Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2009 10:31 - Хеджиране - Хеджинг
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 7109 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.06.2015 21:47


СТРАТЕГИИ ЗА ХЕДЖЪРИ

         Вие сте хеджър, ако сте производител, потребител или търговец на базовите активи, търгувани на пазара или свързани с тях.

         Философията на хеджъра е "Аз застраховам в рамките на "заключена" печалба, за да не загубя."

         Хеджирането е стратегия, насочена към премахване на риска от неблагоприятно изменение на цените в сегашен или бъдещ момент, когато Вие реализирате сделка на кешовия - физически пазар.

         Понятието хеджиране е изградено върху английската дума hedge, която означава ограда, плет и подсказва икономическия смисъл на стратегията - защита, застраховка на цената.

ПРИМЕРИ

Хеджиране с пшеница

ПРИМЕР 1 - ХЕДЖИРАНЕ С ФИКСИРАНЕ НА ЦЕНАТА

         През месец януари, цената на пшеницата примерно е 210 лв/т. Ако Вие сте производител на пшеница и очаквате добив, подложен на риск от бъдещ срив на цената, Ви се предлага следната защита: През януари Вие продавате без да имате пшеницата в наличност по моментната й цена 210 лв./т. на срочния пазар . През септември Вие можете да:
         - доставите пшеницата на сключената цена на определения от пазара Ваш контрагент или
         - да "ликвидирате" сделката "продава" на срочния пазар с обратна операция "купува" и да ползвате финансовия резултат, посочен в примера по-долу:

месец цена физически пазар срочен пазар
януари 210 лв/т - - - продава ср. контракти
септември 190 лв/т продава пшеница купува ср. контракти
    резултат -20 лв/т резултат +20 лв/т

         Вие осъществихте перфектна защита на цената си, като фиксирахте през януари цената 210 лв/т. Със закриването на сделката на срочния пазар през септември по текущата пазарна цена 190 лв/т Вие получихте разликата от 20 лв/т., която щяхте да загубите, ако не бяхте хеджирал.

ПРИМЕР 2 - ХЕДЖИРАНЕ С ОБРЪЩАНЕ НА ЦЕНАТА

         През август цената на пшеницата е 180 лв/т. Вие сте търговец и сключвате сделка за износ на пшеница, която не притежавате още при цена 220лв./т и със срок на доставка месец ноември. Рискът за Вас е цената на физическия пазар, която е 180 лв/т при договарянето да се покачи през ноември, когато трябва да купите пшеницата, за да я изнесете. За да се предпазите от ценовия риск Ви се предлага в деня на сключването на износната сделка да купите на пазара срочни контракти за договореното износно количество. През ноември в деня на покупката на пшеницата на физическия пазар за изпълнение на износния договор Вие ще закриете сделката на срочния пазар, т.е. ще продадете срочни контракти за договореното количество пшеница.

ФИЗИЧЕСКИ ПАЗАР СРОЧЕН ПАЗАР
  Позиция цена   позиция цена
1 август договаря продажба 220лв/т 1 август купува 180лв/т
1 ноември купува 230лв/т 1 ноември продава 230лв/т
Резултати: -10лв/т     +50лв/т


         Платено на физическия пазар: 230 лв/т, реализирана загуба: 10 лв/т.
         Купено на срочния пазар: 180 лв/т, продадено 230 лв/т, реализиран приход: 50 лв/т.
         Реализирана печалба: 50 - 10 = 40 лв/т
         Ако Вие през август не бяхте хеджирал на срочния пазар със срочна сделка и цената през ноември се покачи Вие гарантирано ще загубите.
         С изплатения резултат Вие си гарантирате разликата от 40 лв/т между цената на износната сделка 220 лв/т и текущата пазарна цената в момента на договарянето - 180 лв/т

СКРИТА ПЕЧАЛБА

1. Поради липса на ценови риск Вие можете спокойно да увеличите обема на сделките на физическия пазар.
2. Тъй като разликата между цената на износната сделка и пазарната цена е гарантирана от нас, Вие ще придобиете конкурентно преимущество пред другите търговци, като посочите по-ниска цена.

ОСОБЕНОСТИ

         Разликата между двата примера е, че първото хеджиране е т.нар. хеджиране с фиксиране на цената, т.е. Вие ще сключите срочна сделка тогава, когато цената на срочния пазар се окаже най-благоприятна - ниска, ако сте купувач или висока, ако сте продавач.

         Вторият вариант на хеджиране - хеджиране с обръщане на цената предполага в момента на сключване на сделка на физическия пазар Вие да сключите срочна сделка с обратна позиция на пазара. Тази стратегия е изключително подходяща за Вас ако сте търговец, ръководител на преработвателно предприятие, и т.н., и Вашата печалба пряко зависи от съотношението на цените между множество покупки и продажби.

