Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2013 18:19 - Следващото убежище на парите
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 4651 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 25.01.2013 19:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Следващото убежище на парите

image

Падналите лихви в Западна Европа, САЩ изиграха своята роля, банките наливат излишния си кеш на финансовите пазари още от 2009 г. Въпреки облигационната криза за която бях писал тогава и която се състоя скоро, дъната на пазарите са по-високи от предходните. Проблемите в Европа ни най-малко не са преодолени, както и тези в САЩ, но светът няма да свърши, тепърва предстоят и други малки и големи, но какво от това? Ставащото ни най-малко не значи, че не трябва да се гледа с оптимизъм на печалбите стига човек да ги съзре.  

Вероятно е следващите месеци и години да станем свидетели на покачване на пазарите на акции дори тук в България, макар и да не е така голямо като на запад, поради липсата на средна класа у нас. Dow Jones Industrial и Deutsche Borse Ag German Stock Index печелят нови рекорди като е само въпрос на време да минат нивата си от 2007 г. – 14210 за DJIA и 8157 за DAX. Това което казвам не е нещо ново, но изминалите няколко месеца са само потвърждение на писаното от мен по-рано относно пазара. Акциите са дори не убежище, а голям потенциал до 2018 г.  До 2018 г. очаквам покачване, дори по пътя да имаме корекции и още една-две кризи. Златото очаквано вече не изпълнява ролята си на убежище, а земята както споменах още миналата година изчерпи потенциала си, за тези които в 2006-2007 г. излязоха от пазара на имоти и вложиха парите си в земя, която особено след началото на 2009 г. отбеляза значително покачване. Това обаче свърши.

image

Юли месец 2012 г., имах една среща в заведение в морската градина със свой бивш клиент и приятел на по кафе. След като обсъдихме сделките му със земя, пазар от който той вече излизаше, златото, плачевното състояние на българската икономика и липсата на кеш в бизнеса, започващия спад на лихвите по депозити, той ме попита в какво според мен си струва да се вложат пари. Казах му – акции, дори тук в България, всичко ще се качи. На въпроса “защо”, не отговорих, но индекса SOFIX, както и останалите български индекси, наистина се качиха, като от тогава насам SOFIX е отбелязал повишение с над 30%, много повече от лихвите давани в банките. Тънкият и слабо ликвиден пазар е такъв, че дори дребни вливания на пари го изстрелват нагоре, а това няма да бъде изолиран случай. Лихвите по депозитите спадат, някои банки пращят от кеш, а новия данък върху лихвите още повече ще намали печалбите на инвеститорите които държат на депозит парите си. Имаше един наистина много добър период, в който си струваше парите да стоят на депозит, или да се купят ДЦК, но той приключи. От 2009 г. насам доходността на държавните облигации пада и ако тогава е била около 8% то днес печалбите ако има такива са мижави и не покриват дори официалната инфлация. В същото време и лихвените проценти по депозитите макар, все още високи, значително са слезли. Големите институционални инвеститори в страната още ги няма, но както знаем, те винаги идват с известно закъснение на пира. По инерция те все още влагат парите си в ДЦК, макар и без печалба. На аукциона проведен на 21 този месец, новата емисия левови 5-годишни ДЦК, която пусна Министерство на финансите (МФ) регистрира исторически най-ниската доходност от 1.66%. За разлика от някои западни банки, банкери на бутикови инвестиционни банки, инвестиционни съветници и някои фондове управлявани от умни спекуланти, нашите винаги са се движили с известно закъснение. И при надуването на балона пукнал се в 2007 г. положението бе подобно. Първо около 2001-2002 г. се появиха индивидуалните хищници и едва когато много от тях вече бяха натрупали баснословни печалби,  едва тогава към средата на пазара се появиха банки, застрахователни и животозастрахователни дружества, договорни фондове и пенсионни фондове. Запасът от капитали в банките ни все в един момент ще се излее навън и поне умните пари пак ще се измъкнат навреме и ще се влеят в място обещаващо печалба.

Всъщност, българския капиталов пазар и икономиката ни като цяло, отдавна щяха да се излезли от кризата, нещо което многократно съм казвал, още в 2009 г. ако не бе тъпоумието на политиците ни, желанието на администрацията ни да командва дори цената на яйцата и вечното надуване на монополни цени, плюс увеличената данъчна тежест, все неща които изсмукват пари от икономиката. За съжаление страната ни е била винаги затънала до шия в етатистки идеи* което и пречи да се превърне в икономически тигър. Това обаче не значи да не се съзират възможности за печалби, дори на фона на обраслата и блокирана изцяло от администрация икономика, поне от умните пари. Разбира се някои избушени компании никога няма да се качат, но пред други развитието нагоре тепърва предстои до 2018 г., с известни корекции по пътя.

* Етатизмът - доктрина, според която държавата се намесва директно, по повече или по-малко силов начин, в икономическия и социалния живот. Способи, чрез които държавата упражнява и поддържа монопол, в една или друга степен, върху различните сектори

 image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ 



Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6022381
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930