Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2010 00:05 - Най-милитаризирана държава в света е .... Швейцария
Автор: borsi Категория: Политика   
Прочетен: 11474 Коментари: 10 Гласове:
8

Последна промяна: 07.12.2010 01:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 

Представете си Държава , в която всички граждани от мъжки пол в интервала от 20 до 50 годишна възраст са военнослужещи и в буквалния смисъл на думата спят с оръжие под възглавницата си. Държава , която след навършване на 50 годишна възраст подарява зачисленото лично оръжие на гражданите си. Държава , която поощрява и приветства участието на гражданите си в мобилизационни сборове и учения независимо дали са на 50 , 60 или 70 годишна възраст. 

Държава която те моли да си купиш поне пистолет , а най-добре автомат със сгъваем приклад. Държава , която е способна да увеличи армията си от 22 хилядна численост в мирно време до 650 хиляди , в рамките на 4 часа, а в рамките на 2 дни до 1.7 млн. численост , при това прекрасно организирана , силно въоръжена въоръжена и много добре обучена. Представете си тази въоръжена до зъби държава , от Женева до Давос , от Цюрих до Лугано , територията на която е изровена от тунели , противоатомни убежища , продоволствени военновременни складове , ракетно-артилерийски опорни точки изсечени в гранитните планини, държава в която 80% от къщите на населението са оборудвани с бронирани капаци на прозорците (стоят в мазето а при нужда се монтират). 
Това е Швейцария.

image

От папската гвардия, до .... 

image

Армията на Швейцария не е единствената в света , която е организирана на този принцип. Донякъде подобна структура има и Бундесфера. Аналог може да се направи и със съветските "кадрирани" дивизии от близкото минало. Организацията е по схемата "Пълно обезпечение с офицери + 2/3 обезпечение с подофицери и сержанти + 1/3 редовни войници + мобилизационни сборове когато има нужда".

Разликата при Швейцарската армия обаче е , че този принцип е доведен до перфектност .

Кадровите военни в Швейцария са всичко на всичко около 9 000 души и са заети предимно във ВВС на страната. Заетите в останалите родове войски кадрови военни са около 15 000 души едновременно. Всеки гражданин от мъжки пол , след навършване на 20 годишна възраст се призовава в редовете на Швейцарската армия. Зачислява се в редовете на Rekrutenschule – Ecole de recrue , където прекарва първоначално обучение от 90 дни.

След завършване на обучението , държавата зачислява на новоизпечения боец личното оръжие (автомат и пистолет) , едноседмичен пакет със суха храна – т.н. "Министерска консерва" , която боеца има задължението да обновява след изтичане на срока на годност , х 4 пълнителя с боеприпаси за оръжието , три комплекта униформи за различните сезони , бронежилетка и каска , както и зачислителен номер към коя войскова част принадлежи. Така екипиран боеца се прибира в къщи и тръгва на работа или в университета или където му е житейското поприще. 
До 32 годишна възраст боеца се намира в състояние "Аусцуг". При този статус е длъжен в рамките на 10 г. да премине 8 военни сбора х 3 седмици всеки. Времето през което ще преминава сборовете го съгласува с военния отдел на министерството съобразно житейските си нужди. Важното е да премине определеното със Закон количество за опредения срок. От 32 до 42 годишна възраст статуса на боеца се променя в "Ландвер". Ландверите имат задължението в рамките на 10 години да проведат 3 сбора х 2 седмици всеки. От 42 до 50 годишна възраст статуса се променя на "Ландщурм". Щурмоваците имат задължението в рамките на 8 години да проведат 1 сбор от 2 седмици. След навършването на 51 годишна възраст боеца официално се уволнява от армията , прибират му автомата , пистолета , боеприпасите , бронежилетката , каската и сухата храна и го въоръжават с предписание как и къде да действа при обявяване на извънредно положение или война. Също така при уволнението всеки получава подарък от държавата автоматична ловна гладкоцевна пушка тип "помпа".
Основна особеност на Швейцарската армия е усиленото обучение на офицерите-резервисти. По правило те преминават допълнителни сборове към по-горе споменатите , в размер на 100 дни за всеки статус. Това обстоятелство предизвиква силни протести от страна на работодателите , особено от "Банковата Асоциация" , доколкото всеки един от тях, от банковия директор , до най-дребния началник на отдел преминава през тези сборове. Независимо от тези протести сборовете са място където могат да се срещнат и да общуват представители на различни прослойки на обществото , като например директор на компания и портиер в същата компания да си поговорят лежейки зад картечницата в качеството си на стрелец и коректировчик примерно.Тук е мястото да добавим , че практически е невъзможно отклонението от военна служба в швейцарската армия на гражданин на държавата , физически годен , независимо дали е банкер , лекар , студент или президент.

image

Миролюбиви, но въоръжени до зъби и много опасни..

Военният бюджет на тази държава със 7.5 млн. население по данни от 2008 г. бюджета е малко над 50 млрд долара , което е 15,6% от БВП на страната. 
Въоръжение : 
- 800 танка и бронирани машини , в т.ч. 420 германски "Леопард 2" и 150 М-109. 
- 14 ескадрили военна авиация , в т.ч. 350 бойни и 120 учебни самолета и 80 щурмови и 20 транспортни вертолета. 
Характерно е че оръжейния парк се обновява постоянно и практически не съществуват примери когато дадено въоръжение е "по-старо" от боеца който борави с него.

