Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2013 22:10 - Дефлацията не е страшна, страшна е стагфлацията която преживяхме!
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 3029 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 13.09.2013 22:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дефлацията не е страшна, страшна е стагфлацията която преживяхме!

image

6 месеца дефлация в България, шок и ужас сред леви и псевдо-десни икономисти, а още никой не е умрял!
Англия по време на най-големия си икономически бум е имала 200 години дефлация! И англичаните не са умрели....  
 
За шести пореден месец в страната ни има дефлация. Това е за първи път в новата история на България от 1989 г. насам. Умря ли някой, икономиката ли се срути, или изпаднахме още по-дълбоко в икономическата криза? Не! Макар с малко протестите от февруари дадоха своя принос, в минималното понижение на цените на тока за бита, което остави минимум около 350 милиона лева от април насам,  да се движат свободно в икономиката, вместо да отидат в няколкото монополни канала.  

Защо тези излишни пари не предизвикаха инфлация? Причината е много проста! 

От февруари насам са спрели всякакви рестрикции и нови бюрократични ограничение от страна на българската администрация. Напротив, примката над бизнеса се разхлаби с едно единствено изключение за което ще спомена малко по-надолу.  Спирането дори на намерения за нови рестрикции не кара бизнеса да калкулира толкова висок риск от административен произвол, колкото по времето на Дянков и Мирослав  Найденов, любимите министри на премиера от Банкя. Трябва ли да буди страх дефлацията? 

Не! Както не веднъж съм казвал, много по-страшни са инфлацията, а още по-страшна е стагфлациятакоято кабинетите ни нарочно предизвикваха досега, с държавно регулирани и напомпвани цени на частни и държавни монополи.  

Оставката на Дянков безнадеждно закъсня (подробности тук), а той така и не можа да излезе от комунистическото си и ляво мислене.  Сега отново се надигат някакви неокомунистически икономисти, които не са написали една фактура в живота си, с желание да се спре процеса на дефлация и отново да вкараме стагфлация в икономиката!  Защото забележете "Така тя се стимулирала и растеж имало само при инфлация!"  Да знам, че така пише в повечето ваши учебници, но то и в библията пише много неща, но това не значи, че светът е създаден за 7 дни.  Повърхностното и еднопластово  "мислене" над идеите в икономиката не означава нищо повече от това, че тези които искат инфлация, не са проумели нищо повече от заглавието в учебниците си. Причината е проста и ще я дам с пример:

image

Лицето Х взема 100 лв. заплата от които разпределя месечния си капитал по следния начин:

За ток – 40 лв. 
За храна – 40 лв. 
За дрехи  и забавление – 20 лв.

Ако качим цената на тока с 10 лв. или ако качим данъците му, какво би се получило?

В първия случай Х ще харчи за храна или дреги и забавление с 10 лв. по-малко, които няма да влязат в икономиката, като в същото време тези които му ги продават ще качат цените – заради повишението си от тока разходи.

Във втория случай Х – няма да взема 100 лв., а примерно 90 лв. ако увеличението на данъка е с 10 лв. Тогава той пак ще харчи по-малко пари!

Опитваме се максимално просто и ясно да обясня откъде идваха досега проблемите в икономиката ни.  Вечното качване на ток, вода, газ, данъци, за което не сме спирали да говорим, обезкръви не само огромна част от нацията, но съсипа икономиката и породи 450 000 официално безработни.  И задавам въпрос  “Ако вие днес си купите нещо, по-евтино отколкото вчера – нима това е лошо? Ако даден търговец и производител съумее да намали разходите си и му останат повече свободни пари, нима това е лошо за икономката?   Оставете хората най-после на мира, спрете да експериментирате над тях и цялата държава!  Видя се, че нито инфлацията нито стагфлацията  ви работят – нито в света, а още по-малко в България!

Какво може да се направи, при добро желание?

