Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2012 01:26 - Любопитни факти за пушенето и кампаниите против
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 26244 Коментари: 38 Гласове:
12

Последна промяна: 02.06.2012 16:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Любопитни факти за пушенето и кампаниите против

"Топинспекторът Дянков следи за фасове извън закона по морето. Министърът лично ще спира пушачите и ще им прави забележки"

От снощи ударни бригади са превземали заведенията след 12 часа, а там където не са персонал и клиенти тръпнат в ужас кога ще нахлуят инспектори и спец-части с противогази (работят в задимена среда) отклонени от преследването на Братя Галеви към нарушилите забраната за пушене. Чакам с нетърпение и хайките за пушачи в Максуда, Столипиново, Филиповци, Аджисан махала и т.н.

image

Холандия 1932 година

Най-известните пушачи за които се сещам са - Уинстън Чърчил, Алберт Айнщайн, Франклин Рузвелт, Алфред Хичкок и Ърнест Хемингуей, Жан-Пол Сартр, Годфри Харолд Харди, Винсент Ван Гог, Марк Твен, Сталин, Бил Клинтън, Ал Капоне, Арнолд Шварценегер, Екатерина II, Зигмунд Фройд, Мадона, Фидел Кастро, Деми Мур, Ума Търман, Жорж Санд, Марлене Дитрих, Петър I, Сър Франсис Дрейк, Катерина Медичи, Луи XIII, Лорд Байрон, Пабло Пикасо, Бисмарк, Георги Димитров и т.н.

image

Красивата Марлене Дитрих обичала да пафка  

Най-известни не-пушачии за които се сещам са - Цар Алексей Михайлович, Крал Джеймс I, Адолф Хитлер, Роналд Рейгън, Султан Мурад IV, Бенито Мусолини, Андрей Чикатило, Жан Виденов, Иван Костов, Дянков, Мирослав Найденов, Тодор Живков ако се не лъжа и т.н.

image

Рейгън не пушил. Починал на 93 г. като последните си 10 години страдал от болестта на Алцхаймер

Литературни герои известни пушачи са - Шерлок Холмс с неговата вечна лула, Капитан Немо със своите никотинови пури от водорасли и граф Монтре Кристо с наргиле.

image

Таткото на психологията Зигмунд Фройд умрял от рак на 83 г., заради страстта си към тютюна

Сегашното настъпление против тютюна не е първото историята и вероятно няма да е и последното, но като забелязвам то е циклично:

На пушачите са рязано носовете, бити са с пръчки, рязани са им главите, заточвани в Сибир, глобявани, бесени (Мурад бесил средно по 18 пушача на ден), отлъчвани от църквата (зависи дали папата пуши или не) и т.н. циклично. В 1612 императорски указ забранява използването и отглеждането на тютюн в Китай – Нарушителите били обезглавявани. Това продължило до 1638 година когато в Китай може пак да се пуши. През 1617 и в Монголия се забранява употребата на тютюн. Хората, които нарушават закона са заплашени със смъртно наказание. През 1620 година и японското правителство забранява употребата на тютюн. В 1632 година в колонията Масачузетс е въведена забрана за пушенето на обществени места. През 1639 година и губернаторът на Ню Амстердам (сегашен Ню Йорк) забранява пушенето. В Кънектикът пък, през 1647 година, на хората е позволено да пушат само веднъж на ден. В 1719 година във Франция е забранено пушенето, с изключение на няколко провинции. Крахът на Джон Лоу и неговата финансова система в 1720 година и икономическия колапс обаче, пращат забраната в небитието. В 40 те години на 19 век се появяват също не малко забрани в САЩ и Европа, но те отиват на кино след революциите от 1948 година и войните на САЩ – Мексиканската и особено след Гражданската война. Политиките за борба с тютюневи изделия са съживени в Съединените щати в края на 19 и началото на 20 век в едно движение, което паралелно иска и за забрана за алкохола. Анти-цигарената лига на САЩ подема кампания срещу продажбата на цигари. Между 1890 и 1930 г. в 15 щати влезли в сила закони, забраняващи продажба, производство, притежание и употребата на цигари и тютюневи изделия. В още 22 други държави има подобно законодателство, или такова ограничаващо пушенето. По време на финансовата криза обаче, повечето забрани са отменени, тъй като забраните за пушене и продажби катастрофално удрят още много видове бизнес и националните бюджети, включително и тези за здравеопазването.

