Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2011 21:13 - Ботсвана - африканският диамант
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 5078 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 27.05.2011 16:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ботсвана - африканският диамант

image

Ботсвана - страната с най-висок икономически растеж в света. Ботсвана е малка страна с населението от 1.5 милиона. 84% от територията на Ботсвана е пустиня и само 4% от земята може лесно да се обработва. Само 0.65% от територията на страната са обработваема земя, а постоянните култури заемат едва 0.01%, поради което делът на селското стопанство в брутния вътрешен продукт на Ботсвана е едва около 2.4% . 

image

Икономическият растеж през последните 30 години е средно 8.2% годишно, поради което Ботсвана е страната с най-бърз икономически растеж в света. Други страни също са постигали висок икономически растеж, но много малко са успявали да го поддържат за 3 десетилетия.

image

Сравнението е още по-поразително като се има предвид, че средният икономически растеж в страните от субсахарна Африка е отрицателен за последните 30 години.

image

Когато обявява независимост през 1966 година в Ботсвана има само 12 километра настлан път, 22 жители, завършили университет и само 100 човека, завършили средно образование.  

В страната няма университети и има само две средни училища.  През 1971 година смъртността при децата е 100 на 1000.

image

При получаването на независимост в Ботсвана няма електрическа система, телефонна мрежа, водоснабдяване и канализация.

image

На работа - Botswana Stock Exchange

Правителството създава държавни компании, за да доставя тези услуги. Въпреки това размерът на сектора на държавните предприятия не е голям - той е около 6% от БВП и е най-малкият в Африка.

Държавните предприятия не се превръщат в голям получател на субсидии от бюджета, тъй като приходите им покриват разходите каквото е изискването на Световната банка.

Ботсвана създава банка за развитие и кооперативна банка, но след време те фалират и правителството назначава външни мениджъри в първата, а втората е закрита.

image

В Ботсвана има запаси на диаманти, но други африкански страни също имат огромни природни ресурси, които не им помагат на развитието за разлика на тази държава. 

image

Инфлацията в страната за периода 1995 - 2004 г. не надминава 7.57%; инвестициите са между 20% и 30% от БВП.
Има натрупани големи резерви и правителството не е използвало структурни заеми.

image
EUR/ BWP / Euro - Botswana Pul 2011-04-04

Въпреки, че приносът на диамантите е огромен за Ботсвана, също така е видимо, че постъ пленията се инвестират, а не се прахосват. 

image

БВП на глава от населението на Ботсвана за 2005 г. е $10 700  - за България е около $9600.

image

Ботсвана е на първо място от всички африкански страни по няколко показателя:

1. Икономически най-свободната африканската страна - 30-то място.  За сравнение - България е на 64-то

2. Африканската страна с най-ниско ниво на корупция - 37-мо място.  За сравнение - резултатът на България  57-мо място за 2006 г.

3. Страната в Африка с най-висок показател на Индекса на човешко развитие на ООН

image

Икономическият растеж на Ботсвана се дължи на огромната трансформация на икономиката от 1966 г. насам. 

image

Ботсвана почти не прилага тарифни и нетарифни ограничения с изключение на изискването за лицензиране за някои бизнес дейности, които са запазени за местните компании. 

Още от получаването на независимост Ботсвана се включва в Южно-африканския митнически съюз, който благоприятства търговията между страните и в същото време им пречи да налагат мита с оправданието за закрила на местните фирми.  По този начин икономиката е изложена на външна конкуренция, което дава силни стимули за повишаване на конкурентността на местните фирми.

Разходите на правителството нарастват по-бавно от приходите, заради строгите бюджетни ограничения, поради което се натрупват значителни излишъци и валутни резерви.

Спазването на закона и защитата на частната собственост в Ботсвана са една от най-важните постижения, които правят възможен устойчивия икономически растеж! 
След колониалния период в Ботсвана има сравнително демократични институции. Законовата и договорната система работят добре.

Съществуват институциите на частната собственост, които защитават правата на собственост на реалните и потенциалните инвеститори и гарантират, че политическият елит е ограничен от политическата система.

image

Това е особено контрастиращо на фона на съседно Зимбабве, където от 1893 година насам правата на собственост се спазват само когато облагодетелстват политическия елит.  

Там в края на 19 век белите заграбват земята на племето Ндебеле, а в края на 20 век президентът Мугабе заграбва земята на белите и я раздава на приближените си.
В резултат на последния процес по заграбване на земята в Зимбабве в рамките на 5 години доходът на човек от населението спада два пъти и много хора умират от глад при наличие на толкова плодородна земя.

