Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2011 05:39 - Балонът с цените на земеделска земя пред риск от спукване
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 17961 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 03.09.2012 15:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Балонът с цените на земеделска земя пред риск от спукване 

Както писах в Земя и цени в 2010 г.  “Умните пари са вече отдавна инвестирани”.  
Ръста на цените на земята изненада отново някой и не бяха малко тези които в движение се опитаха да се качат на влака. Както каза един уважаван от мен джентълмен и търговец на земя, Добрил Генчев от "Фармлендwww.farmland.bg при срещата ни лятото “Сякаш всички са полудели на тема земеделие.”  

image

Прави впечатление появата на изключително много нови купувачи в този сегмент на пазара. Много арендатори се включиха, както други инвеститори, чийто фокус до преди надуването в цените бе насочен към други сектори. Още миналата година цените на земеделските земи край Балчик достигат 800 лв./дка, а тази са над 1000 лв. С около 20-30 % е поскъпването на нивите само за последните 6 месеца. Сделка за 1600 лв./дка има дори във Врачанско – според шефът на дирекция "Земеделие, гори и поземлени отношения". В Добруджа реални сделки се сключвали по 1000-1100 лв. Есента на 2010 г. цените в североизтока са 530-550 лв. Края на март 2011 е 800 лв., месец май около 900-950 лв., септември цените се движат около 1000 лв. като има и сделки на много по-високи цени, 1100, 1300, 1450 лв. В сравнение с всичко останало, последните няколко години като, че земята наистина предлага много повече сигурност, с рентата която се получава от нея, с липсата на данъци и с реколтата за която може да се вземе добра цена, ако човек сам се занимава със земеделие.  Пазарът на земя обаче, не се различава кой знае колко много от останалите пазари и за него правилата при надуване на балоните важат със същата сила както при всички други. Психозата обхванала доста хора е показателна, за това което неминуемо ще се случи още в 2012 година.  И както в 2010 година описах защо се качват цените на земята в България, сега ще се опитам да напиша защо те ще спаднат, рано или късно, а най-вероятно още в 2012– 2013 ще наблюдаваме поне корекция на пазара. Причините които могат да доведат до спукване на балона са следните.

Създаването на по-големи количества земеделски продукти изисква усилията на по-малко хора, благодарение на новите технологии

Предвид интензивността на капиталите в модерното селско стопанство, фермерите са под нарастващ натиск да станат още по-ефективни. Това изисква значителни инвестиции в модерни селскостопански машини, което е много скъпо. Трактори, комбайни, силози за съхранение на зърно, напояване там където то се налага, а тези неща не са евтини. Ако добавим в цената на земята и цената на капитала за да си купим всички описано по-горе, става очевидно, че маржове са почти изцедени. Резултатът ще е изключително висок дълг към съотношението доход.

Цената на някой декари земя е оферта, далеч отвъд реалните икономически стойности

image

Средна цена на земята в България

Новите инвеститори, или поне част от тях, не са се интересуват в умерена, но стабилна възвращаемост от земята в исторически план. Някой от тях макар и малко, са влезли и силно задлъжнели в сделките, като шанс да се възползват от бързото поскъпване, а с печалбата да решат други свои проблеми. Ситуацията е много сходна с това, което видяхме на пазара на недвижими имоти, където спекуланти купуваха инвестиционни имоти, с надежда да се възползват от бума на пазара на жилища. 

Едни растящите лихвени проценти могат да сложат прът в колелото на поскъпването предвид и това, че част от фермери и арендатори имат задължения към банките, а това индиректно би ударило първо точно спекулативния пазар на земя

При положение, че някой големи земеделски компании имат дълг, броят на големите фермери, които могат да се окажат пред риска от банкрут може да се удвои, а бройката на младите фермери пред риск от банкрут да се учетвори, въпреки, че точно някой от малките фермери може да нямат дългове по причина, че банките не обичат дребосъците и случайни хора (освен ако не им поверяват парите си) и не им отпускат охотно заеми. Растящи лихви в западния свят (развитите държави – ЕС и САЩ), също биха се усетили осезателно и тук в България, а това неминуемо ще даде отражение както върху цените там, така и върху цените на земята тук.  

