Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2013 16:49 - Колосални кражби и крещяща некомпетентност може да завлекат не само НЕК, но и държавата в колапс
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 6271 Коментари: 4 Гласове:
12

Последна промяна: 06.03.2013 20:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Колосални кражби и крещяща некомпетентност може да завлекат не само НЕК, но и държавата в колапс 

Колкото по-скъп ток, толкова повече загуби за НЕК 

2000 г. Национална електрическа компания: НЕК отчита 445 милиона лева печалба. Тогава цените на тока са 8.6 стотинки за дневна и 4.6 стотинки за нощна енергия.
2005 г. цените на тока са 9,8 ст. – дневна и 9,3 ст. нощна енергия. НЕК вече има печалба само от 60 милиона лева, а АЕЦ”Козлодуй” отчита загуба“.  
2007 г. НЕК ЕАД реализира счетоводна печалба в размер 34 милиона лева. Цените са вече 14.59 и 9,3 стотинки за 1 kWh
2008 г. печалбата на НЕК ЕАД е в размер на 46 милиона. Цените 15,7 – 10,01 ст. за kWh
2009 г. след идването на поредното комунистическо правителство, това на Бойко Борисов, печалбата на НЕК е вече само 6 млн. лв. Цените са качени на 17,8 – 11,6 ст. за 1 kWh

От този момент следва и главоломното падение на компанията, въпреки също главоломно продължаващите да се качват цени на тока! В началото на 2013 г. неокомунистическия кабинет от хунвейбини на ГЕРБ вече е качил цените до 20 ст. за 1 kWh – дневна и 14,1 ст. за 1 kWh - нощна енергия.

image

Национална електрическа компания е в колапс и в невъзможност да си посреща задълженията!

Въпреки обещанията на Бойко Лъжльото далаверите в енергетиката не само не са разследвани, няма нито един арестува и нито една ревизия от всички държавни агенции и от прокуратурата, но към кражбите и преднамереното унищожение на НЕК (явно с цел приватизация и продажба на “свой хора” на безценица) се присъединяват и нови лица от управляващата партия. Задълженията на НЕК въпреки бясно покачващите се цени са вече над 2 милиарда лева, като само преди ден компанията поиска нов заем от още 1 милиард поради невъзможност да изплати лихви и главници по стари заеми. Според министър Делян Добрев: От над 2 милиарда лева задължения на НЕК, 1.5 милиарда лева е плащането по АЕЦ „Белене”. Тук изниква въпроса от къде са загубите на останалите пари (крупна сума – равна на целия здравен бюджет) и защо кабинетът на Бойко Лъжльото не е направил нищо за 4 години?!

image

Само пред медиите Бойко и Р. Овчаров "не са" приятели и разиграват цирк

Отговорът е ясен и го написах само няколко реда по-горе. За да се справи със ситуацията една от изцяло паразитните структури създадени за да източват енергетиката и шапка на НЕК - Българският енергиен холдинг (БЕХ) планира изтеглянето на синдикиран кредит и облигационен заем за общо 500 млн. евро, или близо 1 млрд. лв. Освен заемите на Дянков, от българските банки и от и без това страдащия от крещяща липса на пари икономически живот в страната, ще се изтеглят още 1 милиард лв. огромна част от която във валута, при и без това колосалния ни външнотърговски дефицит при който изтичането на валута е ежедневно и само изпращанията на пари от гражданите ни в чужбина успяват донякъде да крепят валутния борд, при липса и на чужди инвестиции. 

Какво ще стане с този заем?

