Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2011 23:13 - Кой пали и граби из Лондон? Турци, кюрди и британската крайна десница въвеждат ред вместо полицията
Автор: borsi Категория: Политика   
Прочетен: 5824 Коментари: 4 Гласове:
13

Последна промяна: 27.01.2013 19:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Кой пали и граби из Лондон? Турци, кюрди и британската крайна десница въвеждат ред вместо полицията

"Който жали престъпниците, той вреди на честните хора!" - Сенека

Тези, които са на улиците, нямат идеи. Те нямат дори отчаяние, разочарование, протест. Нямат нищо освен увереност, че са безнаказани. И алчност, пише Ян Ледер, редактор на руската редакция на Би Би Си по повод безредиците във Великобритания.

image

Те не обвиняват никого. Не издигат искания. Не поставят ултиматуми. Целта им е една – парцалки. Затова някои витрини са тотално унищожени, а някои са непипнати. Разбито е там, където са се продавали спортни обувки, мобилни телефони, скъпа техника. А пилешките бутчета, зеленчуците, обущарниците не са пострадали – не можеш да спечелиш много от тях. И витрините на книжарниците блестят като нови: тези не четат книги.  

image

Те си пълнят коремите, криейки муцуните си под качулки. Защото силата им е в безличността. И в броя им. Защото е много просто: колкото повече са, толкова по-лесно ще избегнат зъбите на хищника.

Но кой тук е хищникът?

image

Наблюдателна камера е заснела в понеделник вечерта как момче седи на тротоара и изпод дрехите му къпе кръв.  Приближават се негови връстници и му помагат да стане.  И в този момент виждат раницата на гърба на момчето.  И няколкото уроди, току-що проявили благородство, започват да бъркат в нея.  Собственикът й не е в състояние да реагира – ранен е.  Онези изваждат всичко от раницата и изчезват.  Страшно и противно е да се гледа всичко това.  

image

Но Лондон е велик град. Той е преживял и черна смърт, и страшни пожари, средновековни бунтове и световни войни. Ще преживее и тези сега, изплували на повърхността на мръсната пяна.  Иска ми се да вярвам само, че няма да има удавили се в тази пяна, заключава авторът.
Мнозина сега критикуват полицията, че е позволила на младежите безнаказано да граби от магазините и да пали сгради, пише още Би Би Си.  Лондонската полиция отхвърли обвиненията, че когато младежите са грабели и подпалвали сгради в Тотнъм, полицаите са наблюдавали, без да предприемат нищо. А могли ли са полицаите да направят нещо в подобна ситуация?
Когато тълпата от около 300 души се събра пред полицейския участък в Тотнъм, за да научи как върви разследването на смъртта на 29-годишния Марк Дъган, застрелян от полицай на 4 август, малцина са можели да си представят, че през нощта в същия район ще избухнат насилие и вандализъм.

image

Но през нощта срещу неделя се случи точно това: кълба дим от горящи сгради и коли и грабежи. В неделя безредиците се прехвърлиха и в други райони на Лондон, а после и в други градове.
„Видях много хора, които тичаха по моята улица с телевизори, компютри, лаптопи. По цялата улица бяха разпръснати кашони от електронна техника“, каза за Би Би си жител на Тотнъм.  „Грабителите бяха навсякъде, но аз не видях наоколо нито една полицейска кола“, каза друг жител на същия район.  

image

По думите му полицаите практически не са реагирали на нападащите ги хора.
Заместник шефът на Скотланд ярд Стив Кавана обаче защити подчинените си, като каза, че насилието се е разпространило с невероятна скорост. Той допълни, че полицията има план за действие, но отказа подробности.

image

Турци и кюрди в Лондон се обединяват за защита от мародерите

Когато в понеделник през нощта мародерите се завръщат в квартал Хакни, за да ударят отново турските и кюрдски магазини, собствениците им са готови да отблъснат атаката, пише вестник "Гардиън". "Беше между 9 и 10 вечерта", каза Йълмаз Карагьоз, който седи в кафенето си. Съседните бижутерски магазин и близка аптека вече са затворили след нападения на младежки банди в неделя.

