Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2012 04:39 - Заплахите пред френския данъкоплатец
Автор: borsi Категория: Политика   
Прочетен: 1321 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 28.08.2016 19:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Заплахите пред френския данъкоплатец

Френското правителство се кани да събере от гражданите си още 20 милиарда евро над стойността на одобрения през лятото пакет от 7 милиарда евро. На повърхността лежи историята с обявеното 75-процентно данъчно облагане на най-богатите французи. Данъкът ще бъде плащан от всички, спечелили за година над 1 милион евро. Французите се зарадваха, че властта ще притисне богаташите.  Богаташите естествено са недоволни - Бернар Арно, притежаващ 46 % от LVMH, е поискал белгийски паспорт.  Левите се втурнаха да го изобличават в липса на патриотизъм.  "Либерасион" дори публикува на първа страница снимка на Арно с куфар в ръка.  "Либерасион" впрочем също е собственост на човек, съвсем не беден, на име Едуар дьо Ротшилд - по едно странно съвпадение той вече има израелско гражданство освен френското и прекарва част от времето си в собствен дом в Тел Авив.

Широко рекламираната мярка не носи чак толкова ползи. Свръхданъкът е повече пропагандна, отколкото икономическа кампания. Следващият удар, обявен от премиера Жан-Марк Еро, ще сполети хора, които печелят по-малко. Точно от тях ще бъдат събрани допълнителните 20 милиарда евро. Ще бъдат обложени доходите им - заплатата и банковите лихви, и данъкът ще бъде определян по единна скала. Заплахи грозят данъкоплатеца от две страни едновременно: първо, градацията на заплатите, от която зависи пропорционалният данък, се замразява (по-рано се внасяха промени според инфлацията); второ, данъкът в границите на съответната група съществено нараства.  В обществото има взаимовръзка и натискът върху богатите тутакси се отразява и на бедните. Новата скала намалява възможността да се приспадат разходите на семействата, включително за децата и домашния персонал. От предишния данъчен пакет се изключваха сумите, плащани от французите на бавачки, градинари и прислуга. А те са доста във Франция - почти 1,4 милиона души. При новите, по-строги условия, те по-често ще бъдат наемани на черно; мнозина официално ще останат без работа и ще се влеят в редовете на безработните, бездруго наброяващи вече 3 милиона души.  Еро и министрите му уверяват, че с конфискуваните пари ще отворят нови работни места в образованието, охраната на реда и т. н., че средствата от данъци ще съдействат за укрепване на френското социално осигуряване

Предприемачите започнаха в Интернет кампания за преразглеждане на данъците, които според тях са не само разбойнически, но най-вече глупави. Те заявяват, че новите мерки вкарват в задънена улица Франция, докато страната трябва не само да кърпи дупките в бюджета, а да търси икономическо развитие.  Недоволни са и чуждестранните компании, базирани във Франция. Те безспорно ще предпочетат държави с по-ниски данъци и много от тях вече са на път да се преместят - поне докато трае социалистическото управление.

Източник: dnes.bg 

 image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ

image
.




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5985727
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031