image

Андрей Романович Чикатило не си падал по цигарите

Разгарът на забраните са 20 те години – когато, в редица страни се въвеждат ограничения, като най-големи в Европа са с идването на Хитлер (мразил освен евреите и цигарите) на власт в Германия. По времето на Хитлер, пушенето е забранено в много работни места, правителствени офиси, болници и почивни станции, а малко по-късно дни преди Втората Световна Война забрани са въведени в много кафенета, барове и ресторанти, като рестрикциите се усилват в 1941 г. В началото на 30 те години в повечето места по света забраните са отменени, но както споменах, те се засилват в Германия и донякъде в Италия, точно по него време. Хайнрих Химлер забранява на есесовците да пушат напълно. Фразата "пасивно пушене" например не идва от Западна Европа или САЩ, както мнозина си мислят, а точно от Нацистка Германия на 30 те години.

image

Сър Уинстън Чърчил  и Алберт Айнщайн - И двамата днес ще ги изхвърлят като мръсни котета. Единия от парламента, а втория от университета 

Въпреки това, употребата на тютюневи изделия на глава от населението в Германия между 1932 и 1939 г. е нараснала от 570 до 900 цигари годишно, нещо което наблюдаваме и в момента в някои от страните от Западна Европа след забраната. В Норвегия например, младежите които посягат към цигарите са се увеличили, в сравнение с преди забраните за пушене там.

image

Ерих Мария Ремарк и Марлене Дитрих - Писателят обичал да пуши и избягал от Германия, като дошли непушачите на власт

Да се върнем обаче към Германия. Луфтвафе забранява тютюнопушенето през 1938 г. а Гьоринг забранява на войници и офицери да пушат на обществени места. В 1941 г. е забранено и пушенето в автомобили по улиците. Пушенето е забранено напълно във всички германски влакове и автобуси през 1944 г. Във влаковете вече няма купета за пушачи – никъде не се пуши. По време на цялата Втора Световна Война забраната за пушене е била почти пълна в ресторантите и кафенетата в Берлин, докато накрая английски и американски самолети и руски оръдия не пращат в небитието и последните останки от заведенията. В края или малко след войната, повечето анти-тютюневи активисти в Райха са мъртви – едни се самоубиват, други са убити и избесени от съюзниците. Ръководителите на няколко научни институти заети с тютюна се самоубиват преди съдебните процеси срещу тях, съдебни процеси не за тютюна, а за това, че тези радетели за общественото здраве имали и други интереси като, насилствена евтаназия например, геноцид и т.н.  

image

Към края на войната на водачите на Райха не им било лесно. Освен с цигарите се боли и с гнилия англосаксонски капитализъм, световния еврейски заговор и с комунизма 

Непосредствено след войната на никой не му е било до забрани и в Европа се пуши навсякъде.  Икономиката на окупирана Германия е бартерна. Основна “парична” единица е пакет цигари. Цените, продажбите и пазарлъците се правят на базата на стекове и пакети цигари.  Един Фолксваген Костенурка в 1947  година струва 60 000 цигари.  

image

Ваза и цената и в цигари 

В края на 70 те г. идва ново настъпление, което след 90 те се засилва, но по мое мнение ще свърши като предните. Общо взето, борбата с пороците е като ислямския джихад. Много пара и гръм, фанатици, но е обречена. Пороците винаги побеждават (мафията е за това – да удовлетвори всяка нелегална потребност), а ангели има само в рая. Кръстоносния поход против тютюнопушенето днес е заимствана от нацистите – като повтаря без изключение и методите за пропаганда и налагането им.

Дали пушенето е по-здравословен от нацизма? Не ме интересува да ви кажа, пък и не ми пука

image

Купонджийки - Важното е, че не пушат пък и са облечени къде по прилично от някой такива забавление през 40 те години

Още нещо, останало ни от нацистите е думата “купон” – Това не е свързано толкова с пушенето, но вероятно ще е интересно за някой да го научат. Към средата и края на войната в Германия и някой нейни съюзни страни дефицитът на стоки бил вече толкова голям, че висшето общество (но не партийното) – останките от старата аристокрация в Германия и някой разложени морално буржоазни кръгове (буржоата винаги се разлагат) си правили нещо като пир по време на чума, един вид и като удоволствие и като подигравка с малоумниците във властта. По тъмна доба, тайно се сбирали в нечий частен дом, облечени само с това което им се полага според държавните купони. Примерно, с купоните за дрехи давани от държавата е можело да се купят само ръкавели за риза или евтина вратовръзка и мъжете се явявали само с това облекло, а дамите се обличали пак според държавните наредби, примерно с кърпа на главата, но надолу гола, всеки според купоните си. Там се отдавали на пиене, пушене и разврат показвайки морално разложение на фона на безпримерния патриотизъм отразяван от властта. Така думата “купон” оцеляла от войната и до днес и ако дъщеря ви каже “Мамо, тате – отивам на купон!” - радвайте се, че няма купонна система и поне е облечена що-годе прилично, дори да запали тайно от вас някоя цигара.

