Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2013 00:06 - Нарастване в цените на едро, на електроенергията
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 2133 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 16.09.2013 23:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Нарастване в цените на едро, на електроенергията

Покачването на цените няма да е дългосрочен тренд

Очаквам рязко покачване на цените на електроенергията на едро в следващите месеци, до почти двойни от сегашните нива. Покачването ще обхване Централна и Източна Европа, но няма да подминеБългария и региона.  Дъното на пазара на електроенергия бе стигнато миналия месец и нататък,  следват месеци на сравнително бързо повишение на цените, поне до € 80 MWh, като нищо чудно тия нива да бъдат най-късно до март 2014 г.  Дори следващите дни да отбележим известно понижение от сегашните нива, това ще е временно явление което бързо ще бъде наваксано следващите месеци.  Това вероятно ще подобри и българския износ на електроенергия, както и ще закрепи донякъде енергийната ни система загубила стотици милиони поради собствената си недалновидност.
 

image

В момента страната ни изнася евтиния си ток, а продава на консуматорите вътре в страната скъпия, като така реално спонсорира икономиките на околните държави, за сметка на българските производители. Подобно на производството ни на пшеница и суровини, вместо да изнасяме няколко пъти увеличена добавена стойност, ние изнасяме ресурси с по-малка печалба, които другите обработват, за да ни ги продадат обратно с много по-висока печалба.  С горното не казвам, че не трябва да изнасяме ток, напротив. Но най-глупавото е да го правим за сметка на българската индустрия, бизнес и потребители Бизнесът в Европа използва много по-евтин ток от българските фирми, нещо за което аз и няколко колеги отдавна говорихме, напук на всички лъжи изсипвани от българските медии за “най-евтиния ток в Европа”. 

image

България е от малкото страни е ЕС на която пазарът на ток не е либерализиран, а една държавна комисия разпределя баницата, основно спонсорирайки близки до властта дружествата, с  дългосрочните договори, за задължително изкупуване на електроенергия и силно завишени цени.  Нещо като юрски парк за динозаври, пазен ревниво, тъй като, на свободния пазар тия същества с мозък колкото портокал, нямат шанс срещу хищници с по-висок интелект  като бозайниците.   Началото на годината  комисарят по енергетика на ЕС направи негативно изказване срещу силно изкривения, монополизиран и негативен пазар на електроенергия у нас, но месеци след това изявление, решение на проблемите все още няма, като надеждата на българските политици, чиновници и  енергийни “експерти” е за чудо, което обаче едва ли ще се случи.  За да има свободен пазар на електроенергия у нас следва поне преносната мрежа да бъде обществено достъпна, за да има реална конкуренция между търговците на ток. Съмненията на Еврокомисията са, че енергийният холдинг възпрепятства конкуренцията на електричество на едро в България и в съседните страни.

Покачването на цените за което говоря в началото, няма да е дългосрочен тренд. Напротив, в дългосрочна перспектива, натиска над цените ще остава значим, което значи, че след като се извърши сегашното повишение, цените отново ще паднат до сегашните си нива, а вероятно и по-ниско.  

image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ, ОПЦИИ, ОБЛИГАЦИИ




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6014887
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930