Намаляващ износ, спадът в цените на зърното, също бързо може да доведе до срив на пазара, което ще елиминира много от инвеститорите, а заедно с тях и част от фермерите

В сравнение с цените на житото в края на зимата и сега, спадът е осезателен, а ако той се задълбочи? В допълнение, потребителите са склонни да купуват по-малко по време на лоши икономически времена, така, че цените, платени за селскостопанските стоки не само може и да слязат, но и част от инвеститорите влезли на пазара може да се наложи да изтеглят инвестициите си притиснати на други фронтове.
Маржовете отново може да се свият, тъй като увеличената продукция в комбинация с по-високите разходи за производство намаляват печалбата. В резултат, може да се очаква забавяне на темпото на растеж на цените на земеделска земя, съпроводено с резки понижения поне от време на време, ако не с внезапно пукане на балона още тази и следващата година. След 7 години на покачване на цените (коригирани не много, само от кризата в 2007-2009г.) нищо чудно да видим връх на пазара. 

Покачването на доларa също може да изиграе лоша шега на цените на земята, но тук причините са прекалено дълги и свързани с други които споменавам, за това не ги излагам

Разходи за производство са се променили драстично през последните няколко години и дори през последните месеци  

Очакваните разходи за производството на един декар царевицата или пшеница са се повишили с над 30-40% от 2006 г. насам, а сравнени с разходите през 2001 г. са нараснали няколко пъти. Всичко това се компенсира от евросубсидиите, но един спад в цените на зърното може да извади много от инвеститорите на червено и докато едрите арендатори може и вероятно ще оцелеят, това не може да се каже за тези с чиито пари е осигурена земята за обработка. Натиска на цените в посока минус, ще бъде натиск и в размера на арендите които растяха последните години, но както се вижда на графиката на пшеницата те растат заедно с печалбите от производството и. 

http://borsi.blog.bg/photos/71246/original/1(33).gif

Цени на пшеницата
в България

Колебанията в цените и разходите, води до огромна несигурност и нестабилност на пазара на земя

Аспект на търсенето и предлагането на пазара на земята може да се характеризира в момента като малко продавачи и много желаещи купувачи. А основната причина за тази промяна в търсенето и предлагането, е липсата на алтернативни инвестиции. Един сравнителен анализ между пазарът на земя, депозити, други недвижими имоти или индексите на Българска Фондова Борса показва, че земеделските земи продължава да бъде по-привлекателната инвестиция. Хората, които притежават земя, не се интересуват от продажбата и по причина, че за разлика от много други инвестиции тя носи доходи и расте в цените, а хората които не притежават земя, се опитват да я купят в общи линии същата причина. Къде другаде ще да вложите парите си? Земята обаче крие и някой капани, част от тях изброих, а сега ще покажа нови. 

Проблемите за селското стопанство в момента, в България са, че твърде много фермери, арендатори и инвеститори са твърде зависими от производството на твърде малко на брой стоки. 

Докато по времето на социализма се произвеждаха голяма гама от продукти и дори на шега бяхме кръстени доматената република от някой специалисти, днес основното износно и печелившо перо е зърнодобив.  

Както каза скоро един колега “Дайте ми 1000 комбайна и ще ожъна цяла България”. 

От което следва, че твърде малко хора се занимават със селско стопанство (за повече хора работа няма), печалбите от него също отиват в много малко ръце и са предимно насочени в гама от много малко стоки. 

Уедряването на собствеността води до все по-големи добиви на зърно (само то остава рентабилно при качващите се разходи), а всичко останало или стагнира или е заменено от внос от години, по причина че поне в България отглеждането на какви да е други земеделски продукти не е рентабилно от една страна заради огромния, често и нелегален внос, от друга ниската автоматизация в българското селско стопанство. И докато предни години, спада в цената на една стока се замества с покачване или поне задържане на цената на друга и имаше диверсификация, то днес това разнообразие липсва, поне и насочено към пазара. Родното производство което преди даваше препитание на много хора и имаше продуктово разнообразие, днес е заменено основно само с няколко продукта, а спад в цените на някой от тях ще повлече целия сектор, както и цената на земята.  