Намаление на ДДС с поне 1 % в скоро време, което ще даде импулс на още капиталови потоци към икономиката ни и ще увеличи данъчните постъпления.  Отмяна на данъчното облагане с ДОД на минималната работна заплата. Намаление на държавно регулираните цени – ток, газ, вода. Разрешаване на ВИК дружествата да вкарват като разход ремонта на ВИК мрежата, облекчаване на счетоводството за компании с годишен оборот до 100 000 лв. и още, отмяна на още разрешителни и лицензионни режими.  И това което споменах горе за бизнеса и тока – намаление на цените на промишления ток и либерализирайте най-после пазара на електроенергия като намалите бюрокрацията и пречките в него!  

Нелепо е в България промишления ток да по-скъп от този в Германия и Швеция! 

Безпокоят ви данъчните постъпления? Ако поне част от препоръките се изпълнят те ще скочат драстично! 

Какво полезно може да извлечем от дефлацията?

За първи път в своята нова история България има шанс да влезе в чакалнята на еврозоната (въпреки, всички лъжи досега, че аха, ако поискаме ще влезем), ако още 2 години и 6 месеца не позволим на инфлацията да се качва! Високата стагфлация бе основната причина да не влезем в еврозоната като това невлизане ни донесе само – високи лихви по банковите заеми, липса на инвестиции поради недоверие в лева (дори в България огромна маса от хората държат спестявания си в Евро), проблеми при всяка външно-търговска сделка и загуба на пари при всяка такава.

Така, че уважаеми – радвайте се на дефлация!  Англия по време на най-големия си икономически бум е имала 200 години дефлация! И англичаните не са умрели....  

Не дефлацията е бич за икономиката! Големия бич е намесата на държавата в ценообразуването само в една посока – нагоре. Което се нарича стагфлация!  Това на което се нагледахме досега – цели 24 години. Нека опитаме от другото! Да оставим наистина парите в хората!  Вярно, че не сме Англия, но току виж се получило! А дефлацията, тя сама ще се регулира, завъртят ли се малко повече пари между хората и бизнеса. Всичко това което вие досега спирахте, в страх да не се пречупи пещерната ви нео-комунистическата ви представа за капитализма и икономиката, в която маоистиката ви дръжава трябва да мачка населението и бизнеса, докато не пукнат, а после на свой ред да пукне тя. Точно това което и стана! 

Колко пари трябва да заработиш в България ако искаш да си купиш стока за 100 лева 
Кой не иска България в еврозоната 
Многото лица на финансовата криза 
Защо България е най-бедната страна в Европа 
Защо е много вероятно отново да не влезем в еврозоната  
Парите бягат от България 
България 2011 - Двуцифрена инфлация, огромна безработица, висока престъпност, проблеми в банките 
България в 2012 – 2013 
Защо магистралната икономическа политика на Бойко Борисов носи и е обречена на неуспех  
Инфлацията и стагфлацията в България от 1970 година до днес 
Капиталовият пазар, инвестициите и бизнес климата в България, по-зле отколкото когато Борисов взе властта 
Компании почнали от гаражи и апартаменти - Защо безработицата в България рекордно расте 
Пушенето е вредно за вашето здраве 
След земетресението – Застраховане или измама?! 
Скоро след пристигането на "финансовата култура" в дома на българина, парите му изчезват 
Когато аматьорите купуват семки 
Дългове и мегапроекти в България 
Междуфирмената задлъжнялост в България - Има ли лесно и евтино решение? 
Кой и защо спъва бизнеса в България 
Кой се плаши от евтин газ 
Българската администрация е пропиляла и изхарчила в безсмислена "дейност" поне 50 милиарда лева  
 
image

Консултации в областта на международните инвестиции, акции, валути (Forex), фючърси, облигации, опции, имоти, оптимизация на компании (oптимизация на бизнес) и хеджиране




Гласувай:
8



1. olivie - Дифлорацията не е страшна, страшна е стагфлорацията:
14.09.2013 13:59
Когато не ти го вадят...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5985707
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031