         Обективна предпоставка за съществуване на хеджирането е тенденцията цените на физическия пазар и на срочния пазар да се движат в една и съща посока. Следователно, ако Вие заемете противоположни търговски позиции на двата пазара за един и същ базов актив печалбата от единия пазар ще покриие загубата от другия.

Хеджиране с метали и валути

ПРИМЕР 1 - СТОКОВО ХЕДЖИРАНЕ

         През месец октомври, цената арматурното желязо на срочния пазар е 450 USD/т. Цената която бихте закупили арматурното желязо е 420 USD/т. Вследствие на транспортните разходи и калкулираната печалба, продажната цена примерно би следвало да бъде 450 USD/т. също. Ако Вие сте вносител и сте подложен на риск от бъдещ срив на цената, хеджингът Ви предлага следната защита: През октомври Вие продавате в момента на покупката арматурното желязо по моментната му цена 450 USD/т. През ноември Вие можете да:

  • доставите желязото на сключената цена на Вашия контрагент или
  • да "ликвидирате" сделката "продава" на срочния пазар с обратна операция "купува" и да ползвате финансовия резултат, посочен в примера по-долу:

месец цена физически пазар срочен пазар
октомври 450 USD/т купува желязо продава ср. контракти
ноември 420 USD/т продава желязо купува ср. контракти
    резултат -30 USD/т резултат +30 USD/т

          Вие осъществихте перфектна защита на цената си, като фиксирахте през октомври цената 450 USD/т Със закриването на сделката през ноември по текущата пазарна цена 420 USD/т Вие получавате разликата от 30 USD/т., която щяхте да загубите, ако не бяхте хеджирал. Примерът доказва още,че хеджирането позволява да се планират и осъществяват дългосрочни търговски операции с ограничен риск.

ПРИМЕР 2 - ВАЛУТНО ХЕДЖИРАНЕ

         Ако Вие сте вносител на арматурно желязо и сте подложен на риск от бъдещи валутни колебания, за да се защитите, вероятно добавяте размера на валутния риск в левовата цена при продажбата, хеджингът Ви предлага следната защита.

Да допуснем, че възнамерявате да закупите желязо за 100 000 USD. В момента на плащането на стоката курса е 1(USD):1.5(BGN). Рискът за Вас възниква в момента на продажбата на желязото в BGN и бъдещото възможно покачване на курса на USD при покупката отново на USD срещу получените BGN.

месец курс физически пазар срочен пазар
октомври 1:1,5 продава 100 000 USD купува ср. контракти за 100 000 USD
ноември 1:1,6 купува 100 000 USD продава ср. контракти за 100 000 USD
    резултат -10 000 BGN резултат +10 000 BGN


         Посредством валутното хеджиране Вие се защититихте от валутния риск и “добавяте” допълнителна печалба независимо дали курсът е във ваша полза или не, защото излизате на физическия пазар с цена по-ниска от цената на евентуалните Ви конкуренти, което предполага:

  • Възможност за по-динамични доставки;
  • Възможност за по-големи обеми.


ЗАКЛЮЧЕНИЕ


         От двата примера можем да заключим, че комбинираното хеджиране – стоково и валутно е неизчерпаем източник на защита, водеща до осъществяването на високо ефективни търговски сделки на физическия пазар.
         Обединението в една система за търговия на стокови и валутни операции, позволява да се затвори кръга на взаимно влияещите си цени на стоки и валути. Операциите при едни и същи правила, норми на поведение и търговски процедури при реално, пазарно, прозрачно ценообразуване позволяват да се създаде единна сигурна база за търговия.

АНАЛИЗ

         Анализът на примерите за хеджиране дава основание да се направят следните изводи:
         Хеджирането - защитата на цената на срочния пазар ограничава за Вас риска от неблагоприятно изменение на цените в определен момент в бъдещето, когато Вие - търговец или производител ще трябва да изпълните търговска операция на физическия пазар.

         Вие можете да закриете своите задължения като продавач и купувач:

         - с обратна операция на срочния пазар или
         - да изпълните реално сделката, като защитата на цената - хеджиране и в двата случая ще е на лице.

         Покупката на срочни контракти на пазара премахва за Вас напълно риска от невъзможността да се купи реално актива по цената на сключването на срочната сделка.

         Продажбата на срочни контракти премахва за Вас напълно риска от невъзможност да се продаде реално стоката по цената на срочната сделка.

         Ако Вие сте производител, потребител или търговец, хеджирането на пазара Ви дава възможност да запазите търговските си връзки със своите редовни клиенти и доставчици. Пазарът се оказва за Вас уникалния източник на печалба за рязко подобряване на резултатите от дейността Ви.

http://borsi.dir.bg

image

image 
 image

image


image
  image 

image
 



Тагове:   Forex,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6010429
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930