Можем ли да пушим ако искаме и сега?  

Мен лично не ме притеснява забраната. Находил съм се и по заведения и по дискотеки, просто от есента ще спра да влизам в кафенета или да сядам някъде за нещо по-бързо от едното хапване на крак. Ако например открият нелегални заведения, подобни на едно от 90 те години, по-вероятно е да ходя там, отколкото другаде. Вероятно ще се открият и частни клубове само за пушачи с ограничен достъп. Колкото и да се пенят някой, няма как да се забрани пушене на място само с избрани членове и без външни досадници.

image

Електронни цигари - никотин, аромат и т. н. по вкус. Може да я пушите дори в самолет

Друг вариант са електронните цигари. Мой приятел си пафка една такава, доста е доволен, а пуши с нея навсякъде из супермаркети, летища и т.н. За разлика от други не така качествени, неговата е някакъв удачен модел. С подобна цигара може да ходите навсякъде. Вероятно някой злобари ще искат да забранят и тях (винаги има хора които се вбесяват когато някой изпитва удоволствие от нещо), но за мен е по-вероятно докато се вкара и тяхната забрана, светът отново да се либерализира, тъй като хората обичат да се люшкат от една крайност към друга. Със забраната пушенето ще стане както винаги е било в историята така сладко, че дори смъртното наказание няма да спира желаещите да нарушат закона.

image

Стоковата борса в Москва по времето на НЕП -а (Новая экономическая политика, НЭП) в 20 те години. В гладните по него време  СССР  не им е било много до забрани за пушене. Както се вижда един от спекулантите непмани е запалил цигара

Както писах предния път в Пушенето е вредно за вашето здраве -  на места вече има обратната тенденция - След Холандия и други страни в Европа и в Хърватия смятат да либерализира закона за тютюнопушене. В Хърватия има пълна забрана за тютюнопушене в заведения. Правителството е съобщило, че за скоро време отново ще може да се пуши в някои заведения, а министърът на здравеопазването подкрепял въвеждането на австрийския модел – собствениците на заведения сами да решат дали да се пуши или не.

image

След като, се пребори с болните от шап овце и крави  и въпреки намесата на МВР,  спецчасти и хеликоптери не успя да ликвидира дивите крави в Странджа,  министър Найденов се насочи  към кокошките и яйцата, видя им сметката, а сега и на пушачите.  "Аз съм непушач и ги преследвам като империалисти!", обясни той. "Забранихме пушенето, ред е на семките!" - допълни днес отново

image

Уилям Коуди -  Бъфало Бил щеше да реши проблема на министър Найденов с дивите крави в Странджа, но за съжаление е починал в 1917 година, пък и е бил пушач като, приятеля си Татанка Йотаке - Седящия бик

Катастрофа ли ще е това за заведенията – О, да! Както писахме България няма да направи изключение от общите правила. Това определено ще размести пластовете в хотелиерския и ресторантския бизнес. Още в последните часове забраната има ефект. С малко съкращения, изповедта на едно симпатично момиче от моя град, публикувана от нея:

“Здравейте работя в нощно заведение и целият персонал са страстни пушачи. Снощи, преди 12 часа всички пушихме по масите - като за последно, след това излизахме навън. Идват клиенти, ние им казваме, че не могат да пушат, някои наистина остават, но най добрите ни клиенти - 1 група от 10 човека, чужденци, като научиха, че не се пуши и си тръгнаха, а само 3-ма от тях искаха са пушачи, но си заминаха всички. Останаха някакви идиоти, които ни вдигат нервите. Целият персонал бе изнервен. В БГ всяко чудо за 3 дни, но сега искат да ни вземат малко парички, да се нагрухат, после ще го отменят.”

