Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2012 16:07 - Руанда – бъдеща перла на Африка?
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 6814 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 19.04.2016 04:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Руанда – бъдеща перла на Африка?

“Когато хората спрат да умират, те искат да създават богатство" – министър от днешна Руанда

Ако мислите само за геноцид, когато чуете името "Руанда", време отново да помислите. Днес, Руанда се движи напред, превръщайки се в едно от най-благоприятните за инвестиции убежище в Африка. Възможно е да започнат бизнес в Руанда, само 3 дни след подаване на заявление за лиценз. В сравнение със 129 дни за съседната Уганда и 18 дни за България, това си е направо рекорд. Самата регистрация е евтина, а правата на собственост се спазват от месец на месец все по-добре. Можете да регистрирате ЕТ, ООД (минимум 2 съдружници) – капитал Rwf 500 000 (нямате право да се занимавате с финанси или банково дело, АД (минимум 7 акционери) - Rwf 100000 хиляди (може да се занимавате с всичко), КД и други.

Можете да се регистрирате бизнеса си онлайн тук: http://org.rdb.rw

image

Запазени марки и патенти също се регистрират бързо срещу почти символични такси, а процедурите по строителство са силно облекчени, като с един единствен формуляр подавате заявление и получавате разрешение, като с един документ и искате присъединяване към ВИК, електрическа мрежа и т.н. Страната изгражда и свободни икономически зони. Предприятия, разположени в такава свободна зона са освободени от плащане на корпоративен данък и всички други данъци. Руанда  улеснява търговията  чрез удължаване на работното време на граничните митнически учреждения и чрез въвеждане на електронна система за обмен на данни. Страната се премести от 70-та позиция на 45 ма позиция по икономически свободи (индекс на Световната банка) и лекота за правене на бизнес до голяма степен на гърба на подобрената си съдебна система. Руанда има едно огромно предимство: върховенството на закона. Изправена пред рекорден брой дела след геноцида Руанда променя законите си, което позволява да наема и чужди съдии стига да са достатъчно компетентни. В 2008 г. например Раунда си внесе 2 ма съдии от Мавриций, за да съдействат за обучението на местните съдии в продължение на най-малко 3 години. Съдиите от Мавриций още са там. Какъв е резултатът? Като цяло случаите които се трупат в рамките на съдебната система за година са не повече от 10%. Търговски съдилища открити в Кигали през пролетта на 2008 г. са завършили повече от 81,5% от случаите си. Да! Руанда  има и търговски съдилища. И най-важното те работят.

Африканската държава не е направила кой знае колко за ограничаване на корупцията от, арестуване на министри и вкарването им в затвора.
Според Transparency International Руанда е по-малко корумпирана в момента от Гърция или Италия, не дай си боже България, макар и дружества, притежавани от управляващата партия да играят голяма роля в икономиката. "Никога не съм платил подкуп и аз не познавам някой, който е трябвало да плати подкуп", казва собственик на Джош Ruxin, един от собствениците на Небето, ресторант в Кигали, столицата. Подкупи обаче има, макар и на по-ниско ниво, но в сравнение с други държави от континента Руанда е цвете. Страната е благословена от липса на голяма на бюрокрацията, а правителството издава на селяни и фермери официално документи за земята им. Както навсякъде почти из Африка и тук китайците установяват отношения, непознати от години в континента, като отварят компании строят пътища, при това достатъчно качествено.

image

Промените в
Руанда едва ли щяха да са възможни без президента Кагаме, доста противоречива фигура, туси по произход, известен в Африка  главорез всяващ ужас във враговете си и отявлен капиталист, като се съди по идеите и досегашната му икономическа политика. Според него страната може отново да се срути ако не се повишат доходите и руандийците не забогатеят затова и той е решен да улесни фирмите да работят - “Страната ни е бедна – не можем да поемем с държавни средства безработните, затова искаме да направим всичко възможно частният сектор да им осигури работни места”. "В бъдеще, двигателят трябва да бъде на частния сектор", казва и министър на търговията, който отбелязва, че тъй като повече от половината от населението е под 18 години, "ние трябва да създадем работни места, да се поемат всички тези млади хора." Инвеститорите са впечатлени. Visa, например, е заета със свързването в Руанда на магазини и банкомати към глобалната мрежа. Нещо за което в Луанда – столицата на Ангола само могат да мечтаят. В страната има и работеща фондова борса Rwanda Stock Exchange (RSE)  нещо което няма в доста от страните в Африка. Местната валута е Руандийския франк (RWF). Половината от членовете на парламента са жени.

image

Кигали, столицата на Руанда, е един от най-бързо развиващите се градове в Африка
Проблем в
Руанда  са ниско квалифицираните местни, както и това, че дори по-високо квалифицираните от тях нямат навика да проявяват инициатива и ако не им дадете точни и преки нареждания, просто няма да свършат това за което сте ги наели. Този проблем обаче се тушира донякъде от усилията на кабинета, който е осигурил достъп от околни африкански страни за специалисти, както и поощрява заселването в страната на такива от всички краища на света. Друг проблем е електрическата енергия, която е недостатъчна и сравнително скъпа. През последните няколко години, правителството на Руанда  с финансиране от Световната банка е направило много за да се разреши сериозния недостиг на енергия в страната. Според президентът този проблем ще се реши напълно до 2017 г. Друг проблем са все още сравнително високите данъци в страната, но идеята на кабинета е те да се свалят и заменят с плосък данък. Преди да отидете там е нужна ваксина за жълта треска, както и да вземете мерки против малария. Средната надморска височина е 1550 м. Климатът е сравнително умерен с 2 дъждовни сезона, а в планините е възможно и скреж и сняг. Основните религии са християнство и местни вярвания.  