Една от причините може да е и чисто административна 

Само преди дни, в парламента мина закон според който земеделските земи, които не се обработват, ще бъдат разпределяни административно на различни ползватели. Законът е приет на първо четене, а какво предстои ще видим. Какво обаче означава това – За мен задържане или дори снижение на някой ренти. Защото, ако сте едър арендатор и близо до вас държавата ви дава земя за ползване, безвъзмездно, за какво бихте платили рента на някой друг? Разбира се не навсякъде това ще е възможно, но ако законът мине и влезе в сила, това ще окаже задържащ ефект върху цените. 

Има и още – Тук ще споменем и парцелите на които бе направена промяна на предназначение. 
“Според новия закон за опазване на земеделските земи промяната на предназначението на земеделските земи се отменя, ако до 3 години от влизането му в сила не е поискано разрешително за строеж. Бившите ниви пак стават земеделска земя, ако до 6 години изграждането на дадения обект не е започнало. По силата на тези правила собствениците на парцелите, чието предназначение е било променено през 2008 г., може да загубят право на строеж върху тях още през тази година. Очаква се проблемът да засегне още десетки или дори стотици собственици на земеделски земи с променено предназначение.” (източник profit.bg) – Така земите с много по-висока стойност отново ще се влеят в пазара на земя и ренти, този път вече обезценени веднъж. 

Пазарът в чужбина 

Въпреки, че в Украйна земеделска земя в момента не е пазарна, защото има забрана за продажби, бъдещи продажби е вероятно да започват и да са около цени от около 860 $ хектара, което е в пъти под завишените цени в Добруджа. Тъй като селскостопански инвестиции се вливат в страните в Източна Европа или Южна Америка, цените на земята другаде ще се срине. Само преди седмици, в Аржентина над 4 милиона декара, само с една сделка излязоха на пазара. В САЩ вече се говори за балон в цените на земята. Там се забелязва се и следното – Тези фермери които са достатъчно възрастни да помнят срива в цените на земеделските земи в началото на 80-те години, продават. Намаляване на цените на земята има по време на селскостопанската икономическа криза в средата на 80-те години.  
През 1981 г. един акър земя е струвал 2023 $, а през 1987 г., един акър земя е можело да бъде закупен за 1149 $. Намаляването на цените за срок от пет години е 43%. Пазарът на земя днес ми напомня този в корабоплаването между 2005-2007 г. когато голям брой не само частни инвеститори, но и пенсионни фондове купуваха кораби. Дали това е много удачно ще видим. Наивно е обаче да очакваме, че ако спукването на балона в САЩ се случи, то тук ние ще останем незабелязани и цените на земята ще продължат да се качват.  

image

Цени на  земеделски земи в Айова 

Сравненията на цените на земята тук в България с тези в Гърция и Западна Европа ми приличаха на онези сравнения с цените на апартаментите в Западна Европа и тук в 2007г. Нито София е Брюксел, нито Варна е Ню Йорк, за това и земите ще следват в цените си същите тия перспективи. Едва ли ще направим изключението на което се надяваха купувачите на акции и имоти в 2007г., всички да падат, а само ние не, защото сме имали да наваксваме. Да не забравяме, че сме периферията на Европа, а от 22 години не сме направили нищо като нация, да ни оценяват дори вътрешните инвеститори с повече и да излезем от нея. Земята не е движима стока, така, че ако на някой не му хареса цената тук, да си я отнесе на запад в Белгия или Холандия, или на юг в Гърция и да си я продаде. И като споменах Холандия да добавя и нещо съществено, което би помогнало да се качи цената на земята още, но така и не се сторено. 

Тук са пропуснати търговски реформи и инициативи, които довеждат до значителен напор от чуждестранни инвестиции което би повишило цените. 

