Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2012 09:19 - Валутен пазар след Първата световна война 1
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 1880 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 23.08.2012 09:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Валутен пазар след Първата световна война 1 

На валутните пазари опциите  са били активни по време и след Първата световна война. Високата нестабилност на цените в самите САЩ привличат от опитни до неопитни и дребни инвеститори, а спекулациите са били насърчени от общата несигурност.

Опциите са измислени от бедните и за бедните?

Кол опциите  върху германски марки са били доминиращият инструмент, но френски франк, италианска лира, както и други валути също се търгуват. Най-голямата клиентела за опциите обаче се състои от оптимистичните инвеститори с вяра в германското наследство. Крайната акцент обаче пада върху по-малко опитните инвеститори. Пазарът в началото на 20 век еволюира от крупни и големи инвеститори до малките такива, а пазарът на опции  много бързо се насочва от големите спекуланти, към такива с малко опит и още по-малко пари.  

Рубла - американски долар 1913 - 1918 г.

image

Статусните групи * играят основна роля във функционирането на
финансовите пазари, както ниския статус на валутните пазари ги свежда до пазара познат ни в продължение на векове, извършван често под тезгяха от сравнително бедни финансови субекти. Дори обмяната на злато, претопяването му от монети в кюлчета и неговата нова продажба в средата и края на 19 век се смята за занимание достойно да се извършва в подземието на една банка, но не и да се дава гласност на този източник на пари (Валутни съюзи).

Немците са патриоти, марката не

Търговията с кол опции върху германски марки от 1920 те години разчита на патриотизъм и национална гордост у инвеститорите с германското наследство. Кол опцията върху марката е изключително надценена – След войната има не малка група инвеститори, особено от немски произход, които са изключително оптимистични за възстановяването на германската марка след Първата световна война. Уважаваните брокери обаче се притесняват от загуба на престиж и не се занимават с такива опции, оставяйки отворен областта за тия с не много добра репутация (и често измамни) местни и чуждестранни валутни дилъри. Опции  са предлагани предимно от участници, които са най-ниско в йерархията на финансовите институции. Всъщност, продавачите на кол опции  в марки са проявили завиден усет какво предстои тъй като, както е известно, марката се срутва. Големите играчи от финансовата сфера не успяват да видят перспективите за печалби пред този пазар, точно защото в него има малки и не-реномирани такива. Някой банки в Ню Йорк през войната (първата световна) се опитват да експериментират с пут и кол опции, но бързо се отказват когато на пазара навлизат малките търговци.

Опциите върху валути имат история

Опции върху валути  са били предлагани на борсата в Антверпен още в 16 век. На борсовия пазар в Берлин през 19 век, такива със сигурност има върху нестабилната руска рубла. Германските предприятия изправени пред валутен риск, често са хеджирали по този начин търговските си операции. Опция  в рубли има и след Февруарската революция от 1917 г., когато цар Николай II абдикира. Тя се възражда и след 1919 г. Когато, обменните курсове между съюзническите сили са били освободени от правителствена намеса. Да се върнем обаче пак към западните валути. С разпада на златния стандарт през лятото на 1914 г. се създават и предпоставки за активен пазар на валути, а от там и на опции.


* Индивидуалните, а и големите инвеститори в голямата част, поради липсата на време и опит в какъв да е инвестиционен анализ, често разчитат на етнически, религиозни или професионални връзки, за да се намерят надеждни схеми с които да правят бизнес. Днес това са професионалните връзки или мисленето, че притежаваме такива, различните форуми за споделяне, семинари на които се събират хора със сходни идеи, както и убеждението, че един работещ модел, щом работи при определение хора, ще работи и при нас. Понякога тези идеи се избистрят и на маса с приятели и познати. Измамни инвестиционни схеми, като например схеми на Понци, използват тези социални връзки да открадне пари от инвеститорите. Понци се позовава на тясно преплетената италианската общност, но това могат да бъдат хора от една социална група и познати привлечени от дадена идея. Бърнард Мадоф, например който успя да изгори огромно количество банкери, президенти на инвестиционни фондове и милиардери, генерира основно из еврейските социални мрежи за събиране на активи, както и на близките контакти, между особено богати хора. Много от клиентите му изгорели в пирамидата, са влезли вътре само защото хора от техните среди са вложили пари там. Затова и затварянето в определена общност, носи често по-малко дивиденти от един по-широк кръг от познанства, дори понякога те на пръв поглед да не са полезни или да са под социалния ни статус, каквото и да значи това.  


image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6023566
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930