Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2013 09:15 - Фондовата борса в Лима на кръстопът
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 1714 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 02.04.2013 09:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Фондовата борса в Лима на кръстопът

image

Перу имаше силен икономически растеж през последното десетилетие, благодарение на фискалната стабилност и бумът в цените на суровини който привлече частни инвестиции. Икономиката на Перу е една от най-бързо развиващите се в Латинска Америка. Кризата започнала в 2007 г. бързо бе преодоляна, но от 2011 г. както се вижда, бизнес климата зацикля и поставя пред риск растежа. Въпреки напредъка, Перу все има предизвикателства с които е неясно дали ще се справи.

image

Забързан перуанец в град Икитос

Аграрната реформа провеждана преди десетилетия е доста нескопосана което винаги е представлявало риск от социални вълнения и ниска ефективност на селското стопанство в страната. Социални вълнения, свързани с развитието на мащабни минни проекти може да навредят на инвестиционния климат. Вече многобройни проекти за добив на въглища бяха отложени или отменени поради съпротивата на жители на Андите. Рисковете са няколко – Перу все още не е свободна икономика и докато за големите корпорации има голям брой облекчения, то нормалния бизнес е спъван от бюрокрация и доста лицензионни режими. В страната подобно на България, природните ресурси не са на собствениците на земята (както е в САЩ,  Канада, Австралия), а се дават от държавата на големи корпорации които нямат интерес да пазят природата или околните ферми и пасища от замърсяване. Развитието на добивния сектор и почти никак не покачва жизненото равнище, тъй като често компаниите си идват със специалистите, а местните могат да разчитат само на ниско-квалифициран и ниско платен труд, без никакъв дял в печалбата дори ако добиваните суровини са на тяхна земя която се замърсява. Това е и причината за силната съпротива последните 2 години на нови проекти в областта на добивната промишленост.

image

Фондовата борса в Лима 

Социални конфликти във връзка с природните ресурси са един от основните политически рискове в Перу. Една трета от перуанците живеят все още в бедност и много местни общности казват, че минно-добивните индустрии, в близост до домовете им заплашват техния начин на живот и прехрана, тоест повишаването на БВП на Перу ни най-малко не ги касае, което води и до силна съпротива при появата на поредната американска, китайска или европейска корпорация която да им донесе благата на цивилизацията. За местните е много по-изгодно понякога да произвеждат кока или да я контрабандират, вместо идваща цивилизация да оставя съсипана земя след себе си и мини които печелят милиарди за всеки друг, но не и за тях. Съпротивата тепърва ще се ожесточи, ако е се намерят механизми местните да печелят от суровинния бум. Това, че над 60% от износа на страната е основно в суровини също е проблем. Притока на милиардните инвестиции от последните години може и значително да намалее, ако има криза в световната икономика или ако Китай забуксува. Перу има цел да се превърне и в голям енергиен играч с природен газ. На пръв поглед няма лошо, но основно от това ще печели правителството, администрацията и корпорациите, местните едва ли ще намажат филията много, а ние като борсови спекуланти знаем, че точно средната класа или появата на такава (не, че я няма в Перу, но все още е слаба) тикат пазара на акции нагоре. Все пак пазарът на акции в страната се справи значително добре, след кризата от 2007 г., а като плюс можем да добавим – Ниските държавни разходи като % от БВП на Перу, стабилната валута и централната банка която редовно се намесва на валутния пазар засега успешно. От което следва, че трябва да се следи ръководството на банката и една негова смяна ще е по-скоро негативен сигнал както за валута (Перуански сол) така и за акциите. За валутата засега няма риск, тъй като огромна част поне 50% от депозитите в страната са в долари, но ако банковия сектор е стабилен. В случай на неговото разклащане, този стабилен сценарий с валутата отпада. Друг позитивен сигнал са едни $ 42 млрд. предназначени за проекти в областта на минното дело в следващите 10 години. Част от тия пари несъмнено ще попаднат и на борсата, ако не мине черна котка пътя на китайците.

image

В момента борсата е по-скоро с негативна нагласа и един спад под сегашните и нива ще я отнесе до 9 000 пункта, което е нивото и от 2009 г. Ясен сигнал за бичи пазар имаме само ако се мине нивото от поне 22 000, като тогава бъдещето определено ще е розово, а едно последващо покачване над 24 000 би било сигнал за силна еуфория у инвеститорите. Накъде обаче ще поеме сега е под въпрос и зависи от действията или бездействията главно на перуанското правителство което има да реши някой от горните проблеми. Със сигурност мога да кажа едно. В най-скоро време борсата ще поеме силно в една от двете посоки тъй като консолидацията на пазара на акции съвсем скоро ще приключи. В случай на пробив нагоре, очакванията ми са следващите години пазарът на акции в Лима да достигне 42 000 пункта.  

image
FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5984033
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031