Страни до преди години редовни вносители, днес се превръщат в износители на храни – Русия, Украйна, Китай и т.н. Китай например от вносител днес е един от най-големите износители, но на готови храни с висока добавена стойност. Подобно на страни като Холандия, Германия и Швейцария там се залага не само на износ на суровини, а на готови продукти с много по-висока добавена стойност. От една страна в преработвателните компании се ангажират много хора, а както цитирах колегата си с 1000 комбайна и с 1000 човека човек може да прибере и продаде цялата реколта от зърно в България, от друга, изработването на полуготови или готови храни покачва и печалбите от декар. Ние изнасяме жито вместо спагети, брашно и т.н. Изнасяме слънчоглед вместо олио и царевица, вместо готови фуражни смески или готови храни. От всичко това и пазарът на земя не може да получи една по-висока оценка. 

Макар, че не е ясно дали днес, високи стойности в земеделските земи представляват първият акт на един цикъл на бум и крах, или нова ера в селското стопанство, банкерите трябва непрекъснато да оценяват риска във връзка с икономически събития. И докато за банкерите тъй като рискуват предимно чужди пари грижата не е толкова голяма, то за спекулантите за които изкарването на пари е професия и залагат собствените си капитали, а не на вложители следва да са още по предпазливи. 

Историята показва не веднъж, че бързите шипове в доходите на ферми и в цените на земеделските земи са последвани често и от значителните спадове.

image 

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ



Гласувай:
8



1. planbg - Евреи купуват българската земя
10.10.2011 15:33
http://planbg.blog.bg/politika/2011/10/06/izraelskata-isteriia-za-bylgarska-zemia-eskalira-statistika.830776
цитирай
2. анонимен - ЗЕМЯТА НЕ БИ СЛЕДВАЛО ДА Е СТОКА. ЗЕМЯТА Е НА ПРИРОДАТА
10.10.2011 19:18
В модерния свят едвам от2,5% до 4% от работоспособното население работи в селскосто стопанство. Кой идиот реши в българия, че като върне средно по 40 декара на наследниците от един двор ще въздаде справидливост . Сега в България се обработват под 40% от земята. Другата статистика е измама за собсидии. За какъв пазар говорим, като средно един наследник може да получи за тези години след разтурване на ТКЗС. За това ли беше зора на Жельо Желев да върне земята в реални граници та новите собственници / по пправилно е да се каже стопани/ ще получат оот 1600 до 8000 лева. Това е по евтино от нов автомобил. Българина не взе земята да я работи а да я продава. Както някои казват Тъп народ със сбъркан чип.
цитирай
3. liliyanaandreeva - Турци са купили 30 % от България,
10.10.2011 21:20
а гърци - 30 % от банките ни, но затова пък 30 % от българите вече ги няма!
цитирай
4. liliyanaandreeva - Публикувайте моя проект...
10.10.2011 21:22
за реформа в България. Вие имате влияние и Ви четат.

БЪЛГАРИЯ ХХІ ВЕК

1 – ХХІ век = 21 календарни града – виж чертежа.
2 – Площ на държавата: 112 812 кв.км
3 – Брой на населението :
Максимален брой: 4 868 640 души
Среден брой : 4 327 680 души
Минимален брой : 3 786 720 души
4 – Видове градове: общ брой на градовете : 35 града
7 града . 213 840 жители
14 града . 142 560 жители
14 града . 71 280 жители
5 – Пречиствателни станции:98 преч.ст. за71 280 души
6 – Брой академии: 63 академии
7 – Брой университети:504 университета от 10 до 15 кл.
8 – Брой училища:1008 училища от 1 до 9 клас
9 – Брой жилищни квартали: 6048 ж.к.
10 – Брой фабрики: 8820 фабрики с по 160 работника
11 – Брой работници: 31 % от населението или
1 403 325 работника в производството
12 – Брой на учащите се: 21% от населението или
935 550 учащи се
13 – Брой на зоните за общинска администрация с: община, поща, печатница, поликлиника, пожарна, полиция, хипермаркет:
4032 броя
14 – Брой на централните паркове с площ 43 кв.км с:градски съвет, академия, хотел, църква, стадион, басейн, градска болница и санаториум, луна парк, МОЛ, банка, музей, театър, галерия и пр. :
63 централни парка
15 – Брой пенсионери след 50 години:
31 % или 1 372 190 души
16 – Брой деца:
11% или 436 590 деца
17 - Площ на орната земеделска земя:
25 284 кв.км
18 – Площ на жилищната зона:
2 709 кв.км
19 – Водопотребление за всички граждани за всички нужди:
3,63 куб.км годишно
20 – Питейна вода за всички граждани:
0,5 куб.км годишно
21 – Брой поликлиники – болници:
2016 поликлиники - болници
22 – Брой градски болници:
63 градски болници
23 – Брой къщи с по 6 души и площ 258 кв.м РЗП:
748 440 къщи с по 6 души ( 43 кв.м/човек)


