Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2012 15:39 - В Аржентина всичко се повтаря
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 2648 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 25.11.2012 15:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В Аржентина всичко се повтаря 

Ноември 2011 колега от САЩ бе писал за последното си посещение в Аржентина и предупреди за задаващото се ново бедствие там  "Следя отблизо развитието в Аржентина за последните 40 години и загубих следите на броя пъти когато правителството се бърка в икономиката по начини, които неизменно довежда до инфлация, девалвация и икономически колапс. Виждал съм този филм толкова много пъти, че за мен това е като да гледаш на забавен каданс влакова катастрофа – многократно."

image

Какво става пак в Аржентина

Аржентина получи тежък удар, след като федералният съд в Ню Йорк, позовавайки се на заплахите от страна на аржентинските политици, че никога няма да се издължат, разпореди незабавно плащане на задълженията по облигациите на страната. Съдът отхвърли искането на Аржентина, за да се запази досегашният временен мораториум върху плащанията към кредиторите, отказали участие в преструктурирането на държавния дълг, извършено преди десетилетие. Ако правителството в Буенос Айрес реши да не се съобрази с отсъждането на щатския съд и да не изплати дължимите суми към кредиторите, които са отхвърлили условията за преструктуриране на дълга, това ще доведе до технически фалит на страната. В такъв случай съдът в САЩ  може да изиска и незабавно плащане по облигации с номинална стойност от общо 24 мрд. долара, емитирани през 2005 г. и през 2010 г. - Reuters.

image

Историята е същата, и сега нещата започват да се влошават. Истинската инфлация в Аржентина в момента е двойна на "официалната". Доверието в икономиката и правителството се намалява.  Съвсем скоро аржентинските длъжностни лица, включително и президентът на страната Кристина Кирхнер, обвиха пред медиите, че няма да платят нищо на облигационерите. Аржентинските политици твърдят, че ще платят на инвеститорите, които са преструктурирали задълженията (които са отписали част от тях), а не на инвеститорите "лешояди", които не са го направили.

image

Президентът на страната Кристина Кирхнер в борба с империализма и лошите чорбаджии. Мерките и засегнаха най-вече икономиките на Аржентина, Бразилия и останалите околни страни

Което значи само едно – незабавно пресушаване на всички кранчета на парични потоци към страната. Борбата на кабинета с инвеститорите придоби през октомври пародийни измерения, когато гордостта на аржентинския флот, ветроходния учебен кораб ARA Libertad бе арестуван в Гана и предаден на хеджфонда Elliott Capital Management който се опитва да си събере дълговете от 2001 г. Разликата между черния пазар и официалния обменен курс (сега съответно 5,78 и 4,82) ще се разшири още повече, капиталите ще напуснат страната – те вече я напускат, новите инвестиции ще се забавят, икономиката ще спадне и правителството в крайна сметка ще се прояви като инженер на още едина в дългата поредица от големи девалвации на песото. Тъй като резервите на централната банка са силно пресушени правителството се опита последните месеци да арестува капиталите, ограничи вноса, а валутния контрол доведе до появата на нов черен пазар за долара.

image

Песото е в свободно падане

Политиците никога не се учат и винаги си мислят, че могат да надхитрят пазара, което задължително води до обедняване на населението в даден период от време. През 2012 г. Аржентина бе залята и от едни от най-големите протести в страната от 70 те години насам, като аржентинците протестираха не само против силната инфлация и все по-западащата икономика, а и против нападателната политика и войнствен стил на президентката.

image

На Buenos Aires Stock Exchange - време за размисъл 

Държавната статистическа агенция Indec бе осмяна от медиите, след като обяви, че стойността на дневната „кошница” с хранителни продукти, необходима за изхранването на един човек, е 6 песо (1,30 щатски долара) – по-евтино от чаша кафе според официалния обменен курс. В същото време правителството налага глоби над икономисти и анализатори за обявяване на истинския процент инфлация.

image

Търговията с недвижими имоти е почти замряла тъй като, всички сделки с имоти се извършват в долари, а поради ограниченията и желанията на жителите да ги изнесат извън страната, сделките замират. Това ще доведе според мен до спад в цените на имотите, а песото ще продължи да се обезценява поне до 5.6, в случай, че скоро се намери решение относно проблемите, или до 8 USD/ARS. Това не е нито първата, нито втората силна инфлация в страната.

image

От края на 50 те години насам, Аржентина периодично навлиза в инфлации и хиперинфлации. Обезценяването на песото би засилило натиска върху аржентинските акции и в случай, че нещата не се развият положително за местната валута, би последвал спад в цените им, а след това на дъното на след-инфлационната криза удобен момент за покупка. 

Аржентина е живото доказателство, че капиталите живеят само в страни в които се спазват търговските и икономически свободи, а парите и инвестициите могат да се движат свободно. Ако капиталът не е свободен да напусне, това само създава огромен стимул за находчиви граждани и фирми да прескочат по един или друг начин контрола, а парите да се преместят в офшорни зони. И дори това не е страшно, колкото загубата на доверие в страната, което унищожава инвестиционните процеси. Нещо на което и в България сме се нагледали.


image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ



Гласувай:
7



1. hronology - Където има банкери, там има и про...
26.11.2012 00:10
Където има банкери, там има и проблеми. Изгонят ли ги, всичко си идва на мястото.
цитирай
2. mglena - Може би нещата са съвсем различни този път за Аржентина:)
29.11.2012 12:07
Хвърли един поглед и на Еквадор, ако вече не си го направил( рядко влизам в блог.бг).
Hint: "On 12 December 2008 president Correa announced that Ecuador would not pay $30.6m in interest to lenders of a $510m loan, claiming that they were monsters. In addition it claimed that $3.8bn in foreign debt negotiated by previous administrations was illegitimate because it was authorised without executive decree. At the time of the announcement, the country had $5.65bn in cash reserves."

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6015462
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930