Права е и аз също смятам, че е така, а и историята го е доказала. Всяко чудо до време.  Още нещо за тютюна. Ако пушите има по-висока вероятност да се разболеете от рак в сравнение с не-пушачите, както и да ви пипнат някой сърдечно съдови заболявания.  Болестта на Алцхаймер  обаче няма да ви пипне, защото пушачите не се разболяват от тази болест и още не е ясно защо.  Така, ако пушите може да умрете от рак, но няма да питате като оная баба внучка си “Мила, кой беше оня немец дето ме тормози? – Алцхаймер, бабо!  Алцхаймер!”

Още по темата:  Пушенето е вредно за вашето здраве

image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ

 



Гласувай:
13



1. анонимен - Чекатило е точно на място. Първо...
02.06.2012 02:29
Чекатило е точно на място. Първоначално е бил пушач и всичко окей. После спрял фасовете и нали помните какви ги е натворил. Извод: пушете за да не обикаляте в тъмна доба с кървав топор или трион.
цитирай
2. borsi - . . . Разкаял се грешник е той. Влязъл ...
02.06.2012 02:53
анонимен написа:
...
Разкаял се грешник е той. Влязъл е правия път, но ... то все на някъде избива!
цитирай
3. анонимен - След секс също вече няма да може да се ...
02.06.2012 14:27
След секс също вече няма да може да се пуши… Ако е групов. Води се обществено място!
цитирай
4. анонимен - Бунтът против цигареното вето е ...
02.06.2012 16:23
Бунтът против цигареното вето е насрочен за 10 юни от 18 ч пред Националния дворец на културата.
цитирай
5. borsi - Благодаря за една изключително ...
02.06.2012 16:24
Благодаря за една изключително ползотворна забележка, малка, но важна, написана ми от неизвестен автор. Прави сте.
цитирай
6. hronology - ;)
02.06.2012 16:59
Поздрави за поста!
цитирай
7. borsi - От едни прости цифри които видях под ...
02.06.2012 17:06
От едни прости цифри които видях под думата "социопат" излиза, че за 60 % от населението в страната съм такъв, понеже пуша... Благодаря на 60 % българския народ, че ме оценява като такъв и с интерес ще наблюдавам увеличаването на акцизите върху алкохола, включително и бирата и въвеждането на такива върху някой вредни храни от есента... :))
цитирай
8. анонимен - Бунтът против цигареното вето е ...
02.06.2012 18:47
antaress написа:
Бунтът против цигареното вето е насрочен за 10 юни от 18 ч пред Националния дворец на културата.


Бунтът на мракобесието и простотията! Ще станем за смях на целия Европейски съюз! Обаче на кого му пука у нас? На кой българин? И защо да му пука? Пачавра леке хваща ли?
Че и на бай Ганьо да му пука за репутацията му пред европейците?
цитирай
9. todornenov - Партия на пушачите
02.06.2012 19:17
Виж сега Роди, избори идват ... ако спретнем една партия на пушачите, това са над 1 млн българи /в същност доста повече, защото и всичкото братя ром е пушач/+недоволните собственици на заведения и хотели и техния персонал + търговците на цигари, заради малоумния акциз, от който на далавера са само контрабандистите + непушачите с развито чувство за справедливост, които считат, че това си е дискриминация+да не продължавам, че ще вземем направо да спечелим изборите. Аз не ща да съм председател на партията, че мястото е много проветливо, но като инициатор - поне едно депутатско място, ако може. Майтапа настрана, но Бойко си вкара голям автогол с тази забрана. Тоя за сухия режим в Щатите не е ли чел ? Много насериозно се взе нещо, прекрачи границата, бърка се в личния ми живот и то нагло. Не мога да пуша в собствения си офис ! Тоя нормален ли е ? Айде да видим как ще влязат здравни инспектори да ми направят акт. Само затова аз няма да гласувам за него, ей така, на инат. Къв си ти бе ?
цитирай
10. balgarski7vinarki - Ami za reklamite po zentqra,a?
02.06.2012 19:24
Vampirja4kite ot ogromnite pana napr. po Slivniza, Hr.Botev- ?i po koli.
Ta kak za reklamite, kqdeto sigurno ima kod-programa/podsaznanie...
I nomera s prqskanite zigari - za vkus, vkUS.
цитирай
11. borsi - Според мен тези протести са безс...
02.06.2012 19:36
Според мен тези протести са безсмислени. Те за цените на тока не излизат, че за цигари ли? А и като потребител просто ще спра да посещавам легални заведения в които не се пуши и ще влизам предимно в такива които нарушават законите или ги заобикалят, както е в Германия и Испания (частни клубове със силно ограничен достъп, членски внос и само за пушачи). Така, че забраната не засяга чак толкова много пушачите. Смятам също, че най-ощетени са не хора които пушат, а собствениците на заведения, хотели и персонала им. А тъй като, те не протестират, ни най-малко не смятам да се занимавам с това да спасявам някой от тях от фалит. Ако те не искат сами да се спасяват, не е ли по-добре да ги оставим? Това не ни касае момчета и момичета и не си струва да се занимаваме с проблемите на пилешките глави. Самите непушачи също, ще го отнесат много сериозно, максимум до 1 година, така, че е най-добре да се стои, да се чака и да се гледа сеир, ако може да употребим на място един удачен в случая турцизъм. Някой истини е добре да се изстрадат, да има пот, сълзи и сополи, за да се ценят. Хората в болшинството си не ценят това което имат, а това което губят. Нека губят тогава. Човешката памет е къса, за това нека ги оставим, да вземем пуканки и да седнем на първия ред в очакване на представлението :)
цитирай
12. анонимен - Бай Ганьо отдавна е доказал на св...
02.06.2012 19:40
Бай Ганьо отдавна е доказал на света,че е много примитивен,първосигнален и изостанал. Наши "сънародници"тук ни правят за смях пред Европа и целият цивилизован свят. Всичко най-гнусно,мръсно,ретроградно е на голяма почит при бай Ганьо.
цитирай
13. анонимен - Без коментар
02.06.2012 19:43
borsi написа:
и ще влизам предимно в такива които нарушават законите.