инж. Лиляна Благоева Андреева





БЮДЖЕТ НА БЪЛГАРИЯ ХХІ ВЕК

БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ


Брой на населението : 21 век – 21 града

21 града . 213 840 души = 4 490 640 души – жители

Площ на държавата :

21 градя . 5 372 кв.км = 112 812 кв.км

Рента на глава от населението:

Средната продължителност на живота е :
77 години – за жените
70 години – за мъжете

Годишен доход пожизнено от рождението до смъртта:

13 месеца . 777 евро = 10 101 евро / годишно

Годишен брутен вътрешен национален продукт:

4 490 640 души . 10 101 евро = 45 353 490 000 евро / годишно ( четиридесет и пет милиарда евро годишно при цени на стоките и услугите от 2 000-та година).

Годишен БВП : 45 353 490 000 евро / годишно

Ако произвеждаме повече – унищожаваме природата, а ако произвеждаме по-малко – живеем оскъдно и нездравословно!!!...

Инж. Лиляна Благоева Андреева
цитирай
5. meto76 - Според мен грешиш! Земеделската ...
10.10.2011 23:43
Според мен грешиш! Земеделската земя е единствения сектор на недвижимите имоти в България, който е подценен в момента и ще расте и то с бързи темпове.Причините са поне три.Селскостопански субсидии от Европа.Второ-окрупняването на земеделските земи, което правят фондовете ще доведе до привличане на повече инвеститори, включително чуждустранни и трето тенденциите на нарастване на цените на храните, поради увеличаващото се население в света и повечето площи засети с технически култури, предимно за биогорива. Рентата, която получават собствениците на земи се увеличава, поради по-високите субсидии от Европа и поради по-високите добиви в следствие на по-модерното земеделие.Допускането на ГМО-култури ще доведе и до още по-високи добиви и още по-високи цени на земята.Така, че не продавайте земи или ако имате пари купувайте земя.
цитирай
6. wonder - Крайно време е!
10.10.2011 23:51
Крайно време е!
цитирай
7. borsi - Земеделската земя - магнит за свободните капитали www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1071687
11.10.2011 12:31
В земеделието навлизат свежи пари от други сектори на икономиката. Явлението придобива мащабни размери, съобщават кореспондентите на “Труд”.

Адвокати, нотариуси и банкери в Търговищко масово насочват свободните си средства в земеделска земя. Сладоледен бос в Търновско отглежда пшеница и слънчоглед. А шуменски бизнесмени продадоха кланицата си и сега се сочат за едни от най-големите собственици на земя в страната.

Павел Петров е управител на “Мениджмънт бизнес машин” - доставчик на копирни машини и консумативи. В технологичния бизнес е от 1991 г. и почти няма човек от бранша, който да не го познава.

През 2007 г. Петров се впуска в ново начинание - създава модерна кравеферма в село Камен до Стражица. А сега е един от най-големите изкупвачи на земеделска земя в района.

“Искам да купя 7000-8000 дка. На тях ще бъдат засети култури, с които ще се изхранват кравите от моята ферма. Цената на земята в района на село Камен е 400-450 лв. на декар”, поясни пред “Труд” Павел Петров.

Безпрецедентният наплив от външни пари логично води и до незапомнен скок в цените на земята. За деветте месеца на 2011 г. нивите поскъпват с двуцифрени числа, като в някои области ръстът е над 30% (виж по-долу).В последните пет години основни купувачи на земя бяха фондовете за имоти и арендаторите. Те обикновено изкупуваха земя с малка разлика в офертите си - около 5-10 лв. на декар. Но сега, като се появи третата група купувачи на земя, цените започнаха да скачат по-бързо.

