлагания на старта на изплащането на ранните пенсии, а това се е случило само веднъж – през 2009 година.

Представителите на фондовете са показали на премиера, че доходността за периода от създаването им е положителна и са обяснили ползата на държавата от съществуването на професионални фондове с лични партиди.

Основната причина за съществуването на такива е фактът, че благодарение на тях се повишава събираемостта на всички осигуровки, тъй като професионалните и универсалните фондове са единствените, при които партидите са лични, което пък стимулира внасянето на средства в тях.

Според Даниела Петкова едва 17% от общо 230 хил. осигурени в такива фондове имат натрупано десетгодишно осигуряване. Тя посочи още, че фондовете са готови да започнат да изплащат пенсии от 1 януари, като плащанията „няма да бъдат в размер на 50 лв., както се твърди, а при някои хора ще бъдат далеч по-високи“.

„Всичко зависи от това кой колко е внасял“, посочи Петкова.

Тя обяви, че фондовете са били са запознати с проекта за солидарен фонд към НОИ. В намеренията било предвидено пенсиите за категорийните работници да са срочни, т.е. да не са доживотни, каквито се предвиждат от ППФ.

В проекта на НОИ дори било предвидено плащаните пенсии да намаляват с 0,15% месечно и максимално намалението да стигне до 24% по време на срочната пенсия.

От БАДДПО посочват, че с интерес очакват утрешното заседание на Министерски съвет, когато трябва да стане окончателно ясна позицията на кабинета.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6021718
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930