Значи ти искаш да се нарушават законите в тая страна? Коментарът е излишен.
цитирай
14. borsi - . . Напълно си прав приятелю :) Преди ...
02.06.2012 19:46
todornenov написа:
..


Напълно си прав приятелю :) Преди съм казвал, че само мазохисти гласуват за тези които им качват цените и режат от правата, за това бих гласувал за някоя партия на пушачите, пиратството и всичко друго, но не и за някой който ми е качил цената на тока и ме изкарва по-голям престъпник от братя Галеви, за това, че съм запалил цигара :)
цитирай
15. borsi - Някой глоби за убийство, налагани в ...
02.06.2012 19:47
Някой глоби за убийство, налагани в България са по-малки отколкото глоба за пушене ;)
цитирай
16. анонимен - Пушенето е също вид убийство, но ...
02.06.2012 19:57
Пушенето е също вид убийство,но по-бавно и постепенно. Убийство на порции. Убийство на другите по рафиниран,ненаказуем (докога?) начин.
цитирай
17. borsi - ... Сухия режим в Щатите ...
02.06.2012 20:04
todornenov написа:
...Тоя за сухия режим в Щатите не е ли чел...
:)

Точно по тази тема се замислих вчера. Нищо чудно в България мерките против пушене да са много по-жестоки от тези в Люксембург - там има заведения за пушачи и за непушачи, не случайно!

Тъй като, нищо в тази страна не се е правило ей така и в интерес на населението - иначе щяхме да сме цъфнали като арабско емирство за тия 23 г., не бих се учудил, дори дълбоко подозирам, че тази забрана е с цел, да се осигури за мафията създаване на нелегални заведения, защото много от другия бизнес на ъндърграунда, дори и този с наркотиците западна, а от това страдат и джобовете на много политици. Зная ли?! Едва ли някой горе и във властта чак толкова е замислил доброто на българина (виц) - след като от 23 години само го е шамаросвал и преджобвал, че за това да приема цял закон заради "умната" и търпелива като скот рая. Появата на нелегални заведения от есента би било само доказателство, че съм прав и че властта не случайно е въвела забраната, за да може да се отичат и част от нелегалните печалби към джобовете и както е с контрабандата на цигари.

Ако помниш, качиха цените на цигарите за да отпушат замрялата контрабанда - така и стана. Тя тръгна и сега доста хора на власт си пълнят джобовете. От забрани се печели не зле, а властта най-добре знае как!
цитирай
18. zafirov - ХА, забавн, но не вярно.
02.06.2012 20:20
На пръв поглед ОК. Но например Зигмунд Фройд не е умрял от рак, а от сифилис. За другите не ми се рови да пиша. А забраната ще повлияе развитието на пазара, защото ще роди определен тип заведения - клубове за пушачи. Така всички ще са доволни. И не е отнемане на права, колкото и да ревете за това... но кой се замисля без предразсъдъци и преценя ситуацията коректно е съвсем друга тема.
Поздрави.
цитирай
19. borsi - Нещо си в грешка за Фройд ...
02.06.2012 20:31
zafirov написа:
...
Нещо сте в грешка за Фройд. Сифилисът може и да е обвит с романтика, но фактите са други. Фройд умира от рак на устната лигавица през 1939 г., на 83 год.
цитирай
20. koshmar - Абсолютно вярно.
02.06.2012 22:27
анонимен написа:
Пушенето е също вид убийство,но по-бавно и постепенно. Убийство на порции. Убийство на другите по рафиниран,ненаказуем (докога?) начин.



