Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2011 21:13 - Чуждестранните инвестиции, по-зле отколкото при Виденов
Автор: borsi Категория: Политика   
Прочетен: 3571 Коментари: 1 Гласове:
9

Последна промяна: 05.07.2011 21:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Чуждестранните инвестиции, по-зле отколкото при Виденов 

от: Георги Киряков - www.glasove.com

Преките чуждестранни инвестиции обикновено се считат за един от най-важните индикатори за икономическото развитие на дадена страна. Разбира се, и при тях има голяма доза спекулативност, но все пак притокът им е жизненоважен за държавите. Затова проследяването на данните за входните и изходните инвестиционни потоци може да даде сравнително вярна картина по отношение на способността на правителствата да се справят с икономическите предизвикателства. 

image

В предкризисната за световната икономика 2007 година, преките чуждестранни инвестиции в България са били в размер на 9,0518 млрд. евро. И въпреки вече наличните индикации за проблеми със световните финанси, инвестиционният ентусиазъм не секна, а банките в страната продължаваха да отпускат „лесни пари” за закупуване на всичко, от което потребителите имаха нужда, или им беше внушавано, че имат нужда.

Разбира се инвестиции се правеха и в производството, но най-вече в строителството, където беше съсредоточен и най-значимият капиталов поток. Като цяло икономиката вървеше нагоре, инфлацията изяждаше доходите, но и дълговете, а хората с или без доход, харчеха пари, които не само не изработваха в момента, но можеше и да не изработят никога. Успокоителното е, че това беше световна тенденция и ние не изоставахме от нея.

България категорично се беше свързала със световната финансова система и беше логично, че рано или късно, когато настъпи отрезвяването, ще се разбере дали сме годни за живот в условията на капитализъм и пазарно стопанство.

Въпреки категоричните данни на анализаторите и наблюдателите на световните капиталови пазари, че глобалната икономика навлиза в криза, България продължи да бъде привлекателен за инвеститорите от всякакъв род пазар. В кризисната 2008 година преките чуждестранни инвестиции в страната бяха в размер на 6,7278 млрд. евро, като все още се считаше, че това ще е достатъчно, за да бъде покрит дефицитът по текущата сметка, увеличаващ се заради нарасналото потребление на вносни стоки и услуги от страна на българските потребители.

Всички бяха доволни. Правителството, понеже голямото потребление осигуряваше приходи в хазната от всевъзможни данъци, такси и акцизи, а потребителите, понеже за пръв път от началото на прехода чувстваха сигурност и някаква форма, макар и на кредит, на охолство. Все още никой не си правеше труда да предупреждава , че този период е към края си и че това разточителство ще има болезнени последици.

Вината за стоварилите се неприятности върху българската икономика беше не само на тогавашното правителство на тройната коалиция, което нямаше намерение да се лишава от комфорта на лесните пари и да трупа излишък за сметка на близкото бъдеще. Банкови, финансови и икономически анализатори също искаха да вземат максимума от потребителската лудост обзела хората. Лудост създадена и от самите банки в годините на невиждан просперитет.

Замъгляването на погледа, породено от оптимизма идващ от Америка, караше родните банкери и бизнесмени да усилват оборотите на кризата. Никой не мислеше, а и не искаше да мисли, за времето, в което целият този кредит ще трябва да се връща. Всеки си правеше сметката, че пазарите ще растат непрестанно, инфлацията ще намалява стойността на дължимото и в края на краищата вместо да плащат лихви, ще се окаже че са на печалба от взетия кредит. Тази сметка подклаждаше още повече апетита за заемане.

В първата година от глобалната финансова и икономическа криза и първа година след ерата на т.нар. „голямо успокоение” (или great moderation), настъпи рязка промяна в инвестиционният климат по света. Инвеститорите започнаха да търсят сигурни убежища за наливане на пари, междубанковия кредит рязко секна, поради опасения, че никой няма да е в състояние да обслужва дълговете си, появиха се и първите симптоми, че това в което навлиза световната икономика може да е тежка депресия, по-голяма дори от Голямата депресия през 1929 година, потопила света във финансов и икономически траур.

image

През същата 2009 година преките чуждестранни инвестиции в България вече са в размер на 2,4152 млрд. евро. Спад от близо три пъти спрямо предходната година, през която както казахме по-горе инвестициите са в размер на 6,7278 млрд. евро. И макар новото правителство на премиера Борисов да запази основните предимства на българската икономика – основно ниски данъци – то не успя да задържи инвеститорите в страната, които панически бягаха, къде поради страх от калкулиране на загуби, къде поради разчети, че няма да настъпи никаква промяна в бизнес климата в страната.