Бившия британски протекторат Бечуаналанд - днешна Ботсвана и бившата Южна Родезия - днес Зимбабве, получават независимост по почти едно и също време - Ботсвана в 1966 г., а Южна Родезия в 1965 г.

Тогава бившият протекторат Бечуаналанд е безнадеждно по-изостанал икономически от Южна Родезия, която е една от страните с най-висок жизнен стандарт и ако не блестяща, то с много добра икономика.  
Благодарение на лошо и некадърно управление Зимбабве (Южна Родезия) от една развита и спокойна страна е превърната в икономическа пустиня, само синоним само на разруха, инфлация, мизерия и корупция в администрацията. (Фалита на една страна - Южна Родезия днес)

image

Парламентът

След провъзгласяването на независимостта на Ботсвана преди 40 години, управляващите съумяват да запазят малката държавна администрация, наследена от британците.  

image

Корупция почти не съществува, а услугите, които се предоставят, са ефективни. 

Основните приходи за бюджета са от износа и лихвите от излишъка в чуждестранна валута по платежния баланс.
В края на 90-те години на XX век тези източници формират около 85% от бюджетните приходи, като нито един от тях не “лежи на плещите” на данъкоплатците.

image

Правителствата на Ботсвана прилагат мно гогодишно планиране на бюджетните разходи, което ги ограничава в определени лимити.

За разлика от много страни броят и размерът на държавните предприятия не нарастват. Де лът на държавния сектор не надвишава 6% от БВП.

image

Държавните разходи отиват основно за инфраструктура, образование и здравеопазване.  Държавните инвестиции се влагат в строеж на жилища, прокарване на пътища, изграждане на електропреносна система, поставяне на телефонни постове и т.н.

image

Какви са поуките за България:

1. Малката и ефективна администрация е от ключово значение.

2. Отворената икономика позволява конкуренция. Участието в митнически съюз означава, че Ботсвана не защитава своите производители чрез мита. Поради тази причина те са принудени да станат по-производителни, защото в противен случай ще загинат. Освен това самото наличие на международна търговия увеличава просперитета на участващите в нея страни заради закона за сравнителните предимства. Това означава, че налагането на каквито и да са пречки върху търговията от страна на българското правителство намалява темповете на развитие на икономиката.

3. Ефективното гарантиране на правата на собственост е особено важно за бизнеса и гражданите. За постигане на бърз и устойчив икономически растеж е много важно наличието на добре работещи институции на частната собственост. Изключително важна е неприкосновеността на частната собственост.

4. Не е възможно бързо развитие без ефективна правна система и система за прилагане на договорите. В този смисъл наличието на честни, безпристрастни, независими и относително бързи съдилища е изключително важно.

5. Възможно е постигане на висок икономически растеж за дълъг период от време в страни, които в началния период са изключително бедни, нямат инфраструктура, нямат образовано население. Това доказва, че когато хората имат възможност да работят и да развиват бизнес без прекалена намеса от страна на правителството, те могат да постигнат много, независимо от всички неблагоприятни фактори. Това оборва тезата, че хората в бедните страни са по-малко предприемчиви или са по-мързеливи, просто истината е, че в повечето такива страни има прекалено голяма правителствена намеса във всички области. В този смисъл в България е нужно не да се подпомагат фирмите, а просто по-малко да им се пречи.

6. Възможно е поддържане на икономически растеж, въпреки че много от околните страни са бедни и размирни.

Когато правителство  оправдава бавното развитие с географско положение, всъщност то  се опитват да прикрие собствената си некадърност.

7. Въпреки спада на икономическия растеж в Ботсвана до 4.9% за последните 10 години, той все пак остава по-висок от растежа, реализиран от България. Важна причина за това е, че Ботсвана заедно с Чехия и Франция е на 38 място в индекса "Световна икономическа свобода", а България е на 97 място заедно с Албания, Нигер и Камерун. 

4. Липсата на корупция привлича инвеститори и създава стабилност. 

image

Малката африканска република, изминала дълъг път, дава множество примери какво трябва да се прави, за да се постигне дългосрочен висок икономически растеж. Дори и ако трябва да се започне отначало.  Разумната стратегия по оползотворяването на природните ресурси генерира приходите, кои то са в основата на растежа, но именно дълго срочната държавна политика изиграва реши телна роля при насочването на тези средства в инвестиции, благоприятстващи икономическото развитие, и това в условията на фискална дисциплина.

Въпреки, че е малка, в пустинята, без излаз на море, разположена в размирен район, Ботсвана доказва, че чрез правилна политика и дисциплинирани институции всичко е възможно. 

Ползвани зточници: ime.bg, Media Times Review

image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ 




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5976073
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031