Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2013 11:33 - Имаме чисто българска криза
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 6376 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 07.04.2016 17:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Имаме чисто българска криза

Правителството ще си е свършило работата, когато създаде условия за наемане на нови работници и повишение на заплатите

Ситуацията с българското производство към момента е  много тежка. За съжаление последните години показват, че тенденцията в българското производство е към спиране и затваряне, при това на водещи родни предприятия. Има си причини за това и те не са само световната икономическа и финансова криза. Има чисто българска кризаБез малък и среден бизнес, без производство, държавата ни няма как да реши социалните си проблеми, които са свързани с ниските възнаграждения и високата безработица. Трябва да се направи това, което бе направено в Европа. Още в зората на кризата през 2008 година Европейската комисия гласува с участието на България Small Bussines Act, или така наречения акт за малкия и среден бизнес, в който е предвидена една огромна програма за облекчаване на малкия и среден бизнес. С нейна помощ малките фирми в Германия, Франция, Италия и Англия оцеляха.

У нас никой не беше чул до миналата година за участието на страната ни в този акт. До този момент държавата ни беше пасивна. Никой дори не беше чел този акт, съответно не бяха дадени преференции за малките и средни предприятия. Съответно те започнаха да затварят. Мерките са в три посоки – административно-бюрократичната тежест, в това число не само лицензионни режими, финансирането и пазарите. Това са трите групи проблеми, които унищожават българското производство. Унищожават го, защото държавата е тази, която трябваше да се възползва от този акт и да създаде условия, за да могат инициативните хора да започнат да инвестират и да произвеждат. Ние ще адмирираме всяко едно правителство, което успее да разреши въпроса с административната тежест, защото тя наистина спъва. Ние можем да адмирираме това правителство и за друго - те направиха някои стъпки, които отдавна бяха отлагани. Например, когато говорим за ДДС. ДДС у нас се плаща при издаване на фактура, а ние отдавна настоявахме да бъде на касова основа. Ние отдавна настоявахме да се превежда при плащането, тъй като у нас има много голяма междуфирмена задлъжнялост. Ето те решиха,че от 1 януари 2014 г. това нещо ще започне да действа за малки предприятия с оборот до 500 хил. евро, което е една много сериозна стъпка. Другата сериозна стъпка е, че от 1 януари ДДС кредитът вече няма да бъде отказван, заради поводи, че някой по веригата е направил злоупотреби. Това го говорим от 10 години вече и никой не го бе направил досега. Освен това се задейства и гаранционния фонд към Българската банка за развитие, което е изключително полезен ход, защото този фонд позволява усвояването на парите по европейските програми. Без него фирмите не могат да получат кредит, защото не могат да осигурят обезпечения на банките. Ето това са реални стъпки. Ние ще аплодираме не само това, но и всяко следващо правителство, което незабавно въведе стимули за малкия и среден бизнес. Предишното правителство аз не си спомням да е предприемало каквото и да било по отношение на малкия и среден бизнес. 

Бившият финансов министър Симеон Дянков беше човекът, който с абсолютна сигурност, може да влезе в историята като убиецът на българския бизнес.  По негово време чувалът се тупаше, докато и прахта се изтупа. 

Конкурентоспособността на българските компании отново зависи не само от това дали те инвестират и купуват машини, дали стават по-производителни. Конкурентоспособността на родните фирми дори може да се обвърже с Европейския съюз, защото ще кажа само 2 факта. Субсидиите на нашите ферми и на фирмите от преработвателната промишленост са в пъти по-малки от тези на западните компании. Лихвите по кредитите и финансирането ни е отново 2-3 пъти по-скъпо отколкото на една френска или немска компания. Само тези фактори са достатъчни, за да се прецени, че има фактори, които са извън възможностите на нашите компании да стават  все по-конкуренти. Приемането ни в Шенгенското пространство за мнозина е само гишета без опашки и преминаване през границите със 100 км/час. 
Шенген е нещо друго - инструмент за конкурентоспособност. Когато твоите тирове стоят на опашките и трябва да предоставят документ, сертификат и т.н коства време. А времето е пари. Освен това говорим и за административен ресурс. Аз не приемам упреци от порядъка, че българките производители са с ниска производителност и конкурентоспособност. Има и такива причини, но по-голямата част от тях се коренят в управлението на държавата. И в договорите и в резултатите, които сме постигнали с други страни. Аз не съм оптимист за това, което става. Нещата стават все по-тежки и заради това ние много притискаме правителството бързо да действа. Притискаме ги по всички възможни линии: организираме директни срещи с министрите, медийни изяви, чрез нашия Съюз „Произведено в България“, чрез работодателските организации.  Новото правителство е по-отворени са за дискусия. Мисля, че благоприятно действат барабаните под Министерския съвет. Действайки под натиск, работят по-добре. Нека започнем от Агенцията по храните, който е един паразитен орган, буквално убиващ българския бизнес и свършим с Комисия за защита на конкуренцията, която въобще не си върши работата. Не говорим само за оптимизиране на работата на Агенцията по храните, а пълно намаляване на бюрокрацията.  Аз запознах колеги и вицепремиера Даниела Бобева с някои факти, които са напълно неприемливи с оглед ширещата се мизерия в страната - например как действат здравните инспектори и какви формални изисквания поставят на износителите. Износителят трябва да пише номера на камиона или превозното средство, с което се изнася стоката му. Ами откъде да го знае износителят, като то ще пътува със спедиторска агенция – само тя има информация за тези номера. Здравните инспектори проверяват и партидата за износ. Протоколът им трябва да бъде разписан от директора на агенцията, но когато той липсва, всички стоят и го чакат. Защо трябва да го чакат - процедурите трябва да се олекотят.  Ако те успеят да осигурят условия, по-добри за родния бизнес, ако той заработи, наеме нови работници и повиши заплатите – правителството ще си е свършило работата, без значение кой и как протестира срещу него.

image

Аз мисля, че и протестите биха могли да се променят, ако видим положителните резултати, тъй като в 
България най-тежкият проблем си остава бедността. Напоследък най-актуални, освен банковото кредитиране и механизмите му, са европейските средства. Те са болната тема. У нас има едно залитане по крупното усвояване на европейски средства с инфраструктурни проекти.  Затова не тръгна оперативна програма „Конкурентоспособност“, затова и мярка 123 е до никъде. Просто защото целият административен капацитет на държавата е съсредоточен да не изпуснем големите средства. А малките пари, които не са никак малко за нашите предприятия, остават на заден план.

image

Лукан Луканов - мажоритарен акционер на Арома АД, председателя на Съюз "Произведено в България" – от интервю дадено на 
www.investor.bg



Реалната безработица в България засяга 42 % от трудоспособното население



image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ, ОПЦИИ, ОБЛИГАЦИИ




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5985835
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031