Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2012 14:18 - От Титаник до Коста Конкордия
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 3463 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 02.04.2012 15:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
От Титаник до Коста Конкордия

След броени дни ще се навършат 100 г. от потъването на Титаник,  притежание на White Star Line. Разрових се из историята на компанията и накратко ще я нахвърлям. 

image

Първата компания, носеща името White Star Line е основана в Ливърпул, Англия от Джон Пилкингтън и Хенри Уилсън и се фокусира върху превоза на хора и товари от Великобритания за Австралия по повод златната треска обхванала този континент от 50-те до 60-те год. на 19 век. Тогава, само за 10 години населението на континента се удвоява, а компанията успява с четирите си кораба да яхне гребена на вълната. В 1863 г. компанията придобива и първия си параход. След разгара на златната треска компанията се слива с още две по-малки компании за да формира конгломерат и опит да установи монопол между Ливърпул и Мелбърн, поема и услуги към Ню Йорк това обаче е голяма хапка и компанията е принудена да вземе сериозни заеми. Гражданската война в САЩ и кризата свързани с нея са вероятно основния удар и октомври 1867 г., White Star Line остана с неизплатен дълг в размер на Ј 527,000 което е равно на Ј 34,029,969 от 2012 г. Компанията е обявена в несъстоятелност, а заедно с нея и банката която и е отпуснала основните заеми Royal Bank of Liverpool. На 18 януари 1868 г. Томас Исмей, директор на друга компания закупил фалирала White Star Line (флагът и името) за Ј 1000 (Ј 66 565 от 2012 г.) с намерение да разработи корабни услуги в Северния Атлантик.

image

Яхтата на Морган - Corsair

В началото на 20 век Джон Пирпонт Морган, финансистът притежаващ яхтата със звучното име Corsair, формира International Mercantile Marine с капитал от $ 120 милиона. В 1902 г. забелязвайки слабостта на White Star Line започва да я атакувa на борсите в Лондон и Ню Йорк и за да се предпази от враждебно поглъщане, Брус Исмей отстъпва контрол на компанията на IMM зад който конгломерат стои JP Morgan, който го заплашва със война.  Купувайки цялата компания White Star Line и още няколко по-малки компании Морган става притежател на половината от общия британски тонаж по него време в опит да монополизира пазара.

image

Въпреки това, White Star Line остава под британска регистриралия, с британски екипажи. От 1902 до 1927 г., White Star Line е изцяло притежавано дъщерно дружество на IMMC. Въпреки потъването на "Титаник" за период от почти 30 г. това е вероятно е най-успешният от британските превозвачи.

image

Не такова обаче е състоянието на концерна на Морган - International Mercantile Marine. Той има трудности, така и не излиза на печалба, а през 1914 г. спира плащане по облигациите си, като от тоталния банкрут го спасява Първата световна война, която обаче така и не го прави в печеливша компания. Самият финансист умира още на 31 март, 1913 г. по-малко от година след потъването на Титаник, което е сериозен удар по репутацията на компанията му.  

image

Морган гони досадни репортери с бастуна си 

В 1927 г. RMSPC купува White Star Line с което става на свой ред най-голямата компания в бранша. Фирмата обаче си има проблеми и британското правителство започва разследване за измама през 1930 г., в резултат на което президентът на компанията в 1931 г. е тикнат в затвора за невярно в отчетите състояние на дружеството и измама на акционерите. Финансовото положение на White Star Line пак не е розово и заради Голямата депресия налазила целия тогавашен свят. Британското правителство се чуди как да спаси не само White Star Line, а и основния и конкурент Cunard Line. 

image

И преди да продължим, няколко думи и за тази компания. Не по-малко стара от White Star Line двете са в жестока конкуренция почти през цялото време, като към началото на 20 век, от Cunard Line започват да залагат на скоростта на своите кораби, а от White Star Line на лукса за пасажерите. Въпреки това обаче и двете са се хванали за гушите като битката се води както на вода, така и на борсите в Лондон и Ню Йорк. “Синята летна”, наградата за най-бързо преминаване на Атлантика преминава от едни в други ръце, но Cunard Line е основния печеливш. Въпреки това, точно защото “Титаник” на White Star Line се опитва да се бори с малко по бързи кораби като “Лузитания”, “Мавритания” и “Аквитания” (последния пък е опит да се достигне лукса на конкурентите White Star Line) той и връхлита върху айсберга.