image

"Бяха много. Излязохме от магазините, но полицията ни помоли да не правим нищо. Те обаче не спряха бандите и ние сами им дадохме отпор." Персоналът на местен турски ресторант е извадил големите ножове за рязане на дюнери и е подгонил подгонил атакуващите младежи. "Не мисля, че ще се върнат", смята Карагьоз.

image

В други квартали на Лондон малцинствата също се самоорганизират за защита на имуществото си. На улица Грийн в Ийст Хем по подобен начин няколко стотина азиатци прогонват други мародери. През нощта във вторник десетки сикхи са охранявали храм в западния лондонски квартал Саутхал.

image

Около 200 души "патрулирали" в центъра на югоизточния лондонски район Елтхам, за който са чули слухове, че ще бъде следващият ударен от безредиците. Групата, съставена предимно от мъже, се е събрала в местните кръчми още от следобед, когато се появили първите слухове.
"Това е бял работнически квартал и ние сме тук, за да се защитим", каза един от мъжете. В Инфилд, северен Лондон, около 70 души са били забелязани да гонят мародерите.

image

Обвинявайки полицията в недостатъчна твърдост, хората във Великобритания, изглежда, са решили да вземат нещата в свои ръце. Данни от онлайн продажбите на гиганта "Амазон" показват, че само за един ден търсенето на алуминиеви бухалки е скочило 65 пъти.  Зам. комисарят на полицията Стивън Каванаг заяви, че полицейските палки и водните пушки няма как да победят всички мародери. Това може да бъде свършено само от местните хора. "Вече сме свидетели как общността отвръща. Хората са ядосани. На карта са заложени техните квартали", каза Каванаг.
Преди събитията от понеделник вечер турски магазинери в Тотнъм сформират отбранителни отряди, за да защитят магазините си от мародерство. Собствениците на бизнеси в близкия район "Уд грий" пък се били въоръжили с железни лостове и други оръжия.

image

Турски и кюрдски продавачи, фризьори и месари са били предупредени от полицията около 8 вечерта в понеделник да очакват проблеми. Те застават с бейзболни бухалки пред магазините, месарниците и фризьорските салони, за да защитят собствеността си.  "Бях тук с брат ми и шефа ни и ги чакахме докъм полунощ", каза 16-годишният Хюсеин Бейтар. "Ако някой счупи прозорец на тази улица, всички турски кюрди ще излязат да защитят магазините. Ние сме като семейство."
"Трябва да направим нещо за себе си, продължава Хюсеин. Трябва да се грижим един за друг. Ако дойдат тази вечер, ги очаква битка, голяма битка."
"Бяхме отвън и ги очаквахме", коментира управителят на магазин за турски храни. "Дали сме всичко за този магазин. Отне ни 20 години да стигнем дотук. Страхувам се обаче, че полицията и правителството може да ни повдигнат обвинения, ако защитим собствеността ни."

image

Местните жители от британски произход изразяват задоволство от действията на емигрантската общност.  "Повечето от жителите тук са много доволни, че турската общност ни защитава. Благодарение на тези хора "Кингсланд хай стрийт" не беше нападната", заявява 41-годишната Деби Мъмди.

image

23-годишен работник в общинския съвет, който току-що е бил евакуиран от кметството в Хакни, обаче се притеснява, че напрежението между общностите може да нарасне.
"Това само ще влоши нещата. Ще бъде ужасно, ако това се превърне в битка между поколенията или на расова основа", каза той.


image

Докато седи в кафенето си в "Стоук нютън", турчинът Карагьоз се опитва да обясни защо турските и кюрдските младежи не са се включили в грабежите.
"Имаме бизнеси, за които сме положили много усилия. Като родители искаме децата ни да работят, да печелят пари и да си купуват каквото искат, но не и да го крадат. Нашите млади хора биха били засрамени, ако тръгнат да мародерстват."

image

Британската крайна десница въвежда ред вместо полицията

image

Лидерът на британска крайнодясна групировка заяви, че нейните членове излизат по улиците на британските градове, за да предотвратят нови размирици. 

