Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2013 13:22 - Повтарянето на религиозни догми няма да спаси енергетиката!
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 5085 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Повтарянето на религиозни догми няма да спаси енергетиката!

Като ви бил  “най-евтин тока в Европа”,  защо не си го изнасяте? 

В сравнение с други европейски държави, цената на тока в България била ниска! Дали?  Това не е вярно (към цените заложени в  сайта на  ЕС, добавете всички такси, акцизи и ДДС в България). Не е вярно особено, отнасяйки се до цените на промишления ток, който в страни като Германия и Швеция е с по-ниски стойности от тези у нас.  Дори цената да е по-ниска в някои европейски страни, то разходите на компаниите в България са в пъти по-ниски (предвид и много по-ниските заплати на персонала).  Да се сравняват цени, без да се вземат предвид разходите на едно ЕРП в Италия и в България,  звучи нелепо, особено казано от икономисти и експерти които явно не са написали и една фактура в живота си.  “Дори да има евтино производство, цената на мрежовите услуги ще растат” – по каква причина следва да расте? Нарастват скоростно заплатите на техниците в ЕРП-тата , или компаниите влагат пари от джоба си за развитие на мрежата??!  Напротив – в “"Енергопро" бе съкратена част от техническия персонал, а сега се наема нови хора, но на заплата.... 450 лв. (не, че имало много желаещи), тоест, снижават се разходите.  

image

Като ви е “най-евтин” тока в Европа,  защо по дяволите не си го изнасяте?   Ако е толкова евтин колкото казвате, то в Европа и Близкия изток с удоволствие ще купуват ток от вас. Да, ама не!  Никой не ви ще!   Задлъжнялостта в енергийния сектор е около 2.5 млрд. лв. – натрупана само в последните няколко години. И кой е виновен за това? Домакинствата? Българския бизнес? Не! Защо тогава, те трябва да плащат за вашите грешки? Нима не предупреждавахме докъде ще доведе безконтролното повишаване на цените? Нима повишаването на цените намали проблемите в сектора? Напротив!  И на февруарските бунтове не вярвахте (“Никой не би протестирал за тока! Говорите пълни глупости! Като не разбирате, не се обаждайте! Оставете на експертите...”), но те се случиха!  Повтарянето на “Да качим цените!” няма да помогне, както не е помагало и никога досега!   Ще помогне износа. Ще помогне планирането в пазарни условия.  Ще помогнат действия  които да запазят печалбите, дори при спад в цените на електроенергията  на международните пазари и в страната.  Ще помогне - започване на погасяване на задълженията в сектора– с лекота! Не знаете как с лекота? Ние пък знаем! Ще помогне - излизането ви на печалба! Пак не знаете как? Ние знаем!  Ще помогне скоростна,  незабавна либерализация на пазара. Ще помогне - допускане на нови компании и търговци в сектора.  Ще помогне - отпушване на износа на ток и допускане на внос. Иначе, от свещения Граал на енергетиката, от който пиете вино, което все повече ви горчи, ще получите пак  доза отрова, този път смъртоносна.  Вместо да давате пари – огромно количество, за да лобирате за постоянно повишение от години насам, нещо което видимо не ви носи печалби - при наличие на над 2.5 млрд. лв. задължения,  да бяхте платили на някого да ви оптимизира системата!   Те нещата само с “наши хора” не стават!

Вярно е, нямам висше образование, един от колегите също няма, но ако толкова искате висшисти – наемете си Черната Златка и Митьо Пищова! И двамата са с висше!  Дано ви свършат работа!  Този път няма да започна, а ще свърша с думите на Антоан дьо Риварол 

“Революциите най-често се извършват не защото едната страна е станала по-просветена, а защото другата е сътворила твърде много глупости”

Амин!

ПС: Извън темата. На 12 януари 2013 г. написах, че е много вероятно доходността на българските държавни облигации  да нарасне на 5-5,2 %, след като напипа дъно разположено около 3 - 2,5%. На 23.07.2013 г. средната доходност по българските ДЦК, изчислена съобразно методиката, използвана от МФ, е вече 4,01%.

По тема - ток, цени, газ, енергетика:

Няма пазар за българския ток, но можеше и може да има печалби
Ако пазарът на ток се либерализира сега!  
Два пътя пред родната енергетика 
Цената на тока трябва да падне с минимум 9%, плюс процент с който да се компенсират надвзетите пари  
Асен Василев за ролята и отговорността на държавата в енергийната политика на страната
Колапс на енергийната система 
Колосални кражби и крещяща некомпетентност може да завлекат не само НЕК, но и държавата в колапс   
За цените на електроенергията 
Вкарват страната в катастрофа, но не искат да свалят цените и монопола!
Кой ще връща парите на граждани и компании в България? 
Жерминал по български - Ковачки затваря 4 мини 
ДКЕВР не е изпълнила нито едно от основните си задължения 
Цените на тока, пречка пред чуждите инвестиции - Правителството има само 14 дни, за да реши проблема 
Бедни и богати са свързани от една цел и имат еднакви интереси   
Оставката на кабинета не решава проблема със сметките за ток  
Дългове и мегапроекти в България 
Когато аматьорите купуват семки 
Кой се плаши от евтин газ 
Поредните лъжи на Булгаргаз 
Покачването на доларa ще изведе България до по-висок външнотърговски дефицит 
Крадливи легенди и митове в българската ядрена енергетика 
Въпросителни при доставките и транзит на газ в България 
Няколко думи за далаверата в България с така наречените "възобновяеми източници" 
Кой не иска България в еврозоната  

image

Консултации в областта на международните инвестиции, акции, валути (Forex), фючърси, облигации, опции, имоти, оптимизация на компании (oптимизация на бизнес) и хеджиране
 




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6015630
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930