Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2012 12:43 - “Смахнатия професор” и печалбите на банките
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 3831 Коментари: 0 Гласове:
13

Последна промяна: 04.10.2012 13:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
“Смахнатия професор” и печалбите на банките

За лихви по кредитните си карти американците наливат в банките по $ 49 млрд. на година. Таксите за банкомати пращат още $ 7 млрд. в джобовете на банките... Още около $ 50 млрд. на година се събират от таксите в магазините за ползване на карти, като търговците приемащи плащания с кредитни и дебитни карти плащат такси за обмен и такси за отстъпка, пари които отиват в банките. 

Всички ограничения за плащане в брой въведени последните години в държавите по света целят всъщност не спиране на прането на пари, както обичат да казват политиците - а насочване парите на баламите в касичките на банките. А иначе, "със" или "без" кеш, изпирането на пари си е все така лесно както и преди появата на картите.  Иронията на всички това е, че в началото си най-големите противници на появата на картите са точно самите банки, които в продължение на години саботират Ролан Морено - изобретателят на информационна карта с електронен чип. В началото Морено (син на испанец и французойка, роден в Кайро) дори няма представа какво точно иска, освен смътни идеи в главата си на изобретател и ексцентрик. Споделя ги на 28 януари 1974 г. на една среща по съвсем друг повод, с френски банкер и смаян вижда как онзи тръгнал си “поради заетост”, отново се връща на масата. Разпитва Морено, който говори за създаден прототип (такъв няма). След 15 дни двамата имат среща за изпробване на прототипа. Морено няма много време за губене, затова купува масивен пластмасов пръстен на който с лепенка прикрепя магнитна лента, а отстрани има отвор в който са прикрепени електроните елементи. Този първообраз работи с код от 2 цифри. По него време вече има магнитни карти, но те не са достатъчно защитени докато идеята на Морено е много по-сигурна. По идея на един шефовете на банкерската асоциация във Франция – Жан-Клод Рьопол, пръстенът се сменя с карта. 

С това обаче еуфорията приключва. Банкерите се дръпват

image

Морено в лабораторията си в INNOVATRON

Защо, бихме се запитали ние? Защото, дотогава чековете са основния аргумент на защита на големите банки. Обработката им на ръка наистина гълта огромни средства, но пък това е защита от навлизане на конкуренция в банковия сектор, тъй като, само големите банки са можели да си позволят тези разходи. С кредитните и дебитни карти на Морено коя да е малка банка, може да се превърне в депозитна банка. Морено и компанията му за иновации и творчески услуги INNOVATRON ще са пред фалит десетки пъти. Спасен от чичо си с помощ от $ 2000 Морено се блъска в стени, години наред. Банките ще саботират Морено чак до 1982 г. когато е проведен първия практически експеримент. 125 000 жители на Каен, Лион и Блоа са поканени да си пазаруват и да плащат покупките си като пъхат катрите си в процеп. Дотогава обаче банкерите са осъзнали възможностите които им предлага картата, а днес.... Днес тя вече е почти задължителна. За да продължи да носи милиарди. Само във Франция има над вече над 90 000 000 банкови карти, а в Европа приходите от картата на Морено носят годишно  € 150 млрд. като голяма част от тези пари потъват в банковите трезори. В 2009 г. Морено е обявен за офицер на Почетния легион, но смята за най-голяма чест восъчния си манекен в музея на Мадам Тюсо.

image

Роланд Морено през 1984 г.

На 29 април 2012 самоукият изобретател, любител на Бах почина само на 66 години.
Днес картата с чип има многобройни приложения, като най-разпространените са кредитна банкова карта и SIM-картата, използвана в мобилните телефони. Печалбите за банките най-вече са главоломни, а всички приказки за спиране на укриването на доходи и прането на пари, са само новите приказки от 1001 нощ. Въпросът опира до контрол над пилешките глави населяващи държавите и до приходи, още и още по-големи приходи за банките и стоящите зад тях политици.  Плащане в кеш? О, забравете! Че кой ще ви позволи да разполагате със собствените си пари, без да сте платили на банките дължимото – дори да нямате кредит? Новият данък върху така наречените “финансовите транзакции”, с който се “наказват” банките, пък значи само едно – всеки глупак от тия които си мислят, че с него ще накривят на банкерите  шапките, ще си плаща данък освен към банката и такса към правителството. Нали банковите преводи от и към терминалите в магазини, учреждения банки дори да са само за € 1 са точно това - финансови транзакции.  

А иначе, както казах горе - укриването на доходи и прането на пари, стига човек да знае как, е точно толкова лесно както и в годините на моето детство, времето на късите поли, рок музиката и младостта на Морено. 


image
FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ





Гласувай:
13



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6015825
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930