Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2012 18:28 - Пазар на имоти – От 2004 до днес. Евтините притиснати, скъпите, на определени места, с растеж
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 2856 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 01.11.2012 19:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Пазар на имоти – От 2004 до днес. Евтините притиснати, скъпите, на определени места, с растеж

Тия от вас с които се познаваме лично, са виждали тази графика още преди няколко години, други не са. Засега караме почти по нея като спадът дойде още в 2007 г. есента, а не в 2008 г. както е отбелязан на нея. Това върху което трябва да се помисли е, че това не са всички имоти като цяло, а само скъпите, в някой райони на София и Варна, като във върха от 1993-94 г. отбелязан на графиките са пак само няколко скъпи улици в двата града.

image

НИ - лична тетрадка. Край на 2004 начало на 2005 г. - голяма снимка

Това което казах в началото на годината и тук - Купихте ли си имот на Витошка?  На места и да отбележим покачване, на други такива цените на имотите може да продължат спада си още. Не смятам, че панелните апартаменти скоро ще тръгнат нагоре, защото - мафията която управлява страната им е вдигнала мерника. Прекалено влиятелни хора искат да сложат ръка на последния оцелял материален актив на населението, а това което остана за крадене в България са имотите. Чужденците купуващи на пазара на имоти в България последните години (предимно руснаци), не купуват панелни апартаменти, а тухла и то до определен бюджет, рядко минаващ 50 000 € като, най-често е около 25-35 000 €.

image

Богати клиенти почти няма, освен малко българи разполагащи с пари, а те ще си купуват само избрани локации с удобство, транспорт и потенциал.  За панелните апартаменти и крайните квартали е нужна средна и работническа класа, а такава няма при високата безработица в страната. Докато скокът в имотите след 2003 г. бе генериран основно от англичани, то скокът на панелните апартаменти, до 2007, бе генериран от български купувачи и то основно без кредити. Тези купувачи вече ги няма.  

image

НИ - 2007 г. скъпи имоти 

Някои колеги очакват и че банките ще изсипят на пазара огромно количество ипотеки. Не вярвам, че това ще се случи. Банките пет пари не дават дори да са до уши в лоши ипотеки, по причина, че на банкерите не им пука дали банката е зле или добре, парите на вложителите не са техни, а те самите комисионните от раздадени наистина лоши кредити в големи размери са си ги взели и ще гледат по максимален начин да оскубят каквото могат от обикновените купувачи, докато добрите имоти по търговете пак си минават под масата. Неприемането на страната ни в Еврозоната е голям проблем и спирачка пред пазара на имоти, за което сме говорили не веднъж. Отлагането на приемането ни най-рано за 2017 г. създава несигурност на пазара за чужди инвеститори и държи лихвените проценти прекалено високи. Друга спирачка за растеж на цените по кварталите и в не-толкова престижните улици е забраната за пушене, която не само удря наемите на заведения за които говорих през месец април в - Пушенето е вредно за вашето здраве, но непряко сваля и цените на жилищата из околните улици.  Приключвам с думите на един форумец - "Има твърде много хора, които забравят, че целта на притежанието на имоти е задоволяване на потребността да не с седиш на мокрото като вали. Също така има много, които забравят, че за да се случи една сделка трябва и двете страни да са съгласни. Затова по време на стагниращи доходи няма как да има повишаване на цените на жилищата и работещ пазар едновременно. За момента собствениците просто са удушили пазара като не продават жилища от които нямат нужда"

image

По-евтините жилища продължават да падат и за пръв път офертните цени на двустайните апартаменти в София се понижават под психологическата граница от 700 Евро за квадратен метър, което говори, че бедната и средната класа обедняват прогресивно. Там обаче където има условия, в престижните улици, цените имат една посока, нагоре. 

Още по тема имоти:

Хеджиране на ипотека върху имот - в швейцарски франкове
Отново за имоти в САЩ
Имоти, цени и прогнози - Hampstead / Maryland
Имоти, цени и прогнози - Orlando / Florida
Имоти, цени и прогнози - San Diego / California
Имоти, цени и прогнози - Las Vegas
Имоти, цени и прогнози – Chicago
Имоти, цени и прогнози - Los Angeles
Имоти, цени и прогнози – Dallas / Texas
Имоти, цени и прогнози – Bakersfield / California
Имот край морето във Варна? Да бе, да!
Имоти, цени и прогнози – Toledo / Ohio
Купихте ли си имот на Витошка?
Имоти, цени и прогнози – Palm Beach / Florida
Имоти, цени и прогнози – Прага и Бърно / Чехия
След земетресението – Застраховане или измама?!
Имоти, цени и прогнози – Варна / България
Въпросителни пред Алея 1 – Варна
Земята в България
Заемането на къси позиции в земеделска земя
Развитие на идеите - Как от едно безумие се печелят пари
Пазар на имоти – От 2004 до днес. Евтините притиснати, скъпите, на определени места, с растеж

image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ



Гласувай:
8



1. wonder - Абсолютно вярна прогноза и пазарна ...
01.11.2012 22:51
Абсолютно вярна прогноза и пазарна фактология!
От раздутият с 60 % нагоре в цените балон /в предходните години/, останаха още 10 %, за да се нормализират справедливите пазарни цени.
Големи играчи на пазара няма, липсват бързо ликвидни и качествени имоти, няма активно търсене, нито налични чуждестранни инвестиционни портфейли.
Пазарът крее, лишен от развитие на терени и изчерпан откъмто неколкократно вече препродаден и презастроен ресурс.
цитирай
2. carmen - мечешка работа, но тя се очакваше
02.11.2012 10:56
мечешка работа, но тя се очакваше
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5984301
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031