Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2012 22:28 - Инвестиции във вино?
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 2041 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 31.12.2012 01:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Инвестиции във вино?

Сега се замислих над факт който забелязах, но на който не бях обърнал внимание, тъй като не съм от големите фенове на алкохола.

Забелязвам последните години растеж в цените на вината. Сегашните нови регулации производството на вино и алкохол ще накарат цените да експлодират в следващите няколко години, като най-голямо покачване ще има в цените на белите вина. И като си мисля, следващите 10-15 г. виното няколко пъти ще качи цените си. За сведения на пилешките глави, тихо и кротко между "борбата с пушенето" вече се метна и алкохола. Точно както очаквах. От 2013 г. всеки в ЕС който иска да сади лозе, ще иска разрешение от местните власти (засега уж безплатно) и в зависимост от това дали ЕС и държавата "имат нужда или не", такова ще му се дава или отказва. В Европейския съюз има тотална забрана за засаждане на нови лозя, която ще обхване и следващия програмен период от 2014 до 2020 г. В България без много шум още началото на миналата година бе вкарана такава. Според изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното Красимир Коев – в закона продължава забраната за ново засаждане на лозя, а при нарушаване те следва да бъдат изкоренявани. Имуществените санкции, които са предвидени, са в размер най-малко на € 12 000 на декар. Честито!

Регулациите върху виното се вкарват без много шум в медиите, тъй като зад тях застават няколко човешки фактора обединени върху общи интереси

image

Забраната е вкарана при управлението на ЕНП, чиито членове в голяма си част са бивши комунисти, така наречени “зелени”, бивши маоисти като Жозе Мануел Барозу, или бивши членове от службите на бившия източен блок. Хора които искат всичко да е под контрола на партията и шепата управляващи по нейните върхове. От друга страна,  тези ляво ориентирани и анти-пазарни елементи имат безусловната подкрепа на медиите, които като правило са с лява политическа ориентация и са подкрепяли всяко действие по монополизация на даден пазар. Зад ограниченията върху производството на вино стоят все по-засилващите се ислямистки групи в Европа  (обяснимо), както и сегашни производители, които по този начин ще застопорят цените на високи нива и ще избегнат конкуренцията. Към групата за регулации спокойно можем и да добавим всички фенове на “регулация на пороците” като цяло - Борците с пушенето, алкохола и т.н., които биха били доволни от един затегнат режим. Производителите на бира също са лоби което не е за пренебрегване. През 20 век точно те са тези които спонсорират групите лобиращи за въвеждане на сухите режими в някой страни и в САЩ. Впоследствие и битата е забранена, но не мислете, че днешните и производители имат голяма памет, или са по-умни от тези в миналото. С покачване на цените на виното по административен път ще се качи консумацията на бира, вероятно и цената, така, че съм убеден, че зад иначе безкористните евро и национални депутати, стоят и някой от големите корпорации производителки на масова бира.

Други фактори, освен административни и лобистки

Това е засиленото потребление на вина в Китай и Азия. Този милиарден пазар става все по привлекателен за износителите на вино, а разрастването на средната класа там, ще увеличава консумацията, но при стопиран (от регулациите в Европа) и дори намаляващ добив. Реколтата в Европа има и глобално влияние върху цените в света. Много е вероятно страни извън ЕС да компенсират количествата вино, но за това ще е нужно време от порядъка на от няколко години до 2 десетилетия. Към регулаторните и търговски фактори може да добавим и климатичните промени и захлаждането на климата, което ще се отрази на вече засадените лозови масиви в Европа. Вероятно е до 2020 г. най северната част за производство на грозде в Европа да изчезне пометена от минусовите температури през зимите на задалото се вече глобално захлаждане предсказано от учените още от 70 те години на 20 век, а изместването и на юг ще е спряно както от чисто технологични и времеви фактори така и от все по-засилващите се регулации на пазара на вина в Европа. Тази година комбинация от студ, градушки и суша нанесоха унищожения на реколтата от грозде в Европа невиждана от половин век насам и ако учените от 70-те години на 20 век наистина са прави и в 2020 глобалните температури спаднат с още, то региони на север, които са произвеждали вино последните 100-200 г. ще изчезнат, а други ще бъдат засегнати от летния засушавания. Извън темата; в ЕС около 2,5 – 3 милиона човека се изхранват от производството на вина.

Силен макар фактор за цените на по-евтините и масови вина е цената на петрола

Корелацията е видима последните 50 г. стига някой да и обърне внимание, като се изпълнява над 90 %. Покачването в цените на петрола означава увеличена консумация на вино и по-високи цени, а спад в цените означава намалено потребление и намаление в цените на вината. Защо се е получавало така, няма да обяснявам, ще се наложи да изпиша още толкова, затова, оставям на тези от вас които имат достатъчно здрав разум да си правят изводи от тази корелация; петрол - вино, стига да им се занимава.

Би ли било добро вложението във вино?  

Признавам, че нищо не разбирам от това и не се наемам да давам съвети. Според мен покачване ще има и то ще е много вероятно значително или вероятно много значително. Съхранението и търговията с вина обаче изисква специфични умения, а пазарът е твърде тънък поне за скъпите такива, като посредниците на него. Азия като пазар не е и Европа. На Запад инвестирането в хубаво вино, вместо в акции , облигации или стоки, се превърна в нещо като леко чудато начин за диверсификация на портфейла. За разлика от увеличеното търсене, в Азия не се гледа още на виното като на инвестиция, а западните винени сноби изпадат в ужас, че китайците не знаят често как да пият хубаво вино, че червени вина се смесват с Coca-Cola или се сливат в едно. Какво може да кажем още? Старите реколти (1921, 1928, 1929, 1937, 1945, 1947, 1948, 1949, 1953, 1955, 1959, 1967, 1975 и 1976 г.) още след 2004 г. качиха цените си, а след 2006 г. експлодираха нагоре, докато по-новите (1983, 1986, 1988, 1989, 1990, 1995, 1997, 2000, 2001, 2003 г.) също покачват цените си, но по-леко, без годините 1988, 1989, 1990, 1997, при които също има рязко покачване на цените последните години.   Според мен белите вина ще отбележат много по-голямо покачване следващите години от червените. В ЕС има забрана за засаждане на нови лозя, а в случай, че забраната отпадне, нови лозя ще бъдат засаждани едва след 2020 г., а за нова реколта може да се мисли едва 4-6 г. след това. В България това означава покачване на цените на белите вина, тъй като 70% от лозовите масиви са за червени вина. Увеличения износ на български вина въобще, също е фактор за покачване на цените тук.

Очаквам  утрояване на цените на виното следващите години, като това ще засегне и страната ни и единственото което би свалило цените е силно понижение в цените на петрола.   Един от водещите световни показатели за цените на виното е индексът LIV-EX 100, който следи пазарната цена на 100 от най-продаваните луксозни вина. Друг такъв е Wine Spectator Auction Index създаден през 1995 г., с изходната стойност от 100.

image
 
FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ



Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6014647
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930