Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2011 19:10 - В Беларус се надига "арабска пролет"
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 3438 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 26.06.2011 19:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В Беларус се надига "арабска пролет"

Хиляди граждани на Беларус, организирали се чрез социалните мрежи, излязоха по улиците, за да похапнат в мълчание сладолед, пише „Новая газета“.
Служителите от ОМОН (Отряд на милицията със специално предназначение) хващаха всички наред, но дълго ли може да се бориш с абсурда? Тези акции ще се провеждат всяка сряда.

Социалните мрежи и живите списания възраждат протестното движение в Беларус. Организацията на уличните прояви изцяло преминава в интернет. А самите прояви придобиват характера на мирните игрови "флашмоб"*, на които въобще не се изказват политически искания. Всичко това е привлекателно за младите хора и за онези, които преди се опасяваха да попаднат под натиска на КГБ.

image

Евро  - Беларуска рубла 

Новото явление в протестното движение се появи едновременно с началото на валутната криза, която породи рязко поскъпване на стоките и енергията.

Първите флашмобове направиха автомобилистите, които започнаха да карат из Минск с включени аварийни светлини и натискаха клаксоните.

После по централните улици на градовете излязоха тропащи в такт с крака хора. Друг път те пляскаха с ръце. А последния път се опитаха организирано да изядат по един сладолед.

И всеки път властта бе сварвана неподготвена. Сякаш тя не знаеше как да се отнася с хората: няма за какво да бъдат бити, а още повече да бъдат арестувани.

 На автомобилистите се съставяха актове за дребни нарушения. Уличните демонстранти биваха арестувани за ругатни на обществено място. Някого дори вкарваха за 10 денонощия.

Но общо взето това са дреболии в сравнение с реакцията на режима на декемврийските протести през 2010 г., когато участниците биваха уволнявани от работа, изключвани от висшите учебни заведения, а на организаторите бяха наложени реални срокове затвор.

Сега журналистите в Минск казват, че беларусите все повече се вдъхновяват от новите начини на протест. Акцията под надслов "Революция чрез социалната мрежа" сега се провежда всяка сряда.

На всеки нов флашмоб протест в страната излизат все повече хора. Сценарият и детайлите се обсъждат във Facebook и руската социална мрежа "ВКонтакт".

Известният изследовател на байнета (беларуския сектор на Интернет) Павел Биковски твърди, че потенциалната аудитория на общността достига 10 на сто от населението на страната, тоест една трета от всички беларуски потребители на Интернет. Засега участниците наброяват 200 хиляди души.

image

Беларуски полицаи задържат младежи в центъра на Минск, 22 юни 2011 г., след като беларуси се бяха събрали, за да участват в акцията „Революция чрез социалната мрежа“ и да протестират срещу режима на Лукашенко.

На последната акция в Минск са се събрали около 3000 души. В определен момент е трябвало те да започнат да пляскат ръце, а преди това - да ядат сладолед. Но бойци от спецчастите започнали да арестуват хората, откарвайки ги в милиционерски автомобили.

В резултат в столицата са били задържани 200 участници, в това число и четирима журналисти, а още 250 човека са били арестувани при акции в други градове.
Спецслужбите в страната се опитват да действат превантивно.

image

Върху организаторите на протестните флашмобове – ръководителите на общността "Движение на бъдещето" - оказват натиск оперативни работници от КГБ.

Например на живеещия в Краков Вячеслав Дианов анонимни лица се обаждали по мобилния телефон и го предупреждавали да спре агитацията или в противен случай ще последват неприятности за родителите му, които живеят в Беларус.

Персоналният натиск е привичен метод на работа на КГБ. Той обаче е станал достъпен за спецслужбите поради наивността на потребителите, които посочвали в открит текст своите истински имена, адреси и телефони.

Такъв е и случаят с Дианов, който разказва, че агентите на КГБ пускат в мрежата т. нар. фишингова страница, която е точно копие на истинската страница за социален контакт. Така тайните служби успяват да проследят участниците в протестите, които спецчастите не са могли лично да арестуват.

Дианов твърди, че тази кражба е върхът на възможностите на беларуското КГБ, което не може да проникна в страниците на потребителите, нито в сървърите. Според него по-лесният подход е временно да блокират достъпа до социалните мрежи, което са направили тази сряда. Но според него да се прави това всяка седмица е опасно.

Павел Биковски е съгласен, че властите могат тъпо да закрият интернета, но така ще предизвикат раздразнението на останалите потребители, които са неутрални към настоящата политическа ситуация.

"От друга страна редовите потребители у нас са доста по-грамотни от оперативните работници на КГБ и могат да преодолеят всички техни блокировки и препятствия с лекота", казва той.

Необходимо е да добавим, че "закриването на интернет" е днес една от най-обсъжданите теми в байнета. Страхът пред непонятната тропаща/пляскаща/ядяща сладолед тълпа и неспособността да се надделее над нея, както смятат в чат стаите, ще принуди Лукашенко да вземе много просто решение.

"Разбира се тези флашмобове няма да предизвикат революция", каза Биковски. "Но те ще изведат на улицата младите хора, които ще покажат на всички останали, че не е страшно да се протестира, че недоволните стават все повече. Че за пляскания с ръце няма да те вкарат в затвора. И тогава към младите ще се присъединят възрастните и ситуацията рязко ще се промени", предрича той.

image

В четвъртък по време на работна обиколка из селата в Брестка област президентът Александър Лукашенко заяви, че истинските организатори на флашмобовете са опозиционни политици, които се стремят към властта. По думите му опозиционните политици подстрекават младежите, чакат движението им да набере "критична маса", след което да ги пуснат напред като "пушечно месо" и по гърбовете им да скочат във властта. "Ние прекрасно виждаме и разбираме това. Затова няма да им дадем да оседлаят този кон", заяви Лукашенко.
 
Източник:  www.dnes.bg

Според “Файненшъл таймс”, за да възстанови контрола върху икономиката, Лукашенко ще бъде принуден да предприеме неприятни стъпки. В замяна на кредит от Евразийската икономическа общност (включваща Русия, Украйна, Беларус, Армения, Молдова) да разпродаде държавна собственост на стойност 7.5 милиарда долара, значителна част от която в ръцете на руските олигарси. 

image

Самият Лукашенко обвинява за всичко “чужбина”, пускайки саркастични забележки по адрес както на запада така и на на “руския брат”.

24.06.2011- Правителството в Минск ще продаде на „Газпром” 50 % от акциите си в „Белтрансгаз” за 2,5 милиарда долара. Текстът на договора вече е доставен в Москва от беларуска делегация. При подписване на договора „Газпром” ще стане единствен собственик на белоруската газопреносна система.

Статия по темата:  Кризата в Беларус избухна


image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ



Гласувай:
3



1. crystalrocks - Очакваше се,
26.06.2011 19:38
че те ще имат една златна есен.
Въпросът е: За кого ще са плодовете й?
Хитрите ще минат на време на правилната страна,
за да не губят от печалбите си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5985301
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031