Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2009 01:04 - В Турция нещата отват на зле
Автор: borsi Категория: Политика   
Прочетен: 5052 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 20.04.2016 00:27


 
Съдят турски автор заради "обидна за исляма" книга     26.05.2009, 17:05  - news.bg 
 
Турски автор, изправен на съд заради обвинения, че последната му книга е обидна за исляма, отхвърли атаките срещу себе си и посочи, че уважава религията си. 

Недим Гюрсел може да получи 1 година затвор ако бъде осъден, съобщи АП. Обвиненията срещу него са за незачитане на религиозните ценности и подбуда към религиозна ненавист към религията в последната си книга „Дъщерята на Аллах". 
Гюрсел, който е роден в Турция, но е с френско гражданство, е поредният интелектуалец, преследван от закона и подложен на цензура. 
Дело срещу него имаше и миналата година след сигнал на гражданин, който предупреди, че романът (чието действие се развива през 6 век и описва зараждането на исляма като религия) е богохулен. Тогава Недим Гюрсел многократно заяви, че книгата му, издадена в Турция миналата година, не се базира на действителни събития, тя е фикционална. Той подчерта, че няма за цел да обиди религиозното чувство на вярващите. 
Тогава обвинението, повдигнато срещу него, беше, че в книгата си се е подигравал с лица и събития от ислямската религия. 

Ако военните не направят преврат, скоро може да има край на светската държава Турция и жалко за заветите на Ататюрк (голям приятел приживе на
България)!
За мен, това са само опити на ислямистите да опипат почвата, но минат ли, ще настъпят   светската власт и това ще е края наТурция. 

Лошото е, че военните в Турция (защитниците на светската държава) са в шах. 
Ако направят преврат, ще ги упрекнат, че газят "правата на човека" и цял свят ще почне да ги сочи с пръст (ЕС- довиждане). Ако пък не го направят, тези права наистина са застрашени и последния случай с писателя е показателен какво ще става само на километри от нас (Пак ЕС - довиждане)! 
Заздравят ли се ислямистите в Турция и ако се укрепят още повече, ще свалят светската власт  малко по малко (сега правят по малки стъпки, защото още ги е страх) и само въпрос на време е тези арабски емисари които промиват мозъка на нашите си родни турци (тя си ги харесвам, щото повечето са честни отрудени хора, дето всеки ги е цакал), и наляха милиони в ислямски училища в Турция и
България да се активизират и да започнат процеса и тук в нашата страна.  Защото, ако до сега отношенията с южната ни съседка се развиваха ако не перфектно, то поне без серизони  търкания, с ислямизацията там няма да закъснеят и проблемите за нас
Лично аз се надявам, здравите сили в Турция да вземат пак властта като в 1980 г. и силно ми се ще някой тикви е
България, ЕС, Русия и САЩ да узреят до степен да им ударят рамо вместо да реват за "правата" на талибаните. Защото поне на мен този писател ми е в пъти по-симпатичен и от най-симпатичния религиозен фанатик.

В цивлизованите държави,  мястото на религията е в джамиите и църквите, а не в политиката.


image

Мустафа Кемал Ататюрк

ПС: На 27 май 1960 г. правителството на турския премиер Аднан Мендерес е свалено след военен преврат. Започналите гонения срещу журналисти и налагането на цензура на печата са капката, която прелива чашата на търпението, и военните, водени от ген. Джемал Гюрсел, организират преврат и свалят Мендерес. Самият той е обвинен в нарушаване на конституцията и на 17 септември 1961 г. е обесен в затвора на остров Имралъ в Мраморно море. 

На 12 септември 1980 г. в Турция е извършен поредният и засега последен военен преврат. Негов организатор и лидер е ген. Кенан Еврен, който впоследствие става седмият президент на Турската република и един от уважаваните политици на страната през 80-те години.


image
..





Гласувай:
1



1. andi2 - спомням си, че ореди известно време ...
27.05.2009 01:49
спомням си , че ореди известно време имаше митинг в подкрепа на някакъв университетски преподавател ( нещо такова ) и въобще в подкрепа на светската държава . Много хора се бяха събрали .
Не мисля , че военните ще оставят да се установи ислямска държава
А вече как" великите " сили гледат на въпроса е друга тема .
Ако някой има интерес това да стане , ще стане , но сам по себе си Ердоган , не може да направи нищо .
цитирай
2. borsi - Лошото е, че малко по малко настъ...
27.05.2009 01:57
Лошото е, че малко по малко настъпват. Миналата година арестуваха военни. Случая посочен от теб е с ректора на университет в Анкара. Мехмед Хаберал. Повдигнаха обвинения във връзка с предполагаем "заговор" за дискредитиране на Партията на справедливостта и развитието (Ислямистите)
цитирай
3. borsi - Борсата в Турция рязко надолу заради серия политически арести
24.02.2010 18:44
Борсата в Турция преживя сериозен трус днес, след като инвеститорите се уплашиха от сблъсъците между правителството и военните. В резултат на специализирана операция в страната в понеделник бяха арестувани 40 настоящи и бивши военни, срещу които е повдигнато обвинение в опит за преврат.

Основното обвинение е опит за преврат през 2003 година, организиран чрез дестабилизация на обществената сигурност. Това е станало чрез бомбен атентат в истанбулска джамия, както и със свалянето на самолет, като за това е била обвинена Гърция.

От тогава на борсата в страната се наблюдават разпродажби, като вчера основният индекс ISE 100 падна с над 2 на сто, а днес изгуби близо 4 на сто, предава Market Watch.

В Турция периодично се повдига темата за превратите, като от 1960-та година насам властта е сменяна по този начин на четири пъти. Отношенията на партията на премиера Реджеп Ердоган и военните, които се смятат за пазител на гражданските начала в републиката, са обтегнати от доста време.

Според мнозина анализатори арестите са сигнал, че Турция може да се върне назад в развитието си с подобни процеси.

http://www.investor.bg/?cat=6&id=94426
цитирай
4. borsi - Военните арести в Турция увеличиха драстично недоверието към лирата
25.02.2010 14:38
Участниците на валутните пазари увеличиха рязко залозите си против турската лира, след като над 40 офицери от турската армия бяха арестувани в сряда заради предполагаем заговор за държавен преврат през 2003 г. Разликата между премиите по пут и кол опциите върху турската лира скочи от 2,25 процентни пункта преди една седмица до 3,4 процентни пункта днес. Увеличаването на изискуемата премия по пут опциите означава, че валутният риск, свързан с обезценката на лирата, расте. Разликата между цените (премиите) по едномесечните кол и пут опции върху турската лира в момента е най-високата сред всички 48 валути, които Bloomberg следи. Разпродажбите обърнаха в обратна посока положителната тенденция на пазарите на акции и облигации в Турция, която им донесе най-силен ръст сред всички фондови пазари в Европа в разгара на глобалната кредитна криза. Турското правителство успя да намали държавния дълг на страната от 67% на 47% от брутния вътрешен продукт през 2009 г. По този начин страната избегна получаването на заем от Международния валутен фонд. Според валутните стратези на британската финансова компания Barclays Capital турската лира може да поевтинее с до 8% спрямо долара през тази година и курсът да стигне 1,68 лири за един долар. От началото на тази седмица турската лира е поевтиняла с 2,1% спрямо долара, а основният борсов индекс ISE National 100 е потънал със 7%. Изискуемата от инвеститорите доходност по двугодишните турски държавни ценни книжа скочи със седем базисни пункта в сряда до 9,01%. http://forex.investor.bg/?cat=130&id=94460
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5984933
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031