Част от него ще отиде да се погаси стар заем от БНП-Париба, за 195 млн. евро, изтеглен за подготовката на строежа на АЕЦ “Белене“, а останалите пари ще потънат отново в бездънния търбух на енергийната мафия, която зарежда джобове, за да изкупи на безценица същата тази енергетика, на която източва не само печалбите, но и задълженията които трупа тя в последните години.  Не само това - заемът поради големия си ресурс ще качи и лихвите в страната, които и без това са високи.  Според лицето Стефан Гамизов на когото не съм от големите фенове (по причина, че не го познавам) от сметките за електричество на хората и бизнеса, на всички нас, се начисляват 13 милиарда лева, вид данък кражба и корупция. В случая напълно вярвам на Гамизов. От брутният вътрешен продукт (БВП) на България в размер на 81 милиарда лева, се източват само в енергетиката по 15,5 % и то без да се сложат останалите далавери, в останалите видове “бизнес” ръководен от държавата, както и сметките за ток, данъците и всички тия плащания към монополи и държава. Каквото остане пък от БВП – държавната администрация съставена от калинки го изплюсква във вид на тлъсти заплати, бонуси, служебни коли и PR акции в борба с цените на яйцата.  

Към колосалните кражби заради които ДКЕВР не иска да ни свали цените може спокойно да добавим и крещящата некомпетентност на крадците. Енергийните пазари въобще не са това което бяха в 90 те години, дори не са това което бяха само преди 5 г., а се развиват с бързи и силно променящи се темпове, към които крадливата ни енергийна мафия не може да се нагоди и поради тази причина, дори при положение, че може да прави по-високи печалби, не е в компетенция да го стори. По тази тема вече съм писал, затова приключвам.

Няма пазар за българския ток, но можеше и може да има печалби
За цените на електроенергията
Жерминал по български - Ковачки затваря 4 мини
Кой ще връща парите на граждани и компании в България?
Няколко думи за далаверата в България с така наречените "възобновяеми източници"
Дългове и мегапроекти в България
Цените на тока, пречка пред чуждите инвестиции - Правителството има само 14 дни, за да реши проблема

image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ



Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. blogerka - Много корупция
07.03.2013 09:29
много,то 900мил. от поевтиняването на газа потънаха в подвижните пясъци.
цитирай
2. meto76 - ГЕРБ облагодетелства Корпорат...
07.03.2013 09:40
ГЕРБ облагодетелства Корпоративна търговска банка
Българският енергиен холдинг (БЕХ) обяви във вторник, че ще издаде нов дълг за около 1 млрд. лева. Съобщението дойде няколко дни, след като международната агенция "Фич" (Fitch) определи кредитния му рейтинг като подинвестиционен (ВВ+) или "боклук" (junk). В мотивите си за определения рейтинг "Фич" посочва, че холдингът държи 87% от средствата си в една банка и това представлява риск.Това е Корпоративна търговска банка (КТБ). Финансовата институция е известна като предпочитаната банка на властта - защото вече при второ правителство, голяма част от парите на държавните фирми се депозират в нея.

http://meto76.blog.bg/politika/2013/03/07/gerb-oblagodetelstva-korporativna-tyrgovska-banka.1061613
цитирай
3. forest - колега
07.03.2013 11:31
ПОПРАВИ СИ КОМПАСА..ЗАЩО ИСКАШ ДА ПРЕХВЪРЛИШ ПРОВАЛИТЕ НА КОСТОВ , СЕРГЕЙ , Р.ОВЧ. ВЪРХУ БОЙКО...НЕ СТАВАШ ЛИ МАЛКО КАТО НАГЛИТЕ , ИЛИ ПРОСТО СИ ПЛАТЕН...АЗ СЪМ ОБИКНОВЕН , НО ОБЕКТИВЕН ЧОВЕК , И СЕ ЧУДЯ НА ТАКИВА КАТО ТЕБ С ОБЪРКАН ЧИП...ВСЕ ПАК , ДА СИ СИ ЖИВ И ЗДРАВ...ЖИВЕЙ СИ ВЪВ ВОНЯТА , КОЯТО САМ СЪЗДАВАШ.
цитирай
4. urilozev - Поздрав
29.03.2013 14:40
за написаното. Държавата ни вече е в колапс и работата отива към катастрофа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5985713
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031