Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2017 01:44 - Империя в сянка 2
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 2026 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Империя в сянка 2 

Ще говорим за друга не много известна частна компания, базирана в градче с 3 000 жители
Тя предлага финансови продукти и услуги на дребно и на институционални инвеститори в Съединените щати и в чужбина Vanguard Group не се търгува на борсата, но управлява активи за около над $ 3 трилиона, като между тях според слуховете са корпорации от мащаба на IBM, със значението на Gilead Sciences, Halliburton Company, Monsanto Company, има голям дял в Google, JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo (за които вече съм писал), Academi (компания за управление на риска, охрана и наемници) и други*.

Корпорацията е най-големият доставчик на взаимни фондове и втори по големина доставчик на борсово търгувани фондове в света.

Предлага още брокерски услуги, променливи и фиксирани ренти, образователни сметка, финансово планиране, управление на активи, както и доверителни услуги. 

Основател на корпорацията и бивш председател на борда е 86 годишният Джон Клифтън (по прякор Страшилището).

Преди да продължа няма как да не спомена, че Страшилището е човек изръчкал живота и напредъка си с лакти, не от тия родени и живели със златно цукало под леглото. Завършва образованието си с пълна стипендия, а после посещава вечерни и съботно-неделни курсове в Университета на Пенсилвания. След дипломиране работи в Wellington Management Company, където се изкачва в йерархията до председател, но по-късно е свален от поста поради грешно решение за сливане.

Година по-късно, през 1974 г. на 45 годишна възраст той основава Vanguard Group (Wellington Management Company участват в новата корпорация), като под негово ръководство корпорацията нараства до днешните си гигантски мащаби.

Идеята му, че вместо да се опитва човек да победи пазара е по-добре да го следва, води до създаването на индексните фондове които са основния бизнес на Vanguard. 

image

Главният офис на корпорацията във Вали Фордж, Пенсилвания


Корпорацията е кръстена на 74 оръдейният третокласен линеен кораб Vanguard, флагман на Адмирал Нелсън в битката при Нил. Корабът присъства в логото на корпорацията, а негов умален макет краси офиса на председателя на борда.

началото Vanguard Group растат бавно, но след няколко сравнително малки сливания и след започване на силния бичи пазар на акции, след 1982 г., активите започват да растат значително. През 1986 г. Vanguard създават фонд в облигации, също първия такъв предлаган някога на инвеститорите. През 1999 г. Джон Клифтън се оттегля от управлението, но остава като човекът в сянка, с влияние в делата на корпорацията.

Vanguard Group има около 14 000 служители, има офиси в Австралия, Азия и Европа, но подобно на BlackRock не е от известните сред широката общественост. Vanguard е собственост на самите фондове в които влага пари и като резултат от това, е собственост на инвеститорите в тези фондове, като няма главни акционери и е подобна на японските ‘’сумоси’’ като Номура, компания управлявана главно от своя мениджмънт. 

Въпреки това, сред по-големите акционери може да се забележи лицето Ричард Брус, по-известно като Дик Чейни, 46-ти вицепрезидент на САЩ в администрацията на Джордж У. Буш. След като бе принуден да напусне Halliburton, бившият вицепрезидент получи акции във Vanguard.

Корпорацията според слуховете стои зад сегашния директор на ЦРУ Джон Бренън, който колкото и да е досаден на поста си за Обама, е почти невъзможен за уволнение.

За разлика от 
BlackRock, Inc., която е по-скоро обвързана с Демократите и може да бъде свързана от любителите на теорията на конспирацията с някакво еврейско лоби (поради големия брой евреи в управлението), Vanguard Group е по-близка с Републиканците в САЩ и е по-скоро корпорацията на англосаксонците (въпреки цветния си състав), ако последните също попадат под подозрение. 

* Pfizer Inc., Procter & Gamble Co., United Technologies Corp., Verizon Communications Inc., Wal-Mart Stores Inc. Time Warner, Walt Disney, Viacom, Rupert Murdoch"s News Corporation, CBS Corporation, NBC Universal, Alcoa Inc. Altria Group Inc., American International Group Inc., AT&T Inc., Boeing Co., Caterpillar Inc., Coca-Cola Co., DuPont & Co., Exxon Mobil Corp., General Electric Co., General Motors Corporation, Hewlett-Packard Co., Home Depot Inc., Honeywell International Inc., Intel Corp., International Business Machines Corp., Johnson & Johnson, JP Morgan Chase & Co., McDonald"s Corp., Merck & Co. Inc., Microsoft Corp., 3M Co., има дял във Fidelity Investments и други. 
 

Нашите постижения


Тагове:   империя,   корпорация,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5976101
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031