Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2013 16:49 - Туризмът в България, диваците, парите и културата
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 7119 Коментари: 0 Гласове:
12

Последна промяна: 02.10.2013 23:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Туризмът в България, диваците парите и културата

Навремето англичаните продавали алкохол на диваците и индианците и срещу него им смъквали кожите. Сега ние продаваме алкохол на англичаните - дерем ги и пак сме недоволни!

Слънчев Бряг измества курорти като Магалуф и Кавос, на Майорка и Корфу според Би Би Си. В рекламата на "Икеа" заснета от една от най-добрите агенции в бранша, но  цензурирана в България, тинеджърка иска да иде на море в Слънчев бряг и изпада в истерия при отказа на родителите си. Базата в най-големия черноморски курорт продължава да е на 100 % заета в последните години и комплексът се пука по шевовете! Въпреки кризата, оплакванията заради шум, пиянските изцепки, влюбени двойки по плажа, скоковете от балконите в басейните. Слънчев бряг отдавна не е курорт за тихи източно-германски семейства по сандалки, пенсионери които пият по една бира и съветски пионерчета, а се развива като град в Дивия запад, млад, напорист и бурен с всички грешки и добри страни на растежа. 

image

Моми англичанки на бара

Приходите от туризма в България за 2012 г. са вече  € 3  000 000 000 и растат от година на година повече от 2 десетилетия наред!  Покрай него се развиват и хиляди други бизнеси, от тоя с летищата, до магазините в Бургас,  главните улици, моловете, бутиците, павилионите за пуканки, картинните галерии (ако не туристите, някои хотелиери купуват за да украсят хотелите си), художниците, музикантите, транспортните, логистични компании, тия които се занимават с обзавеждане, ремонти и много други. Непряко приходите са поне за още толкова пари!

image

Колко бизнеса в България вадят толкова?! Спрете им алкохола и край на далаверата с боброви кожи, алкохол и мъниста!  The Company of Adventurers of London Trading to the Ports of Africa, по известна като The Guinea Company,  Hudson"s Bay Company,  Virginia Company и  East India Company да не би да да изнасяли концерти на Хендел пред диваците?  

image

На Слънчев бряг, септември. Не можах да не започна да се смея, като видях тази снимка!

Ако толкова искате да им вкарате култура, направете широка реклама на музеите, организирайте концерти, канете изпълнители в комплексите и.... раздавайте флаери, на тия които имат по трезвен вид!  България винаги е била дестинация предимно за бедни, още от 20 те години на 20 век и това много трудно може да се промени! Освен немците, всички останали туристи от севера (включително братушки и поляци) наблягаха на алкохол, купон и това бе една от малкото причини да идват тук  по време на социализма и сега.  Ако някой смята, че преди 1989 г. в барове като Астория, ТУИ, Канеи и Колиби на Златни пясъци е имало културни мероприятия и читалищни концерти за англичани и скандинавци, жестоко се лъже. Очакванията, че Султана на Бруней и Роман Абрамович, че доплават с яхтите си, ще седнат в някое капанче на брега на морето в обкръжението на дизайнери и композитори, ще ядат цаца, ще пият ракия “Грозден” - Карнобат, ще дишат йодни пари, ще гледат ансамбъла на Нешка Робева да размахва бухалки и ленти по пясъка, под съпровод на Тони Димитрова и “Бургаски вечери” са безнадежден романтизъм и в сферата на ненаучната фантастика. 

image

Таратор за гладните

Мислите ли, че един младеж няма да дойде в България, заради рекламите и филмите представящи страната ни като място в което ще купонясва? Явно никога не сте били млади!  Богатите или културни туристи са като богатите и културни инвеститори – те не идват сами, а почти винаги следват бедните, авантюристите и тълпата, привлечени от любопитство "Какво по-дяволите става толкова там, че всички луднаха?". Така е в пазара на имоти, тоя на акции така е и в туризма.  Причината да посетят дадена страна е точно същата като на тинейджърката от рекламата на Икеа, или младежите долу от филма. Купонът!  Берлускони не бе обвинен, че ходи на опера, а, че си организира бунга-бунга партита с други милиардери и мацки!  Не, че не може да иде на опера или не е ходил, но на опера ще иде 1 път в месеца, а бунга-бунга ще има всяка събота.  Или смятате, че на яхтите в Кан играят хора и ръченици, френски народни танци,  слушат Панчо Владигеров, разглеждат каталози с тракийски и галски съкровища и водят философски разговори за вредата от чалгата?  

image

“Туристите са некултурни,  идват на почивка само да пият и да се търкалят край басейните!” Какво по-дяволите ви пречи това? Нали си плащат?! Че кой нормален ще пие алкохолът който им се сервира? И чест прави на българските държавни органи, че успяха до такава степен да контролират процеса, че нямаме умрели туристи от отровен алкохол като в Чехия.  Колко българи от тия които се възмущават, са влезели в музей тази година, отишли са на опера или са си купили и един диск с класическа музика? 

image

Ако някой желае тих и спокоен туризъм, мисля, че страната и крайбрежието ни предлагат чудесни такива кътчета

Музеите, операта, класическата музика, разходките до исторически забележителности, това са само част от бизнеса. Те могат да носят пари и следва да носят такива, но за това първо е нужна реклама и второ привличане на още туристи.  Град Прага се посещава годишно от толкова туристи колкото цяла България. Кое смятате ги привлича там? Историческите забележителности? Да! Но също бирата, твърдия алкохол, купонът. 

image

Логото на East India Company в началния период на компанията

Искаме или не, култура и алкохол са две съвместни и винаги вървящи ръка за ръка блага на цивилизацията и вместо да мрънкаме “какви са диваци” по-добре удължете работното време на музеите, рекламирайте,  разкопайте тракийски и пра-български могили около големите комплекси, отворете ги за посетители,  направете път до тях, организирайте изложби, поканете художници, вкарайте изпълнители на класическа музика, в разгара на сезона. Съберете пари и направете една опера в Слънчев бряг! Мислите, че няма да си избие парите? Грешите! От 200-300 пияни туристи поне един ще спре мътен поглед над плакат канещ го културно мероприятие и следващия ден няма да се напие преди да го е посетил. Нито Сан Франциско, нито Лас Вегас, Амстердам, Антверпен, курортите в Испания, Гърция и Турция са построени за един ден и са започнали съсъществуването си с  концерт на ансамбъл Звънче и Веско Маринов. А който желае тих и спокоен туризъм, мисля, че и страната и крайбрежието ни предлагат чудесни такива кътчета.


image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ, ОПЦИИ, ОБЛИГАЦИИ
 








Гласувай:
12



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6008923
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930