Щателно ремонтираното леко стрелково оръжие (пистолети и автомати) се предлага за закупуване от населението на вътрешния пазар , като ако купувача е жена отстъпката е до 40%. 
Регистрацията на оръжието е максимално опростена , като такава се изисква само за закупеното от магазина оръжие , а тия които се продават "втора ръка" не се регистрират. По данни от 2008 г. в населението са съсредоточени около 800 хил. единици армейско стрелково оръжие , около 500 хил. единици полуавтоматични карабини и ловни пушки , около 2.5 млн. пистолети и револвери. Забележка : В тази статистика не влиза СЛУЖЕБНОТО оръжие раздадено на всички резервисти от 20 до 50 годишна възраст съобразно написаното по-горе. 
Швейцария заема почетното 2-ро място в света по собственост на оръжие на глава на населението. В страната функционират десетки (или стотици) стрелкови клубове , а броя на стрелбищата може да съперничи с тези на кафенетата.

Как преминава службата във Швейцарската армия ?

Службата преминава горе-долу добре. Войниците (редовни или на сборове) не белят картофи , не мият мръсните съдове, не метат казармите и не дават караул – всичко това се извършва от частни фирми и частни охранители. 
Може би това обстоятелство означава че са на курорт ? Не. Според военните специалисти , бойната подготовка на швейцарската армия е една от най-високите в света.

image

Ставане сутрин в 05.00 ч. и всичко се изпълнява на "бегом". Физическа подготовка , алпийска подготовка , бойни стрелби , обслужване на техниката…. и така до отбой , който е в 23.00 ч. До абсолютен минимум е сведено отвличането на бойците от битовия "армейски живот" и до абсолютен максимум е доведено ангажирането им със строго професионалните военни умения. 
Наказанията за неявяване на служба (Редовна или сбор) на мъжете поставени под пагон са жестоки. 
Било то учебна сесия , погребение , сватба, няма никакво значение за военните власти. Грозни глоби и затвор , които могат да поставят кръст на всяка кариера в обществото. Независимо дали си болен , инвалид , сляп и куц всички плащат 3 % данък върху доходите си за издръжка на армията. Ако някой е пацифист-религиозен деятел, съботянин антимилитарист , то той е задължен да полага обществено полезен труд в общината по местоживеене за същите часове които другите са на военен сбор. Няма освобождаване за военните сборове и за младежи учещи в чужбина. Нарушенията на закона се наказват много строго – за отклонение от военна служба може да се стигне до затвор за 12 години.

Автор:  ExtremeCentrePoint


Още по темата:  Стратегия за оцеляването на Швейцария 



image


FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ 




Гласувай:
8



1. roy - Ако този постинг беше за българс...
07.12.2010 00:38
Ако този постинг беше за българската армия, щях да съм спокоен за бъдещето на децата си от гледна точка на националната сигурност.Искам да съм спокоен,но немога защото съм чувал изказвания от рода - на България не и е нужна армия,та ние сме заобиколени от приятелски държави.Такива хора ,държавници са за затвор.Пълно и тотално безхаберие и безгранична глупост гарнирана от алчност и корумпираност!Дано не храним чужда армия скоро!
цитирай
2. borsi - . . Дано не храним чужда армия ско...
07.12.2010 00:42
roy написа:
..Дано не храним чужда армия скоро!

Дано. За съжаление полит-олигархията в България се страхува от армията и населението си, за това вместо да реформира армията я разгроми така както и Ньойският договор не е.
цитирай
3. diavoli - Поздравелния за----------
07.12.2010 12:46
Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили „Титаник“
Много точно казано
цитирай
4. panazea - Аз мислех , че е БГ !
07.12.2010 15:23
Изненада ме !
цитирай
5. ketcakuatl - БРАВО
07.12.2010 22:41
Нещо ново и полезно за информация, дори като сравнение. Благодаря!
цитирай
6. анонимен - Банките
08.12.2010 00:32
Банките имат нужда от солидна защита. Това е логичното обяснение на статията.
цитирай
7. roy - Ако следваме логиката на нашата...
08.12.2010 21:25
Ако следваме логиката на нашата"доктрина" то Швейцария има за врагове Италия,Франция,Австрия и Германия.Ако ние имахме тези съседи сигурно щяхме да закрием военното министерство....Позор за нас!
цитирай
8. анонимен - КАКЪВТО НАРОДА, ТАКИВА И УПРАВН...
10.12.2010 14:53
КАКЪВТО НАРОДА,ТАКИВА И УПРАВНИЦИТЕ, ТАКАВА И АРМИЯТА.
цитирай
9. анонимен - Голяма работа !
10.12.2010 16:13
И какво като са бъкани с пищови и пушки, и сърбите имаша пищови и Садам имаше ма гризнаха бомбите. Просто една богата държава с комплекси. Най-големия им късмет е ,че са имали умни глави за управници които неса ги вкарвали във войни заради една 2 декара камънак . И между другото най-доброто нещо за България е да ни завладеят и да ни вкарат в правия път, че то тва сега държава ли е ? В момента над 80% от нормалните хора или са избягали или кроят планове да избягат от тука и никви пушки и пищови неги интересуват!!!
цитирай
10. анонимен - kambera
24.02.2011 20:44
На тях ШВЕЙЦАРЦИТЕ им е нужно разнобразие.като не могат да спът със жени спът с патрони.Светът ги пази.Там са ...ПАРИТЕ на земята.Затова се ФУКАТ....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6004202
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930