Липсата на сериозни реформи, които да накарат инвеститорите да се почувстват сигурни за инвестициите си, бяха в основата на масовото им бягство. Съдебната система все още не осигуряваше нужната справедливост в търговските спорове, а привилегироването на определени вътрешни и чужди играчи спъваше свободната конкуренция.

И макар да имаше универсално оправдание с предишните управляващи, това не възобнови притока на капитали и не върна и без това силно наплашените инвеститори в страната. Липсата на свежи пари влоши още повече икономикческата среда в страната, безработицата нарасна до критични нива, въпреки опитите на социалния министър Тотю Младенов да манипулира данните. Свързаността на страната ни с европейската статистическа система изигра ролята на „истина от последна инстанция” по отношение на данните за заетостта и безработицата и лиши управляващите от възможността да продължават с опитите за внасяне на фалшив оптимизъм.

През 2010 година отново беше отбелязан рязък спад на преките чуждестранни инвестиции, като през първото тримесечие на годината те са едва 52,7 млн. евро, а за цялата година само 1,6385 млрд. евро. Това отново трябваше да даде сигнал на правителството, че има проблеми с привличането на инвестиции, въпреки изразеният многократно от финансовия министър Симеон Дянков оптимизъм, че страната ни излиза от кризата. На фона на запазване на благоприятните данъчни условия за инвеститорите, новият спад може да означава само едно – че влагането на пари в страната ни все още е твърде рисковано занимание и определен инвеститор трябва да има наистина сериозен излишък от пари и сигурни застраховки, за да прояви желание за инвестиране.

Най-тревожното в тази ситуация обаче са данните за първото тримесечие на настоящата година. Преките чуждестранни инвестиции в страната вече са на минус 59,7 млн. евро, което е сигурен индикатор, че България е станала твърде рискова от инвестиционна гледна точка. Много е вероятно този факт да е свързан с дълговата криза в нашата съседка Гърция и това, че значима част от банките опериращи в страната ни са гръцки. И все пак на фона на сравнително добрите макроикономикчески показатели, тези вече минусови данни за преките инвестиции, би трябвало да породят сериозна тревога и в управляващите, и в опозицията, и в икономическите и финансови анализатори и наблюдатели.

image

Разбира се, привличането на инвестиции, особено в период на тежка глобална икономическа и финансова криза, е трудна задача и изисква умения, които вече може категорично да се каже, настоящите управляващи не притежават. И тук нито предишните управляващи са виновни, нито пък може да бъде винено международното положение. България можеше да се превърне в икономически и финансов фактор на стабилност на Балканите, особено на фона на случаващото се в съседна Гърция и да бъде една от страните наричани „новоизгряващи икономики”, но тя предпочете да бъде посредствен играч и да се определя като рискова за инвестиции страна.

Вината за това е на настоящото правителство, защото за тези вече две години управление не постигна нищо в областта на борбата с организираната престъпност. Не успя да овладее разпада на институциите, проядени от корупция, за което вина между другото имат всички правителства на прехода в България. Не проведе необходимите икономически реформи, за да облекчи усповията за правене на бизнес в страната. Продължи да толерира вредните практики на протекции на олигархията и да ги захранва с обществени средства, възлагайки им апетитни държавни поръчки.

Вместо да облекчава бизнеса правителството го затормозява с всевъзможни „инициативи” имащи за цел не да поощряват свободната инициатива и плащането на данъци, а да пълнят изтъняващия бюджет. В тази ситуация може да се окаже не толкова далеч времето, в което гръцкият сценарии да се повтори и в България, само че Европа вече ще е много по-малко склонна да се притече на помощ на един доказал се некоректен партньор.


Парите бягат от България: http://borsi.dir.bg/_wm/library/item.php?did=511516&df=8&dflid=3

image  

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ




Гласувай:
9



1. alexs - Доверието в България на чуждите ...
06.07.2011 08:40
Доверието в България на чуждите инвеститори е загубено за съжаление!
а причините :
"Липсата на сериозни реформи, които да накарат инвеститорите да се почувстват сигурни за инвестициите си, бяха в основата на масовото им бягство. Съдебната система все още не осигуряваше нужната справедливост в търговските спорове, а привилегироването на определени вътрешни и чужди играчи спъваше свободната конкуренция."

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5985310
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031