Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2012 11:49 - От всекиго според късмета, всекиму според парите
Автор: dokumentalni Категория: Политика   
Прочетен: 6227 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 26.12.2012 17:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

От всекиго според късмета, всекиму според парите
oт Даниела Пенкова


Това е капитализмът, приятели, няма какво да го увъртаме.

Идеолозите му ни пробутват всякакви обяснения защо и как той е най-добрата възможна икономическа система, а простите принципи, на които се подчинява са точно тези – късмет и пари.

Ако човечеството наистина е неспособно да създаде нещо по-добро, то сериозно трябва да преразгледаме убеждението си, че хората са най-еволюиралата форма на живот на планетата Земя.

Напоследък все по-често срещам протестиращи, които вярват, че принципите на икономическата ни система са прекрасни. Те са убедени, че единственото, което трябва да се поправи, не е начинът на производство (от всекиму според късмета), нито начинът на разпределение на продуктите (свободен пазар – на всекиму според парите), а само политическия контрол. Ако „гражданите и експертите“ следят за правилното функциониране на системата, всичко ще е наред. „Експертите“, които трябвало да ни управляват според „протестиращи“ като Кольо Босия, знаете ли откъде идват и къде отиват? Коя формула ще следват юнаците? Пусто любопитство...

Попитайте гражданите от какво е свободен свободният пазар. Вижте колко от тях ще ви отговорят, че става дума за пазар, свободен от контрол - държавен или обществен. Вижте колко от тях ще ви отговорят, че е „свободен“ в търсенето на максимална печалба от собствениците на произведените продукти. Вижте колко от тях ще ви кажат, че свободен пазар означава премахването на каквито и да е ограничения по отношение на минимални и максимални цени. Никой не бива да постановява, че хлябът и лекарствата са необходими за просъществуването на човеците и трябва да бъдат достъпни за всички. А минимална заплата просто не бива да съществува, казват – това не било свободен пазар, нека да оставим работниците да се конкурират помежду си на пазара на труда. И да не се възмущавате, че предприемачите произвеждат там, където намерят най-евтината работна ръка - направете им "свободни икономически зони", където да могат да плащат 8 лева на ден, и ще произвеждат и в България. За какъв „държавен и обществен контрол“ говорим? За какво по-точно протестираме? Никакви ограничения на цените и свободното циркулиране на стоките, моля! - това е свободният пазар.

Затова и една от основните цели на „чистия капитализъм“ е дерегулацията – премахването на всички законови норми, които са пречка за увеличаването на печалбите и създаването на картели и монополи.

„Свободен пазар“ не е нищо друго, освен „всекиму – според парите“. Който има пари, си купува лекарства. Който няма – да не се оплаква! В Африка свободният пазар е най-свободен. Не се шегувам, факт е. Затова измират от глад и болести. Не скачайте срещу закони като ACTA - те защитават свободния пазар. Не скачайте срещу цените на тока и горивата - те са такива, заради свободния пазар. Търсенето е по-голямо от предлагането - тъй че какво искате? Ето ви свободен пазар в действие.

Пробутват ни всякакви приказки, че свободният пазар щял да доведе до по-ниски цени, благодарение на „конкуренцията“. Всъщност, запитвали сте се „конкурентоспособността“ за чия сметка е?

Цената на стоките е съставена от 3 елемента - цената на суровините и инструментите за производството им, заплатата на работника, който ги произвежда физически и накрая, печалбата за предприемача.

Върху първия елемент собственикът не може да влияе, но може да влияе върху другите два. Ха познайте дали предприемачът предпочита да намали заплатата на работниците си, или своята печалба, в стремежа си да бъде „конкурентоспособен“. И дали си струва да отделя част от печалбите си, за да поддържа производство, което не унищожава природата? 

Обожавам приказките за конкурентоспобността. Особено когато ми ги разказва някой работник. Някои хора трудно осъзнават къде се намират в хранителната верига, дори когато тя е съставена само от две брънки.

Относно късмета – все още някои вярват, че дали ще си предприемач или наемен работник, зависи от „способностите“. Не от късмета да се родиш в богато семейство. Не от късмета, че не си се родил в Конго. Не от късмета да живееш в подходящия исторически момент – в период на криза или възход. Не от късмета да попаднеш на походящото място в подходящия момент. О, не – тази система награждава „способните“. Да се чуди човек защо Парис Хилтън не мие подовете в тоалетните.

Всъщност нямам против свободния пазар, стига "губещите" предприятия да се преобразуват по закон в кооперативни предприятия на работниците, както и да се прокара закон за информация върху етикетите: дали стоката е произведена в предприятие със или без наемен персонал. Дали пък няма за нула време частните предприемачи, трупащи печалбите си за сметка на работниците, да изгубят битката точно на терена на боготворения от тях "свободен пазар"? Дали пък "експертите" не се страхуват точно от това? Затова ли постоянно препоръчват приватизации или препродажба на "губещите" предприятия, вместо преминаването им под контрола на работниците - въпреки, че точно те са първите, които би трябвало да "наследят" предприятията, които им дължат заплати.