През 1933 г. White Star и Cunard са в сериозни финансови затруднения заради Голямата депресия, намаляващия брой пътници и напредналата възраст на техните флоти. Cunard са спрели работата и финансирането на на “Хъл 534” – това е бъдещия "Куин Мери", през 1931 г., за да спестят пари. През 1933 г. британското правителство се съгласи да осигури помощ на двамата състезатели при условие, че те се слеят. Всъщност, докато през депресията Cunard Line не са в чак такова плачевно състояние, то малко по-луксозните White Star берат душа и сделката на правителството е следната. Държавата дава пари на Cunard Line да завърши "Куин Мери" и да изгради втори кораб, бъдещата “Куин Елизабет”, но ..... при условие, че Cunard се слее с тогава болната White Star Line и формират Cunard White Star Ltd.

image

"Куин Мери"

А защо Cunard Line били зле, но не чак толкова зле като своя конкурент? Защото им идва на ум една нова идея, широко използвана и днес. Презокеанските пътувания не са вече така рентабилни и те започват с “Аквитания”, най-луксозния си кораб да осъществяват круизи за американци из Средиземноморието. Идеята не е чак толкова луда, дори в кризата пасажери има и за разлика от конкурента си се задържат над повърхността. Да се върнем обаче на темата.

image

Споразумението е завършено на 30 декември 1933 г. и така на 10 май 1934 г. се създава новата “Cunard White Star Limited” с гръм и трясък. Няма вече война и удари под пояса, няма неприятелски поглъщания и продажби на акции, а братско сътрудничество под крилото на държавата.

В брака White Star носят 10 кораби зестра на новото дружество, а Cunard 15 кораба. Поради това и тъй като “Хъл 534” е кораб на Cunard, 62% от компанията е собственост на акционерите на Cunard, а 38% от компанията е собственост в полза на кредиторите на White Star Line. White Star - Австралия и Нова Зеландия не участват в сливането, но са глътнати до 1937 г. И така в 1934 г. под натиска на кризата и на британското правителство двете компании, до тогава смъртни врагове са слети. Сделката може би не е толкова лоша за държавата, защото когато избухва Втората световна война, двата гиганта "Куин Мери" и “Куин Елизабет” се превръщат в транспортни кораби, превозващи всичко, от храни, до оръжия, болни и ранени до войници при десанта в Нормандия. По думите на Уинстън Чърчил двете кралици са помогнали да се съкрати Втората световна война с най-малко една година. Дори думите му да се леко изхвърляне и резултат от някоя и друга чашка повече с грузински коняк (Сталин цялата война му е пращал всяка седмица по една каса), ролята на лайнерите е неоценима. А освен тях във войната участва и цялата флота на компанията, начело със старата вече “Аквитания”. Лайнерът “Аквитания” участвал и в Първата и Втората световна война, спасявал Cunard по време на голямата депресия, извършил 450 рейса и в мир и в бой, бил бракуван в 1950 г.

image

Разрез на "Аквитания" 

Войната с патрони и бомби свършва, но не и другата – финансовата. Не си мислете, че когато се създава Cunard White Star Ltd, Cunard вече я няма. Не Cunard White Star Ltd е новата компания. През 1947 старата Cunard придобива 38% от Cunard White Star Ltd , а на 31 декември 1949 г. тя придобива и останалата част от Cunard White Star Ltd. От новата стара компания Cunard се отказват от името White Star, макар някой кораби до 1968 г. да плават последно под флага на Cunard White Star.  

image

Името White Star Line изчезва като корабна компания, но символа White Star остава и до днес като термин за да се опише безупречното ниво на грижите за клиента в новата компания. 

Времето обаче не цъфтящо за бизнеса. 70 те години са период на кризи и възходи подобни на сегашното десетилетие и Cunard е закупена от Trafalgar House Public Limited Company конгломерат занимаващ се с всичко до което алчните му директори успеят да се докопат. Компанията е начело с флагмана си “Куин Елизабет 2”, но има още 42 кораба, 20 от които нови и строени по поръчка. По време на Фолклендската война, лайнерите отново застъпват на служба. “Куин Елизабет 2” и “Графинята на океана” са наети като военни транспортни кораби и отново по палубите вместо дамски токчета кънтят подметките на пехотинци, дрънчат каски, а по диваните се търкалят лъскащи оръжието си униформени индивиди. 

image

"Куин Елизабет 2" 

След войната се разгаря една тиха нова битка между Den Norske Amerikalinje, Trafalgar House Public Limited Company и P & O за плячката – тоест Cunard Line. Trafalgar House се опитва да глътне с враждебно изкупуване и P & O (компания не по-малко стара от Cunard Line, но последната се оплаква на анти-монополната комисия, вдига се скандал, накрая комисията се произнася в полза на сделката, но пък вече Trafalgar House Public Limited Company не я иска. Следващите няколко годни Cunard Line участва в още няколко боричкания, като успява да погълне няколко по-малки компании. В средата на 90 те обаче, компанията е така преяла и натоварена с проблеми, че Trafalgar House – също закъсала, вече се чуди на кого да я хариже. За добра цена разбира се. Преди обаче да успеят да продадат Cunard Line, Trafalgar House са глътнати в 1996 г. от норвежкия конгломерат Kvaerner. Една от първите работи на новите собственици е да намерят купувач за Cunard Line. 

image

През 1998 г. по-голямата част от акциите на Cunard са продадени на Carnival Corporation за $ 500 милиона. В 1999 г. Carnival Corporation, придобива останалите акции за $ 205 милиона. А кой са Carnival Corporation & PLC? Това са собствениците и на Costa Cruises, чиито кораб “Коста конкордия” се гътна край бреговете на Италия скоро, превръщайки € 500 милиона, в старо желязо. 

Costa Concordia – Половин милиард Евро за скрап

image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ 




Тагове:   Forex,   Форекс,   акции,   фючърси,   Титаник,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5985301
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031