image

Стивън Ленън, лидер на Английската лига за отбрана, заяви за Асошиейтед прес, че близо 1000 членове планират да излязат на доброволни патрули в Лутън, където е централата на Лигата, и в други градове, обхванати от бунтове, включително Манчестър.

image

По думите на Ленън някои членове на Лигата вече патрулират по улиците и още стотици ще се присъединят към тях днес.

image

Ние ще спрем бунтовете – очевидно полицията не може да се справи, каза той.

image

Групировката напоследък се споменаваше често в световните медии.

image

Тази нощ в Лондон беше мирна, но безредици и сблъсъци с полицията станаха в Манчестър, Бирмингам и Ливърпул.  По улиците на британската столица патрулираха много полицаи, включително специални подразделения за борба с безредиците. 

image

Съобщава се, че на полицията е било разрешено да използва гумени куршуми за разпръскване на мародерите, посочва Би Би Си.  В Уест Бромич, близо до Бирмингам, хулигани подпалиха няколко автомобила. В центъра на Манчестър бяха разгромени и опожарени магазини. В предградието на Манчестър Салфорд беше нападнат оператор на Би Би Си, който снимаше вандалите. 

image

В Манчестър са арестувани 15 души. В цяла Англия арестуваните са 768 души, като на 111 вече са повдигнати обвинения.  В Нотингам група от около 50 младежи хвърляха бутилки със запалителна смес срещу полицейски участък, няма пострадали.  В Ливърпул бяха нападнати четири противопожарни екипа, които тълпата от младежи се опита да не допусне до пожар.

image

В града са арестувани 35 души.  Полицията преследва и вилнеещи групи младежи в друг голям град – Глостър.  

image

Вчера изпочупени витрини, разграбени магазини и сблъсъци с полицията имаше и в Уимбълдън в южната част на Лондон и в района на Слоун стрийт в центъра на града. 

image

Много магазини в Лондон затвориха вчера по-рано. В Кройдън е арестуван 21-годишен мъж, обвинен в подпалването на историческа забележителност – мебелен магазин на над 100 години.  Жители на пострадалите райони, с които се срещнаха премиерът Дейвид Камерън и кметът на Лондон Борис Джонсън, с гняв им разказаха, че през нощта срещу 9 август полиция по улиците не е имало. Те поискаха да бъдат защитени населението и местните предприемачи, които търпят загуби в резултат на палежите и мародерството. 
 
image

Източници: dnes.bg, dnevnik.bg и др.


image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ



Гласувай:
13



1. mamkamu - И аз съм на мнението на Сенека :) Само ...
11.08.2011 15:22
И аз съм на мнението на Сенека :) Само се чудя, дали ако полицията беше подпукала гамените с оръжие, нямаше да гракнат от разни места, че действа прекалено твърдо?!
цитирай
2. virtu - Епа
11.08.2011 17:08
що , ингилизите , като са толкоз умни ,
допуснаха тези емигранти да им се качат на главата?
цитирай
3. vidrica - що, ингилизите, като са толкоз у...
11.08.2011 21:45
virtu написа:
що , ингилизите , като са толкоз умни ,
допуснаха тези емигранти да им се качат на главата?

Щото са роби на евреите.
цитирай
4. toshotoshev - Ако Лондон е велик, то е велик именно ...
07.10.2011 12:16
Ако Лондон е велик, то е велик именно заради младите хора, които не се страхуват от нищо.
Знам, че това пречи на бизнеса там и това пречи на хората (вкл. българските имигранти) да ходят на работа и да си изкарват парите, но ... момента е такъв - революционен.

Лондон е мрачен град. Лондон е кастов град. В лондон бедните никога не пресичат пътя на богатите. Богатите никога не слизат там където са бедните. Колкото и да работиш в Лондон ти си оставаш - там долу.
Може би това е мотивацията на младите, а не ... "да си пълнели коремите" от разбитите магазини (според дребнобуржуазната теза )
И от кога, по дяволите, българите в Лондон станаха дребна буржоазия ? ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6023546
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930