Пушачите са не просто социопати, а престъпници по смисъла на НК - причиняват телесна повреда на тия около тях.
Не само глоби, присъди трябва да получават.
цитирай
21. dimenzed - Националсоциалистическа Герм...
03.06.2012 01:35
Националсоциалистическа Германия прокарва и първите закони за забрана на вивисекцията - експерименти с лабораторни животни, лично Гьоринг предлага закона в Райхстага!
цитирай
22. анонимен - zafirov,
03.06.2012 01:49
научи се да спориш. Къде видя коректност в твоите изказвания? Гледаш пристрастно от личната си гледна точка. Факт. Hе бъркай твоите предпочитания и удобства с обективността.
цитирай
23. анонимен - Пушенето е също вид убийство, но ...
03.06.2012 02:00
koshmar написа:
анонимен написа:
Пушенето е също вид убийство,но по-бавно и постепенно. Убийство на порции. Убийство на другите по рафиниран,ненаказуем (докога?) начин.

Пушачите са не просто социопати, а престъпници по смисъла на НК - причиняват телесна повреда на тия около тях.
Не само глоби, присъди трябва да получават.

Известно ли ти е, че някои хора твърдят абсолютно същото за рок музиката? Нарушавала работата на нервната система, което само по себе си вече е проблем за целия организъм. Cпоред някои изследвания растения, около които редовно звучи рок, увяхват в пъти по-бързо от нормалното за съответния вид.
По твоята логика всеки рокаджия е социопат, престъпник по смисъла на НК. Ако си чалгаджия, може да се съгласиш. Но ако си фен на рока, със сигурност ще определиш тези изследвания като шарлатанщина, въпреки че едва ли имаш необходимите знания за подобни твърдения Пpoблемът е съвсем прост: не си ти онзи, който определя правила и тълкуването им. И определено не зависи от теб кое е вярно. Ако ме разбираш.
цитирай
24. анонимен - Известно ли ти е, че някои хора ...
03.06.2012 08:51
анонимен написа:

Известно ли ти е, че някои хора твърдят абсолютно същото за рок музиката? Нарушавала работата на нервната система, което само по себе си вече е проблем за целия организъм. Cпоред някои изследвания растения, около които редовно звучи рок, увяхват в пъти по-бързо от нормалното за съответния вид.
По твоята логика всеки рокаджия е социопат, престъпник по смисъла на НК. Ако си чалгаджия, може да се съгласиш. Но ако си фен на рока, със сигурност ще определиш тези изследвания като шарлатанщина, въпреки че едва ли имаш необходимите знания за подобни твърдения Пpoблемът е съвсем прост: не си ти онзи, който определя правила и тълкуването им. И определено не зависи от теб кое е вярно. Ако ме разбираш.


Много го задълба и освен това бягаш от темата. Дали рокът е опасен,дали порнофилмите са опасни,дали студът и жегата са опасни? И какво още? Тук не говорим за нашите рецептори и влиянието върху тях. А за пряко въздействие на токсични вещества,несвойствени за човешкия организъм. За тяхното поглъщане (против волята на непушача,което е насилие спрямо него) и тяхното пряко въздействие върху организма. Говорим за химически вещества,а не за акустични и други физични вълни. Става въпрос за въздействие на канцерогенни и мутагенни вещества върху човешката ДНК,за децата с уродства и малформации, които се раждат след това. А сетне тяхното скъпоструващо лечение пада върху цялото общество. И ние непушачите плащаме заради вашето удоволствие и вашия келешлък. Пушачите много често страдат и от други неонкологични белодробни заболявания. Изискващи скъпоструващо лечение понякога до живот. С какво право ни бъркате в джоба и източвате здравната каса?

