Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2013 19:42 - Служебните ни кабинети са били винаги по-способни от действащите правителства
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 3926 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 25.02.2013 20:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Служебните ни кабинети са били винаги по-способни от действащите правителства

image

Пиша отново по темата защото, някои инвеститори от страната, макар не много, се притесняват за чуждите инвестиции


Чужди инвестиции нямаше и докато кабинетът бе силен. Те бяха по-малко дори от тия по времето на Виденов и точно наличието на кабинет бе това което ги държеше далеч от страната. Рестриктивната политика на кабинетът спрямо бизнеса (Кабинетът по стар комунистически навик се държеше с бизнеса като с враг - спомни си с каква злоба само говореше Дянков всеки път за бизнеса! Бе видимо ясно и за слепи, тоя човек мрази в червата каква да е форма на частен бизнес, освен тази контролирана от държавата! Мирослав Найденов също! Всеки път когато и той си изпускаше нервите, личеше омразата му към частниците в лицето на които виждаше само кулаци! Западняците много внимателно следят събитията тук, имат си и консултанти които да ги предупреждават за опасностите и въобще не са глупаци, за каквито ги вземат някои у нас.), факта, че службите в чужбина, а от там и бизнеса там на високо ниво много добре знаеха кой е точно Борисов – въпреки, че уж го тупаха по рамото - държеше парите извън страната. Несигурността, постоянните промени и покачване на газ, ток, вода, данъци, наредби и т.н. бяха много лош сигнал.

image

Знае ли някой колко време и какви усилия са нужни за коя да е частна компания в САЩ или Западна Европа дори с малко да качи цените на тока, по причина, че те се контролират освен от политици, както е тук - така и от; представители на местния бизнес, профсъюзи, граждански организации, политици в опозиция и кой ли не. Този процес там е дълъг, сложен, бавен и дори да има повишение, то всички са готови за него. Тук е обратното. Излиза представителят на кабинета за тока и газта - шефът на ДКЕВР, Семерджиев и разбива на пух и прах, само с няколко думи и действия планирането на заводи - за милиони левове (!), индустрии, бизнес на високо и ниско ниво. Това го няма никъде в цивилизования свят! Сигурността е тази която привлича пари, а кабинет в България значи несигурност. Затова винаги когато е имало служебни правителства е имало завой в политиката, бизнеса, известно отслабване на властта и въздух за инвестициите и бизнеса. Служебните ни кабинети са били винаги по-способни от действащите правителства. Спомнете си, че този на Димитър Попов укроти инфлацията (“За бога братя не купувайте!”) от Лукановия кабинет, че освободи цените и либерализира бизнеса. Всичко това в условия на жесток дефицит и пълен провал на валутната политика! Кабинетът Попов сдаде оставка с много по-високо доверие отколкото в началото на мандата си и бе изпратен почти с овации. Кабинетът на Ренета Инджова успява да овладее и спре тенденцията на продължителното обезценяване на лева и макар с минимално, увеличи заплати, пенсии, извърши приватизационни сделки на стойност 3 милиарда стари лева, не кой знае какви и доста мътни, но поне стабилизира държавата и приключи тримесечният си мандат с по-високо доверие, отколкото го започна.

image

Дъното на борсовия пазар е при кабинета на Виденов, септември 1996 г. С развитието на хиперинфлацията, търговията спира, за да се възстанови в 1997 г. и да отбележи пазарът в края на 1997 - 1998 г. силно покачване. За съжаление не мога да намеря графики за този период

Кабинетът на Стефан Софиянски - Подобно на Димитър Попов пое властта в състояние на пълен хаос и съвсем празна хазна, пак след фалит на държавата (Фалита на една малка страна - България от 90-те).  Подобно обаче и на първия служебен кабинет, стабилизира борда - въпреки липсата на валута и какви да е финансови резерви. Предаде властта при високо обществено и бизнес доверие като при това на Попов.
 