image

Чужденците се чувстват сигурни в голямата част от времето в Кигали. Има слухове за все още разчистване на сметки между тутси и хуту в някой отдалечение села, но дори да попаднете на подобен конфликт, това като чужденец няма да ви засегне. Впрочем, доказателства за такива действия в рамките на страната за момента няма и за мен по-скоро слуховете за това са плод на туристическата фантазия искаща да украси малко приключението при посещение в страната. В страната има автобуси, но по думите на един бизнесмен “бих казал, че те са повече за много приключенски душата”, по думите на друг с тях се пътува удобно и лесно, тъй като и разстоянията в страната са малки. Такситата от единия до другия край на Кигали вероятно ще струва $ 5. Има и таксита мотоциклети които са по-евтини. Обяд или вечеря ще ви струват $ 3 - $ 18 в зависимост от мястото, където отивате. Хранителните магазини са само малко по-умерено евтини от тези в САЩ, Канада и Западна Европа , като в някой стоки се приближават до нашите цени в България. Дузина яйца са около € 1.25, местното сирене е около € 4 и т.н. Наем на апартамент с 1 спалня, в центъра на Кигали е около € 240, 3 спални е около 490 -500. Езиците на които може да се работи в страната са английски, френски и суахили. Месечните разходи за жилище ако е ваше са за апартамент от 85 m2 около € 79,44 – газ, ток, вода и такса за боклука. 1 минута предплатена мобилна услуга е € 0.13. Интернетът е все още скъп - (6 Mbps, неограничен пренос на данни, Кабел / ADSL), средно около € 106. Средната заплата след данъците в Кигали е около € 794.40.  

image

За разлика от много други държави на континента Руанда няма ресурси. Но има претенции за не-корумпирано и ефективно управление. За финал ще добавя думите на един българин

 “Туристическата индустрия е възкръснала няколко години след геноцидския хаос и се е развила до добре смазана машина. С високи цени и строги правила, така че и горилите да оцелеят без нито да се опитомят, нито да се отчуждят от хората, а чужденците да си нащракат снимките. В наши дни всички горили в парка са познати на рейнджърите поименно (президентът на страната именува бебетата на кръщелна церемония веднъж годишно) и понякога в крайни случаи им се предоставят безплатни медицински услуги. Шашнат съм от Кигали – все едно град от Първия свят. При това изблизано чист. Всичко около тебе сякаш се оглежда в недоумение – как точно на нас можа да ни се случи тоя геноцид. Тия нормални добре облечени хора, работещи в чисти светли офиси, пазаруващи по молове, хапващи дизайнерски сандвичи и посръбващи капучино в еспресо барове, възможно ли е преди по-малко от едно поколение да са се избивали един друг с мачетета край импровизирани улични барикади?”

image

Още по темата - Руанда - страната, където командват жените

image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ  



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Руанда е по-малко корумпирана от ...
02.09.2012 16:31
Руанда е по-малко корумпирана от България, а образователната ѝ система използва компютри (и то модерни, а не щайги като в нашите училища), а освен това са и номер 1 потребител на възобновяема енергия на континента. Страна с бъдеще.
цитирай
2. cicero7 - Все съм чел глупости, но това над...
04.09.2012 12:06
Все съм чел глупости, но това надмина очакванията ми! При БВП по номинал от 605$ на Уганда да пишеш, че средната заплата в столицата Кигали е € 794.40 е просто смехотворно. Интересно от къде имаш тези данни, защото никой никъде не води подобна статистика в Африка? И още нещо Руанда е страна чието население все още живее в родово-обществен строй - само по-малко от 20% от населението живее в градовете, а 90% от заетите в страната са в селстопанския сектор и тук някъде идва логичния въпрос за какво правосъдие, здравеопазване, инфраструктура и комуникации, образование, корупция, икономика и т.н. въобще говорим, след като всички тези неща се решеват на племенния съвет край лагерния огън!? Икономиката на тази страна е пълна разруха и ще минат дълги години преди инвеститорите да повярват, че в този регион може да се прави бизнес, че въобще има някаква сигурност гарантираща техните инвестиции. България и Руанда просто не подлежат на сравнение - това са два отделни свята с тотално различни перспективи, проблеми, стандарт и т.н.
цитирай
3. borsi - И в България средната заплата е над ...
04.09.2012 13:49
И в България средната заплата е над 750 лв. но освен в София никъде другаде не се дават такива и нагоре. На повечето места в страната хората не вземат и 300.
Така, че населението може да е предимно селско, но и точно затова идва разликата между доходите в селото и тези в града. Само, някой трябва да помисли, нещо очевидно трудно за доста индивиди.. Данните за средната заплата в столицата Кигали ги има в Интернет, за тези които умеят да го ползват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6016457
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930