А кое е вярно,медицината много отдавна се е произнесла по този въпрос. В Америка още преди 10-20 години имаше осъдени тютюневи компании с милиардни глоби. Това,че ти ми носиш от 100 кладенеца вода за да оправдаеш порока си,не прави верни твърденията ти. Това,че на теб така ти изнася не значи че сме длъжни да ви търпим още.
цитирай
25. bgman13 - Логиката ти е перфектна: Кой не пуши е или нацист или комунист или ужбиец.
03.06.2012 11:02
Логиката ти е перфектна: Кой не пуши е или нацист или комунист или ужбиец. И задължително е педерас. Вкл. Лев Толстой, ако не се лъжа, който ти си пропуснал. Но ти си го пропуснал не само него. Напълно непростимо е че си изпуснал факта, че сегашният министър председател е пушач. А като се има предвид, че на днешната демагогия, на която ти очевидно си виден представител, редовно изтъква, когато й изнася, че в България правителството било с по-голяма тежест от параламента си е сериозен пропуск.
Между другото, изпуснал си да споменеш и Джек Лондон, което е в минус за оценката ти по демагогия. Той е казал " Да ме пази бог от тези обикновени хора, които могат да бъдат наречени добри, защото от тях вее хлад, от тези, които не пушат, не пият, не ругаят, но затова пък нищо не ще осъдят, никога няма да извършат смела постъпка. Това са все малодушни хорица, които заглушават в себе си зова на живота и не се осмеляват да скъсат с паяжината на бита. Вие няма да ги видите в кръчмата, но не ще ги срещнете и на барикадите. Тях не ги привличат необозримите далечини, те не са способни да заобичат до забрава. Те си имат свои грижи: да не си измокрят краката, да не преуморят сърцето си, да не пропуснат възможността за своя малък еснафски успех, да осъществят своите незначителни таланти..."
Според тая логика, който пие и пуши има найсилни крака и сърце. Т.е. може да тича най-много. Е да, ама това не е така. Факт! Джек Лондон явно се е объркал. Ама тогава са били други времена - тогава само мъжете са пушили - жените още не са били еманципирани. Нали знаеш, че Джек Лондоно е бил социалист? Което показва, че не само добрите антикомунисти са пияници и пушачи. А иначе Джек Лондон когато е бил на 16 години е пиел по дава литра уиски на веднъж. Истински мъж. И освен това ми е от любимите писатели.
цитирай
26. bgman13 - Знаеш ли кое ми прави впечатление?
03.06.2012 11:17
Знаеш ли кое ми прави впечатление? Че някак си много бързо се заформи идеята, че кой не пуши е педерас и пр. Явно целта е да бъде утрепано всичко читаво. Това че цигарите ги забраняват изобщо не значи, че властта води истинска война с тях. Да ти обяснявам ли, че с наркотиците води същата война? Антонио Кръстев в една статия беше рекъл, че допингкомисиите в спорта, нямат за цел да премахнат допинга, защото така ще изчезне и властта им.
Какво стана, като обложиха цигарите с големи данъци? Вкараха цигарената търговия в сивия сектор. Което означава, че точно това е била целта. Няма защо да ги критикуваш, че са глупави и не са знаели, че така ще стане - те нарочно търсят точно тоя ефект. А сега, виждам, целта е да бъдат противопоставени и пушачи срещу непушачи. Разделяй и владей! И в тая логика, можеш ли да ми обясниш, защо си мисля, че си в един отбор с тия, които уж критикуваш?
цитирай
27. bgman13 - Ето го вредното управление породено от болните глави на пушачите, което не ти се ще да го видиш
03.06.2012 11:30
"По отношение на забраната за пушене на спортни мероприятия не е ясно как проверяващите ще контролират стадионите. Там първоначално не се предвиждаше забрана, но депутатите я приеха по настояване на премиера Борисов."
http://www.segabg.com/article.php?sid=2012060100040000101
цитирай
28. анонимен - АЗ
03.06.2012 11:42
Много слабо,пич!Малък Макаренко си ти.Еврейски стил.
цитирай
29. tit - Животът обичал непушачите!!!:)))
03.06.2012 17:39
Пушачите обичат лайфа!:):):))
цитирай
30. анонимен - и ще влизам предимно в такива които ...
03.06.2012 20:18
анонимен написа:
borsi написа:
и ще влизам предимно в такива които нарушават законите.


Значи ти искаш да се нарушават законите в тая страна? Коментарът е излишен.

Ами като въвеждат недоносени закони не ни остава друго освен да ги нарушаваме.
цитирай
31. анонимен - Значи ти искаш да се нарушават ...
03.06.2012 22:48
анонимен написа:

Значи ти искаш да се нарушават законите в тая страна? Коментарът е излишен.