Едрият бизнес в страната също привидя в земеделската земя сигурна инвестиция. Най-впечатлавяща е експанзията на банкерите. Бившите съдружници в СИБанк Цветелина Бориславова и Светослав Божилов продадоха дяловете си и натрупаха солидно портфолио от земеделски земи.

Фондът “Сиесайеф” на Бориславова вече притежава над 20 000 дка обработваема земя, като приоритет е отглеждането на овощни градини и новата култура - гигантската трева мискантус. Наричат я още слонска трева или царска тръстика, от нея се произвеждат биогорива. Дружеството изкупува активно земя в Северозападна България.

Към 30 юни Светослав Божилов притежава 52 786 дка земя чрез “Агроенерджи” АДСИЦ. С най-голям дял са нивите в Хасковско, Враца и Ловеч. Освен това чрез компанията си “Вентчър екуити България” Божилов държи близо 50% от акциите на “ФЗЗ Мел инвест”, в чиито активи са 54 994 дка ниви.

Контролираната от Цветан Василев Корпоративна търговска банка държи 7,8% от публичния фонд “Агро финанс” АДСИЦ. До началото на т. г. трезорът притежаваше още по-голяма част от фонда, натрупал 130 000 дка земя, но продаде част от акциите си.

“Индустриален холдинг България” също се впусна в земеделска авантюра. Дружеството, собственик на варненска корабостроителница, държи 1/3 от акциите на “Агроменидж”. Фирмата има близо 50% дял в “Еларг фонд за земеделска земя”.

По-рано през годината официалният вносител на “Пежо” - София франс ауто”, придоби 31 500 дка земя от “Енемона” в пакет с 49,9% от “Ломско пиво”.

Примерите станаха безброй, но по-важни са причините, които правят земеделската земя толкова атрактивна. Първата е нарастващите субсидии от Европейския съюз и националните доплащания. Втората е поредицата от добри реколти и стабилните печаби в земеделието. И не на последно място - нивите у нас са сред най-евтините в Европейския съюз.

Цв. Цветанов прави сладолед + слънчоглед

Собственик на сладоледена фабрика във Велико Търново върти и успешен земеделски бизнес. Преди 4 години Цветан Цветанов се пробва да пробие в политиката. След като не успя да се пребори за кметския стол в старата столица като кандидат от ГЕРБ, предприемачът влезе в партията на Яне Янев и се озова в парламента като депутат от РЗС. Там обаче изкара едва година и разочарован напусна пленарната зала. Бившият морски офицер се завърна в болярския град и се отдаде на бизнеса си.

Освен че произвежда сладолед, от три години Цветанов изкупува ниви. “Усетих, че има хляб в тази дейност. Земеделската земя е подценен актив. Обработваемите терени у нас все още са много по-евтини в сравнение със земите в останалите страни от Европейския съюз”, обясни бизнесменът.

“Владея около 1000 дка в Добруджа и още около 600 дка във Великотърновска област. Добруджанските ниви ги обработвам и отглеждам предимно пшеница, царевица и слънчоглед. Земите в Търновския регион отдавам под аренда. Има печалба заради добрата реколта тази година, а и евросубсидиите подпомагат бранша”, каза Цветанов.

Допълва, че най-ниските категории земя (8-а и 9-а) струват около стотина лева за декар. Площите от по-високите категории в Северна България се търгуват по 300-400 лв. за декар. А нивите в Добруджанския край стигат 1000 лв./дка.

Но не липсват и проблеми, споделя търновецът. Крупните арендатори получават субсидии от милиони левове, купуват мощни трактори, комбайни и друга техника и наемат все по-малко работна ръка. “Така на практика големите земеделски производители поглъщат малките”, разкрива Цветанов.