От всекиго според късмета, всекиму според парите – но гражданите да следят дали тази проста формула се изпълнява „честно“. Това искали протестиращите в България, а не да сменят формулата. Май ще протестирам другаде.




Гласувай:
9



1. rinaa - ех, този капитализъм....
26.12.2012 22:25
На "калпава" ракета , космоса и крив.Капитализмът като обществен строй с повече от 200 години съществуване е доказал ,че е най-устойчивият.Може би не най-справедлив според някои , но пък защо не си признаем ,че и справедливостта е относително понятие.За соц.симпатизиращите ,окайващи се пролетарии тя е една в бъдещото си /не дай боже /проявление от това , което според мен е справедливо.Революционизирането на масите нещо не се състоя на този етап ."Окупаторите " притихнали се разотидоха по работните си места за разочарование на наивниците прокламиращи революции.
цитирай
2. cicero7 - Как не се умориха хора като теб да ...
28.12.2012 11:14
Как не се умориха хора като теб да пишат за неща от който нямат представа? "От всекиго според късмета, всекиму според парите" - в този израз мисля, че дори и ти не вярваш! Да късмета или случайността е елемент който не може да бъде елиминиран, във физиката и математеката например съществува теория на хаоса, но тук има едно огромно НО случайността може да бъде и умните хората намаляват този фактор до пренебрежително малки стойности. Ако човек например придобие достатъчно познания в дадена област и е достатъчно инициативен за да приложи тези свои познания, то възможността да спечели повече пари от други които нямат неговите познания и инициативност са много по-големи, независимо дали е богат наследник, дали се е родил в една от двете държави на планетата носещи името Конго, дали живее в средновековието или ренесанса, а дали ще попадне на подходящото място зависи само от отделния индивид! Да капитализма е най-добрата възможна, не съвършенна система, защото няма нищо съвършенно в тази Вселена, защото тя найстина награждава способните и наказва неспособните. И така трябва да бъде, защото такива са природните закони /силните оцеляват, слабите изчезват/, а те не могат да бъдат премахвани, променяни, допълвани или манипулирани, те са постоянна константа! Равенството между хората е невъзможно, това е утопия в чист вид. Има много неща които не разбираш конкуренция и монопол са две диаметрално противоположни понятия, така че пазарната икономика не може да се стреми към тях едновременно, всъщност в условията на чист монопол /било то частен или държавен/, пазарна икономика няма! Свободния пазар никога не се е стремял към "премахване на всички законови норми" - това е смехотворно. Бизнеса се нуждае от сигурност и предвидимост, за да се развива, за това и съществуват организации като Световната търговска организация, която е натоварена с мисията да въдвори ред и правила в световната търговия!
цитирай
3. alexanderherzdorf - Много слабо като аргументация. . . ...
28.12.2012 20:10
Много слабо като аргументация... Авторката изглежда е пропуснала да се запознае с историческия опит, че досега икономическата свобода не е създавала монополи. Монополите възникват само и единствено когато държавата "овласти" определени играчи на пазара с превилегии и наруши правилата на конкуренцията. Интересно обаче, защо свободното икономическо пространство функционира толкова добре в Хонг Конг, а Чавес и Кастро години наред не успяват да изкарат страните си от бедността със социалистически мерки. А липсата на законност при системата на свободен пазар е смехотворна - в най-чисти вид неговите привърженици смятат, че е достатъчно да се поддържа армия, полиция и ефективно работеща съдебна система и тези три неща да се явяват стожери на законността. Опитът на авторката да жонглира с понятия с цел да създаде логическа заблуда е доста смехотворен...
цитирай
4. orlinpetkov - евала Сашо, само не се ядосвай, представи си как кварталните олигофрени взимат нечия собственост, след като са положили огромни усилия да станат не конкурентно
29.12.2012 20:22
alexanderherzdorf написа:
Много слабо като аргументация... Авторката изглежда е пропуснала да се запознае с историческия опит, че досега икономическата свобода не е създавала монополи. Монополите възникват само и единствено когато държавата "овласти" определени играчи на пазара с превилегии и наруши правилата на конкуренцията. Интересно обаче, защо свободното икономическо пространство функционира толкова добре в Хонг Конг, а Чавес и Кастро години наред не успяват да изкарат страните си от бедността със социалистически мерки. А липсата на законност при системата на свободен пазар е смехотворна - в най-чисти вид неговите привърженици смятат, че е достатъчно да се поддържа армия, полиция и ефективно работеща съдебна система и тези три неща да се явяват стожери на законността. Опитът на авторката да жонглира с понятия с цел да създаде логическа заблуда е доста смехотворен...

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dokumentalni
Категория: Политика
Прочетен: 1384721
Постинги: 125
Коментари: 820
Гласове: 748
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031