Ами като въвеждат недоносени закони не ни остава друго освен да ги нарушаваме.[/quote]

Те законите не са недоносени,а умът ти е недоносен! Как далеч по-строги закони и ограничения се спазват в една Германия,една Англия или Америка? Просто хората нямат такова разгащено,разпасано и криминално проявено население. Законите там се спазват. Нарушенията се наказват. И в резултат на това имат едни процъфтяващи държави с висок жизнен стандарт на населението.
Съвсем пряка е връзката между спазването на закона там и високия стандарт на живота. И съвсем пряка е връзката между неспазването на закона/законите тук и африканския жизнен стандарт на населението.
цитирай
32. анонимен - съвсем пряка е връзката между не...
04.06.2012 01:41
анонимен написа:
съвсем пряка е връзката между неспазването на закона/законите тук и африканския жизнен стандарт на населението.


Вярно е! На запад политиците ни щяха да са в пандиза, а в Китай с куршум в тила, гнидите, както им се и полага!
цитирай
33. borsi - Проверките срещу цигарения дим се ...
05.06.2012 14:17
Проверките срещу цигарения дим се увенчали с фалстарт... Имам усещане, че и държавата и непушачите са потресени, че вече няма от кого да се оплакват и са оставени сами на себе си. Оплаквания като горното, в което личи мъка от това, че не са изловени достатъчен брой нарушители е доказателство за тезата. :)))
цитирай
34. borsi - От 1юни 50 те най-големи заведения в София отчитат 30-40 % спад.
08.06.2012 19:42
От 1юни 50 те най-големи заведения в София отчитат 30-40 % спад.
цитирай
35. miuenski - като сме почнали - искам забрана ...
13.06.2012 11:58
като сме почнали - искам забрана за:

чалгата
тъпите реклами
българското футболно първенство
английските футболни съдии
турските сериали
шоуто на слави
Пещерска - всякаква
трапезно вино 2л за 2лв
колите - остават само електромобилите
не, електромобилите също газят - и тях
Евровизия
любовните романи
Достоевски - харесвам го, но е опасно/вредно депресиращ
конкурсите мис/мистър
"лекарствата"
болниците
баловете
...
и не на последно място - ПОЛИТИЦИТЕ!
цитирай
36. анонимен - Разклатените нерви са най-разп...
07.09.2012 04:53
Разклатените нерви са най-разпространената болест на съвремието. Фармацевтите и лекарите нямат интерес човек да се успокои с цигара. Непушачът е наркоман, пие успокоителни, които водят до зависимост. Да купи пак. Всичко е пари.
цитирай
37. анонимен - За отпадане на забраната!!!
12.09.2012 13:52
https://www.facebook.com/groups/szavbg/
цитирай
38. borsi - В ресторант Хепи на Раковска в София ...
12.09.2012 17:50
В ресторант Хепи на Раковска в София клиентите си пушат най-спокойно, нищо че заведението е само за хранене. Журналисти попитали пиарката на веригата, а тя ги препратила към управителите, които пък се направили, че нито са чули, нито са видели.
Всъщност в столицата в доста заведения се пуши, но инспекторите се правят, че не виждат. Особено вечер и особено в луксозните ресторанти такава забрана просто не съществува. Същото е и в елитните нощни клубове. Собствениците са намерили на кого да плащат и са се разбрали по колко да пращат и никой не безпокои златната клиентела.
Забраната хвана тези заведения, които са квартални, които не са елитни и в които ходи простосмъртният народ. Те започнаха да опустяват, а някои даже и да фалират. Още по-големи фалити се очакват през зимата, когато пушачите няма как да излязат да мръзнат по тротоарите и ще се откажат да ходят по кръчми. Масова е и забраната в провинцията, където ако бъде спипан клиент с цигара, собственикът отнася яка глоба. Както винаги българите бяха разделни на бедни и богати. Богатите могат да си позволят всичко, за тях забрани не съществуват, а бедните ще бъдат гонени, ругани и унижавани.
Говори се, че един голям ресторант плаща на проверяващите по около 5000 лева на месец. След това гарантирано проверки няма да има. Нощните клубове пък броели по 10 бона. В по-големите градове започнаха да се обособяват частни бизнес-клубове, където инспекторите пък нямат достъп. Всъщност това са заведения, където вечер се събира местният елит и където поглед на простосмъртен не може да надникне. Апропо днес се навършват 100 дни от забраната за тютюнопушене на обществени места, а в страната печалбите от продажба на тютюневи изделия са се увеличили.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5984215
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031