Големите ниви в Добрич стигнаха 1200 лв./дка

Земеделските масиви с площ над 150 декара в Добричко държат най-високи цени в страната. Топимотите се търгуват по 1000-1200 лв. на декар според актуалните данни на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

За по-малките масиви купувачите в житницата на България са склонни да плащат по 600-700 лв. на декар. И това е рекорд в графата “терени под 150 дка”.

Цените на окрупнените парцели в Добричко прехвърлиха границата от 1000 лв./дка, защото търсенето е силно, а предлагането - ограничено. Освен това земята в района не е толкова разпокъсана, както в другите части на страната. Средната площ на възстановените парцели е 35 декара спрямо 6-10 дка в останалата част на страната. Местни фермери взеха милиони за селскостопанска техника от предприсъединителната програма САПАРД. Наблизо е и пристанище Варна - основен пункт за износ на зърно, което намалява транспортните разходи.

Стигна се до лудостта собственици на малки ниви (15 дка) в момента да искат по 1600 лв./дка.

Земята в Силистра също подгони висини, достигайки 400-450 лв./дка. Увеличението е с 33% спрямо края на 2010 г. В Бургаска област допреди година можеше да се купи земя от по-ниска категория за 150 лв. дка, но това вече е мисия невъзможна. Минимумът край морето сега е 280 лв./дка.

Нивите в Русе също поскъпват с по-бърз темп от средния за пазара. Причината отново е близостта до морска гара.

Цената на земеделската земя зависи основно от рентите, казват експертите. А при положение че арендните договори нарастват ударно, става ясно защо земята лудо поскъпва. Средно за страната рентите за новата стопанска година се сключват на 20-30% по-високи нива от миналогодишните. Ползвателите на земята плащат между 25 и 35 лв. на декар. Най-високи нива се постигат в Добричко - между 50 и 80 лв./дка. Над средните ренти за страната се постигат и в другите области от Североизточна България, както и в Плевенско.

Братя от Шумен били в топ 10 на собствениците

Братята Ванко и Петър Петрови, които продадоха фирмата си за месопреработка в Шумен на казахстанци, вече действат успешно в бизнеса със земя. Ние сме в топ 10 на най-големите собственици на земя в страната, похвали се Петър Петров, но не уточни притежаваните декари. Само поясни, че са много над 40 000 дка, за които се говори.

Братята винаги са имали афинитет към земята, но изкупуват усилено от 2008 г. Инвестиционната им политика е да придобиват парцели в плодородни райони. Земите им са най-вече в Добруджа и Лудогорието.

“Гарантирам, че няма фонд с толкова качествена земя. Не бих продал в момента декар и за 2000 евро”, казва Петър Петров. Сега печелят добре от рента - получават между 50 и 80 лв. на декар.

И други бизнесмени със свободни капитали влагат в земя, разказват брокери от Шуменско. В момента това е най-изгодната инвестиция. Някои влагат стотици хиляди левове, други - милиони.

Шуменец купил 4700 дка земя, като платил 2,6 млн. лв. Или по 553 лв. на декар. Тази година получил 34 лв./дка рента за земята си, или общо 160 000 лв.

Бизнесмени от различни браншове масово изкупуват земеделска земя и в Русенско, съобщиха посредници. Собственици на шивашки, строителни и транспортни фирми инвестират в ниви, като предлагат на собственици средно по 400 лв./дка. Пазаруват на едро с цел препродажба до 5 г. на по-висока цена. Дотогава смятат да дават декарите под аренда.

След като преди години купи на търг бившето селскостопанско летище край с. Бъзън, собственикът на шивашката фирма “Карина” в Русе Делян Диков прибави наскоро още 2000-3000 дка земя, обясниха от кметството. Дребни собственици му предлагали за изкупуване наследствени парцели,които не можели да обработват. Цената на някои терени стига до 650-700 лв./дка.

В русенското село Тетово тутраканската транспортна фирма “Зов-92 комерс” е купила 1000 дка земя. Собственикът вече имал други 20 000 дка в района, казват земеделски производители.
цитирай
8. анонимен - Купуваите крадци ние през това в...
13.09.2012 11:49
Купуваите крадци ние през това време подготвяме новия 9 -ти септември
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5984347
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031