image

На 12 февруари 1997 г. президентът назначава служебно правителство, оглавено от София Стефан Софиянски. Първото решение на служебния кабинет на Стефан Софиянски е за въвеждане на валутен борд в България. Доларът започва да пада, а левът да се качва, въпреки, че в БНБ няма никакви валутни резерви. Икономическата и финансова криза водят до политическа такава, а не обратното

В момента единствените които имат полза от дестабилизация на страната, са определени политически кръгове и медиите стоящи зад тях - които ще се опитват всячески да нагнетяват омраза, раздори и паника, за да се опитат да заличат престъпленията от последните години, както се опитваха да заличат и от предходни периоди. Това обаче едва ли ще се получи, по-скоро както винаги ще има обратния ефект.  Днес и състоянието на финансите в държавата е много по-добро от това поето и от трите служебни правителства. Нямаме мораториум върху външния дълг! Нямаме фалит на държавата! В хазната макар изпразнена от предното и от това последно правителство, има някой лев, а данъчните служби работят както винаги и дори няма политически натиск над тях. БНБ не е във фалит, както бе по времето на Попов и Софиянски, проблем сега са жестоката и невиждана досега в историята на България безработицата и монополите, но и двете могат да се ликвидират от 6 до 12 месеца ако се либерализира пазара и се отслабят бизнес регулациите. Ако се оставят хората да дишат!  

Икономическата криза доведе до политическа такава, не обратното!

Затова, колкото повече време управлява несигурността в политиката горе, колкото повече политиците не знаят какво да правят, толкова по добре за вътрешните инвестиции, свободните пари в страната (а такива има много), бизнес климата и за чуждите инвеститори, ако те се появят. Дори те да се забавят вътрешните резерви крили се досега ще започнат да се появяват. Винаги е било така когато има несигурна политика и служебни кабинети, не виждам причина и тоя път да не е. И уважаеми дами и джентълмени, какво ви пука за правителства и политиката, като важно са парите, работата за хората, сигурност за старите, бъдеще макар и неясно още за младите и да не се пречи на частния бизнес да вади пари и създава работни места..... а нито един служебен кабинет не е тормозил бизнеса, което е най-важното!

20.02.2013 - Липсата на кабинет, благоприятна за икономиката в България:
15.01.2013 - Междуфирмената задлъжнялост в България - Има ли лесно и евтино решение?

ПС:  Едва ли мога да се сетя за по-подходящ служебен премиер от проф. Димитър Иванов,  разумен, умерен, достатъчно реалист за да съзира сегашното положение, проблемите които имаме и които трябва да се решат. Това е един изключително интелигентен, умен, образован, ерудиран човек, с голяма обща култура и ширина на погледа, запознат с държавата достатъчно добре, с достатъчно опит точно в тази област където имаме нужда от спокойствие и сигурност - икономиката и финансите. Едва ли може да се намери по-подходящ  за днешния ден и събитията следващите няколко месеца   

image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ



Гласувай:
7



1. comfy - !!!
25.02.2013 19:52
Виж тази алтернатива:

http://neverojatno.wordpress.com/2013/02/25/tribune-2/

к.к.
цитирай
2. stefanasenov - Здравей,
25.02.2013 19:56
Браво за поста!

Малко уточнение - кабинетите на Попов и Беров бяха програмни!
Служебните кабинети бяха - Инджова /74 дена/ и Софиянски /99 дена/.

Поздрави!
цитирай
3. borsi - Браво за поста! Малко уточнение - ...
25.02.2013 20:11
stefanasenov написа:
Браво за поста! Малко уточнение - кабинетите на Попов и Беров бяха програмни! Служебните кабинети бяха - Инджова /74 дена/ и Софиянски /99 дена/. Поздрави!


Беров да не го броим, Попов обаче е вероятно най-успешния премиер, колкото и да е забравен, не само имаше тогава пак силна инфлация, но и държавата бе във фалит, а магазините празни. Кабинетът на Софиянски също има големи заслуги!
цитирай
4. comfy - Сори,
26.02.2013 19:34
че се включвам пак...

Няма ли разлика между "служебно" и "програмно" правителство? И ако има, ти за служебно ли говориш?

к.к.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6015400
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930